Lär känna Maria Sur inför Finalen i Melodifestivalen 2023

Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2023. På lördag (11:e mars) väljs Sveriges representant till Eurovision Song Contest 2023 ut via Melodifestivalens final och inför det presenterar vi finalisterna. Ytterligare en av oddsens förhandsfavoriter är sångerskan Maria Sur med bidraget ”Never Give Up”.

 

18-åriga sångerskan Maria Sur kommer från Zaporizjzja i Ukraina. För ett år sedan tävlade hon i Ukrainas version av talangprogrammet The Voice men när Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari 2022 fick tävlingen avbrytas och Maria och hennes mamma flydde landet och hamnade i Sverige. Hennes pappa blev kvar i Ukraina då män i vissa åldrar är förbjudna att lämna landet (om man inte har fått särskilt tillstånd).

 

Fick skivkontrakt i Sverige

Väl i Sverige fortsatte Maria sin artistkarriär och genom sin medverkan vid galan Hela Sverige skramlar fick hon ett skivkontrakt i Sverige. Hon har därefter gett ut låten That’s The Way och bland annat uppträtt i olika TV-program som Bingolotto. Året som gått har varit omskakande för Maria vilket hon berättade för oss i en tidigare intervju inför hennes medverkan i deltävlingarna.

– Det här året har varit omtumlande på så många sätt. Det är chock och sorg över vad som händer i mitt hemland men glädje över alla de möjligheter som ges mig här i Sverige. I den bästa av världar hade jag varit här av en annan anledning men när situationen är som den är då är jag skyldig mig själv att ta vara på tiden och göra det bästa av den.

 

Ställer upp i Melodifestivalen med en låt bland annat signerad Wrethov

I deltävlingen i Linköping framförde Maria Sur bidraget ”Never Give Up” som är gjord av Anderz Wrethov och Laurell Barker. Tittarna tog till sig låten och röstade Maria direkt till final i Friends Arena. I den tidigare intervjun sade Maria att hon fick höra låten då Anders Wrethov spelade upp den för henne och hon gillade den direkt.

– Anderz Wrethov spelade upp en melodi för mig som gav mig gåshud. Sen berättade jag om mitt liv, mina drömmar och mitt motto för Laurell Barker som satte ord på det. Ge aldrig upp – fortsatt kämpa!

 

Så här såg framträdandet ut i deltävlingen:

 

Hur känns det för dig att vara med i Melodifestivalen som artist?

– Jag hade ingen aning om hur stort Mello var i Sverige när jag kom hit men ganska snabbt förstod jag att det är något av det största man kan göra. Och det är ett tillfälle att vara tacksam och stolt över, jag ska förvalta det så gott jag nånsin kan.

 

Skulle representera Sverige med stolthet

Enligt oddsen är Maria en av de favoriter till att vinna Melodifestivalen 2023, men i deltävlingen valde hon i alla fall att fokusera på att tänka bort tävlingsmomentet. Så här sa hon då:

– Jag försöker verkligen att lägga bort alla tankar på att detta är en tävling, det tar fokus från det som är viktigast för mig och som är det enda jag kan påverka. Att vara så förberedd jag bara kan; repa, lyssna och lära. Att gå av scenen och känna att jag inte kunde ha gjort det bättre, det är mitt mål. Men jag vet att det är en tävling som ska få sitt resultat och Sverige och människorna här har blivit mitt andra hem. Jag skulle med stolthet representera Sverige i Eurovision.

 

De planer som finns för övrigt för de kommande månaderna är bland annat medverkan på Diggiloo-turnén i sommar, något som hon i den tidigare intervjun sade att hon ser mycket fram emot.

– Den turnén tror jag kommer ge mig otroligt mycket; jag får göra det roligaste jag vet, sjunga för en stor publik med fina artistkollegor och samtidigt se sommar-Sverige. Jag har ju ännu inte varit på så många ställen utöver Stockholm och i Göteborg ett par gånger. Jag har träffat gänget ett par gånger och förberedelserna pågår redan för fullt. Håller tummarna för att jag får några av mina favoritlåtar och några kul duetter.

 


 

Kommentera