Repetitionsschemat inför Eurovision 2022 har presenterats

EUROVISION 2022. Nu är det inte lång tid kvar till det är dags för Eurovision Song Contest, för redan den 30:e april startar scenrepetitionerna i Turin!

Inför den stundande tävlingsveckan i Turin får respektive tävlingslands artist två inbokade tillfällen att repetera sitt scenframträdande i PalaOlimpico innan det är dags för själva genrepen och direktsändningarna. Repetitionerna sker både på scenen men även i kulisserna med besök hos alltifrån in-earing och Viewing room till hår- och sminkavdelningen. Artisterna får även träffa presskåren vid de tillfällen som äger rum i arenan.

Nedan är en sammanställning av hur allt går till enligt det schema som har presenterats. Alla tider och ordningar som nämns i schemat är med reservation för eventuella framtida justeringar och tillägg.

 

Upplägget

Repetitionstillfälle 1

Den 30:e april samt 1:a, 2:a och 3:e maj äger de första enskilda repetitionstillfällna rum för semifinalisterna. Det innebär att alla 35 länders artister i tur och ordning får genomföra sina framträdanden på scenen i arenan under maximalt 30 minuter. Utöver det görs konsultationer backstage med såväl in-earing, Viewing room samt hår och smink, samt sociala medier-inspelningar med Eurovision.tv. Varje artist medverkar också vid ett s.k. Meet & Greet som är en mindre presskonferens med den ackrediterade presskåren.

Fördelningen av vilka som repeterar när och vilka tider på dygnet följer den halvindelning som gjordes vid semifinallottningen i januari. Det innebär att länderna som lottades till den första semifinalens första starthalva kommer att repetera den 30:e april medan länderna som lottades till den andra semifinalens andra starthalva, däribland Sverige, repeterar den 3:e maj. Om inget annat anges följer repetitionerna startordningarna.

 

Ny regel för presskåren

I vanliga fall brukar presskåren ha tillgång till presscentret i värdstaden för att kunna följa repetitionerna via storbildsskärm (och ifjol infördes även en digital variant för de som inte var på plats i värdstaden). Nytt för i år är att den här möjligheten är stängd och istället hänvisas presskåren att följa alla repetitioner via appen TikTok. Det här gäller även när de fem direktkvalificerade länderna (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland) genomför sin första repetition den 5:e maj.

 

 

Repetitionstillfälle 2

Den 4:e, 5:e, 6:e och 7:e maj genomförs det andra repetitionstillfället i arenan. I likhet med det första tillfället får respektive lands artist möjlighet att scenrepetera sitt nummer, men den här gången är maxtiden 20 minuter. Innan och efter görs konsultationer backstage men under en kortare tid och dagen avslutas också med presskonferenser med respektive tävlande. Vid dessa repetitioner är presscentret öppet för presskåren, men till skillnad från tidigare år får presskåren bara arbeta från presscentret och inte vara i arenan.

Under den andra repetitionsomgången är dagsschemat mer hektiskt då fler länder repeterar samma dag. Den 4:e maj repeterar nästan alla bidrag i semi 1. Dagen därpå är det dags för Island, Norge och Armenien följt av de sju första bidragen i semifinal 2 samt hela Big Five. Ytterligare en dag senare är det bidragen med startnummer 8-18 i semi 2 som får repetera och den 7:e maj är det dags för Big Five igen.

 

 

Genrep och direktsändningar

Efter alla individuella repetitioner övergår det hela till att fokusera på respektive sändning. Detta äger rum mellan den 9:e och 14:e maj och innebär tre genrep och sedan direktsändning enligt följande modell:

Produktionsgenrep: en första testsändning som görs med ackrediterad presskår som publik. Inga resultat avgörs här.

Jurygenrep: genomförs kvällen före direktsändning och är som en TV-sändning som bandas som nödfallssändning. Här röstar dock jurygrupperna vilket gör att artisterna måste leverera till 100 procent för att få deras röster.

Matinégenrep: genomförs timmarna före direktsändningen och är endast ett sista genrep för att se till att allting fungerar inför det riktiga avgörandet. Inga resultat avgörs här.

Direktsändning: nu avgörs allt då tittarröstningen addera samman med jurygruppernas poäng och vinnare utses.

 


 

Kommentera