Eurovision 2017: Slutspurt inför deadline

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Så här i slutet av uttagningssäsongen är det många länder som kommer med sista minuten-besked gällande artist- och bidragsval. Här är en sammanställning av de besked vi har fått i mars månad inför Eurovision 2017.

 

Albanien

Sedan sångerskan Lindita vann den albanska finalen av Festivali i Këngës 55 (Albaniens uttagning till Eurovision 2017), har hennes vinnarbidrag ”Botë” bearbetats om något för att anpassa Eurovisionen. Resultatet har nu blivit en engelsk variant med titeln ”World”.

Originalversionen av låten framfördes således på modersmålet albanska och till en stor liveorkester. Så blir det alltså inte nu, även om låtskrivarna och producenterna till låten har valt att behålla så mycket som möjligt av själva originalet till den nya engelska varianten.

Låtens originaltext gjordes av Gerald Xhari medan den engelska texten har gjorts av Lindita själv tillsammans med Big Basta. Musiken är komponerad av Klodian Qafoku.

 

Bulgarien

Det blir 16-åriga sångaren Kristian Kostov med låten ”Beautiful Mess” som blir Bulgariens representant i Eurovision 2017. Kristian kommer att bli den första artist som är född på 2000-talet att tävla i stora Eurovision Song Contest.

Den låt som Kristian ska tävla med i Eurovision 2017 heter ”Beautiful Mess” och är komponerad och skriven av ett team från tre olika länder: Borislav Milanov (från Bulgarien), Sebastian Armann (från Österrike) och Joacim Bo Persson (från Sverige). Denna paneuropeiska trio var också med på upphovet för fjolårets bulgariska bidrag (”If Love Was A Crime” med Poli Genova) som tog fjärdeplatsen i finalen i Stockholm – Bulgariens hittills bästa slutplacering!

 

Ryssland

Under söndagskvällen den 12:e mars kom besked från rysk TV att det blir 28-åriga sångerskan Juliva Samoylova som ska få tävla för Ryssland i Eurovision 2017.

Artistvalet bekräftades av TV-kanalen Channel One under söndagskvällen den 12:e mars. Det tävlingsbidrag som hon ska framföra heter ”Flame is burning” och är skriven och komponerad av ingen mindre än Leonid Gutkin, som tidigare skrivit Rysslands ESC-bidrag 2013 och 2015. Ytterligare upphovspersoner till låten är Netta Nimrodi och Arye Burstein.

 

San Marino

Det har varit tyst från San Marinos håll om vem som ska representera de i Eurovision i år, men under söndagen den 12:e mars släppte tv-bolaget SMRTV nyheten att det blir Valentina Monetta som kommer representera San Marino i ESC 2017 i Kiev. Valentina Monetta representerade San Marino tre år i rad: 2012, 2013 och 2014, och på sitt tredje försök lyckades hon med bedriften att ta landet till final. Om det går minst lika bra som sist hon tävlade (en 24:e plats i finalen) återstår att se.

Denna gång gör hon dock inte resan ensam utan det blir en duett tillsammans med den amerikanske sångaren Jimmie Wilson. Deras låt har titeln ”Spirit Of The Night” och är precis som de tidigare ESC-deltagandena är hennes låt komponerad av veteranen Ralph Siegel. Bakom texten står Steven Barnacle och Jutta Staudenmayer.

 

Serbien

Serbien är ett av de många länder som till Eurovision 2017 har struntat i att genomföra en nationell uttagning. Den 27:e februari meddelade landets nationella TV-bolag RTS att man ska skicka sångerskan Tijana Bogićević till ESC 2017 i Kiev. Nu står det klart att hon får med sig låten ”In Too Deep” som har text & musik av Borislav Milanov, Bo Persson, Johan Alkenas och Lisa Ann-Mari Linder. Denna kvartett har arbetat ihop ett tag och de stod också bakom Bulgariens bidrag ifjol (som blev fyra i ESC-finalen).

 

Azerbajdzjan

TV-bolaget ITV har bekräftat att det blir låten ”Skeletons” som den tidigare internvalda sångerskan DiHaj ska framföra i Eurovision 2017. I vanlig ordning finns svenska låtskrivare med på ett hörn gällande tävlingsbidraget.

När hon presenterades som Azerbajdzjans artist i december förra året var det oklart hur hennes tävlingsbidrag skulle komma att väljas. Men en tid senare stod det klart att även det skulle väljas internt och så blev också utfallet. Azerbajdzjan har ju en förkärlek för att skicka helt/delvis svenskskrivna bidrag och det blir inget undantag från den regeln i år. Låten ”Skeletons” har text och musik av Sandra Bjurman (som tidigare haft med bidrag för Azerbajdzjan åren 2010, 2011 och 2015 samt för Ukraina 2014). Men i år är även en azeriska låtskrivare med på ett hörn nämligen Isa Melikov, som också var med för Azerbajdzjans framgångssaga vid segern 2011.

 

Irland

I december 2016 kom Irland med besked att man för andra året i rad skulle välja artist och bidrag till Eurovision Song Contest internt. Detta istället för att anordna sin tidigare traditionella final av Eurosong. Det här året föll valet på den f.d. boyband-stjärnan Brendan Murray (bilden ovan) till Kiev 2017. Han har tidigare varit en del av den, på hemmaplan, populära irländska pojkgruppen Hometown som nu splittras. Valet har bl.a. tagits fram av gruppens tidigare manager, Louis Walsh.

Nu har också bidraget presenterats. Det blir låten ”Dying to Try” som Brendan ska framträda med. Låten är gjord av svenska låtskrivaren Jörgen Elofsson.

 

Så här ser musikvideon ut:

 

Makedonien

Makedonien har haft fem tuffa år i ESC. Inte ens ifjol när man skickade sitt säkra kort Kaliopi (som tävlat för landet vid två tidigare tillfällen) lyckades man gå vidare. Så i år har man satsat alla sina kort på sångerskan Jana Burčeska och hennes bidrag ”Dance Alone”. Artist som låt har blivit internt utvalda. Artisten presenterades redan i slutet av november 2016, medan bidraget släpptes officiellt den 10:e mars. Bakom tävlingsbidraget står medlemmarna bakom låtskrivargruppen Symphonix International: Joacim Perrson, Alex Omar, Florence A. och Bobi-Leon Milanov.

Vi ska tillägga det att Jana har tidigare tävlat i den makedonska festivalen Skopje Fest – en uttagning som Makedoniens nationella TV-bolag MKRTV använt vid olika tillfällen som nationell uttagningsmetod till Eurovision Song Contest.

 

Så här ser musikvideon ut till ”Dance Alone”:

 

Montenegro

Även Montenegro var tidigt ute att välja artist och bidrag. Den 29:e december 2016 meddelade det montenegrinska nationella TV-bolaget RTCG att det blir Slavko Kalezić som får tävla för Montenegro i ESC 2017. Hans bidrag heter “Space” som har text och musik av Momcilo Zeković. Låten har enligt uppgifter under vintern bearbetats i Sverige och släpptes först nu i slutet av nationellaperioden den 10:e mars.

 

Så här ser musikvideon ut:

 

Israel

I mitten av februari 2017 vann Imri Ziv Israels uttagning Rising Star 2017 och har därmed fått äran att representera sitt hemland i Eurovision 2017. Först nu har låten valts ut, och det bidrag han får med sig till Kiev heter ”I Feel Alive”. Själva bidraget släpptes torsdagen den 9:e mars. Först släpptes den på Itunes följt av att den officiella musikvideon publicerades under kvällen. Låten har text och musik av Dolev Ram och Penn Hazut. Själva videon är inspelad i Tel Aviv.

 

Nederländerna

Den 29 oktober blev det officiellt att tjejtrion OG3NE (uttalas Ogeene), som består av systrarna Lisa, Amy och Shelly Vol, kommer att representera Nederländerna i Eurovision 2017. De har tidigare synts till i ESC, även om det var i Juniorvarianten. För 2007 representerade de sitt hemland i Junior ESC med låten “Adem In, Adem Uit” som hamnade på elfte plats (av 17 tävlande). Då tävlade de enbart under sina förnamn, så gruppnamnet har tillkommit senare. Efter Juniortävlingen har de bland annat deltagit i The Voice Holland 2014 som de vann.

Först nu i slutet av uttagningssäsongen blev deras tävlingsbidrag klart. Bidraget heter ”Lights And Shadows” premiärspelades under fredagsförmiddagen (3 mars) via tv-bolaget AVROTROS Facebooksida. Nu finns låten även på YouTube:

 

Kroatien

För några veckor sedan presenterade det kroatiska TV-bolaget HRT att man ska skicka sångaren Jacques Houdek till Eurovision 2017. Nu står det klart att hans tävlingsbidrag kommer att heta ”My Friend”. Låten släpptes officiellt torsdagen den 2 mars 2017.

Bidraget har gjorts av Jacques Houdek tillsammans med Siniša Reljić, Tony Malm, Ines Prajo, Arijana Kunštek och Fabrizio Laucella. Låten framförs till stora delar på engelska, men innehåller även ett antal rader på italienska. Således är det första gången som ett kroatiskt bidrag framförs på ett annat språk än kroatiska eller engelska. Under torsdagen den 2 mars släpptes ett första officiellt videoklipp med bidragets studioversion. En musikvideo kommer troligen släppas inom kort.

 

Cypern

I höstas var Cypern det första landet för säsongen 2017 att presentera sin internt valda artist. Först nu i början av mars har tävlingsbidraget släppts, en låt som en mycket välkänd svensk låtskrivare har varit med och gjort.

Det handlar om den svenska låtskrivaren Thomas G:son som precis som ifjol har varit med och gjort det cypriotiska bidraget till artisten Hovig. Förra årets tävlade Cypern med låten Alter Ego, som framfördes av rock-gruppen Minus One, och tog sig då hela vägen till en final, där de slutade på en 21:a plats. Nu är det dags för Hovig att testa sina vingar, med låten Gravity. Både låt och artist har i år valts ut internt av den cypriotiska tv-kanalen CyBC.

 


 

Kommentera