Det här är vad vi vet om Eurovision 2024 (i maj 2023)

PANELEN INFORMERAR. Det har nu gått en kortare tid sedan Loreen tog hem segern i Eurovision Song Contest 2023 för Sverige med bidraget ”Tattoo”. I och med det har produktionsstarten för nästa års tävling startat och även om det i skrivande stund (28:e maj 2023) är ganska lång tid kvar till dess avgörande tänkte vi berätta vad vi hittills har fått bekräftat.

 

Värdland

Sverige fick som sagt sin sjunde Eurovision-seger och som det ser ut just nu kommer också Sverige att arrangera Eurovision för sjunde gången. Redan samma dag som segern var ett faktum gick Sveriges Televisions verkställde direktör Hanna Stjärne ut och bekräftade att arbetet med att ta fram produktionen för 2024 års tävling hade börjat. Vid den tidpunkten fanns det få detaljer kända mer än att det enligt uppgifter kommer att bli ett arrangemang på ett ekonomiskt hållbart sätt. Detta bland annat utifrån det faktum om det ekonomiska läget i Sverige och omvärlden samt att SVT ska spara 100 miljoner till år 2025, något som bland annat tidningen Journalisten gick ut med i början av det här året.

 

Värdstad och värdarena

Det finns ännu inga uppgifter om var i Sverige som Eurovision 2024 ska arrangeras men det finns i alla fall flera städer som visar intresse. Nedan är de städer som har meddelat sådant (med tilltänkt arenaval):

Eskilstuna (Stiga Sport Arena)

Göteborg (Scandinavium)

Jönköping (Husqvarna Garden)

Malmö (Malmö Arena)

Partille (Partille Arena)

Sandviken (Göransson Arena)

Stockholm (Friends Arena eller Tele2 Arena)

Örnsköldsvik (Hägglunds Arena)

 

Kraven för att bli värdstad

Tidigare år har EBU ställt hårda krav på de städer som ansöker om värdskapet, bland annat att det måste finnas en tillräcklig stor arena som kan klara av den teknik som krävs för att kunna producera tävlingen, samt tillgång till backstage- och pressområden i arenans närhet. Värdstaden måste också kunna erbjuda tillräckligt med hotellrum för delegationer och presskår samt ansvara för transporter och säkerhet. Bland mycket annat.

De gånger som Sverige tidigare har varit ESC-värd har tävlingen ägt rum i någon av de tre största städerna, sett ur befolkningssynpunkt. Första gången, år 1975, var det Stockholm som var värd vilket även upprepades år 2000 och 2016. Malmö stod värd första gången 1992 och därefter 2013 medan Göteborg stod värd 1985.

 

Finns det några tävlingsdatum?

Det saknas för närvarande några datum för när tävlingen ska äga rum nästa år. Sajten Eurovisionworld.com har dock påpekat att det finns en rad events i Europa som kan påverka vilka datum det blir, däribland nästa års UEFA Champions League vars semifinaler äger rum den 30:e april samt den 1:a, 7:e och 8:e maj och finalen den 1:a juni, UEFA Europa League äger rum den 2:a, 9:e och 22:a maj och den tyska fotbollscupen har final den 25:e maj. Om ESC 2024 inte ska äga rum samtidigt som dessa events anser i alla fall Eurovisionworld.com att de mest troliga datumen blir att ESC-semifinalerna hålls den 14:e och 16:e maj och ESC-finalen den 18:e maj. Men, dessa datum är bara spekulationer och inget som är skrivet i sten.

 

 

Preliminär deltagarlista inkl. nationella-information

Notera att denna lista kommer att fyllas på under sommaren och hösten till dess EBU går ut med den officiella deltagarlistan. Fram till det sker ska alla deltagaranmälningar ses som preliminära besked i och med att länder har rätt att dra tillbaka sin anmälan fram till ett visst datum i höst. Till och med slutet av maj hade följande länders TV-bolag uppgett till säkra källor att de vill delta i Eurovision 2024.

 

Cypern: Inför Eurovision 2023 slöt cypriotiska TV-bolaget CyBC ett avtal med skivbolaget Panic Records att de skulle välja artist och bidrag internt till 2023 men låta en större talangtävling avgöra valet till 2024. Någon mer information om hur den uttagningen är tänkt att se ut följer under säsongen.

 

Danmark: Redan inför Eurovision 2023 började DR, enligt egna uppgifter, arbeta med produktionen för Danmarks urval till Eurovision 2024. Det var då något oklart vilken slags uttagning som man planerade för även om mycket tyder på att det blir en fortsättning på något slags publikt urval exempelvis Dansk MGP.

 

Finland: Dagen efter Eurovision-finalen i maj gick TV-bolaget Yle ut med information om att de dels tänker tävla i Eurovision 2024, dels att uttagningen UMK fortsätter som uttagningsmetod. En antagning kommer att pågå mellan den 21:a och 24:e augusti i år innan startfältet sedan väljs ut. Om du vill läsa mer om uttagningen har vi samlat information i denna artikel.

 

Malta: I juni kommer TV-bolaget PBS på Malta att anordna ett s.k. låtskrivarcamp där ett antal låtskrivare och artister bjöds in för att skapa musik ihop med tonalitet för uttagningen MESC 2024. Mer information om uttagningen har däremot inte släppts men vi vet således att Malta i alla fall har startat sin uttagningsprocess.

 

Nederländerna: TV-bolaget AVRTROS gick ut i maj (strax efter ESC 2023 var avgjord) med uppgifter om att de kommer att vara med i Eurovision 2024. Däremot har de ännu inte öppnat sin antagning, något som de alltid gjort de senaste åren. Istället låter det mer som att man håller på att planera om inför nästa år. Varje år sedan 2013 har Nederländerna alltid valt internt till Eurovision, vi får se om det blir ändring på det till nästa år med tanke på att landet för första gången på länge missade finalplatsen.

 

Norge: Även NRK har anordnat ett s.k. låtskrivarcamp för att starta igång låtskrivarprocessen till Norsk MGP 2024. Deras ägde rum strax före Eurovision 2023 avgjordes. Men utöver den information saknas mer info om själva uttagningen även om själva processen i alla fall är igång.

 

Spanien: Direkt efter att Eurovision 2023 hade avgjorts öppnade spanska TV-bolaget RTVE ansökningsperioden för att skicka in bidrag till Benidorm Fest 2024. Enligt uppgifter fortsätter konceptet med att maximalt 16 bidrag ska väljas ut inklusive ett antal reserver. Mer information om uttagningen finns sammanställt i denna artikel.

 

Tyskland: Landet kom sist för andra året i följd men tar nya tag till 2024 och tänker därför vara med och tävla igen. Exakt hur artist och bidrag ska utses är däremot inte känt, det blir således en senare fråga under säsongen.

 

Hur blir det med Melodifestivalen 2024?

SVT har i skrivande stund inte presenterat något regelverk för den nationella uttagningen till Eurovision 2024 även om det brukar ske först någon gång före eller efter midsommar. Så vi får ge oss till tåls en tid till. Däremot vet vi att tävlingsproducenten Karin Gunnarsson redan under pågående Melodifestival i vintras talade om att planeringen inför 2024 hade påbörjats även om vi inte vet om det eventuellt blir några förändringar i upplägget nu när Sverige också ska stå värd…

 

Annat som vi känner till

Comeback för Luxemburg 2024

Luxemburg var en av de sju länder som deltog i den allra första Eurovision-upplagan och förblev en del av ESC-familjen fram till 1993. Under de år landet deltog aktivt i tävlingen hann man med att bland annat vinna tävlingen fem gånger varav fyra som man stod värd. Den gång man ej stod värd var p.g.a. att man vunnit två år i följd och överlät därmed värdskapet. Efter 1993 har dock Luxemburg inte deltagit och de har gång efter gång tackat nej för att göra en comeback.

Men, i slutet av 2022 publicerade det nationella TV-bolaget RTL en artikel där det framgick att landets premiärminister hade tillsatt en arbetsgrupp för att utreda om det finns en möjlighet för Luxemburg att delta, och dagen före finalen i Eurovision 2023 meddelade EBU via Eurovision.tv att Luxemburg har bestämt sig för att göra comeback – 31 år efter att de senast deltog. Det är ännu oklart om Luxemburg kommer att behöva genomgå semifinalsändningarna eller om de bjuds in som gäst likt Australien gjorde vid ESC-jubileet 2015. Den frågan får sitt svar när deltagarlistan släpps.

Hur landet ska välja artist och bidrag kommer enligt Eurovision.tv att bli känt under denna sommar.

 


 

Kommentera