Lär känna Smash Into Pieces inför Finalen i Melodifestivalen 2023

Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2023. På lördag (11:e mars) väljs Sveriges representant till Eurovision Song Contest 2023 ut via Melodifestivalens final och inför det presenterar vi finalisterna. Det sjunde bidraget i finalen framförs av rockgruppen Smash Into Pieces som tävlar med bidraget ”Six Feet Under”.

 

Har spelat ihop i 15 år

2008 bildades rockgruppen Smash Into Pieces som först utgjordes av gitarristen Benjamin Jennebo och trummisen Isak Snow, som sedan utökades med sångaren Chris Adam Sörbye, basisten Viktor Vidlund och gitarristen Per Bergquist. Idag har både Isak och Viktor lämnat gruppen och man har fått in The Apocalypse DJ som trummis. Vem denna person är hålls dock hemligt!

Deras första TV-framträdande gjordes i Talang i TV4 där de däremot hoppade av för att skapa musik på annat håll, bland annat för att de blev signade av ett skivbolag. Sedan dess har de släppt fler singlar och album och blivit mycket populära, både i Sverige och andra länder. Parallellt med Melodifestivalen är de också på Europaturné.

 

Möttes upp av rutinerade låtskrivare

Bidraget som Smash Into Pieces tävlar med i Melodifestivalen 2023 heter ”Six Feet Under” och är gjort av bandet själva tillsammans med Andreas ”Giri” Lindbergh, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb och Linnea Deb. Smash Into Pieces berättade i vår intervju med de inför deras deltävlingsmedverkan att det startade med att gitarristen Benjamin Jennebo fick med ett tävlingsbidrag som låtskrivare åt Victor Cone 2020 och de insåg att den här delen av musiken hade de ännu inte prövat på. Sedan ser de också en chans att visa upp sig i Sveriges största TV-program.

– Vi mötte upp ett gäng riktigt duktiga låtskrivare som har skrivit förr och sedan har vi tagit materialet hem där vi skrev och gjorde klart det. Vi har gjort vår grej all the way så att säga.

 

Bidraget beskriver de handlar om när bandets sångare Chris Adam gick igenom en depression.

– Det handlar i grund och botten om min mörkaste tid i livet när jag gick igenom en ganska djup depression och hur jag kände när jag trodde att allt var hopplöst och det inte fanns någon förändring. Vi som band vill gå in i tävlingen med en positiv touch på det hela och är man villig att göra jobbet så kan man ta sig tillbaka och göra en ännu bättre version av sig själva, att ta sig igenom. Det går att ta sig ur jobbiga saker om man jobbar lite och tror på sig själv, berättar Chris Adam.

 

Märks detta av på något sätt i de album som ni har gett ut de senaste åren?

– Man kan säga att vi har blivit en enhet sedan 2017 då The Apocalypse DJ klev in och han är lite ledstjärna i Smash och symboliserar det här att inte ge upp trots motstånd att visa med handling snarare än ord. Vi visar med resultat vad vi tror på i livet, det är passionen för skapandet av vår musik.

 

Så här såg framträdandet ut i deltävlingen:

 

En ära att få ta med genren rock till Eurovision

Nu är gruppen i final i Melodifestivalen där nästa steg är tävlan i Liverpool – om de röstas fram som vinnare när tittarna och juryn sagt sitt. Inför deltävlingen sade de så här om hur det skulle kännas att få representera Sverige i Eurovision:

– Först och främst är det en ära att bara få vara med med årets rockbidrag i Melodifestivalen i Sverige. Skulle det vara så att vi går vidare till final och tar oss hela vägen till Eurovision så är det såklart dubbelt upp stolt över att både få ta genren rock men också sitt själsliga projekt med sig. Det hade varit jättestort.

 

Oavsett hur det går på lördag och i Melodifestivalen så finns det redan turnéplaner och dessa är redan pågående, för utöver den Europaturné som de just nu är ute på ska de också ut på en inbokad turné i Nordamerika under april och maj. Skulle det bli tävlan i Eurovision får de dock se till att lägga till ett av dessa turnéstopp i Liverpool mellan den 9:e och 13:e maj.

 


 

Kommentera