Nationella uttagningsstartfält som är spikade (januari 2018)

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Allt fler länder börjar nu efter årsskiftet att offentliggöra vilka artister som ska delta i deras nationella uttagningar. I denna artikel sammanfattar vi några av dessa länders startfält.

 

Frankrikes tävlande har offentliggjorts – första semifinalen sänds denna lördag (13 januari)

Franska TV-bolaget France2 som anordnar Frankrikes första stora uttagning som innefattar fler program än bara ett klassiskt internval eller en nationell final har nu presenterat de totalt arton artister som ska delta i den franska uttagningen som går av stapeln nu i januari månad. Redan denna lördag sänds den första semifinalen.

Först följer två semifinaler om nio tävlande per gång, där endast två jurygrupper bestående av tre franska artister respektive tre Eurovisiondelegationschefer, har makten att avgöra vilka totalt 8 artister (fyra från varje semifinal) som ska få tävla i finalen. Först i finalen får tittarna tillsammans med en internationell jury makten att rösta fram vinnaren. Sändningarna kommer att ske på TV-kanalen France 2 lördagarna den 13:e respektive 20:e januari. Finalen sänds lördagen den 27:e januari. Semifinalerna är förinspelade medan finalen är direktsänd.

 

Startfältet

De tävlande har presenteras i två omgångar om nio åt gången, men vid dessa tillfällen var det inte enligt semifinalordningen. Nu när alla artister är presenterade har semifinaluppdelningen offentliggjorts och så här ser den ut (OBS! De tävlande står i bokstavsordning efter artistnamn):

I skrivande stund finns inga studioversioner släppta i fullversioner, men ett recap av låtarna går att lyssna på nedan:

 

Semifinal 1 (13:e januari)

 1. Ehla – ”J’ai cru”
 2. Emmy Liyana – ”OK ou KO”
 3. Enéa – ”I’ll be there”
 4. Lisandro Cuxi – ”Eva”
 5. Louka – ”Mamma mia”
 6. Malo’ – ”Ciao”
 7. Masoe – ”Paradis”
 8. Noée – ”L’un près de l’autre”
 9. Pheno Men – ”Jamais sans toi”

 

Semifinal 2 (20:e januari)

 1. Igit – ”Lisboa Jérusalem”
 2. Jane Constance – ”Un jour j’ai rêvé”
 3. June The Girl – ”Same”
 4. Lucie – ”My world”
 5. Madame Monsieur – ”Mercy”
 6. Max Cinnamon – ”Ailleurs”
 7. Nassi – ”Rêve de gamin”
 8. Sarah Caillibot – ”Tu me manques”
 9. Sweem – ”Là-haut”

 

 

Tjeckien har presenterat sina tävlande – final i slutet av januari

Det är första gången på tio år som Tjeckiens nationella TV-bolag CT kommer att välja representant och bidrag till Eurovision Song Contest genom en nationell final. Senast man använde en sådan metod kom man sist respektive näst sist i semifinal medan man på senare år då det varit internval lyckats åtminstone komma något högre upp, om än att man kanske inte nått hela vägen fram. Startfältet har valts ut efter en nationell antagning.

2018 blir det i alla fall en nationell final som avgör, där hälften internationell juryröstning och hälften tittarröstning kommer att avgöra vem som får tävla för Tjeckien i Eurovision 2018. Över 400 bidrag skickades in och efter det har TV-bolaget CT själva valt ut 6 av dessa som får tävla i finalen.

Startfältet ser ut som följer:

 1. Debbi – High on love
 2. Doctor Victor – StandUP
 3. Eddie Stoilow – We rule this world
 4. Eva Burešová – Fly
 5. Mikolas Josef – Lie to me
 6. Pavel Callta –Never forget

 

Det är lite oklart när finalen kommer att äga rum, mer än att det sker nu i januari. Juryröstningen kommer enligt dagens uppgifter äga rum den 22:a januari, medan resultatet först blir officiellt den 29:e januari. Beräkna dock att dessa datum endast är preliminära.

 

Schweiz finalister är presenterade

Schweiz valt att göra om sin uttagningsprocess 2018, och detta efter flera års stora fiaskon i Eurovisionen. Efter månader av juryarbete och artistletande har nu startfältet med 6 tävlande till den nationella finalen äntligen presenterats.

Själva förändringen i uttagningsprocessen har bland annat varit att det övergripande nationella TV-bolaget SRG SSR vill hitta en modern låt som har ett tydligt budskap. Låtarna som skickades in har också testats för olika artister för att rätt låt ska passa rätt artist. I finalen kommer internationell jury hjälpa till att tillsammans med tv-tittarna rösta fram en vinnare. I övrigt har processen varit mer sluten då man t.ex. struntat i att köra sitt s.k. ”Live Check”.

Det är totalt 6 artister som valts ut och dessa är:

Zibbz – Stones

Angie Ott –A Thousand Times

Naeman – Kiss Me

Chiara Dubey – Secrets and Lies

Alejandro Reyes – Compass

Vanessa Iraci – Redlights

 

Finalen går av stapeln den 4:e februari i Zürich.

 

Tyskland har presenterat sina utvalda finalister – final i slutet av februari

I nyårshelgen stod det klart vilka artister som den internationella panelen valt ut till Tysklands Unser Lied für Lissabon. Totalt är det 6 stycken tävlande som gör upp om segern att få tävla för Tyskland i Eurovision 2018.

Tyskland kommer att hålla en mindre final om 6 tävlande artister i Berlin den 22:a februari med Linda Zervakis och Elton (Alexander Duszat) som programledare. En internationell jury om ca 120 personer har först fått ta ut mellan 15-20 tävlande från en nationell antagning som fått coachning i sång och musik innan slutvalet har gjorts om de artister som får tävla i finalen. Av de först uttagna var det således bara 6 tävlande som fick vara kvar.

Finalisterna i den tyska finalen är:

 1. Ivy Quainoo
 2. Michael Schulte
 3. Natia Todua
 4. Ryk
 5. voXXclub
 6. Xavier Darcy

 

Just nu pågår bidragsuttagningen för dessa artister att få till sig rätt låt till finalen. Hur den processen kommer att gå till är dock oklar.

 

Armenien fortsätter med konceptet Depi Evratesil – alla tävlande har offentliggjorts

Ifjol införde det armeniska TV-bolaget ARMTV uttagningen Depi Evratesil som uttagning till Eurovision Song Contest. Denna uttagning kommer även att användas till 2018 års tävling, om än att den är mindre omfattande. I nyårshelgen presenterades de tävlande i årets omgång.

I Armenien är det 20 artister som har valts ut att tävla. De tävlande är (i bokstavsordning efter artistnamn):

 

 1. Alternatif Band
 2. Amalya Margaryan
 3. Arman Mesropyan
 4. Gata Band
 5. Gevorg Harutyunyan
 6. Hasmik Shiroyan
 7. Hayk Kasparov
 8. Kamil (Arsen Grigoryan)
 9. Lusine Mardanyan
 10. Maria Sekret
 11. Mariam
 12. Melek
 13. Mher Ermenistan
 14. Nemrut Band
 15. Robert Koloyan
 16. Sevak Khanaghyan
 17. Suren Poghosyan
 18. Tamar Kaprilian
 19. Thom
 20. Zhanna Davtyan

 

Förutom artistnamnen vet vi inte i dagsläget mer om Armeniens uttagning än att det första uttagningsprogrammet sänds lördagen den 3:e februari.

 


 

Kommentera