Eurovision 2022: Lär känna de direktkvalificerade artisterna

EUROVISION 2022. Snart är det åter dags för sändningar från Eurovision Song Contest och som en uppvärmning sammanställer vi vilka artister och bidrag som tävlar i de olika programmen. Den här artikeln handlar om de fem bidrag som är direktkvalificerade till den avgörande finalen den 14:e maj.

 

Startfältet i programmet

Klicka på respektive landsknapp för att få mer information om artisten och tävlingsbidraget.

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#000000″ icon=”arrow” expand_text=”Italien” collapse_text=”Dölj”]

Italien: Mahmood & Blanco – “Brividi“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Alessandro Mahmoud, eller Mahmood som han kallar sig, är sedan tio år tillbaka är en av Italiens mest kända artister just nu. 2012 medverkade han i italienska X Factor och därefter har han varit med i Festival i Sanremo två gånger med låtarna Dimentica och Soldi, där den senare också vann. Han fick då tävla för Italien i Eurovision 2019 och blev slutligen tvåa.

Nu tre år efter det äventyret valde Mahmood att än en gång ställa upp i Festival di Sanremo, den här gången i duett med sångaren Riccardo Fabbriconi, eller Blanco som han kallar sig som artist, född 10:e februari 2003. Tillsammans framför de bidraget “Brividi” som är en av årets förhandstippade att vinna.

Tävlingsbidraget har duon gjort med låtskrivaren Michaelangelo.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 25 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-orange” color=”#000000″ icon=”arrow” expand_text=”Frankrike” collapse_text=”Dölj”]

Frankrike: Alvan & Ahez – ”Fulenn

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Ahez är en fransk musikgrupp från Carhaix som ligger i Bretagne i nordvästra Frankrike. Medlemmarna i gruppen är de tre sångerskorna Marine Lavigne, Sterenn Diridollou och Sterenn Le Guillou som träffades i samband med sin studietid då de också sjöng ihop i den traditionella bretonska sångstilen ‘kan ha diskan’.

Tillsammans med sångaren Alvan, eller Alexis Morvan-Rosius som han egentligen heter, tävlade de i den franska Eurovision-uttagningen med låten “Fulenn” som framfördes på bretonska. I finalen tog de sig vidare till den avgörande röstningsomgången som de också vann. Därmed är de Frankrikes representant i Eurovision 2022.

Bidraget “Fulenn” är gjord av Marine Lavigne och Alexis Morvan-Rosius och då låten framförs på bretonska blir detta den första Eurovision-upplagan någonsin som inte innehåller ett enda bidrag som framförs på franska!


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 28 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-orange” color=”#000000″ icon=”arrow” expand_text=”Spanien” collapse_text=”Dölj”]

Spanien: Chanel – “SloMo“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Sångerskan Chanel Terrero Martínez föddes i Havanna på Kuba men redan som treåring flyttade familjen till Spanien. Hon är sedan barnsben sång- och danskvinna som även har uppträtt en hel del, inte minst på musikteatrar och musikaler. Hon har även varit bakgrundsdansare för andra artister.

2022 ställde hon upp i Spaniens nya Eurovision-uttagning Benidorm Fest med bidraget “SloMo”, som är gjort av Arjen Thonen, Ibere Fortes, Keith Harris, Leroy Sánchez och Maggie Szabo, som efter en spännande omröstning vann finalen.

Spanien tillhör för första gången på väldigt länge de länder som det snackas om kan få en bra slutplacering i tävlingen.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 25,5 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-orange” color=”#000000″ icon=”arrow” expand_text=”Storbritannien” collapse_text=”Dölj”]

Storbritannien: Sam Ryder – “Space Man“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Sam Ryder kommer från Maldon i Storbritannien och är en artist som har varit aktiv i musikbranschen sedan 2009. Han började som en s.k. ‘session player’ bakom andra artister men har därefter blivit sin egen artist.

Under coronapandemin och dess lockdowns i Storbritannien blev Sam mycket känd i sociala medier, särskilt på TikTok där han snabbt fick miljontals följare för sina olika uppträdanden och spektakel. Det ledde till att han senare fick ett skivkontrakt med Parlophone och agent via TaP Music.

Härnäst väntar Eurovision Song Contest-tävlan med bidraget “Space Man” som han har gjort med Amy Wadge och Max Wolfgang.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 36 av 45 poäng

 

[/bg_collapse] [bg_collapse view=”button-orange” color=”#000000″ icon=”arrow” expand_text=”Tyskland” collapse_text=”Dölj”]

Tyskland: Malik Harris – “Rockstars“

Foto & copyright: Eurovision Radio International

Artistfakta

Artisten Malik Harris föddes den 27:e augusti 1997 i Landsberg am Lech i Tyskland. Malik släppte sin första singel 2018 och följde upp den året därpå vilket blev en stor succé. Musiken har alltid funnits med både hos honom och i hans närmaste släkt och hans pappa Ricky är också en känd TV-personlighet i USA.

Senast deltog Malik Harris i Tysklands Eurovision-uttagning med bidraget “Rockstars” som vann den finalen. Bidraget har han gjort med Marianne Kobylka och Robin Karow.


Panelens betygsättningar (från Inför-guiden)

Veckorna inför tävlingen betygsatte var och en i panelen alla tävlingsbidrag med betyg mellan 0 (lägst) och 5 (högst) med möjlighet att ge halvpoäng. Nedan är de poäng vi delade ut till det här bidraget (åsikterna kan ha förändrats sedan dess).Panelen totalt: 18 av 45 poäng

 

[/bg_collapse]

 


 

Kommentera