Brittiska städer visar intresse för ESC 2023

EUROVISION 2023. Knappt har beskedet landat om att Ukraina inte längre är aktuell för värdskapet av ESC 2023 förrän ett flertal städer runt om i Storbritannien har gått ut med uppgifter om att de gärna står värd för nästa års tävling.

 

Bakgrund till värdlandsbeslutet

Den 17:e juni bekräftade EBU:s referensgrupp och tävlingsledning att de hade kommit till beslut att 2022 års vinnarnation Ukraina inte kommer att få arrangera Eurovision 2023. Detta ska framförallt ha berott på att säkerhetsläget i landet inte är det bästa sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari. Istället går nu värdskapsfrågan över till Storbritannien i och med att de kom på andra plats i 2022 års final.

 

Flera städer visar intresse

Efter att beskedet hade lämnats dröjde det inte länge till dess ett flertal städer i hela Storbritannien gick ut med besked om att de minsann vill stå värd för tävlingen 2023. Det är brukligt att ett värdland har många städer som vill ta på sig arrangörskapet om än att de flesta förmodligen inte kommer att vara med till den avgörande stunden då ett beslut ska tas. Detta bland annat då EBU ställer en rad krav på en värdstad utifrån kriterierna en tillräckligt stor arena (minst 10000 platser) samt möjlighet att ha press- och backstageområde med mera, att värdstaden ligger i närheten av en internationell storflygplats och att staden har tillräckligt med hotellrum för X antal tusen besökare (delegationer, presskår, fans och andra besökare) etcetera.

 

Vilka städer visar då intresse?

Till att börja med ska vi säga att det är inte formellt bestämt än från EBU:s håll huruvida Storbritannien kommer att ta hand om tävlingen 2023 eller ej. BBC har rätten att tacka nej och om de gör det kommer frågan att gå vidare i turordningen. Men om det blir Eurovision 2023 i Storbritannien är det enligt uppgifter följande städer som visar intresse:

 

Aberdeen, Skottland

Belfast, Nordirland

Birmingham, England (värdstad ESC 1998)

Brighton, England (värdstad ESC 1974)

Cardiff, Wales

Edinburgh, Skottland (värdstad ESC 1972)

Glasgow, Skottland

 

Leeds, England

Liverpool, England

London, England (värdstad ESC 1960, 1963, 1968 och 1977)

Manchester, England

Sheffield, England

Wolverhampton, England

 

Vilken stad blir det?

Som tidigare nämnt är det inte officiellt än om Storbritannien tackar ja eller nej till erbjudandet att bli värdland för Eurovision 2023. Skulle de tacka ja är det mest troligt att BBC kommer att behöva sätta igång en process där städer får inkomma med förslag på arrangemang innan man tillsammans med EBU beslutar vilken stad som är mest lämpad för uppdraget.

Det är oklart när vi kan förvänta oss ett besked i frågan om både värdland och värdstad, men det lär troligen inte dröja till senare än i höst. Detta utifrån det tidsschema som tävlingen är beroende av då arrangören har nu 10 månader på sig att få allting på plats.

 


 

Kommentera