Den första deltävlingen av Melodifestivalen 2018 sändes från Löfbergs Lila Arena i Karlstad, lördagen den 3 februari 2018. Sju tävlande gjorde upp om två finalplatser samt två platser i uppsamlingsheatet Andra chansen.

 

 

Inför: Melodifestivalens första deltävling

  • Datum: 2018-02-03
  • Tid: 20:00 – 21:30 CET
  • Plats: Löfbergs Lila Arena, Karlstad
  • Programledare: David Lindgren (på scen fanns även Fab Freddie med som sidekick)
  • Röstningsprocess: Tittarna röstar vidare två bidrag till finalen och två bidrag till Andra chansen genom två omgångar.
  • TV-bolag/Stream: SVT1 och SVT Play – Länk

 

2018 var det tredje gången gillt som Karlstad och Löfbergs Lila Arena stod värd för en Melodifestivalsdeltävling. Och det var ett tag sedan Melodifestivalen var här, 2004 var första besöket och 2006 det andra. Senast Karlstad stod värd gick Kikki Danielsson raka vägen till finalen – men denna gång gick det istället tvärtom!

Reglerna för deltävlingen: Sju tävlande gjorde upp om två finalplatser och två platser i uppsamlingsheatet Andra chansen. Innan första låten framfördes öppnades telefonslussarna och dessa var öppna till och med den första snabbreprisen. SVT läste därefter av resultatet och de fem bidrag som då hade fått flest röster gick vidare, medan de två bidragen som hamnat sexa och sjua åkte ut. Därefter fortsatte omröstningen en stund till innan SVT stängde den igen. De två bidragen som efter andra omgången fått flest respektive näst flest röster gick direkt till final, medan bidragen som kommit trea och fyra gick till Andra chansen. Bidraget på femte plats åkte ut.

Inga exakta placeringar meddelades för de två finalisterna och de två Andra chansen-tävlande, utan detta avslöjas först efter att finalen är avgjord.

I denna artikel finns all information om vilka som tävlade samt hur resultatet blev.

 

Mer info

 

Startfält

De tävlande i Karlstad. Foto: ESC-Panelen.

 

Nedan presenteras startfältet för denna deltävling. De tävlande står i startordning.

 

1. Sigrid Bernson – “Patrick Swayze”
Text &/musik: Andrej Kamnik, Josefin Glenmark, Peg Parnevik, Sigrid Bernson


 

2. John Lundvik – “My Turn”
Text &/musik: Anna-Klara Folin, John Lundvik, Jonas Thander


 

3. Renaida – “All The Feels”
Text &/musik: Laurell Barker, Jon Hällgren, Peter Barringer, Lukas Hällgren


 

4. Edward Blom – “Livet på en pinne”
Text &/musik: Edward Blom, Thomas G:son, Stefan Brunzell, Kent Olsson


 

5. Kikki Danielsson – “Osby Tennessee”
Text &/musik: Sulo Karlsson, Kikki Danielsson


 

6. Kamferdrops – “Solen lever kvar hos dig”
Text &/musik: Herbert Trus, Dan Attlerud, Martin Klaman, Kristoffer Tømmerbakke, Erik Smaaland, Kamferdrops


 

7. Benjamin Ingrosso – “Dance You Off”
Text &/musik: Benjamin Ingrosso, MAG, Louis Schoorl, K Nita


 

 

Presentation av de tävlande

Här nedan följer lite mer fördjupande information om respektive tävlande i Karlstad.

 

29-åriga Sigrid Bernson gör sin debut i tävlingen med låten ”Patrick Swayze”. Sigrid har tidigare medverkat i TV4’s Let’s Dnace flera gånger, år 2012 vann hon tillsammans med fotbollsspelaren Anton Hysén.

Bidraget är inte helt oväntat en hyllning till Patrick Swayze. Låten lever sitt egna liv och var egentligen inte ens tänkt att tävla i Melodifestivalen först. Den beskrivs ha Icona pop-referenser och är trallvänlig, en låt som sätter sig helt enkelt. Sigrid säger själv att det är kul att få göra en så pass energisk låt samtidigt som hon är orolig för att eventuellt möta pojkvännen Samir och hans kompanjon Viktor i andra chansen. Hon intygar dock att hon tycker det var schysst av SVT att inte sätta dem i samma deltävling.

 

 

Den före detta friidrottaren John Lundvik är en av årets debutanter. Han har dock varit med och tävlat tidigare som låtskrivare. År 2014 framförde Anton Ewald låten ”Natrual” som var skriven av John Lundvik själv. Utöver Melodifestivalen så har lundvik även skrivit filmmusik till ”Snabba Cash”. Tillsammans med Jörgen Elofsson skrev han låten ”When you tell the world you’re mine”, som framfördes av Björn Skifts och Agnes Carlsson vid vigseln av kronprinsessparet år 2010.

Bidraget ”My Turn” handlar om Lundviks egna resa. Känslan över att få stå bakom många fantastiska artister som låtskrivare men nu själv få chansen att vara artist. Lundvik beskriver låten som en modern ballad med ett modernt tänk. Börjar i ett tempo och slutar i ett annat.

 

 

Renaida Braun föddes i Tanzania år 1997, men är uppvuxen i Norrköping. Hon deltog i TV4s Idol år 2016 där hon kom på sjätte plats. Hon har under hösten medverkat i musikalen Aladdin.

Bidraget beskrivs som en kärlekslåt, eller mer en situation där många lätt kan känna igen sig. Låten är inte negativ, men inte heller superpositiv. Renaida beskriver låten som en blandning. Det är fart i den, men inte överdrivet. Samtidigt är det ingen ballad utan det kommer vara dans och kul.
Låtskrivare: Laurell Barker, Jon Hällgren, Peter Barringer & Lukas Hällgren.

 

 

Den 47-årige gastronomen & Kultur/näringslivshistorikern Edward Blom är en av årets många debutanter. Edward är mest känd för sin stora passion för mat och dryck som speglar det mesta han ägnar sig åt. Edward är född och uppvuxen på Ekerö. Numera bor han tillsammans med sin maka Gunilla och deras två barn.

Edwards hittills korta musikkarriär började inför julen 2016 när han släppte singeln ”Nu lagar vi julen”. Under sommaren 2017 släppte Tonsatt låten ”När man festar festar man” där de samlat olika uttalanden av Edward Blom.

Blom menar själv att hans bidrag handlar om att äta och dricka gott, ta vara på tiden med nära & kära och njuta av glädjestunderna i livet. Låten är b.la. skriven av Thomas G:son samt Edward Blom själv och följer de moderna kraven men liknar även äldre stilar, exempelvis storband á la 60-tal och kanske kupletter. Bidraget är tämligen sentimentalt i verserna men betydligt gladare i refrängen.

 

 

Schlagerveteranen Kikki Danielsson är med och tävlar i Melodifestivalen för 10:e gången! Senaste gången var år 2006 då hon tävlade med ”Idag och imorgon” som slutade sist i finalen. Hon har dock vunnit tävlingen två gånger. Första gången tillsammans med gruppen Chips som slutade på åttonde plats i Eurovision. Och år 1985 vann hon ensam med låten ”Bra vibrationer” som kom på en hedersam tredje plats i Eurovision.

I en intervju med expressen berättar Kikki att hennes bidrag är hennes egna biografi framförd på tre miuter. Hon beskriver sitt bidrag som en countrylåt med svensk text och konstaterar även att det känns ovant att berätta så pass mycket om sina egna livserfarenheter i en låt.

 

 

Norska Kamferdrops (eller Heidi Musum som hon egentligen heter) har en kort men framgångsrik musikkarriär bakom sig. År 2017 släppte hon en cover på låten ”Jag trodde änglarna fanns” som först släpptes år 1999 av Kikki Danielsson tillsammans med det Norska dansbandet Ole Ivars. Kamferdrops version har sedan dess spelats över 36 miljoner gånger på Spotify och nådde i September första platsen på Svensktoppen.

Bidraget ”Solen lever kvar hos dig” beskrivs som en blandning mellan dansband och tropiskt. Den kommer även att framföras med svenskt-norskt uttal, som i Skavlan. Modern dansband med glitter och rosa.

 

 

20-åriga Benjamin Ingrosso har trots sin unga ålder en lång karriär bakom sig. Som 9-åring vann han Lilla Melodifestivalen år 2006 med bidraget “Hej Sofia“. 2014 vann han Let’s dance tillsammans med Sigrid Bernson(som också medverkar i årets Melodifestival)
Förra året debuterade han i Melodifestivalen med låten “Good lovin” där han tog sig direkt till finalen och slutade på en femte plats.

Hans bidrag i år beskrivs ha en väldigt minimalistisk ”club vibe”. Låten bygger på en falsettrefräng med baselement. Texten i låten är lite mörkare och deppigare än ”Good lovin”, den beskriver händelserna efter förra låten.
Låten är skriven av Benjamin själv tillsammans med MAG, Louis Schoorl, K Nita.

 

Resultat

John Lundvik och Benjamin Ingrosso gick till finalen. Foto: ESC-Panelen.

Den första deltävlingen är avslutad och vi har ett resultat. Efter två röstningsomgångar blev det John Lundvik och Benjamin Ingrosso som gick till final, medan Renaida och Sigrid Bernson tävlar vidare i Andra chansen.

Totalt inkom 6 617 451 röster, vilket är nytt rekord. Radiohjälpen fick in 452 906 kronor.

Så här slutade den första deltävlingen:

 

Till Final:

1. Benjamin Ingrosso – Dance You Off

2. John Lundvik – My Turn

 

Till Andra Chansen:

3. Renaida- All The Feels

4. Sigrid Bernson – Patrick Swayze

 

Utslagna:

5. Edward Blom – Livet på en pinne

6. Kamferdrops – Solen lever kvar hos dig

7. Kikki Danielsson – Osby Tennessee

 

 

Vad tycker du om resultatet? Kommentera gärna nedan.

PS: Våra kommentarer och betyg om låtarna finnas att läsa här.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Efterspelet av Tel Aviv

Best of Nationella 2019

Eurovision 2019

Eurovision 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen