Eurovisionnytt vecka 2, 2018

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

Välkommen till en lite nyare form av veckonyheter som tar start på tisdagar från och med denna vecka. Denna vecka tar vi bland annat upp senaste kring de kommande nationella uttagningarna.

 

Notiser

Eurovisionvinnaren France Gall (Luxemburg, ESC 1965) har avlidit

Den franska sångerskan och Eurovisionvinnaren France Gall har avlidit efter att ha kämpat mot cancer.

France Gall föddes den 9:e oktober 1947 i Paris och hon växte upp i en musikalisk familj. År 1965, då hon var 16 år gammal, blev hon vald att representera Luxemburg i Eurovisionen med låten ”Poupée De Cire, Poupée De Son” (se klippet ovanför) av låtskrivaren Serge Gainsbourg. France Gall fick poäng av 10 av 18 länder vilket räckte till seger, Luxemburgs andra seger för övrigt. Segern gjorde att det var den första poplåten som vunnit Eurovision Song Contest och det ledde också till France Gall fick framgång med sin musik. Efter en lång karriär valde France Gall att år 1997 lägga musiken på hyllan.

Reaktionerna efter France Galls bortgång efter en tids sjukdom har inte låtit vänta på sig. Till och med Frankrikes president Emmanuel Macron har twittrat ut sina kondoleanser.

France Gall blev 70 år gammal.

 

Samtliga ungerska tävlingsbidrag har släppts i studioversioner

Det ungerska TV-bolaget MTVA har nu officiellt släppt samtliga studioversioner av årets 30 bidrag som ska delta i A Dal 2018. Bidragen finns att lyssna på via denna länk.

A Dal 2018 drar igång nästa lördag (20:e januari) med det första heatet, men än så länge är det inte officiellt vilka de första tio deltagarna blir i det programmet. Dock är det alltså officiellt vilka årets 30 bidrag är. Läs gärna mer om Ungerns uttagning här.

 

Ånyo en förändring i Maltas uttagning

Malta har valt att enbart anordna en finalkväll för att utse sin representant med tillhörande bidrag till Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon. Ifjol var det ju första gången på ganska många år som Malta slopade att hålla semifinal/er inför finalen och så blir det även till 2018 års uttagning. Utöver det har TVM/PBS även valt att göra om lite kring antagningen. Istället för att hålla den öppen under en begränsad tid hade man deadline den 1:a september. Totalt 129 inkomna bidragen vilka en jury fick lyssna igenom och gallra ur. Juryn valde att låta totalt 30 bidrag kvarstå i tävlingen. Efter att detta blev känt fick en sjumannajury i uppdrag (oklart om det var samma jury som tidigare) att göra slutvalet om de tävlande som sedan kom att väljas ut till den nationella finalen. Den jury som gjorde slutvalet behöll 16 tävlande som nu ska göra upp om segern.

En ytterligare nyhet som kommit nu i dagarna är man kommer fördela rösterna till hälften juryröster, hälften tittarröster. Ifjol använde man sig av enbart tittarröster, och länge såg det ut som att detta skulle behållas även 2018, men så blir det alltså inte.

För kännedom är också låtarna släppta och går att lyssna på här.

 

Erica Jennings hoppar av Litauens uttagning

I lördags avgjordes det första heatet av Litauens uttagning Eurovizijos 2018 på TV-kanalen LRT, och efter att det nu har sänts har en av de artister som skulle tävlat valt att hoppa av sin medverkan i programmet. Det handlar om sångerskan Erica Jennings, som deltagit tidigare i Litauens uttagningar (och som även tävlade för Litauen i Eurovision 2001 som en del av gruppen SKAMP). Anledningen till hennes avhopp ska enligt hennes själv vara att hon anser att jurymedlemmarna i programmet inte besitter tillräcklig kompetens för sina utlåtanden.

Nästa heat av Eurovizijos sänds den 20:e januari. Det har tidigare felrapporterats i medier att andra heatet skulle gå av stapeln denna lördag (13:e januari), men då sänds istället en konsert på LRT.

 

Rumänien har delat in sina tävlande i heaten

Strax före jul kom besked om vilka totalt 60 artister som ska göra upp om att få bli Rumäniens representant i Eurovision Song Contest 2018. I år slår ju Rumänien till med att göra en Melodifestivalstor uttagning om hela 6 veckor, där det blir 12 tävlande per vecka. Från varje program kommer ca tre tävlande röstas vidare till finalen som avgörs den 25:e februari. Heaten kommer annars att sändas den 21:a och 28:e januari samt 4:e, 11:e och 18:e februari.

Se hela fördelningen av låtarna här.

I samband med låtfördelningen kom även beskedet att det blir artisten Tomher Cohen med låten ”Baby you’re the only one” som övertar Freias ”Fix me”. Den senare artisten blev tidigare diskvalificerad då det framkommit att låten varit offentligt framförd före 1:a september 2017, vilket bryter mot tävlingens regelverk.

 

 

Eurovision-info

Kvinnlig kvartett programleder Eurovision 2018

EUROVISION 2018. Det portugisiska TV-bolaget RTP har nu presenterat vilka som ska bli programledare för Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon. Efter fjolårets manliga trio i Kiev kommer det detta år bli en kvinnlig kvartett bestående av tv-personligheterna Filomena Cautela, Sílvia Alberto, Daniela Ruah och Catarina Furtado (bilden ovan).

Enligt uppgifter kommer samtliga fyra vara programledare för såväl de två semifinalerna som för finalen, men hur de individuellt kommer att ha för programledarroller är i dagsläget inte sagt. Det får vi återkomma till senare. De fyra programledarna har tidigare synts till för hemmapubliken i såväl TV som i andra sammanhang, läs mer här om detta.

 

 

EuroClub förläggs till Cais do Sodré

Även i Lissabon kommer det byggas upp fanszoner i värdstaden med events och musik under hela Eurovisionperioden i maj, och nu står det klart var dessa festplatser kommer att ligga. Från både Eurovision Village och EuroClub kommer det finnas möjlighet att på enkelt sätt ta sig till Eurovisionarena-området.

Fansens favorit, EuroClub, förläggas till Cais do Sodré, dock är den exakta platsen för eventet inte officiellt än. EuroClub kräver oftast ackreditering där man antingen ackrediterar sig som fans, press eller delegation. Mer om hur denna möjlighet kommer att finnas återkommer vi till senare.

Det andra feststället, Eurovision Village, kommer ligga i Praça do Comércio, som ligger ett stenkast bort från EuroClub.

Vilka events som kommer äga rum på dessa områden kommer att dyka upp under vintern och våren.

 

 

Nationella uttagningsstartfält som är spikade

Allt fler länder börjar nu offentliggöra vilka artister som ska delta i deras nationella uttagningar 2018. I denna artikel sammanfattar vi några av dessa länders startfält.

Dessa nyheter är samlade på en egen artikel, klicka på länkarna nedan för att komma till dessa artiklar.

 

 

 

Info om andra nationella uttagningar

Spansk final den 29:e januari

Sedan tidigare har det stått klart att det blir en Eurovisionspecial av talangprogrammet Operación Triunfo som kommer att avgöra den spanska representanten till Eurovision Song Contest. Nu är det även officiellt när finalen ska äga rum.

Det blir nämligen måndagen den 29:e januari som finalen äger rum. Då kommer nämligen fem tävlande i årets säsong av Operación Triunfo att få framföra bidrag live, och sedan är det upp till spanska folket att rösta fram den bästa låten och artisten. Det är dock endast ett specialprogram av Operación Triunfo, vilket gör att den artist som vinner Eurovision-uttagningen inte nödvändigtvis behöver bli slutgiltig vinnare av Operación Triunfo 2018.

Exakt vilka tävlande som gör upp om segern och vilka bidrag dessa får är beräknat att presenteras ca en vecka före finalen äger rum.

 

 

Över 90 bidrag inkom till den vitryska uttagningen

Det vitryska TV-bolaget BTRC stängde sin antagning till den nationella uttagningen under julhelgen nu har man räknat andelen inkomna bidrag. Totalt skickades det in över 90 bidrag som vill få chansen att tävla för Vitryssland i Lissabon. Ett antal av dessa bidrag har skickats in från Sverige.

Nästa steg i uttagningsprocessen för BTRC är en auditionrunda som kommer att äga rum denna vecka i Minsk. Då ska en jury få lyssna igenom en del av de bidrag som skickats in (genom liveframträdanden) och sedan välja ut ett antal tävlande som får tävla i uttagningen. Enligt regelverket för den vitryska uttagningen får inte mer än 15 bidrag väljas ut, men detta innebär inte att exakt 15 bidrag måste väljas ut (det kan alltså bli färre om juryn inte vill ha in fler).

Det exakta datumet för den nationella uttagningen är inte officiellt än.

 

 

31 bidrag inskickade till Montenegros uttagning

Precis som för Tjeckien som vi tidigare rapporterat om är det första gången på väldigt många år som även Montenegro väljer nationell final istället för internval. Och intresset har funnits bland låtskrivare och artister då en del bidrag skickats in.

Det blev totalt 31 stycken räknat som TV-bolaget RTGC fick in efter den nationella antagningen. Nu tar ett juryarbete vid där ca 5 bidrag kommer att väljas ut till finaltävlan. Juryn kommer att bestå av personer som arbetar inom den montenegrinska musikindustrin. I finalen, vars datum ännu är okänt, kommer endast tittarna få rösta fram vinnaren.

Till dags dato har Montenegro bara lyckats finalkvala sig två gånger sedan debuten 2007. Det handlar om åren 2014 och 2015.

 

 

Bulgarien håller oss nyfikna – släpper teasers av inskickade bidrag

TV-bolaget BNT som väljer artist och bidrag internt har nu valt att publicera namnen på tävlingsbidragen som skickats in och ger lite teasers om vad de innehåller.

Totalt sett var det 13 bidrag som inkom till antagningen och dessa går att läsa om här. Det kommer dock dröja en tid innan den exakta låten med tillhörande artist har valts ut, men redan nu går det alltså att läsa sig till vad som kan förväntas.

Bulgarien har de två senaste åren upplevt sina bästa placeringar i den här tävlingen, inte minst med den andraplats man fick i Kiev ifjol.

 


 

Kommentera