Vi tycker till om bidragen i deltävling 3 (Melodifestivalen 2016)

MELODIFESTIVALEN 2016. Tredje deltävlingen är avklarad och vi har ett resultat – Oscar Zia & Lisa Ajax tog veckans finalplatser, medan SaRaha och Boris René tog sig vidare till Andra chansen. Nu kommer våra omdömen om bidragen och showen!

Nedan presenterar vi kort om respektive artist samt vad vi panelmedlemmar tyckte om deras bidrag och framträdanden. Vänligen notera att panelens åsikter bygger enbart på liveframträdandena och inte studioversionerna. OBS! Samtliga bilder är fotograferade av Janne Danielsson/SVT.

 

 

SaRaha – ”Kizunguzungu”

Adrian: SaRaha tog sig lite överraskande till andra chansen, trots att afrikanska rytmer generellt aldrig brukar funka i Mellon. Visst svängde det en del om henne, men den helblonda bleka Saraha lyckades aldrig riktigt sälja in konceptet.

mf16_betyg3


Alexander: Det här var ju en frisk fläkt. Det känns som om det är väldigt länge sen vi senast hört något sådant här i Meldifestival-sammanhang, och ännu längre sen vi hört det i Eurovisionen. Det skulle vara år 200x då Norge tävlade med den där ”Haba Haba”-låten. Men den har väl alla redan glömt. Nåväl. Den här var ju kul, och själv skulle jag ha velat se den i final direkt!

mf16_betyg4


Erik: Det här gillade jag! Det här var något nytt som vi aldrig tidigare sett i Melodifestivalens historia. Afikanska rytmer i ett glatt tempo påminner om ”Haba haba” med Stella Mwangi, Norges ESC-bidrag 2011. Jag tyckte den förtjänade att gå direkt till final.

mf16_betyg4


Hollac16: Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag ska tycka om denna låt. Hon sjunger bra och det är inget fel på själva melodin, den rullar på i tre minuter av ett stort ”jaha”. Det märks också att låtskrivarna nog har inspirerats en del av ”Waka Waka”, får lite sådan feeling. Så man kan väl sammanfatta att det är en sämre version av ”Waka Waka” helt enkelt. Men inte dåligt – bara inte bra.

mf16_betyg2_5


Linn: Härliga toner men jag vet inte om det passar i en mellokontext, men tydligen tyckte svenska folket annorlunda eftersom hon tog sig till andra chansen.

mf16_betyg3


Robban: Positiv start på den här deltävlingen. Det var medryckande, annorlunda och framförallt lyssningsbart. Tankarna hamnar lite hos Norges bidrag 2011 med Stella Mwangi och låten “Haba Haba” som jag tyckte väldigt mycket om. Kul att den fick en andra chans.

mf16_betyg3


 

 

Swingfly feat. Helena Gutarra – ”You Carved Your Name”

Adrian: Swingfly kändes faktiskt som en given finalist, men det tyckte tydligen inte telefonröstarna. Och förmodligen var det framförandet som avgjorde det. Det var tråkigt, förutsägbart och likt allt annat denna kväll. Helt enkelt inte tillräckligt intressant, trots en bra låt.

mf16_betyg3


Alexander: Förra gången Swingfly tävlade i Melodifestivalen hade han en lättåtkomlig låt, trallvänlig och med en helt totalt meningslös text. Och det tyckte Sverige om. Nu är han tillbaka, lite för sent, med en lite för svår låt. Det här känns främst som ett förspel till vad Panetoz kommer komma med nu på lördag. Inte alls så bra som det kunde ha blivit.

mf16_betyg2


Erik: Jag gillade Swingfly 2011 och jag gillar Swingfly 2016. En riktigt härlig låt som man kan dansa till. Jag förstår inte hur den kunde åka ut men det är inte bara jag som bestämmer utan tre miljoner andra svenskar också.

mf16_betyg4


Hollac16: Jag gillade inte Swingflys låt som han tävlade med 2011, och det här kändes bara som en kopia av den låten. Helena Gutarra ska dock ha cred för bra insats. Dessutom gör jag en notering att startnummer 2 i deltävling 3 är fortsatt otursförföljt då det för sjunde året i rad inte tar sig vidare alls i tävlingen.

mf16_betyg1_5


Linn: Nej, nej nej. Tråkigt och inte alls vad som passar i mello.

mf16_betyg1


Robban: Lät ganska likt då Swingfly ställde upp i Melodifestivalen senast (År 2011) och då gick det hem. Den här låten var rätt catchy, men den saknade något som gav det där lilla extra.

mf16_betyg2_5


 

 

SMILO – ”Weight of the World”

Adrian: Smilo bevisade att EDM inte är en visuell musikgenre. Detta funkade inte i melodifestivalen – men det funkar säkert på Summer Burst i sommar. Smilo har en framtid men den är inte i TV. Väldigt radiomässig låt och riktigt fint gung, men då publiken består av familjer, schlagerbögar och östgötar som inte har något annat att göra en lördagkväll i Februari – så funkar inte musik som är gjord för lättklädda dansande ungdomar.

mf16_betyg3


Alexander: Tyvärr så får Svensktoppen Nästa-artisterna aldrig tävla med någon vettig låt, eller ens i ett vettigt startfält. Jag menar, de här killarna har kanske inte en Melodifestivalen-stämpel i pannan, och de kanske nu inte helt hör in i Eurovisionssvängarna heller, men nog skulle de ju vara värda att få en ordentlig låt att tävla med i alla fall. Låten blir platt och rätt så intetsägande, och inte kan jag säga att jag får någon inspiration alls för att dansa.

mf16_betyg1_5


Erik: Det här var ingen bra låt och jag förstår inte hur den kunde hamna bland topp fem men det är den där jäkla appen. Jag Varför skulle de vara tre på scenen när det bara var en som sjöng. Två stod i bakgrunden och hoppade. Vad var det för mening med det?

mf16_betyg1


Hollac16: Vad säger man här då – hela Sveriges fest? Nja, det blev ganska lamt men jag säger grattis till killarna att ni slapp startnummer 2 och att ni kom lika långt som Terese Fredenwall. Men det här var ingen höjdarlåt då inte. Men den var klart bättre än Svensktoppen-låten.

mf16_betyg2


Linn: Jag gillar house musik och smilos låt var helt okej. dock kändes de som en billig kopia av Swedish house maffia. kunde dock gått till andra chansen.

mf16_betyg3


Robban: Det har blivit en stor trend med DJ-artister och DJ-bås både i Sverige men även utomlands och det var väl bara en tidsfråga innan detta skulle dyka upp i Melodifestivalen. Killarna i SMILO såg ut att ha kul på scenen, men orutinen lyste igenom. Frontsångaren var dock riktigt duktig och sjöng riktigt bra. Det dystra facitet fortsätter för de sk webbjokrarna (Svensktoppen Nästa) att inte ta sig vidare från deltävlingarna. Nåväl, en femteplats är inte illa ändå.

mf16_betyg2_5


 

 

After Dark – ”Kom ut som en stjärna”

Adrian: After Dark visade att gammal är äldst och blev förpassade till sistaplatsen. Rättvist, måste tilläggas. Schlager som denna är dessbättre inte längre gångbart finalmaterial om man inte heter Magnus Carlsson. Vi är för vana vid drag queens numera, och det känns inte som att After Dark längre får den effekten de brukade i dessa sammanhang.

mf16_betyg1


Alexander: Ooo, kolla, After Dark tävlar med en låt som de skrivit redan 13 gånger! Den låter precis som det de gjort så många gånge förut. Sen så sjunger han inte alls lika bra som han brukar. Jo, nu kommer de få uppträda på Allsång På Skansen i sommar, och det här känns mest som ett försök att få lite uppmärksamhet och några spelningar.

mf16_betyg1


Erik: After Dark gjorde coemback i Melodifestivalen igen och tyvärr med deras sämsta låt hittills men den förtjänade inte att komma sist. Jag stödröstade på den men föga hjälpte det.

mf16_betyg3


Hollac16: Den mest partyvänliga låten kommer sist (!) vilket känns konstigt. Det här är ingen direkt vinnare heller för mig, men nog förtjänade den ändå att gå till Andra chansen. En lite småtrevlig låt med ett viktigt budskap. Och After Dark vet hur man gör show – det är därför de har haft trogen publik i 40 år! Tyvärr är det ju inte 2004 längre så den glädjen varade inte länge inte. Men jag tycker det showmässigt var bra.

mf16_betyg3_5


Linn: Jag älskar att det är lite ordentlig schlager i mello! Det är inget vinnarbidrag men det är härligt att se after dark.

mf16_betyg4


Robban: Jag var aldrig tveksam om vad jag skulle tycka om det här bidraget. Det här shownumret var fantastiskt, låten var riktigt härlig och det är en stor skandal att låten kom sist och att After Dark fick avsluta sin sejour i Melodifestivalen på detta vis.

mf16_betyg4


 

 

Lisa Ajax – ”My Heart Wants Me Dead”

Adrian: Lisa Ajax var en av de stora favoriterna att vinna ikväll, och en av favoriterna till Mellovinsten också. Men vi kan avskriva henne det favoritskapet nu – detta är inte en vinnarlåt. Detta är visserligen finalmaterial och en snygg låt med en bra artist, men verkligen inget som bör representera Sverige. Man glömmer lätt bort den, den har ingen hook och framförs på ett tråkigt sätt. Toapapper som bakgrund??? Seriöst?

mf16_betyg3


Alexander: Låten är rätt så bra, men hon sjunger onekligen rätt så falskt, vilket ju ärrätt så tråkigt. Dessvärre så känns det här inte heller alls som en Eurovisionsvinnare, utan mer något som kommer spelas sönder på varendaste en radiokanal i sommar. Och vackert så. Har nog inte som mycket mer att säga om den här.

mf16_betyg3


Erik: En klassisk reklamradiolåt. Den här låten har vi hört igen fast bättre med Zara Larsson. Tyvärr går jag inte igång på det här.

mf16_betyg2


Hollac16: Lisa ska ha cred för att hon sjunger bra och att det känns som en modern melodi som det låter på radio idag. Så jag är inte förvånad att hon tog finalplats. Däremot känns låten i den här tävlingen som ett glas vatten och jag tror inte hon har en chans på seger i finalen. Dessutom tycker jag att de har lagt på för mycket körer i refrängen vilket gör att hennes röst försvinner helt. Det är synd. Säger ändå grattis till finalplatsen.

mf16_betyg3


Linn: första gången jag hörde den så tyckte jag inte det var något speciellt. Men efter hand började jag älska den! så härlig låt och jag längtar till att få höra den i finalen!

mf16_betyg5


Robban: Lisa är en begåvad sångerska, men tyvärr.. Låten var modern, innehållslös & alldeles för tråkig för min smak. Jag tror liksom Hollac16, att hon inte kommer vara inblandad i toppracet i finalen, utan hamnar någonstans i mitten. Hon får två nomineringar av mig. Kvällens bästa röst och kvällens sämsta låt.

mf16_betyg2


 

 

Boris René – ”Put Your Love on Me”

Adrian: Boris René blev en positiv överraskning när han tog sig till andra chansen – även om jag kanske inte tror på nån finalchans där. Han sjöng förvånansvärt bra och lyckades underhålla riktigt väl, men mer än en liten ”jaha, det var ju en trevlig låt” blir det inte.

mf16_betyg2


Alexander: Så, vem var det här alltså? Borde jag känna igen honom, eller är alla lika konfunderade. För vem han nu än är, så är han låt hyfsat bra! Det har en otroligt catchig refräng, och i slutändan så är det väl det som räknas. Den är lite annorlunda så här i Mellodifestivalssammanhang, vilket inte alls är dåligt. Och oj vad han kommer få uppträda på samtliga allsångsprogram och sommarkonserter i år!

mf16_betyg3_5


Erik: Jag förstod mig inte på Boris och jag tror jag måste lyssna på den fler gånger för att kunna bedöma den ordentligt. Men efter att bara lyssnat på den två gånger så ger jag den två poäng.

mf16_betyg2


Hollac16: Tjatig låt det här som aldrig riktigt kommer igång och det väcker inte mitt intresse alls. Cred till bra sångröst.

mf16_betyg2


Linn: Njae, jag tycker inte den förtjänade att komma till andra chansen.

mf16_betyg3


Robban: Denna soulpoplåten var rätt svängig. Imponerande att Boris kan hålla på med proffisionell fotboll och musiken.

mf16_betyg2


 

 

Oscar Zia – ”Human”

Adrian: Oscar Zia var också en favorit som visade sig hålla, men är heller inte nån kandidat till mellovinsten längre. Human är ett mycket moget bidrag, väldigt mycket mer avancerat och nyanserat än ”Yes we can” för några år sedan. Men visst säljer Oscar den nya mörka allvarliga stilen bra – även om jag tror att det inte räcker särskilt långt. Det är en tråkig låt, och saknar också något minnesvärt. Betyg:

mf16_betyg3


Alexander: Oscar Zia är tillbaka, med en stark sång men med en svajig sångröst. Han scenshow är krävande, och det är troligtvis just därför hans sånginsats blir aningen svag. Låten i sig var redan från början en självklar finalist, men förutom det så är det också väldigt bra. Jag kan gott se den här representera Sverige i Globen i maj. Välkommen tillbaka Zia, nu går det hela vägen.

mf16_betyg4_5


Erik: Bra låt och ett fantastiskt nummer. Scenshowen var bland det bästa jag sett i Melodifestivalens historia. Oscar Zia är fantastisk sångare dessutom så det här kan gå riktigt bra i Friends Arena.

mf16_betyg3_5


Hollac16: Kanske veckans ”snurrigaste” nummer med tanke på att bilden aldrig stod stilla en enda sekund här 🙂 Skämt åsido så tycker jag att det här var veckans bästa låt, även om den är helt ointressant för mig. Kanske mycket på grund av att bilden aldrig står stilla en enda sekund. Det jag glädjer mig över är att Oscar Zia kommer tillbaka med något e-g-e-t och inte gör en ny Saade-låt á la vad Ewald o Co redan har gjort tidigare. Får jag då vinnarvibbar av det här? Absolut inte!

mf16_betyg3_5


Linn: Har någon varit gladare att komma till finalen en Oscar Zia? Jag gillar låten, den är helt okej, lagom bra.

mf16_betyg4


Robban: Detta kändes verkligen äkta. Snygg scenografi och häftigt låt med en viktig innebörd (Att man ska vara den man är). Jättestarkt av Oscar Zia att komma ut som homosexuell. Cred till honom och stort lycka till i finalen.

mf16_betyg3_5


 

Panelens topplistor

Så här tyckte respektive panelmedlem att den tredje deltävlingen skulle ha slutat (personlig åsikt alltså).

 

Adrian

 1. Lisa Ajax – “My Heart Wants Me Dead”
 2. Oscar Zia “Human”
 3. Swingfly feat. Helena Gutarra – “You Carved Your Name”
 4. SaRaha – “Kizunguzungu”
 5. SMILO – “Weight of the World”
 6. Boris René – “Put Your Love On Me”
 7. After Dark – “Kom ut som en stjärna”

Slutkommentar: Det var en krystad deltävling nu, helt klart den sämsta hittills. Manuset var tämligen tafatt och jag måste nog säga att Girawis åldersskämt helt enkelt var tråkiga. Schyffert kunde gott ha skött programmet själv även om hans ”rant” om mediasverige var tämligen obegriplig eftersom han själv lever på att göra sig rolig över de saker han kritiserade. Nåja. I övrigt var det mest trötta repetitioner av saker vi en gång tyckte var roligt. Sigrid är för känd och för gammal för att vara riktigt rolig längre, vi vet ju redan vad hon handlar om. Hela den dialogen mellan henne och programledarna var bara jobbig att se på, allt kändes så inövat och pretentiöst. Sen har sekvensen med dramatentolkningar av schlagertexter gått från succé till katastrof. Det är inte roligt längre, eftersom de valt texter som faktiskt är poetiska – även om de inte låter poetiska när de sjungs. Kan de inte välja riktigt usla texter såsom Beatles med Forbes från 1977? Gina Dirawis dansnummer var väl snyggt och vi slapp höra henne sjunga, men det lär knappast bli ihågkommet som något minnesvärt. I sammanfattning: inget minnesvärt alls från denna deltävling. Inte ens musiken blev riktigt intressant. Men brukar ju inte 3:e deltävlingen vara heller.

 

Erik

 1. SaRaha – “Kizunguzungu”
 2. Swingfly feat. Helena Gutarra – “You Carved Your Name”
 3. After Dark – “Kom ut som en stjärna”
 4. Oscar Zia “Human”
 5. Boris René – “Put Your Love On Me”
 6. Lisa Ajax – “My Heart Wants Me Dead”
 7. SMILO – “Weight of the World”

Slutkommentar: Den sämsta deltävlingen utan tvekan sett till hela paketet. Låtarna var bleka och tråkiga, De som kom till final kan man höra varje dag på radio i vanliga fall. SaRaha och Swingfly hade de bästa låtarna men de fick oförtjänt dåliga placeringar. Mellanakterna i veckans tävling var otroligt tråkiga varför säger Schyffert massa påståenden i sin stand up som vi alla kan hålla med om det är inte kul. Varför skulle Gina dansa vad var meningen med det? Jonas Gardells schlagerskola höll måttet i alla fall. Nu tar vi nya tag till den sista deltävlingen som är i Gävle denna gång. Jag kommer vara på plats och hoppas på en riktigt bra deltävling.

 

Alexander

 1. Oscar Zia “Human”
 2. SaRaha – “Kizunguzungu”
 3. Boris René – “Put Your Love On Me”
 4. Lisa Ajax – “My Heart Wants Me Dead”
 5. Swingfly feat. Helena Gutarra – “You Carved Your Name”
 6. SMILO – “Weight of the World”
 7. After Dark – “Kom ut som en stjärna”

Slutkommentar: Låtutbudet den här veckan var ju nog överlag rätt så kasst. Jag menar, vad är det här för startfält. Det är klart redan då man ser på namnen att SVT vill ha vidare Oscar Zia från den här deltävligen. Det känns till och med som om den här deltävlingen är ihopplockad bara för att få med Oscar i final med säkerhet. Öppningsnumret var lite udda, varför just den låten. Tydligen hade Schyffert sagt att han vägrar sjunga, så han böjde sig till lite gitarrspel och inövad Stand Up i mellanakten. Sigrid har jag saknat, men även hon kändes så otroligt inövad, så hon tappade lite sin charm. Då hon var med för några år sedan så kändes hon mycket mer spontan, och det var nog därför folk älskade henne. Nu såg man nästan på henne hur hon väntade två sekunder mellan replikerna bara för att det stått så i manuset. Men över lag så var det här en helt okej deltävling, och jag ser otroligt mycket fram emot nästa vecka, då Sarah Dawn Finer är programledare igen med Gina! Åh, vad bra det kommer bli!

 

Hollac16

 1. Oscar Zia “Human”
 2. After Dark – “Kom ut som en stjärna”
 3. Lisa Ajax – “My Heart Wants Me Dead”
 4. SMILO – “Weight of the World”
 5. SaRaha – “Kizunguzungu”
 6. Boris René – “Put Your Love On Me”
 7. Swingfly feat. Helena Gutarra – “You Carved Your Name”

Slutkommentar: Det här var en ganska platt och rätt ointressant deltävling. Hade inga förväntningar inför och under sändningen tappade jag nästan intresset totalt för programmet. Väldigt humorfritt denna gång mellan programledarna, vilket kändes tråkigt. Tävlingsbidragen var inget direkt att hänga i julgranen utan det var rätt ospännande från början till slut. En sådan där lam medelvecka typ. Så jag hoppas verkligen det hottar upp sig igen nästa vecka och att de 30-sekundersklipp som släpptes för den deltävlingen utlovar mer än vad som hände denna vecka.

 

Linn

 1. Lisa Ajax – “My Heart Wants Me Dead”
 2. Oscar Zia “Human”
 3. After Dark – “Kom ut som en stjärna”
 4. SMILO – “Weight of the World”
 5. Boris René – “Put Your Love On Me”
 6. SaRaha – “Kizunguzungu”
 7. Swingfly feat. Helena Gutarra – “You Carved Your Name”

Slutkommentar: Jag vet inte vad som hänt i årets mello, det är många låtar som är riktigt tråkiga och intetsägande. Det brukar finnas ett guldkorn i varje deltävling. I första deltävlingen var det Ace Wilder, i andra Wiktoria och i tredje är de Lisa Ajax. Jag hoppas på bättre låtar till kommande deltävlingar. Jag är inget fan av Sigrid, det känns så tråkigt. Hon drar tråkiga skämt och är en besserwisser. Henrik Schyfferts mellanakt… Nej tack, det var mest bara konstigt. Gina Dirawi levererar som vanligt.

 

Robban

 1. After Dark – “Kom ut som en stjärna”
 2. Oscar Zia “Human”
 3. SaRaha – “Kizunguzungu”
 4. SMILO – “Weight of the World”
 5. Swingfly feat. Helena Gutarra – “You Carved Your Name”
 6. Boris René – “Put Your Love On Me”
 7. Lisa Ajax – “My Heart Wants Me Dead”

Slutkommentar: Denna deltävlingen var den mest svårtippade när det kommer till utgången av resultatet. Den enda säkra finalisten var väl egentligen Oscar Zia och sen var det rätt öppet om de andra platserna. Melodifestivalen 2016 fortsätter att innehålla tråkiga låtar och för varje vecka som går så blir jag ännu mer besviken. Ok, helt värdelöst är det inte, men det finns mer att önska. Robin Bengtsson är den solklara vinnaren för mig redan innan vi har nått finalen.

 


 

Kommentera