Resultat avgjorda uttagningar vecka 7, 2023

RESULTAT UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi information om de nationella uttagningar som avgjordes under föregående vecka, i det här fallet gällde det Sveriges tredje deltävling, Litauens final, Islands första semifinal samt Frankrikes bidragspresentation.

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna artikeln!

 

Uttagningsprogram

Sverige: Melodifestivalen 2023 – Deltävling 3

 

I lördags (18:e februari) avgjordes den tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2023 där sju bidrag tävlade om två finalplatser samt två semifinalplatser. Tittarna avgjorde allt genom telefon- och appröstning som först korade en finalist och i en andra omgång delade ut poäng till de 6 kvarvarande bidragen.

Den första omgången vanns av tvillingbröderna Marcus & Martinus som därmed blev klara för final.

Därefter hölls en poängomröstning som slutade med att Paul Rey också tog sig final samt att Nordman och Melanie Wehbe får en ny chans på finalplats via semifinalen.

Det innebar också att Ida-Lova, Laurell samt Casanovas åkte ut.

Mer fakta om resultatet »

 

 

Allt från deltävlingen

Allt du behövde veta inför sändningen »

Vi kommenterade under direktsändningen »

Vi kommenterade under fredagsgenrepet »

Vi bevakade fredagsrepetitionerna »

Kommentarer kring torsdagsrepetitionerna »

Vi förhandslyssnade på studioversionerna »

Lär känna artisterna i startfältet »

 


 

lithuania_smallLitauen: Pabandom iš naujo! – Final

Efter två heats och två semifinaler hade Litauen fått ett finalstartfält i årets upplaga av Pabandom iš naujo!. Den här gången var finalutgången något oviss i och med att de två förhandsfavoriterna i heaten (Rūta MUR och Beatrich) inte hade fått hundraprocentigt stöd även i semifinalerna, till skillnad från Monika Liu året innan (som lyckades vinna jury- och tittarröstningen i alla sina sändningar). Detta ledde till att finalen blev en relativt öppen historia, vilket det också blev.

I vilket fall som helst delade en studiojury och tv-titttarna ut varsin poängskala där de gav 12 poäng till sin favoritlåt och sedan i nedåtgående led 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Summorna adderades ihop och den låt som hade fått högst totalpoäng vann. Dock blev det som så att två tävlande (Rūta MUR och Monika Linkytė) lyckades bägge få varsin 10- och 12-poängare vilket gjorde att de blev delad segrare. Men finalen kunde bara ha en vinnare och då fick man ta till reglerna som sade att den av de två låtarna som juryn rangordnat högst skulle vinna. I detta fall var det till fördel för Monika Linkytė som hade fått sin 12-poängare av juryn.

Det här innebär att det blir den andra gången som Monika Linkytė får tävla för Litauen i Eurovision Song Contest, senast var år 2015 då hon tävlade i duett med Vaidas Baumila och låten This Time. Andra artister som också har fått representera Litauen i Eurovision mer än en gång är The Roop (2020 och 2021) samt Donny Montell (2012 och 2016).

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

  1. Monika Linkytė – Stay (12 + 10 = 22 p)
  2. Rūta MUR – So Low (10 + 12 = 22 p)
  3. Beatrich – Like a Movie (8 + 8 = 16 p)
  4. Petunija – Love of My Life (7 + 4 = 11 p)
  5. Paulina Paukštaitytė – Let Me Think About Me (6 + 5 = 11 p)
  6. Gabrielius Vagelis – Šauksmas(4 + 6 = 10 p)
  7. MoonBee – Rumor (1 + 7 = 8 p)
  8. Justė Kraujelytė – Need More Fun (5 + 1 = 6 p)
  9. Mario Junes – Do What You Do (3 + 2 = 5 p)
  10. Il Senso – Sparnai (2 + 3 = 5 p)

 

Övrigt i finalen

Förutom tävlingsbidragen medverkade tre gästartister i programmet: fjolårets litauiska ESC-representant Monika Liu (som även var en del av studiojuryn), årets ukrainska ESC-representant Tvorchi samt 2019 års ESC-vinnare Duncan Laurence.

Finalen var även direktsänd till skillnad från tidigare sändningar som hade varit förinspelade (om än att resultaten redovisades i slutet av varje program).

 


Island: Söngvakeppnin 2023 – Semi 1

Den första semifinalen i Islands uttagning Söngvakeppnin 2023 avklarades i lördags där fem bidrag tävlade om två finalplatser. Den här gången var det bara tv-tittarna som fick rösta och när telefonslussarna hade stängt blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen (de listas utan inbördes ordning):

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut* (ej inbördes ordning):

 

* Man ska dock komma ihåg att en av de sammanlagt 6 utröstade låtarna (i bägge semifinalerna) har chansen att komma tillbaka till finalen under förutsättning att den jury som avgör detta väljer att ta in ett wildcard. Juryn behöver dock inte använda det alternativet, men till dess att vi vet hur de har valt att göra listar vi alla utröstade låtar i Islands uttagning som möjliga wildcards.

 

 

Internval/andra besked

Frankrike: Bidragspresentation

Under söndagskvällen framträdde Frankrikes ESC-representant La Zarra med sitt tävlingsbidrag ”Évidemment” för första gången. Här nedan kan du se framträdandet: / Under söndagskvällen medverkade Frankrikes ESC-representant La Zarra i en TV-sändning i fransk TV där hon presenterade sitt tävlingsbidrag ”Évidemment” för första gången. I samma veva släpptes också den officiella musikvideon/studioversionen till bidraget som du kan se här nedan:

 

Cyperns låttitel till ESC 2023 presenterad

På en konsert i helgen meddelade Andrew Lambrou, som representerar Cypern i årets Eurovision, att hans tävlingsbidrag har låttiteln ”Break a Broken Heart”. Tävlingsbidraget har i likhet med artisten själv valts ut internt av TV-bolaget CyBC och tävlingsbidraget har enligt tidigare uppgifter producerats i Sverige. Enligt uppgift ska Jimmy Jansson och Thomas Stengaard (som även är aktuella låtskrivare i Melodifestivalen) ha varit med och producerat låten.

Det ska också tilläggas att Cyperns låttitel är snarlik Danmarks låttitel ”Breaking My Heart” vilka även tävlar i samma semifinal och semifinalhalva. Bägge artisterna är födda med bara ett halvår mellan sig.

 

• Länder som är helt/delvis klara med sina ESC-val

Nedan presenteras de länder som är helt/delvis klara med sina artist- och/eller bidragsval till Eurovision 2023. I skrivande stund handlar det om nedanstående länder.

 

Helt klara med artist- OCH bidragsvalet

 

Albanien: Albina & Familja Kelmendi – Duje

Belgien: Gustaph – Because of You

Cypern*: Andrew Lambrou – ”Break a Broken Heart”

Danmark: Reiley – Breaking My Heart

Estland: Alika – Bridges

Frankrike: La Zarra – Évidemment

Grekland*: Victor Vernicos – ”What They Say”

Irland: Wild Youth – We Are One

Israel*: Noa Kirel – ”Unicorn”

Italien: Marco Mengoni – Due vite

 

Kroatien: Let 3 – Mama šč!

Lettland: Sudden Lights – Aijā

Litauen: Monika Linkytė – Stay

Malta: The Busker – Dance (Our Own Party)

Norge: Alessandra – Queen of Kings

Rumänien: Theodor Andrei – D.G.T. (Off and On)

Slovenien: Joker Out! – Carpe Diem” 

Tjeckien: Vesna – My Sister’s Crown

Ukraina: Tvorchi – Heart of Steel

 

Noteringar

* Tävlingsbidraget är meddelat men ännu inte officiellt släppt i studioversion. Släppet görs senast i mitten av mars.

 

Har endast valt ELLER presenterat sin artist

Armenien: Brunette

Georgien: Iru Khechanovi

Nederländerna: Mia Nicolai & Dion Cooper

Österrike: Teya & Salena

 


 

Kommentera