Vinternytt 2017: vecka 2

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Aktuella händelser

Kalender

Dessa uttagningar äger rum denna vecka (med reservation för ev. förändringar och tillägg):

 

Torsdag:

 

Lördag:

 • Litauen: Eurovizijos 2017 – heat 2
 • Ungern: A Dal 2017 – heat 1

 

Nationella uttagningar

Lugnet för stormen

Förra veckan var det dags för Litauen att börja sin uttagning som pågår varje lördag till och med den 11:e mars. Denna vecka är det dags för Ungerns A Dal att dra igång med sitt första heat. Som vanligt är det 30 bidrag som tävlar vilka är uppdelade i tre heat, och från varje heat röstar juryn och tittarna vidare ett mindre antal bidrag till två semifinaler som hålls i början av februari. Vi kommer såklart att följa Ungerns uttagning med stor spänning.

Dessutom är det denna torsdag som det avgörs vem av Javián, Fruela eller LeKlein som blir wildcard i Spaniens final.

 

 

Ytterligare diskvalificering i Ungerns uttagning

I förra veckan blev två bidrag i Ungerns startfält diskvalificerade och ersatta av reservbidrag. Den 2:a januari byttes gruppen Jetlag och deras bidrag Keresem a bajt ut mot Chase och låten Dust In The Wind. Anledningen till att Jetlag ersattes var enligt uppgifter att de inte lyckades komma överens med produktionen och därav ersattes platsen till Chase. Två dagar senare, den 4:e januari, framkom det att även Szabyest, som skulle ha tävlat med låten Szerelem kellockså blivit diskvalificerad. Detta för att tävlingsbidraget varit publicerat före 1 september ifjol, vilket bryter mot tävlingsreglerna. Den platsen i startfältet ersattes av gruppen Rocktenors med låten “Ősz”.

I skrivande stund är det fortfarande oklart vilka artister som ska tävla i lördagens första heat. Vi återkommer med info om detta så snart Duna TV presenterat ordningen.

Läs mer om Ungerns uttagning här.

 

 

Sven Epiney blir programledare för Schweiz final

Nu är det officiellt att Schweiz final den 5:e februari kommer återigen programledas av Sven Epiney. TV-bolaget SRF har också meddelat startordningen för finalen som ser ut som följer:

 1. Nadya – Fire in the sky
 2. Ginta Biku – Cet air la
 3. Michèle – Two Faces
 4. Freschta – Gold
 5. Shana Pearson – Exodus
 6. Timebelle –Apollo

Vinnaren väljs genom enbart tittarröster.

Läs mer om Schweiz uttagning här.

 

 

Tyskland har valt ut sina finalister

I höstas kom tyska TV-bolaget NDR med nyheten om stora förändringar till Tysklands ESC-uttagning det här året. Detta sedan landet nu haft dåliga slutplaceringar varje år sedan 2013 och som kulminerat med två sistaplatser i rad (2015 och 2016). Förändringen innebär att det tidigare uttagningsformatet slopas helt, och istället bjuder NDR in endast unga talanger som får göra upp om segern. I höstas kunde intresserade personer skicka in sina ansökningar där man också skickade med en inspelning av sig själv när man framför en cover. Totalt inkom 2 493 ansökningar och av dessa valdes 33 ut att gå vidare till nästa runda. Nu har NDR gjort klart slutvalet och valt ut de fem personer som ska få tävla i den nationella finalen Unser Song 2017 den 9:e februari:

 

 • Axel Feige
 • Felicia Lu Kürbiß
 • Helene Nissen
 • Isabella ”Levina” Lueen
 • Wilhelm ”Sadi” Richter

 

Vilka låtar dessa fem tar med sig är inte officiellt än, utan det meddelas först vid senare tillfälle. Vi ska tillägga att castingprocessen gjorde NDR i samarbete med bolagen ARD och Raab TV. De tävlande är mellan 19 och 28 år gamla.

Det är enbart tittarna som avgör vem av de fem som ska vinna. Dock kommer det att finnas med en expertpanel bestående av ESC 2010-vinnaren Lena Meyer-Landrut, singer-songwritern Tim Bendzko och artisten/TV-personligheten Florian Silbereisen. Den panelen har dock ingen makt att avgöra några resultat utan finns bara med som coacher.

Uppdatering: Enligt uppgifter ansökte Nathan Trent till Tysklands uttagning, men sedan han blivit utvald att tävla för Österrike ströks hans medverkan i Unser Song 2017 (då ingen artist får representera mer än ett land i ESC).

Läs gärna mer om Tysklands final här.

 

Info om årets ESC Pre-partys

Hovig kommer till Eurovision in Concert

Arrangörerna för Pre-partyt Eurovision in Concert, som äger rum i Melkweg i Amsterdam den 8:e april, har nu bekräftat att Cyperns internt utvalda artist Hovig kommer att dyka upp på detta event. Han är andra artisten som är bekräftad att dyka upp. Sedan tidigare var bara Nederländernas representant O’3GNE bekräftade.

Vi kan också berätta att det varit hårt tryck på biljetterna för eventet. Dagen före nyårsafton släpptes dessa och redan en halvtimme efter biljettsläppet skett var samtliga biljetter slutsålda.

Det är förväntat att flertalet av de artister som ska tävla i årets ESC kommer att dyka upp där. Vilka dessa blir presenteras under nationellasäsongen i takt med att fler länder blir klara med artist och tävlingsbidrag.

 

Riga anordnar Pre-party den 25:e mars

Nu är det äntligen officiellt – för fjärde året i rad blir det ett Pre-party i Lettlands huvudstad Riga! Och det blir troligen det första officiella pre-partyt bland alla pre-partyn som äger rum för denna säsong, och detta då det äger rum redan den 25:e mars (strax efter alla nationella uttagningar torde vara avslutade). Det är OGAE Lettland som står bakom eventet som nu bjuder in hela världen till stor fest på Crystal Club Concert Hall. Festen kommer att gå i ukrainsk stil.

Man har redan börjat bjuda in artister till eventet, som speciellt inbjuda gästartister. Utöver dessa lär vi se åtminstone några av de artister som ska tävla i Kiev senare i maj. Vilka dessa blir avslöjas nu under vintern.

Biljetter går att köpa via denna länk.

Riga har anordnat ett eget Pre-party varje år sedan 2014 och intresset har alltid varit stort.

 

Oddsuppdatering inför ESC 2017

17 veckor kvar till tävlingen börjar – så här ser oddsen ut just nu!

Vi fortsätter att ge er läsare en uppdatering om hur oddsen ser ut inför Eurovision Song Contest 2017 i Kiev den 9:e, 11:e och 13:e maj. Varje vecka till och med ESC-veckan (v. 19) kommer vi att redovisa hur oddsen ser ut för de 43 länderna. Av plats- och tidsskäl redovisas dock endast topp 10 respektive botten 10.

Så här i början av en uttagningsperiod pendlar oddsen mellan högt och lågt, och det finns egentligen ingen logisk förklaring varför ett land som legat högt plötsligt hamnar lågt eller tvärtom när landet varken ens har meddelat artist, bidrag eller kanske inte ens uttagningsform. Kanske är det fortfarande för tidigt ute, men det är ändå roligt att följa hur det utvecklar sig. Fast nu är vi ju inne i början av säsongens nationella uttagningar så vilka val länder gör påverkar oddsen såklart. Dock skall tilläggas att endast ett land är 100% klar med artist och bidrag, och det är Albanien.

Så här såg oddsen ut på kvällen söndagen den 8 januari 2017 (enligt Eurovisionworld.com):*

Topp 10

#1. Sverige

#2. Portugal

#3. Ryssland

#4. Australien

#5. Armenien

#6. Estland

#7. Danmark

#8. Malta

#9. Norge

#10. Grekland


Botten 10

#34. Cypern

#35. Tjeckien

#35. Österrike

#37. Kroatien

#37. Schweiz

#38. Montenegro

#39. Albanien

#41. Vitryssland

#42. Georgien

#43. Makedonien


* Oddsen är en sammanvägning mellan olika bettingsajters odds. Vi reserverar oss för att förändringar kan ha skett mellan vår oddsmätning och publiceringen av denna veckas veckonyheter.

 

Kommande nationella uttagningar

 


 

Kommentera