Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Inför helgens uttagningar: 10-11 februari 2018

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


INFÖR UTTAGNINGAR. Helgen 10-11 februari var en mycket intensiv uttagningshelg i Eurovisionvärlden. Förutom deltävling i Melodifestivalen var det heats i Lettland och Rumänien, semifinaler i Estland, Island, Ukraina och Ungern samt nationella finaler i Danmark och Italien. Nu är alla dessa program över och resultaten är aktuella, här är resultatuppdateringen!

Nedan har vi sammanställt information om respektive uttagning denna helg.

Notering: Resultatuppdatering sker kontinuerligt under helgen, men en sammanfattande artikel dyker upp på måndag (12:e februari).

 

Lördag 10 februari

Danmark: Dansk Melodi Grand Prix 2018 – final!

 • Datum: 2018-02-10
 • Tid: 20:00 – ~22:00 CET
 • Programledare: Annette Heick & Johannes Nymark
 • Plats: Gigantum, Ålborg
 • Röstningsprocess: 50% juryröstning och 50% tittarröstning genom två röstningsomgångar
 • TV-bolag/Stream: DR – Länk

 

Panelen inför: Årets Dansk Melodi Grand Prix äger rum i Gigantum i Ålborg där 10 tävlande gör upp om segern. Bidragen kommer först att framföras och sedan röstar å ena sidan en jurypanel om fem personer och å andra sidan tv-tittarna vidare tre bidrag gemensamt till en “superfinal” där vinnaren koras.

I startfältet finns bl.a. 90-talstjärnan Sannie med, och notera gärna att Lise Cabble, som var med och skrev 2013 års Eurovisionvinnare “Only Teardrops” har fått med två bidrag som låtskrivare. Ett antal svenska låtskrivare finns också med på ett hörn som Thomas Thörnholm, Jeanette Bonde, Niclas Arn och Karl Eurén.

I finalen framträder även 2014 års Eurovisionvinnare Conchita, som är inbjuden som gästartist.

 

Läs mer om Danmarks final »

 


 

Estland: Eesti Laul – semifinal 1

 • Datum: 2018-02-10
 • Tid: 19:35 – ~21:35 CET
 • Programledare: Kristel Aaslaid & Martin Veisman
 • Plats: ?, Estland
 • Röstningsprocess: 50% juryröstning och 50% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: ERR – Länk

 

Panelen inför: Den första semifinalen innehåller 10 tävlande och dessa tävlar om fem platser i finalen den 3:e mars. Det är först jury och tittarna som beslutar fyra bidrag till final, därefter utses ett femte bidrag av tittarna själva.

Läs mer om den första semifinalen i Estland »

 


 

Island: Söngvakeppnin – semifinal 1

 • Datum: 2018-02-10
 • Tid: 20:45 – 22:20 CET
 • Programledare: Ej presenterat
 • Plats: Háskólabíói
 • Röstningsprocess: 100 % tittarröster
 • TV-bolag/Stream: RÚV – Länk

 

Panelen inför: Nu börjar Island sin uttagning Söngvakeppnin 2018 som efter två semifinaler och en final ska utse en ny representant till Eurovision Song Contest. I denna semifinal tävlar 6 artister som 3 platser i finalen.

Läs mer om Islands första semifinal »

 


 

Italien: San Remo-festivalen – final!

 • Datum: 2018-02-10
 • Tid: 20:40 – ? CET
 • Programledare: Michelle Hunziker & Pierfrancesco Favino
 • Plats: Teatro Ariston, San Remo
 • Röstningsprocess: tre bidrag går till en avgörande omgång där en vinner, vinnaren blir erbjuden en plats för Italien i Eurovision Song Contest 2018
 • TV-bolag/Stream: RAI – Länk

 

Panelen inför: Italien ska nu förhoppningsvis välja artist och bidrag till Eurovision Song Contest 2018, då det är 20 artister som gör upp om den segern. Festivalen har pågått en hel vecka men i finalen är alla 20 tävlande fortfarande kvar. De tre bidragen som efter omröstningen kommit högst får göra upp i en avgörande omgång om vem som ska vinna. Tackar vinnaren nej till att representera Italien i Eurovisionen kommer RAI troligen fråga någon av de andra toppkandidaterna om någon av dem vill åka till Lissabon istället.

Läs mer om Italiens final »

 


 

Lettland: Supernova 2018 – heat 2

 • Datum: 2018-02-10
 • Tid: 20:25 – ~22:55 CET
 • Programledare: Dagmāra Legante & Justs Sirmais
 • Plats: Riga Film Studios, Riga
 • Röstningsprocess: 50% juryröstning och 50% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: LTV 1 – Länk

 

Panelen inför: I det andra heatet i Lettlands Supernova tävlar sju artister om två finalplatser. Det är tittarna och jury som tillsammans röstar vidare bidragen till finalen.

Läs mer om Lettlands heat »

 


 

Litauen: Eurovizijos 2018 – heat 5

 • Datum: 2018-02-10
 • Tid: 20:00 – 22:20 CET
 • Programledare: Mantui Stonkui och Ugnei Skonsmanaitei
 • Plats: ?, Litauen
 • Röstningsprocess: 50% juryröstning & 50% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: LRT – Länk

 

Panelen inför: Den första grundomgången är nu avklarad och efter fyra heats har juryn och tittarna röstat vidare 24 bidrag till nästa omgång. Dessa bidrag har delats upp i två heats om 12 bidrag per heat, och denna gång ska vi få höra de första 12 bidragen som gått vidare. Även denna gång är det jury och tittarna som tillsammans röstar vidare bidrag, men hur många som går vidare denna gång är oklart.

Det ska tilläggas att även detta heat är förinspelat, där juryn redan avlagt sina röster. Tittarnas poäng adderas samman under sändningskvällen.

Läs mer om Litauens femte heat »

 


 

Ukraina: Vidbir 2018 – semifinal 1

 • Datum: 2018-02-10
 • Tid: ? CET
 • Programledare: Serhiy Prytula
 • Plats: KPI, Kiev
 • Röstningsprocess: 50% juryröstning – 50% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: UA:PBC – Länk kommer senare

 

Panelen inför: Nu börjar Ukrainas uttagning Vidbir 2018 som efter två semifinaler och en final ska utse en ny representant till Eurovision Song Contest. I denna semifinal tävlar 9 artister om ett antal platser i finalen.

Läs mer om Ukrainas första semifinal »

 


 

Ungern: A Dal 2018 – semifinal 1

 • Datum: 2018-02-10
 • Tid: 20:30 – 22:40 CET
 • Programledare: Kriszta Rátonyi & Freddie
 • Plats: Budapest
 • Röstningsprocess: Två röstningsomgångar; först 50% juryröstning och 50% tittarröstning som avgör tre finalbidrag, sedan får tittarna 100% makt att rösta fram ett wildcard
 • TV-bolag/Stream: MTVA/Duna TV – Länk

 

Panelen inför: Ungern har nu gått igenom sina tre grundheats där 30 bidrag har sållats ned till 18 bidrag. Dessa har nu fördelats ut till de två semifinalerna som ska avgöra vilka bidrag som går till final. Röstningsupplägget är exakt som i heaten, med skillnaden att färre bidrag går vidare. Först framförs respektive bidrag samtidigt som tittarna kan rösta genom bl.a. appen. Efter varje framträdande ger programmets jurymedlemmar Schell Judit, Mező Misi, Frenreisz Károly och Both Miklós, att avlägga enskilda poäng mellan 1-10.. Juryns totalpoäng adderas ihop med tittarnas snittpoäng. De tre bidrag som efter alla framträdanden i denna semifinal har fått högst totalpoäng går direkt till final. Bland övriga 6 bidrag får tittarna rösta fram ett wildcard.

Läs mer om Ungerns första semifinal »

 


 

Söndag 11 februari

Rumänien: Selecția Națională 2018 – heat 4

 • Datum: 2018-02-11
 • Tid: 20:00 – 22:30 CET
 • Programledare: Diana Dumitrescu och Cezar Ouatu
 • Plats: Turda, Rumänien
 • Röstningsprocess: 100% juryröstning
 • TV-bolag/Stream: TVR – Länk kommer senare

 

Panelen inför: Rumänien kommer i år att hålla en större uttagning nästan i Melodifestivalomfattning innehållandes fem heats och en final. Den egentligen enda skillnaden är att det inte blir något uppsamlingsheat inför finalen. Men precis som i svenska uttagningen kommer Selecția Națională turnera runt genom olika städer innan man slutligen når final. I detta heat tävlar 12 artister om tre platser i finalen. Det är så vitt vi vet än så länge enbart programmets jury som kommer välja ut vilka bidrag som går till finalen den 25:e februari.

Läs mer om Rumäniens fjärde heat »

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen