Inofficiell ESC 2020: Här är startordning & röstningslänkar

INOFFICIELL EUROVISION 2020. Nu är vår inofficiella Eurovision igång och vi berättar mer om var du röstar och vilken ordning bidragen tävlar i.

Eftersom att EBU ställde in den ordinarie Eurovision 2020 kommer vi att köra en Inofficiell Eurovision 2020. Upplägget är precis som det brukar vara i Eurovision med två semifinaler och en final, med skillnaden att ni läsare och vi skribenter som röstar fram vilka bidrag som ska gå till final och sedan vilket bidrag som ska vinna i finalen.

För att få till ett finalstartfält behöver vi din hjälp att välja ut finalbidragen. Fram till den 30:e april kan du därför avlägga röster i nedanstående omröstningar:

OBS! Det finns ingen geografisk blockering i omröstningarna.

 

Så fungerar röstningen

I varje semifinal väljer du ut tio favoritbidrag som du tycker bäst om. Du behöver inte ranka de tio bidragen i någon särskild ordning, utan varje låt du röstar för ges 1 röst vardera.

När omröstningen är avslutad kommer vi omvandla antalet inkomna röster till poäng. Detta sker procentuellt genom att vi först delar antalet enskilda röster varje bidrag har fått med de totala antalet inkomna röster i den specifika omröstningen. Därefter multiplicerar vi varje bidrags procentsats med den totala summan 464 poäng (som ni läsare delar ut i varje semifinal). Till exempel, om ”Land A” har fått 10 procent av rösterna i en av semifinalerna får ”Land A” också 10 procent av era poäng. Svårare än så är det inte!

Den andra hälften av rösterna står vi panelmedlemmar i ESC-Panelen för. Var och en av oss åtta skribenter kommer att ge poäng till tio favoritbidrag i varje semifinal. Respektive skribents vinnare får 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7-1 poäng. Summan vi delar ut i varje semifinal är lika stor som er – 464 poäng.

När all röstning är sammanställd har vi fått fram tio gemensamma vinnare i varje semifinal – de bidrag som har fått högst totalpoäng, vilka vi skickar vidare till finalen. Totalt blir det 26 bidrag som gör upp om segern i finalen då vi, förutom semifinalisterna, även lägger till ”Big Five” (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland) och värdlandet Nederländerna i startfältet.

Semifinalernas resultat kommer att presenteras i Eurovision Radio International den 2:a maj. Så snart som sändningen är över kommer finalomröstningen öppna och pågå till den 15:e maj. Finalens resultat meddelas lördagen den 16:e maj i Eurovision Lockdown show som Eurovision Radio International sänder (för övrigt samma kväll som den riktiga Eurovision-finalen var tänkt att sändas).

 

Startordningen

Vi har satt startordningen för semifinalerna som i grunden bygger på den semifinallottning som genomfördes i Rotterdams stadshus i januari. Så här har vi fördelat bidragen:

 

Semifinal 1


 1. ireland_smallIrland
 2. belarus_smallVitryssland
 3. Nordmakedonien
 4. sweden_smallSverige
 5. Slovenien
 6. lithuania_smallLitauen
 7. australia_smallAustralien
 8. Ryssland
 9. malta_smallMalta
 10. romania_smallRumänien
 11. Kroatien
 12. Israel
 13. belgium_smallBelgien
 14. Ukraina
 15. cyprus_smallCypern
 16. norway_smallNorge
 17. azerbaijan_smallAzerbajdzjan

 

Semifinal 2


 1. Grekland
 2. Tjeckien
 3. Moldavien
 4. iceland_smallIsland
 5. estonia_smallEstland
 6. San Marino
 7. poland_bigPolen
 8. serbia_smallSerbien
 9. austria_smallÖsterrike
 10. Albanien
 11. Armenien
 12. switzerland_smallSchweiz
 13. portugal_smallPortugal
 14. latvia_smallLettland
 15. Bulgarien
 16. Georgien
 17. finland_smallFinland
 18. denmark_smallDanmark

 

 

Datum att hålla koll på

 • 3 april: Panelens topplista (del 1)
 • 9-29 april: Inför-guiden – vi gör dagliga presentationer och tycker till om bidragen!
 • 10 april: Panelens topplista (del 2)
 • 17 april: Panelens topplista (del 3)
 • 24 april: Panelens topplista (del 4)
 • 30 april: Semifinalröstningen avslutas
 • 1 maj: Panelens topplista (del 5)
 • 2 maj: Semifinalresultatet presenteras i Eurovision Radio Internationals sändning.
 • 2 maj: Efter showen öppnar vi finalomröstningen
 • 8 maj: Panelens topplista (del 6)
 • 15 maj: Finalomröstningen avslutas
 • 16 maj: Resultatet av finalröstningen presenteras i Eurovision Lockdown show som Eurovision Radio International sänder (för övrigt samma kväll som den riktiga Eurovision-finalen var tänkt att sändas).

 


 

Kommentera