Låt oss presentera Inofficiell Eurovision 2020!

Låt oss presentera INOFFICIELL EUROVISION 2020 – Panelens egen Eurovision som blir av nu när den officiella tävlingen 2020 ställdes in. Det blir alltså ett inofficiellt resultat – och du är varmt välkommen att vara med och påverka vilken låt som ska ta hem segern!

 

Vad går detta ut på?

Tävlingen är uppdelad på samma sätt som i riktiga Eurovision, dvs. med två semifinaler och en final. Skillnaden är att det är du tillsammans med oss skribenter som kommer att avgöra vilka bidrag som ska gå vidare i tävlingen och sedan vilken låt som ska vinna finalen. Bägge parter får halva makten vardera om totalt 464 poäng per semifinal och i finalen.

Omröstningen för semifinalerna pågår mellan den 27:e mars och 30:e april, med resultatredovisning den 2:a maj i en sändning hos Eurovision Radio International. Så snart som resultatet är presenteras öppnas finalomröstningen och den pågår till den 15:e maj. En dag senare, den 16:e maj, presenteras finalresultatet i i Eurovision Lockdown show som Eurovision Radio International sänder (för övrigt samma kväll som den riktiga Eurovision-finalen var tänkt att sändas).

PS: Som en uppladdning kommer vi att köra en Inför-guide där vi presenterar alla bidrag. Detta påbörjas den 9:e april. Dessutom varje fredag mellan den 3:e april och 9:e maj kommer vi att publicera en ny veckovis topplista över våra favoritbidrag. Detta gör vi i projektet Panelens topplista.

 

Mer fakta om upplägget

Semifinalupplägg

I semifinalerna röstar du och vi fram våra gemensamma favoritbidrag som går till final. Röstningen kommer att online från och med den 27:e mars till och med den 30:e april. När vi sedan har avslutat omröstningarna kommer bidragens procentuella fördelning omvandlas till poäng på samma sätt som det såg ut i Melodifestivalens finaler mellan 2011-2018. Det innebär att om ni gett ett bidrag 10 procent av rösterna kommer bidraget att få 10 procent av läsarpoängen som i det här fallet är 464 poäng per program.

Era röster väger lika tungt som våra röster, för vi skribenter kommer också att rösta! Var och en av oss kommer agera jury som får ge poäng till tio bidrag per program. Vinnaren får 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7-1 poäng. Totalt delar vi också ut 464 poäng till bidragen per program.

När era och våra röster är sammanställda kommer vi att addera samman resultaten och den totala topp 10:an i varje semifinal röstas vidare till finalen, övriga bidrag slås ut. Resultatet för bägge semifinalerna presenteras i en specialsändning i Eurovision Radio International den 2:a maj.

 

Finalupplägget

I finalen möter de 20 kvalificerade semifinalistbidragen de 6 direktkvalificerade länderna, dvs. ”Big Five” (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland) samt värdlandet Nederländerna. Så snart som vi presenterat vilka länder som gått vidare från semifinalerna öppnas finalröstningen och den pågår sedan till den 15:e maj. Dagen därpå, 16:e maj, läser vi av resultatet och korar en vinnare.

 

Några noteringar

– I semifinalomröstningarna kommer bidragen att tävla enligt den semifinalfördelning som EBU hann lotta i januari. Däremot har vi fördelat ut bidragen inom varje semifinal i en egen startordning, vilken kommer att presenteras i samband med att omröstningen startar den 27:e mars.

– Om två eller flera bidrag hamnar på samma totalpoäng kommer läsarrösterna väga över våra röster.

– Det kommer att vara möjligt att rösta på alla länder i denna omröstning. Vi har alltså valt att inte ha någon geografisk blockering oavsett vilket land du röstar ifrån!

 

Datum att hålla koll på

 • 27 mars: Semifinalröstningen startade
 • 3 april: Panelens topplista (del 1)
 • 9-29 april: Inför-guiden – vi gör dagliga presentationer och tycker till om bidragen!
 • 10 april: Panelens topplista (del 2)
 • 17 april: Panelens topplista (del 3)
 • 24 april: Panelens topplista (del 4)
 • 30 april: Semifinalröstningen avslutas
 • 1 maj: Panelens topplista (del 5)
 • 2 maj: Semifinalresultatet presenteras i Eurovision Radio Internationals sändning.
 • 2 maj: Efter showen öppnar vi finalomröstningen
 • 8 maj: Panelens topplista (del 6)
 • 15 maj: Finalomröstningen avslutas
 • 16 maj: Resultatet av finalröstningen presenteras i Eurovision Lockdown show som Eurovision Radio International sänder (för övrigt samma kväll som den riktiga Eurovision-finalen var tänkt att sändas).

 


 

Kommentera