En liten analys dagen efter semi 2 (Eurovision 2019)

EUROVISION 2019 – ANALYS. Igår kväll (läs: torsdag 16:e maj) avgjordes den andra semifinalen i Eurovision 2019. Tio lyckliga vinnare, däribland Sveriges John Lundvik, tog plats i lördagens final. Inför väntan på finalen kommer här en liten analys om intrycken från gårdagen.

 

Vilka gick vidare?

Till en början ska vi kika på vilka 10 länder som röstades vidare (de listas i bokstavsordning):

 

 • Albanien
 • Azerbajdzjan
 • Danmark
 • Malta
 • Nederländerna
 • Nordmakedonien
 • Norge
 • Ryssland
 • Schweiz
 • Sverige

 

Som vanligt blir det alltid i Eurovisionsammanhang både några som är säkra finalister och några som man från början inte alls tror kommer klara sig men som gör det i alla fall. Vi tar länderna en och en för att göra det tydligt.

 

Vi börjar såklart med Sverige där John Lundvik tog sig spikrakt till lördagens final. John Lundvik är en artist i världsklass som tillsammans med The Mamas gör låten ”Too Late For Love” hur bra och snyggt som helst. Redan innan visste vi att han visar vart skåpet ska stå och nu blev det bara ännu bättre. Däremot är vi några i panelen som inte har så mycket över för själva låten, men vi är alla ändå lite glada över att Sverige är i final.

 

Albaniens finalplats har inte varit helt säker, man har länge balanserat på oddsen att vara med eller åka ut och under den senaste tiden har oddsen inte talat till landets fördel. Man har dessutom hamnat i en semifinal fylld med liknande nummer, även om Albanien sticker ut med att vara det enda land i denna semi som inte sjunger på engelska (några andra länder sjöng delvis på andra språk än engelska med, men hade engelska som grund). Kanske var just detta som räddade Albanien till final?

Azerbajdzjan har seglat upp som en oddsfavorit under repetitionerna, kanske främst tack vare att sångaren gör ett mycket snyggt nummer på scenen. Så att landet skulle gå vidare var nog mer än självklart. Ingen skräll här inte, glöm det!

Den kärleksfulla visan från vårt grannland Danmark tog sig också in i finalen. Kombinationen med att lägga till några fraser på bl.a. franska och danska kanske gav en och annan röst ikväll. Eller en del röster från nära grannländer. Låten har brottats med att sticka ut tillräckligt i startfältet eftersom det finns många liknande nummer i denna semifinal, men Leonora gjorde ett bra intryck under kvällen och det belönade sig.

Det har varit tuffa år för Malta i den här tävlingen som hamnat i botten hos tittarna inte mindre än två år i rad. Men i år så lossnade det äntligen för den lilla Medelhavsön som tog sin första finalbiljett på tre år. Sedan vet vi inte hur bra eller dåligt som artisten i fråga (Michaela) placerade sig, men hon blev i alla fall topp 10 efter juryns och tittarnas dom, så sist kan hon inte ha kommit ändå.

Den mest självklara favoriten hos både fans och spelbolag var Nederländerna. Det har rapporterats om att repetitionerna gått trögt, men av det syntes ingenting på scenen i direktsändningen. Tvärtom visar Duncan Laurence att han nu har allt att vinna på lördag och om han gör det så tar han hem Nederländernas femte seger genom tiderna. Det har dock dröjt 44 år sedan man vann sist (Eurovision 1975, reds.anm.), så den segern skulle nog vara efterlängtad för Nederländerna. Landet kämpade ju mellan åren 2005-2012 med att ens ta sig till final. Snacka om vändning!

Efter många om och flera besvikelser lyckades Nordmakedonien (eller FYROM som de kallades före detta år) ta sig till final. Där har man inte varit speciellt många gånger, senast i Baku 2012. Så nu var det verkligen på tiden! Sångerskan Tamara Todevska som själv föll ut ur semi 2 för 11 år sedan (då Sverige gick vidare trots att landet hamnade på tionde plats) var nog tillbaka för revansch – och den fick hon! Även om detta varit en av de säkrare finalisterna på oddsen de senaste veckorna torde landets avancemang ändå ses som en skräll med tanke på hur dåligt det gått för dem de senaste åren.

Norges KEiiNO lyckades även de charma till sig en finalplats med sin ”Sprits In The Sky”. Man visar att jojk, schlagerrefräng och popmusik kan fungera som en treenighet och nu har man chans att bärga guld i finalen på lördag.

Precis som med Nederländerna var det ingen skräll att Rysslands Sergey Lazarev skulle ta sig till final på sin stora comeback. Utan snarare var det väl mer i tankarna hur högt denna placerade sig i semin. Vad man än tycker om låten och Sergey som artist så måste man ändå berömma ryssarna för ett otroligt välproducerat och proffsigt scenframträdande.

Schweiz har precis som många länder i denna semi haft en otrolig motvind i Eurovision, både de senaste åren men även överlag. Man har inte tagit medalj sedan år 1993 (!) och bara varit topp tio två gånger på lika många år. Sedan 2015 har man dessutom konsekvent missat final varje år, samma sak som drabbade Island. Men, precis som för Island i första semin så lyckades Schweiz bryta sin förbannelse och är nu i final igen – för tredje gången under 2010-talet.

 

Vad kan vi då säga om detta? Vi har delat upp det i två olika kategorier: De säkra finalisterna, och skrällarna.

 

De säkra finalisterna

Under hela våren har oddsen talat om de säkra finalisterna, de länder som varit i topp från början vilka var följande:

 • Nederländerna
 • Sverige
 • Ryssland
 • Azerbajdzjan
 • Schweiz
 • Malta
 • Norge

 

Skrällarna

 • Nordmakedonien
 • Danmark
 • Albanien

 

 

Till sist…

Inför sändningen gjorde vi tippningar på vilka bidrag vi gissade skulle gå till final samt personliga topplistor över länder i semin vi ville se till final. Så här många rätt fick var och en i sin tippning respektive vidare bland favoriterna.

 

Tippning

Notera att länderna listas i bokstavsordning (de fetmarkerade länderna tog sig till final i verkliga resultatet).


Adrian

 • Azerbajdzjan
 • Danmark
 • Malta
 • Moldavien
 • Nederländerna
 • Norge
 • Rumänien
 • Ryssland
 • Schweiz
 • Sverige

Antal rätt: 8 av 10.


Haris

 • Armenien
 • Azerbajdzjan
 • Danmark
 • Malta
 • Nederländerna
 • Nordmakedonien
 • Norge
 • Ryssland
 • Schweiz
 • Sverige

Antal rätt: 9 av 10.


Hollac16

 • Albanien
 • Azerbajdzjan
 • Malta
 • Nederländerna
 • Nordmakedonien
 • Norge
 • Ryssland
 • Schweiz
 • Sverige
 • Österrike

Antal rätt: 9 av 10.


Lukas

 • Albanien
 • Armenien
 • Azerbajdzjan
 • Danmark
 • Malta
 • Nederländerna
 • Norge
 • Ryssland
 • Schweiz
 • Sverige

Antal rätt: 9 av 10.


Markus

 • Albanien
 • Armenien
 • Azerbajdzjan
 • Danmark
 • Malta
 • Nederländerna
 • Norge
 • Ryssland
 • Schweiz
 • Sverige

Antal rätt: 9 av 10.


Robban

 • Armenien
 • Azerbajdzjan
 • Danmark
 • Malta
 • Nederländerna
 • Nordmakedonien
 • Norge
 • Ryssland
 • Schweiz
 • Sverige

Antal rätt: 9 av 10.

 

 

Topplista

Här listas länderna i favoritordning. De fetmarkerade länder tog sig till final i verkliga resultatet.


Adrian

 1. Sverige
 2. Nederländerna
 3. Schweiz
 4. Norge
 5. Rumänien
 6. Danmark
 7. Azerbajdzjan
 8. Malta
 9. Albanien
 10. Moldavien

Antal favoriter kvar: 8 av 10.


Haris

 1. Sverige
 2. Nederländerna
 3. Ryssland
 4. Azerbajdzjan
 5. Norge
 6. Danmark
 7. Schweiz
 8. Irland
 9. Albanien
 10. Rumänien

Antal favoriter kvar: 8 av 10.


Hollac16

 1. Sverige
 2. Rumänien
 3. Armenien
 4. Azerbajdzjan
 5. Kroatien
 6. Moldavien
 7. Nordmakedonien
 8. Norge
 9. Österrike
 10. Nederländerna

Antal favoriter kvar: 5 av 10.


Lukas

 1. Nederländerna
 2. Litauen
 3. Moldavien
 4. Danmark
 5. Ryssland
 6. Lettland
 7. Österrike
 8. Armenien
 9. Irland
 10. Albanien

Antal favoriter kvar: 4 av 10.


Markus

 1. Norge
 2. Schweiz
 3. Albanien
 4. Moldavien
 5. Kroatien
 6. Danmark
 7. Lettland
 8. Sverige
 9. Rumänien
 10. Nederländerna

Antal favoriter kvar: 6 av 10.


Robban

 1. Sverige
 2. Schweiz
 3. Nederländerna
 4. Norge
 5. Ryssland
 6. Danmark
 7. Azerbajdzjan
 8. Kroatien
 9. Malta
 10. Moldavien

Antal favoriter kvar: 8 av 10.

 


 

Så här tycker alltså vi, nu är vi nyfikna på vad du tycker. Kommentera gärna!

 


 

Kommentera