Nationella uttagningar 2019: en decembersammanfattning

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Nu går vi mot årsslut av 2018 och därmed börjar snart ett nytt år med en ny och spännande Eurovision-säsong. Fler och fler länder gör sig redo för vad som komma skall, bland annat meddelas uttagningsformer, artister och bidrag. Så här såg läget ut från mitten av november (2018) till och med julhelgen 2018.

 

Norden

Melodifestivalstartfältet officiellt

Efter månader av väntan, rykten och spekulationer blev det den 27:e november 2018 äntligen officiellt vilka 28 artister som kommer att tävla i Melodifestivalen 2019. De tävlande meddelades vid en presskonferens som ägde rum i SVT-huset i Stockholm där alla fyra deltävlingsstartfält presenterades samtidigt. Det är ett varierat startfält med många veteraner som Andreas Johnson, Wiktoria, Martin Stenmarck och Lisa Ajax men även artister som tävlade på 60-, 70- och 80-talet som Arvingarna, Arja Saijonmaa, Ann-Louise Hansson och Jan Malmsjö. Detta blandas upp med nya stjärnskott som High15, Vlad Reiser, Rebecka Karlsson och många fler.

Se hela startfältet samlat här.

Christer Björkman, exekutiv producent för tävlingen i år, har bekräftat att startordningen för deltävlingarna kommer att offentliggöras i januari. Missa inte vår exklusiva intervju vi gjorde med Christer från presskonferensen när artisterna presenterades här.

 

Norge presenterar sina 10 finalbidrag den 25:e januari

Norska NRK har bekräftat att det blir tio tävlingsbidrag i finalen i Norsk Melodi Grand Prix 2019, och dessa kommer att presenteras vid en presskonferens i Oslo den 25:e januari 2019. Samma dag kommer NRK att släppa låtarna på olika streamingstjänster så att vem som helst kan lyssna på låtarna. Presskonferensen kommer att direktsändas online och kommer att kunna följas live även om man inte befinner sig i Norge.

Sedan tidigare har NRK bekräftat finaldatumet för NMGP 2019 till lördagen den 2:a mars, vilket är en vecka tidigare jämfört med fjolåret. Detta innebär att finalen inte krockar med Sveriges final, vilket den har gjort de två senaste åren. Förutom detta har NRK också bekräftat att artisten Heidi Ruud Ellingsen blir programledare för showen tillsammans med tidigare programledaren Kåre Magnus Bergh.

Biljetter till Norges final släpptes fredagen den 7:e december och går att köpa via Ticketmaster.

 

 

Baltikum

Lyssna och bedöm Estlands 24 tävlingsbidrag

Det estniska tv-bolaget ERR, som anordnar Estlands nationella Eurovisionuttagning 2019, presenterade i början av november startfältet för sin Eesti Laul. Därefter har man allokerat in de tävlande artisterna i de två semifinalerna samt släppt versioner av respektive tävlingsbidrag. I denna artikel har vi länkat till alla bidrag som tävlar, gå gärna in och lyssna och säg vad du tycker!

I Estlands startfält finns bl.a. svenska artisten Victor Crone samt tre tidigare estniska Eurovisionrepresentanter: Sandra Nurmsalu (2009), Birgit Õigemeel (2013) och Tanja (2014). De två sistnämnda tävlar denna gång som en del av gruppen The Swingers.

 

Lettlands Supernova får 16 deltagare

Det lettiska tv-bolaget LTV, som anordnar Lettlands nationella Eurovisionuttagning 2019, offentliggjorde i december de 16 tävlande artisterna med tillhörande bidrag i sin uttagning Supernova 2019 blir. Artister och bidrag har valts ut efter en nationell antagning som sedan följde en audition och jury- och onlineomröstning. Bidragens studioversioner är också presenterade, och alla finns samlade att lyssna på här.

Flera kända namn finns med i det lettiska startfältet, bl.a. Markus Riva och Samanta Tina, vilka bägge två försökt länge att bli Lettlands representant i Eurovisionen. Förutom det är också låtskrivaren Aminata (lettisk representant 2015) tillbaka som låtskrivare till ett bidrag. Lite lustigt nog kan även nämnas att två bidrag fått samma titel: ”Fire”. Oklart om de har inspirerats av en viss Eleini Foueira?

 

Litauen har valt ut 49 deltagare

Det litauiska TV-bolaget LRT har haft en nationell antagning för artister och låtar, och nu har åtminstone namnen på de 49 deltagarna presenterats. I startfältet hittas ett antal återkommande artister från tidigare litauiska uttagningar som Edgaras Lubys, Elizabeth Olshey, Jurgis Brūzga, Monika Marija och Saulės Kliošas.

Enligt uppgifter som gäller just nu kommer uttagningen vara betydligt mindre denna gång, för istället för att köra nästan 10 veckors uttagning blir det nu bara 6 veckors uttagning. Först sker fyra inledande heats, därefter följer två semifinaler och sedan en final. Men med lärdom från de senaste åren har LRT en förmåga att ändra regler och koncept mitt i säsong, så bli inte förvånade om den final som är planerad till 23:e februari eventuellt flyttas till senare. Det sista är bara en spekulation från vår sida.

Artisterna har nu som sagt valts ut, men låtarna är inte meddelade eller officiellt släppta än. Det är heller inte avgjort/officiellt vilka artister som ska tävla i respektive heat. Men hela listan på artister har vi samlat här.

 

 

Värdlandet & Big Five-länder

Israels uttagning har påbörjats

Värdlandet Israel kommer även 2019 att anordna uttagningen HaKokhav HaBa L’Eurovizion som uttagning till Eurovisionen. Likt tidigare säsonger är det en Idol-liknande tävling, där artister genomgår auditions och kvalheats och sedan röstas startfältet ned tills bara vinnaren återstår. I programmet finns en jury med som i år består av Asaf Amdursky, Keren Peles, Shiri Maimon, Harel Skaat och Static & Ben-El Tavori.

Sändningarna drog igång den 24:e november och förväntas pågå in i januari.

 

Operación Triunfo avgjord – men nu ska Spaniens representant väljas

Spanska TVE har återigen valt att hämta sin artist och sitt tävlingsbidrag till Eurovisionen genom talangjakten Operación Triunfo. Under hösten (2018) har en ny säsong av programmet gått av stapeln och dessutom fått sin vinnare. Men nu börjar jakten på den artist som ska få biljetten till Tel Aviv i maj.

Så här ser upplägget ut just nu: Efter en nationell antagning har TVE valt ut 17 bidrag som de anser vara bäst och dessa har nu lagts ut för smyglyssning på TVE:s hemsida, samtidigt som en omröstning pågår. Tittarna/fansen ges möjlighet att rösta fram tre bidrag som de tycker bäst om och dessa tre bidrag går direkt till final. Därefter utser en internjury upp till max 7 bidrag som också får tävla i finalen. Det lär bli omkring 10 bidrag som kommer att tävla i finalen.

Smygklippen finns att lyssna på här, och för att kunna rösta måste du registrera dig här.

 

Italiens San Remo-artister 2019 presenterade

Italienska RAI har valt att fortsätta välja sin Eurovisionrepresentant genom San Remo-festivalen, men denna gång blir det nytt upplägg. Istället för att ha både nykomlings- och etableringskategorin i februari har nykomlingsdelen ägt rum nu i december där två jokerplatser i stora San Remo stod på spel. Vinnarna av jokerplatserna blev artisterna Einar och Mahmood.

I samband med denna specialtävling valde RAI att också offentliggöra startfältet för de 22 utvalda akterna (utöver de två jokrarna), där alla har chansen att bli Italiens nästa Eurovisionrepresentant! Bland namnen i startfältet finns trion Il Volo, som vann San Remo 2015 och som till sist blev trea i EurovisionfinalenNek (blev tvåa i San Remo 2015) och Paola Turci (deltog i San Remo 2017).

När San Remo 2019 är avklarad låter RAI vinnaren avgöra om hen/de vill åka och tävla i Eurovisionen. I annat fall ges chansen till någon av de andra i startfältet.

 

Frankrikes startfält är officiellt (och studioversioner är presenterade)

Det franska TV-bolaget France Televisions har bekräftat vilka tävlande som ska göra upp om att bli Frankrikes representant i Eurovision 2019. För andra året i rad kommer en nationell uttagning under namnet Destination: Eurovision äga rum för att välja artist och bidrag, och även i år kommer det att bli 18 artister som tävlar. Denna gång kommer alla tre programmen att vara direktsända och tv-publiken kommer att få vara med och rösta fram vilka bidrag som ska ta sig till final.

Likt föregående säsong kommer serien att bestå av totalt tre program: först två inledande semifinaler som följer en avgörande final med den kanadensiska sångaren Garou som programledare. Detta gör att de 18 tävlande som presenterats kommer att fördelas in i respektive semifinal innan avgörandet. Bidragen är dock redan nu släppta i studioversioner, och vi har länkat till dessa på denna sida.

 

Storbritannien förändrar tävlingsupplägget i finalen

De senaste årens brittiska nationella finaler har man valt ut ett antal tävlande som framfört varsin låt och därefter har publiken (och ibland även jurygrupper) fått välja ut sin favorit. Men 2019 blir det andra bullar då det blir 6 stycken tävlande som får dela på tre låtar. Enligt uppgifter ska varje låt framföras av två artister vardera i olika tolkningar, och därefter är det upp till att välja vem som ska vinna. Mer exakta detaljer kring hur tävlingsupplägget blir kommer troligen då BBC bekräftar artistvalen, vilket ännu inte är officiellt.

Finalen kommer att hållas i MediaCity UK i staden Salford som ligger i närheten av Manchester, någon gång i februari 2019 (enligt uppgifter från BBC). Programledare blir återigen Mel Giedrovc (tidigare programledare för denna uttagning åren 2016-2018), och för andra året på raken tar hon hjälp av den tidigare Eurovisionvinnaren och programledaren Måns Zelmerlöw som co-programledare.

 

 

Centraleuropa

Schweiz avslöjar namnen på Expertjuryn

Som tidigare meddelat har Schweiz gått för ett internval 2019 och detta för att hitta rätt kandidat med hjälp av inhemsk och internationell jury. TV-bolaget SRG SSR har dels haft en omfattande publikpanel om ca 100 personer och en expertjury om 21 personer som tillsammans fått rösta fram den kandidat som de anser har bäst chans att nå bra resultat i Eurovisionen. Nu när all röstning är över har Schweiz valt att namnge personerna i expertjuryn, som har bestått av en mängd personer med bakgrund inom musikbranscher i olika länder. Bland annat hittas Maria Marcus (Maria Eva Lundin), Rennie Mirro och Henrik Johnson från Sverige i juryn, men även flera tidigare Eurovisionrepresentanter: Helga Möller (Island 1986), Ruth Lorenzo Pascual (Spanien 2014), Ovidiu Jacobsen (Rumänien 2010 och 2014) och Tinkara Kovac (Slovenien 2014).

 

Tjeckien fortsätter med ett eget uttagningsformat

Efter att ha blivit sexa i Eurovisionfinalen har Tjeckien fått upp intresset att välja ut nästa års Eurovisionrepresentant. Det har varit oklart huruvida vilket format som ska användas men enligt uppgifter från den tjeckiska hemsidan eurocontest.cz, som varit i kontakt med Tjeckiens Eurovisiondelegationschef Jan Bors, blir det en fortsättning av det uttagningsformat man hade ifjol (läs: 2018). Enligt Jan Bors har man valt ut åtta artister som ska göra upp i någon slags final eller uttagning. Mer information om detta kommer i januari.

 

 

Östeuropa

Rumänien bantar ned sin uttagning

Det rumänska TV-bolaget TVR valde ifjol att storsatsa på sin Selecția Națională-uttagning med hela fem heats och en final. Anno 2019 blir det dock betydligt färre avsnitt, endast två semifinaler och en final. Det är resultatet efter den nationella antagningen och därefter en jurygranskning vars resultat blev klart nu i december.

Fyra välkända ansikten känns igen här: MIHAIDan BittmanNicola och Xandra. Den förstnämnde har tävlat i Selecția Națională flera gånger, framförallt de tre senaste upplagorna (2016, 2017 och 2018), och även representerat Rumänien år 2006. Dan Bittman var Rumäniens allra första ESC-representant år 1994 och Nicola representerade Rumänien år 2003.

Xandra har tävlat i den rumänska uttagningen ett flertal gånger tidigare, senast år 2018.

Enligt uppgifter kommer de två semifinalerna hållas den 20:e och 27:e januari och finalen i februari. Finaldatumet är dock än så länge inte exakt, däremot ska den hållas i huvudstaden Bukarest till skillnad från semifinalerna som ska hållas på två andra orter.

 

Moldavien fortsätter med O Melodie Pentru Europa

Det moldaviska TV-bolaget TRM var bland de sista att officiellt bekräfta sitt deltagande i Eurovision 2019. I mitten av december gick TRM ut med information att artist och bidrag ska väljas genom uttagningen O melodie pentru Europa 2019 som planeras att innehålla en semifinal följt av en avgörande final.

För dig som är intresserad av att skicka in bidrag till uttagningen är den möjligheten öppen till och med fredagen den 18:e januari (2019). Enklaste sättet att skicka in er ansökan är via mejl: eurovision@trm.md

För mer info om tävlingen, se TRM:s hemsida (det är även dit ni bör höra av er om ni har frågor om regler och rutiner kring hur detta ska hanteras).

 

”Inom en månad” presenteras Ukrainas artister

Ukrainska TV-bolaget UA:PBC har bekräftat i sociala medier att man kommer inom en snar framtid att presentera de tävlande artisterna i sin nationella uttagning Vidbir 2019. Beskedet som getts är ”inom en månad” från nu, vilket torde vara i januari.

Det är oklart hur många tävlande det blir, men totalt ska tre heats och en final produceras. Heaten och finalen kommer att sändas på lördagar i februari med start den 9:e februari.

 

 

Balkan

Fem tävlande i Montenegros final

Montenegros nationella TV-bolag RTCG kör återigen med konceptet med den nationella finalen Montevizija som uttagning till Eurovision Song Contest. Efter en nationell antagning och ett juryval har fem finalister presenterats, varav en av dem har tidigare representerat Montenegro i Eurovision! I startfältet finns två artister som tävlade i fjolårets montenegrinska uttagning (Ivana Popović-Martinović och Nina Petković) samt en som tidigare representerat Montenegro i Eurovisionen (2009) – Andrea Demirović, då med en låt av Ralph Siegel. Vad Andrea bjuder på denna gång är inte riktigt känt, mer än att hon själv varit med och gjort låten tillsammans med låtskrivarna Michael James Down och Primož Poglajen.

RTCG har nu i slutet av december bekräftat att finalen ska hållas den 9:e februari 2019, dock inte i vilken stad eller med vem/vilka som ska vara programledare.

 

Serbien fick in 76 bidrag till sin Beovizija

Serbiens nationella TV-bolag RTS anordnade en nationell antagning för att utse artist och bidrag till Eurovision 2019. Man kommer återigen använda sig av uttagningen Beovizija, som återupplivades ifjol (2018) efter att ha varit nedlagd i många år. Totalt skickades det in 76 bidrag, vilka just nu genomgår jurygranskning. Det är i skrivande stund högst oklart när bidragen förväntas presenteras samt när en final ska hållas.

 

Sloveniens EMA fick in 103 bidrag

Sloveniens nationella TV-bolag RTVSLO kommer att hålla i sin EMA-uttagning som 2019 bara kommer att bestå av en finalkväll. Man stryker alltså de semifinaler som man har hållit de senaste åren och satsar allt på en kväll med upp till 10 tävlingsbidrag. För att hitta lämpliga kandidater har en nationell antagning varit igång som stängdes i mitten av december (2018). Totalt fick man in 103 bidrag som nu ska genomgå jurygranskning.

 

 

Andra länder

Ytterligare tre artister presenterade i Australiens startfält

Australien anordnar för första gången en nationell final för att utse artist och bidrag till Eurovision Song Contest. Sedan tidigare har fyra akter (Sheppard, Mark Vincent, Electric Fields och Kate Miller Heidke) presenterats och nu har TV-bolaget SBS meddelat ytterligare tre namn: Courtney Act, Aydan och Leeia Nano.

Den australiensiska finalen kommer att hållas på kvällen den 9:e februari (australiensisk tid), vilket innebär morgon för Europas del.

 

Semifinalfördelning i Portugals Festival da Cançao 2019

Portugals Festival da Cançao fortsätter med upplägget om två semifinaler och en final, och TV-bolaget RTP har bjudit in 14 kompositörer samt två jokrar att komponera varsitt bidrag och välja ut varsin artist. För att göra startfältet rättvist har en lottning ägt rum för att fördela de tävlande till de två semifinalerna. Just nu har lottningen enbart gjorts för kompositörernas namn och detta eftersom inga artistnamn är officiellt presenterade. Se hela listan på namnen här.

 


 

Kommentera