Eurovisionnytt vecka 5, 2018

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

Vi ger dig senaste nytt kring de nationella uttagningarna som inom kort kommer att sätta igång på allvar samt de som redan är igång.

 

 

Veckans notiser

– I den gångna helgen var det heats i Litauen, Rumänien och Ungern samtidigt som Frankrike höll i sin final. Alla resultat från dessa program har vi sammanfattat i en artikel som finns här.

– Missa inte att biljettförsäljningen till semifinalerna av Eurovision 2018 nu har startat. Igår (måndag 29:e januari) lottades semifinalerna och efter detta finns nu möjlighet att köpa biljetter till både genrep och direktsändningar. Tänk på att vara ute i god tid eftersom det finns risk för slutförsäljningar. Biljetter köps via BlueTicket.pt, som är den officiella biljettpartnern för årets tävling.

– Tyska TV-bolaget NDR har bekräftat att de kommer återigen låta programledaren och TV-personligheten Barbara Schöneberger läsa upp Tysklands poäng i Eurovisionfinalen den 12:e maj. På NDR kommer hon också vara programledare under förkvällen och efterfesten.

– Fjolårets svenska Eurovisionrepresentant Robin Bengtsson kommer att uppträda som gästartist under Islands uttagning Söngvakeppnin. Det blir tredje året i rad som en svensk tidigare Eurovisionartist medverkar som gästartist i Islands uttagning. Tidigare år har Loreen och Måns Zelmerlöw gästat. Det är dock oklart om Robin Bengtsson dyker upp i semifinalerna eller i finalen.

 

 

Kalender: veckans uttagningar

Nu på lördag börjar Melodifestivalen 2018!

Väntan har varit lång men nu på lördag kl. 20:00 CET är det äntligen dags för Melodifestivalen 2018 att dra igång på allvar.

Första deltävlingen äger rum i Karlstad och det är sju artister (bilden ovan) som gör upp om de första platserna i finalen och Andra chansen. Det är tittarna som endast har makten att avgöra vilka som får en fortsatt chans i tävlingen. Startfältet i Karlstad är som följer:

 

 1. Sigrid Bernson – “Patrick Swayze”
 2. John Lundvik – “My Turn”
 3. Renaida – “All The Feels”
 4. Edward Blom – “Livet på en pinne”
 5. Kikki Danielsson – “Osby Tennessee”
 6. Kamferdrops – “Solen lever kvar hos dig”
 7. Benjamin Ingrosso – “Dance You Off”

 

 

Övriga uttagningar

Följande uttagningar är inplanerade för resterande denna vecka (med reservation för ev. förändringar och tillägg):

 

Lördag 3:e februari

 

Söndag 4:e februari

 

 

Melodifestivalnyheter

SVT uppgraderar poängskalan i Melodifestivalfinalen

Årets uttagning ens hunnit börja har SVT kommit med beskedet att man kommer att införa en ny poängskala för finalen. Detta gäller jurygruppernas poängskala som får samma skala som i Eurovisionen. Den förändring som genomförts innebär att det nu blir tio bidrag per jurygrupp som får poäng istället för enbart sju bidrag.

Det är första gången sedan år 1999 som SVT uppgraderar denna poängskala i Melodifestivalens final. Senaste ändringen gjordes inför 1999 års final då SVT infördes poängskalan 1, 2, 4, 6,8, 10 och 12 poäng. Nu tillfogar man poängen 3, 5 och 7 till denna skala, vilket för övrigt är samma poängskala som EBU använder i Eurovision Song Contest. Den totala poängen som jurygrupperna delar ut ökas från 473 till 638 poäng. Även folkets poäng ökar från 473 till 638 poäng, vilket gör att både jurygrupper som folket får lika mycket att säga till om i tävlingen.

 

 

David Lindgren får Fab Freddie som sidekick

SVT har nu inför lördagens första sändning av Melodifestivalen 2018 bekräftat att 27-åriga TV-personligheten Freddie ”Fab Freddie” Svensson blir sidekick till David Lindgren. Exakt hur omfattande rollen blir är dock oklart.

Fab Freddie gjorde sig känd som programledare för olika YouTube-serier, och för två år sedan värvades han av SVT Barnkanalen till programmet Morgonshowen. Han är även känd från SVT-programmet Random Mix. Nu blir han alltså sidekick under årets Melodifestivalturné, men vad han kommer göra exakt i programmen är oklart.

 

 

Mello-appen går att ladda ned nu

Även i år kommer det finnas möjlighet att hjärtrösta i Melodifestivalen genom Mello-appen. SVT har nu släppt årets version som innehåller en del information om de tävlande och andra spännande saker förutom själva möjligheten att rösta.

Om du har kvar appen från ifjol behöver du göra en uppdatering, annars är det bara att ladda ned den från antingen App Store (iOS) eller Google Play (Android). Appen heter Melodifestivalen.

 

 

Nationella uttagningar

Ryssland och Tjeckien har presenterat sina val

Under måndagskvällen den 29:e januari kom först Ryssland med besked om sitt artistval, följt av Tjeckien som presenterade vilken artist som den internationella juryn och tittarna gemensamt röstat fram. Natten mot tisdagen valde även Spanien artist.

 

Ryssland

Efter en del rykten har EBU nu bekräftat att ryska TV-kanalen Channel One har valt ut Julia Samoylova som tävlande artist för Ryssland i år. Hon skulle egentligen redan ha tävlat ifjol, men stoppades då av ukrainska myndigheterna som ansåg att hon bröt mot ukrainsk lag. Detta sedan hon uppträtt på den av Ryssland annekterade Krimhalvön utan att begära tillstånd av Ukraina. Efter många om och men hoppade Ryssland av fjolårets tävling, men i höstas kom EBU med besked att Ryssland var välkomna att delta i årets tävling. Vilken låt som Julia Samoylova ska tävla med i Eurovision 2018 är ännu inte avslöjat, utan fram till vi vet det kan vi bara bjuda på den låt som hon skulle ha tävlat med i Kiev ifjol. Den låten hette Flame Is Burning.

 

Tjeckien

I år har Tjeckien valt att ta hjälp av både internationella artister och personligheter och av tittare att välja ut sin representant. Någon finalkväll med livesänd musik hölls inte, istället valde TV-bolaget CT ut 6 stycken bidrag av ca 400 som skickats in efter en nationell antagning innan en publik röstning påbörjades. Mikolas Josef vann de internationella juryrösterna och efter att CT lagt ihop detta med tittarnas poäng var det också han som hade blivit vinnaren. Hans låt, som han gjort både text och musik till själv, heter Lie To Me.

 

 

Lettland har meddelat datum och allokerat de första tävlande

I höstas kunde vi följa Lettlands Eurovisonplaner för Supernova 2018, och snart är det dags för det första heatet. En del nyheter har presenterats i samband med att premiären nu närmar sig med stormsteg.

En av årets nyheter är att Lettland kommer att köra Supernova på lördagskvällar istället för söndagskvällar. Dessutom blir det endast tre heats om sju tävlande per heat och en final, dvs. det tidigare uppsamlingsprogrammet stryks från tablån. Programledare för sändningarna blir duon Dagmāra Legante & Justs Sirmais, den senare tävlade för Lettland i Eurovision 2016.

TV-bolaget LTV har också allokerat in de första tävlande i heat 1, och dessa är (efter startordning):

 

 1. Katrīna Gupalo and The Black Birds – Intoxicating Caramel
 2. Rahu the Fool –Oh Longriver
 3. DVINES – More Than Meets the Eye
 4. Agnese Stengrevics – You Are My World
 5. Sudden Lights – Just Fine
 6. Edgars Kreilis – Younger Days
 7. Liene Greifane – Walk the Talk

 

 

Makedonien väljer internt

Det makedonska TV-bolaget MRT har nu beslutat att välja artist och bidrag internt. Fram till den 8:e februari går det att skicka in bidrag.

Man har dock skickat ut en förfrågan till både inhemska och utländska låtskrivare att skicka in förslag på bidrag, men beslutet kommer att fattas av MRT själva. Det MRT vill veta är dels vem du/ni är som skickar in låten och vad du/ni har för bakgrund, låtens titel och låttext, kontaktuppgifter till er och länkar till era sociala medier-kanaler.

 

Skicka antingen in bidraget till e-mailadress eurosong.macedonia@gmail.com

eller per post till adress: Macedonian Radio Television, bul. Goce Delchev no. 18, 1000 Skopje, R. Macedonia. Märk kuvertet EUROSONG 2018.

 

 

Moldavien struntar i semifinalen – kör endast final

I förra veckan höll TV-bolaget TRM i Moldavien i sin liveaudition där en jury fick välja ut potentiella kandidater till uttagningen O Melodie Pentru Europa 2018. I samband med detta kom beskedet att juryn endast valt ut 16 bidrag – och att man slopar semifinalen.

Från början var det nämligen tänkt att det skulle hållas en semifinal två dagar före den nationella finalen, men den väljer alltså TRM bort och kör bara finalkväll. Finalen äger rum den 24:e februari där det är jury och tittarna som tillsammans väljer ut vem Moldavien ska skicka till Lissabon vid Eurovision 2018.

En del svenska låtskrivare har fått med bidrag i den moldaviska finalen.

 

 

Polen väljer artist och bidrag den 3:e mars

TV-bolaget TVP i Polen har nu bekräftat att den nationella finalen av Krajowe Eliminacje hålls lördagen den 3:e mars.

Exakt hur många bidrag som ska tävla är oklart då antagningen fortfarande pågår, även om den stänger den 1:a februari. Därefter ska TVP göra slutvalet om vilka som ska tävla. Klart är förutom datumet att det nu är tredje året i rad som det blir en nationell final som avgör Polens representantval i tävlingen. Mer info om själva uttagningen kommer att komma vid ett senare tillfälle.

 

 

Serbien håller final den 20:e februari

Det blir en tisdagskväll i februari som Serbien väljer artist och bidrag i uttagningen Beovizija 2018. 17 tävlande gör upp om segern.

Serbisk TV har alltså valt formatet finalkväll vilket blev tydliggjort efter att man släppte bidragen för en tid sedan. Finalen hålls i Sava Center i Belgrad, samma arena som stod värd som presscenter under Eurovision 2018. I startfältet finns några intressanta namn som t.ex. Rambo Amadeus som representerade Montenegro 2012 med låten ”Euro Neuro”.

 

 

Laura Groeseneken tävlar under artistnamnet Sennek

Årets belgiska Eurovisionrepresentant Laura Groeseneken intervjuades i förra veckan om hennes kommande Eurovisionäventyr. Under intervjun bekräftade hon att bidraget som hon ska framföra i tävlingen har valts ut, men att det dröjer en tid innan valet offentliggörs. Nu har det också offentliggjorts att Laura kommer att tävla under sitt artistnamn Sennek.

Anledningen till att Laura tävlar under artistnamnet Sennek och inte under sitt vanliga namn är för att hon redan har etablerat sig som Sennek sedan ett par år tillbaka, och att det därför är ett naturligt val för henne.

Gällande bidraget har Sennek och TV-bolaget VRT bekräftat att låten som valts ut är en poplåt i mystisk stil. Det har det inkommit många låtförslag, men att Eurovisionteamet i Belgien har valt att Laura Groeseneken själv ska göra sin låt. Men det återstår alltså en tid innan vi vet vilken låt som Sennek ska tävla med.

Sennek bekräftar även att hon ställer upp för Belgien med 100 procent energi på att få till ett så bra resultat som möjligt. Målsättningen hon har (enligt intervjun) är seger – inget annat.

 

 

Den internationella juryn i Tyskland är presenterad

När Tyskland väljer artist och bidrag till Eurovision 2018 kommer makten till hälften ligga i en internationell jurys händer. Nu har TV-bolaget NDR meddelat vilka personer som ska sitta i den juryn.

Det handlar om totalt 19 personer från alla delar av Europa. Även Sverige har bjudits in och representeras av musikproducenten Filip Adamo, TV-personligheten Henrik Johnsson, låtskrivaren Maria Marcus och dansaren, sångaren och koreografen Rennie Mirro. Förutom dessa finns även tre tidigare Eurovisionartister med: Margaret Berger (Norge 2013) , Ruth Lorenzo Pascual (Spanien 2014) och Tinkara Kovac (Slovenien 2014). En av jurymedlemmarna är den tyska musikern och rapparen Sascha Reimann. Men han är också den enda i detta jurygäng som de facto är från Tyskland.

Se hela listan på internationella juryn i Tysklands final här.

 


 

Kommentera