Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Fler startfält är fastställda (nationella 2018)

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Ytterligare länder blir klara med sina startfält till nationella uttagningar 2018. I denna artikel sammanfattar vi hur dessa länders startfält ser ut.

Denna säsong ser ut att bli den maximala säsongen på länge där fler länder väljer genom någon form av publik uttagning istället för genom ett internval. I dagsläget är det endast åtta länder som meddelat helt/delvis internval, medan fyra länder (Irland, Kroatien, Makedonien och Ryssland) ännu inte helt officiellt meddelat hur artist och bidrag ska väljas ut.

Sedan i höstas har flera startfält blivit klara, men nu i januari kommer de flesta länder med besked. I vår tidigare artikel sammanfattade vi några av dessa länder, nu kommer ett antal till.

De länder som den senaste tiden officiellt har meddelat startfält är:

 

 

Armenien

Ifjol införde det armeniska TV-bolaget ARMTV uttagningen Depi Evratesil som uttagning till Eurovision Song Contest. Denna uttagning kommer även att användas till 2018 års tävling, om än att den är mindre omfattande. I nyårshelgen presenterades de tävlande i årets omgång, och nu i januari har tävlingsbidragen också presenterats. Dock är det oklart exakt hur årets omgång kommer att gå till, mer än att det första programmet startar den 3:e februari.

I Armenien är det 20 artister som har valts ut att tävla. De tävlande är (i bokstavsordning efter artistnamn):

 

 1. AlternatiV – ”Stare at Me”
 2. Amaliya Margaryan – ”Waiting for the Sun”
 3. Angel – ”Heartbeat”
 4. Arman Mesropyan – ”What You Hide”
 5. Asmik Shiroyan – ”You & I”
 6. Gata Band – ”Shogha”
 7. Gevorg Harutyunyan – ”Stand Up”
 8. Hayk Kasparov – ”Enamórame”
 9. Kamil Show – ”Puerto Rico”
 10. Lusine Mardanyan – ”If You Don’t Walk Me Home”
 11. Maria’s Secret – ”Escape”
 12. Mariam Petrosyan – ”Fade”
 13. Mger Armenia – ”Forever”
 14. Nemra – ”I’m a Liar”
 15. Robert Koloyan – ”Get Away With Us”
 16. Sevak Khanagyan – ”Qami”
 17. Suren Poghosyan – ”The Voice”
 18. Tamar Kaprelian – ”Poison (Ari Ari)”
 19. TyoM – ”Follow the Ocean”
 20. Zhanna Davtyan – ”Unbreakable”

 


 

Danmark

Danmarks Dansk Melodi Grand Prix fortsätter med modellen en enda finalkväll där låtarna valts ut efter en nationell antagning. Denna gång är det Ålborg som står värd för finalen som äger rum lördagen den 10:e februari. En jury/kommitté utsedd av DR har valt ut bidragen, och sedan har det varit upp till bl.a. bidragsproducenten Mads Enggaard att tillsätta artister.

Årets tävlande meddelades av TV-bolaget DR vid en presskonferens den 22:a januari, och så här ser startfältet ut (de tävlande står i bokstavsordning efter artistnamn):

 

 1. Albin Fredy – ”Music for the Road”
 2. Anna Ritsmar – ”Starlight”
 3. CARLSEN – ”Standing Up for Love”
 4. Ditte Marie – ”Riot”
 5. KARUI – ”Signals”
 6. Lasse Meling – ”Unfound”
 7. Rasmussen – ”Higher Ground”
 8. Rikke Ganer-Tolsøe – ”Holder fast i ingenting”
 9. Sandra – ”Angels to My Battlefield”
 10. Sannie – ”Boys on Girls”

 

Några noteringar kan göras att 90-talsstjärnan Sannie, som på den tiden gick under artistnamnet Whigfield eller Naan, deltar i årets startfält. På 90-talet hade Sannie flera hits kända i många länder. På låtskrivarsidan står även Lise Cabble (en av låtskrivarna till Danmarks senaste vinnarlåt) bakom ett bidrag.

 


 

Island

Islands nationella TV-bolag RÚV har sedan tidigare denna månad meddelat sina tävlingsbidrag, och nu man också meddelat semifinaluppdelningen som ser ut som följer (de tävlande står i bokstavsordning efter artistnamn – OBS! Engelska låttiteln står inom parentes):

 

Semifinal 1 (10:e februari)

 • Ari Ólafsson – “Heim (Our Choice)”
 • Fókus – “Aldrei gefast upp (Battleline)”
 • Heimilistónar – “Kúst og fæjó”
 • Tómas & Sólborg – “Ég og þú (Think It Through)”
 • Þórir & Gyða – “Brosa (With You)”
 • Þórunn Antonía – “Ég mun skína (Shine)”

 

Semifinal 2 (17:e februari)

 • Aron Hannes – “Golddigger (Gold Digger)”
 • Áttan – “Hér með þér (Here for You)”
 • Dagur Sigurðarson – “Í stormi (Saviour)”
 • Guðmundur Þórarinsson – “Litir (Colours)”
 • Rakel Pálsdóttir – “Óskin mín (My Wish)”
 • Stefania, Agnes & Regína – “Svaka stuð (Heart Attack)”

 


 

Montenegro

För första gången på tio år väljer det montenegrinska TV-bolaget RTCG artist och bidrag till Eurovision Song Contest genom en nationell final istället för enbart internval. Fem artister har valts ut till tävlan, och det är dessa det gäller:

 

 • Ivana Popović Martinović – “Poljupci”
 • Katarina Bogićević – “Neželjena”
 • Lorena Janković – “Dušu mi daj”
 • Nina Petković – “Dišem”
 • Vanja Radovanović – “Inje”

 


 

Serbien

Serbien återinför formatet Beovizija för att välja artist och bidrag till Eurovisionen. De två senaste åren har man valt internt, men nu blir det alltså en publik uttagning. För att välja ut tävlingsbidragen har man haft en nationell antagning och sedan har en jury fått plocka ut bidragen. Totalt är det 17 tävlande som har valts ut, nämligen dessa (de står i bokstavsordning efter artistnamn):

 

 1. BASS – ”Umoran”
 2. Biber & DJ Niko Bravo – ”Jutros (Svatovi)”
 3. Boris Režak – ”Vila”
 4. Danijel Pavlović – ”Ruža sudbine”
 5. Dušan Svilar – ”Pod krošnjom bagrema”
 6. Igor Lazarević – ”Beži od mene”
 7. Ivan Kurtić – ”Ni sunca, ni meseca”
 8. Koktel Balkan – ”Zato”
 9. Lana & Aldo – ”Jača sam od svih”
 10. Lord – ”Samo nek se okreće”
 11. Maja Nikolić – ”Zemlja čuda”
 12. Osmi Vazduh & Friends – ”Probudi se”
 13. Rambo Amadeus & Beti Đorđević – ”Nema te”
 14. Sanja Ilić & Balkanika – ”Naša deca”
 15. Saška Janković – ”Pesma za tebe”
 16. SevdahBABY – ”Hajde da igramo sada”
 17. Srđan Marjanović – ”Bar da znam”

 


 

Spanien

Spanien kommer detta år välja artist och bidrag till Eurovision Song Contest genom Idoltävlingen Operación Triunfo. Detta format har spansk TV använt sig av förut och därför blir det en slags comeback för den nu, åtminstone i Eurovisionsammanhang. I specialprogrammet av Operación Triunfo kommer fem utvalda tävlande (alla soloartister) få varsin tävlingslåt anpassad för Eurovisionen. Sedan är det upp till tittarna att bestämma vem av de tävlande som ska få åka till Lissabon i maj.

Artisterna som tävlar i specialprogrammet har sedan i oktober 2017 kvalat genom olika heats och utslagningsronder tills de nu nått finalen. I slutskedet gjordes två gallringsprogram, där fyra tävlande röstades vidare direkt till finalen medan de övriga två (Ana Guerra och Agoney) fick genomgå ytterligare ett kvalprogram där en finalplats stod på spel. Trots att det var Ana Guerra som vann det programmet får även Agoney tävla i finalen, dock endast i duettdelen tillsammans med Miriam.

 

De tävlande i finalen

I finalen tävlar Aitana, Agoney, Alfred, Amaia, Ana Guerra och Miriam. De tävlande kommer dels göra varsitt solouppträdande (dock ej Agoney), dels sjunga i duetter och sedan göra ett helgruppsnummer (ej Agoney).

 

Solonummer:

Aitana – ”Arde”

Alfred – ”Que nos sigan las luces”

Amaia – ”Al cantar”

Ana Guerra – ”El remedio”

Miriam – ”Lejos de tu piel”

 

Duetter

Agoney & Miriam – ”Magia”

Aitana & Ana Guerra – ”Chico malo”

Alfred & Amaia – ”Tu cancion”

 

Helgruppsnummer

Aitana, Alfred, Amaia, Ana Guerra och Miriam – ”Camina”

 

Röstningen i programmet

I finalen har tittarna hela makten att avgöra resultatet. Först får de lyssna och se på alla framträdanden och sedan rösta fram tre av framträdandena till en avgörande omgång. I den omgången röstar sedan tittarna fram en vinnare, dvs. den/de som får tävla för Spanien i Eurovision 2018.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen