Inför helgens nationella finaler: 3-4 mars 2018

INFÖR UTTAGNINGAR. Vi börjar närma oss slutet av årets nationella uttagningssäsong. Denna helg 3-4 mars är det totalt 6 finaler som ska avgöras utöver att det är semifinal i Litauen och uppsamlingsheat i Sverige. I denna artikel har vi sammanställt allt du behöver veta om finalerna som avgörs.

 

Schema för uttagningarna

Nedan har vi sammanställt information om respektive final denna helg. Vi kommer att resultatuppdatera kontinuerligt under helgen, men en sammanfattande artikel med alla resultat dyker upp på måndag (5:e mars).

Med reservation för eventuella förändringar och tillägg.

 

Lördag 3 mars

 

Söndag 4 mars

 


 

Lördag 3 mars

Estland: Eesti Laul 2018 – final!

 • Tid: 18:30 CET (del 1), 20:30 CET (del 2)
 • Programledare: Ott Sepp & Meelis Kubo
 • Plats: Saku Suurhall, Tallinn
 • Röstningsprocess: 50% juryröstning och 50% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: ERR – Länk

 

Panelen inför: Finalen av Eesti Laul kommer att avgöras i Saku Suurhall i Estlands huvudstad Tallinn den 3:e mars med duon Ott Sepp & Meelis Kubo som programledare. Precis som i semifinalerna är det både jurygrupper och tittarna som gemensamt röstar fram vilket bidrag som slutligen ska vinna. Till finalen har totalt 10 bidrag kvalat in och nu ska det alltså avgöras vem av dessa som får biljetten till Lissabon i maj.

 

Läs mer om startfältet & ta del av våra kommentarer »

 


 

Finland: Bidrag ska väljas till Saara Aalto (UMK-final!)

 • Tid: 18:00 – 19:30 CET
 • Programledare: Krista Siegfrids & Mikko Silvennoinen
 • Plats: Espoo Metro Areena, Espoo
 • Röstningsprocess: 50% juryröstning och 50% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: YLE – Länk

 

Panelen inför: För första gången i Eurovisionhistorien kommer Finland enbart välja sitt tävlingsbidrag genom en final, för artisten Saara Aalto är sedan november ifjol internt utvald. Efter att ha kommit tvåa i såväl den finska Eurovisionuttagningen 2011 som 2016 samt även i brittiska X-Factor. Denna gång har hon på hemmaplan inga konkurrenter att tävla mot utan det enda hon ska göra är att framträda med sina tre låtar och sedan röstar juryn och folket fram en vinnare bland bidragen.

Bidragen Saara Aalto tävlar med i finalen är Domino , Monsters och Queens.

Läs mer och ta del av våra kommentarer »

 


 

Island: Söngvakeppnin 2018 – final!

 • Tid: 20:45 – ~23:20 CET
 • Programledare: Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir, Jón Jónsson och Björg Magnúsdóttir
 • Plats: Laugardalshöll
 • Röstningsprocess: Röstning sker genom två omgångar där de två bidragen med flest röster går vidare till en avgörande omgång där vinnaren slutligen koras.
 • TV-bolag/Stream: RÚV – Länk

 

Panelen inför: Efter två semifinaler har det blivit dags för Island att avgöra vem som ska få tävla för dem i Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon. I vanlig ordning tävlar 6 bidrag genom två omgångar: de två bidrag som får flest röster går vidare till den avgörande omgången där vinnaren koras. Nu i finalen är det fritt fram för de tävlande att välja vilket språk man vill sjunga på. Observera att samtliga tävlande utom Dagur Sigurðsson och Heimilistónar har valt att byta till engelsk version nu i finalen. De två nämnda tävlande har istället valt att behålla sina bidrag på isländska.

Läs mer om startfältet och ta del av våra kommentarer »

 


 

Polen: Krajowe Eliminacje 2018 – final!

 • Tid: 21:25 – 23:15 CET
 • Programledare: Artur Orzech
 • Plats: TVP-studio, Warsawa
 • Röstningsprocess: 50% juryröstning och 50% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: TVP – Länk

 

Panelen inför: Polen ska välja artist och bidrag till Eurovision 2018, och för tredje året i rad blir det genom en final och inte internval. För andra året i rad tävlar svenska Isabel Otrębus, denna gång med en låt av Elize Ryd och Jonas Thander. Andra svenska låtskrivare som fått med bidrag är Ylva & Linda Persson samt Mahan Moin.

Polen har sedan de återkom till Eurovision 2014 (efter en tvåårig paus) lyckats gå till final varje år, även om de fått högst varierande resultat. Trots detta har de ännu inte lyckats vinna någon Eurovision ännu, även om de faktiskt har en andraplats från 1994 som bästa resultat.

Läs mer om startfältet och ta del av våra kommentarer »

 


 

San Marino: Nationell uttagning – final!

 • Tid: 21:00 CET
 • Programledare: Nick Earles & Kristin Stein
 • Plats: Bratislava, Slovakien
 • Röstningsprocess: 50% juryröstning och 50% onlineröstning
 • TV-bolag/Stream: SMRTV – Länk

 

Panelen inför: San Marino håller sin första nationella final där 11 tävlande gör upp om segern. De tävlande har valts ut efter en onlineuttagning varav tre av dem har fått en wildcardplats. Därefter har de fått coachning och två bidrag vardera som de framfört i två program. Efter det har en fyramannajury beslutat vilket bidrag som passar bäst för respektive artist nu inför finalen. Inför finalen har nya officiella studioversioner släpps av varje bidrag.

De tävlande i finalen är: Basti (Sebastian Schmidt) (Tyskland), Camilla North (Norge), Emma Sandström (Finland), Franklin Calleja (Malta), Giovanni Montalbano (Italien), Irol (San Marino), Jenifer Besky (Tyskland), Jessika Muscat (Malta), Judah Gavra (Israel), Sara de Blue (Österrike) och Tinashe Makura (Zimbabwe).

Notera gärna att IROL från San Marino enbart kommer att framträda som featuring-artist till Basti och att Jenifer Brening kommer framträda med två bidrag, ett som solo och ett som featuring-artist. Notera även att tre tävlande (Basti, Franklin Calleja och Judah Gavra) kommer att framföra samma tävlingsbidrag, men i egna versioner av den låten. Som synes betyder även det att Jenifer Brening och Basti kommer att tävla med två bidrag i finalen, medan övriga tävlande endast är med med ett bidrag.

Vinnaren i finalen kommer att avgöras av en kombination av jury- och online/crowfoundröstning. Observera att Zoë inte längre är en del av juryn p.g.a. att hon står bakom nästan samtliga tävlingsbidrag.

Läs mer om startfältet och ta del av våra kommentarer »

 


 

Söndag 4 mars

Portugal: Festival da Canção 2018 – final!

 • Tid: 22:00 – ~01:45 CET
 • Programledare: Filomena Cautela & Pedro Fernandes
 • Plats: Pavilhão Multiusos, Guimarães
 • Röstningsprocess: 50% regional juryröstning och 50% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: RTP – Länk

 

Panelen inför: I finalen av Festival da Canção 2018 kommer 14 bidrag tävla om segern, där det är regionala jurygrupper samt tv-tittarna som är med och röstar fram vinnaren. Finalen går av stapeln i arenan Pavilhão Multiusos i staden Guimarães.

Eftersom att Portugal (för första gången någonsin) är värdland i Eurovision Song Contest kommer årets vinnare slippa genomgå kvalet i Eurovisionens semifinaler. Vinnaren är därmed klar för scenframträdandet i Eurovisionfinalen lördagen den 12:e maj. Det är för övrigt första gången sedan EBU införde semifinalsystemet som Portugal är direktkvalificerad till finalen.

OBS: Diogo Piçarra står inte med i finalstartfältet då han hoppade av tävlingen efter sin semifinal. Susana Travassos ersätter.

Läs mer om startfältet och ta del av våra kommentarer »

 


 


 

Kommentera