En liten analys dagen efter semi 1 (Eurovision 2019)

EUROVISION 2019 – ANALYS. Igår kväll (läs: tisdag 14:e maj) avgjordes den första semifinalen i Eurovision 2019. Tio lyckliga vinnare tog plats i lördagens final och inför väntan på den andra semin med bl.a. Sveriges deltagande kommer här en liten analys om intrycken från gårdagen.

 

Vilka gick vidare?

Till en början ska vi kika på vilka 10 länder som röstades vidare (de listas i bokstavsordning):

 

 • Australien
 • Cypern
 • Estland
 • Grekland
 • Island
 • San Marino
 • Serbien
 • Slovenien
 • Tjeckien
 • Vitryssland

 

Som vanligt blir det alltid i Eurovisionsammanhang både några som är säkra finalister och några som man från början inte alls tror kommer klara sig men som gör det i alla fall. Vi tar länderna en och en för att göra det tydligt.

 

Australien har under våren varit i botten av toppen om vi säger så, men ju närmre Eurovision närmat sig så seglade landet upp i toppen, mycket tack vare det avancerade scennumret. Att Kate kunde genomföra denna redan svårsjungna låt samtidigt som hon svingade runt kan ha imponerat ganska många.

Cyperns finalplats var ganska så väntad, en upptempolåt med en rutinerad sångerska, även om Tamtas sånginsats stundtals brast under detta framträdande. Däremot är detta ingenting hon inte kan reparera inför finalen.

Estlands finalplats var inte helt självklar. Dels pga Victors sånginsats, dels att Finland tävlande med en snarlik låt, plus att Estland körde på radiopop som blev inklämd bland många progressiva låtar i startfältet. Men detta kan istället ha gynnat dem om man ser tillbaka på det, då den fungerade som en bra paus mellan alla konstigheter.

Grekland har varit storfavorit att gå vidare väldigt länge, så en finalplats där var en icke-fråga. Kombinationen lättsmält radiopop och avancerat scennummer skulle visa sig leda dem rätt.

Att Island skulle ta sig vidare var inte heller det särskilt oväntat, de drog till sig det mesta av allt ljus inför denna semi. Vissa kanske undrade om detta skulle bli för mycket för juryn, men numret var såpass provokativt och udda att det ändå räckte hela vägen.

San Marino stod säkert för den stora skrällen i denna semifinal. Det var ganska lite som talade för att Serhat skulle ta sig någonstans, och i första versen lät det inte vackert. Men trots allt detta gick de vidare. Kanske är det så att efter många låtar i semifinalen som var väldigt avancerade på många håll och kanter, så blev San Marino en frisk fläkt med en lättuggad discolåt.

En inte lika stor skräll var Serbien, där Nevena lyckades nå ut med sin känslosamma kärleksballad. Serbien har hittat tillbaka till det de kan, även om den generella uppfattningen är att det inte är den starkaste balkanballaden de bjudit på. Extra kul revansch också för Nevena med tanke på att det inte gick så bra för henne när hon tävlade med Moje 3 för sex år sedan och hamnade på den retsamma elfteplatsen i semifinalen.

Slovenien lyckades dra nytta av den mörka atmosfären i denna minimalistiska låt, likaså lyckades Zala & Gasper utstråla den kemi som krävs för ett sånt här nummer, och det hjälpte dem tillräckligt väl för finalen. En intressant notering här är att det nu är andra gången på raken som Slovenien går till final – med en låt på hemspråket!

Tjeckien, även där, inte helt oväntat. Lake Malawi lyckades få till både ett visuellt snyggt scennummer, och sångarens glädje smittade säkert av sig på många, och passade bra ihop till denna lättsamma hipsterfunk-låten.

Vitryssland stod för skräll nummer två om man bara ser till bokstavsordning. Det var många som redan utsåg denna låt som årets driftkucku när startfältet blev klart. Men Zena lyckades ändå hamra in det i Europa att ”jo, ni kommer gilla detta”. En sak som mycket väl kan ha spelat in här var att hon tilltalade den yngsta publiken.

 

Vad kan vi då säga om detta? Vi har delat upp det i två olika kategorier: De säkra finalisterna, och skrällarna.

 

De säkra finalisterna

Under hela våren har oddsen talat om de säkra finalisterna, de länder som varit i topp från början vilka var följande:

 • Grekland
 • Serbien
 • Cypern
 • Tjeckien
 • Australien
 • Island
 • Slovenien

 

Skrällarna

 • Vitryssland
 • Estland
 • San Marino

 

 

Till sist…

Inför sändningen gjorde vi tippningar på vilka bidrag vi gissade skulle gå till final samt personliga topplistor över länder i semin vi ville se till final. Så här många rätt fick var och en i sin tippning respektive vidare bland favoriterna.

 

Tippning

Notera att länderna listas i bokstavsordning (de fetmarkerade länderna tog sig till final i verkliga resultatet).

 


Adrian

 • Australien
 • Belgien
 • Cypern
 • Estland
 • Grekland
 • Island
 • Polen
 • San Marino
 • Serbien
 • Ungern

Antal rätt: 7 av 10!


Haris

 • Australien
 • Belgien
 • Cypern
 • Finland
 • Grekland
 • Island
 • Portugal
 • San Marino
 • Serbien
 • Ungern

Antal rätt: 6 av 10!


Hollac16

 • Australien
 • Belgien
 • Georgien
 • Grekland
 • Island
 • Serbien
 • Slovenien
 • Tjeckien
 • Ungern
 • Vitryssland

Kommentar: 7 av 10!


Lukas

 • Australien
 • Belgien
 • Cypern
 • Estland
 • Grekland
 • Island
 • San Marino
 • Serbien
 • Slovenien
 • Ungern

Antal rätt: 8 av 10!


Markus

 • Australien
 • Cypern
 • Georgien
 • Grekland
 • Island
 • San Marino
 • Serbien
 • Slovenien
 • Tjeckien
 • Ungern

Antal rätt: 8 av 10!


Robban

 • Australien
 • Belgien
 • Cypern
 • Estland
 • Grekland
 • Island
 • Polen
 • Serbien
 • Tjeckien
 • Ungern

Antal rätt: 7 av 10!

 

 

Topplista

Här listas länderna i favoritordning. De fetmarkerade länder tog sig till final i verkliga resultatet.

 


Adrian

 1. Cypern
 2. Island
 3. Grekland
 4. Ungern
 5. Australien
 6. Estland
 7. Tjeckien
 8. Serbien
 9. Belgien
 10. San Marino

Favoriter till final: 8 stycken!


Haris

 1. Island
 2. Ungern
 3. Portugal
 4. Finland
 5. San Marino
 6. Australien
 7. Tjeckien
 8. Georgien
 9. Serbien
 10. Vitryssland

Favoriter till final: 6 stycken!


Hollac16

 1. Georgien
 2. Serbien
 3. Portugal
 4. San Marino
 5. Ungern
 6. Belgien
 7. Polen
 8. Tjeckien
 9. Estland
 10. Australien

Favoriter till final: 5 stycken!


Lukas

 1. Island
 2. Belgien
 3. Georgien
 4. Serbien
 5. Polen
 6. Australien
 7. Portugal
 8. Finland
 9. Estland
 10. San Marino

Favoriter till final: 5 stycken!


Markus

 

 1. San Marino
 2. Slovenien
 3. Island
 4. Georgien
 5. Serbien
 6. Ungern
 7. Vitryssland
 8. Belgien
 9. Polen
 10. Portugal

Favoriter till final: 5 stycken!


Robban

 1. Ungern
 2. Estland
 3. Cypern
 4. Belgien
 5. San Marino
 6. Tjeckien
 7. Australien
 8. Island
 9. Vitryssland
 10. Polen

Favoriter till final: 7 stycken!

 


 

Så här tycker alltså vi, nu är vi nyfikna på vad du tycker. Kommentera gärna!

 


 

Kommentera