Inför ’Eurovision – Australia Decides 2022’

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Denna lördagsförmiddag med start kl 10.30 (lokal tid 19.30) sänder Australien sin uttagningsfinal till Eurovision 2022. Sammanlagt är det 11 bidrag som tävlar om segern och resultatet avgörs av jury- och tittarröstning.

I den här artikeln sammanställer vi fakta om startfältet och bidragen som tävlar.

 

Fakta om programmet


 • Datum:
 • 2022-02-26

 • Tid:
 • 10:30 CET (kl. 20:30 lokal tid)

 • Programledare:
 • Joel Creasey och Myf Warhurst

 • Plats:
 • Gold Coast Convention & Exhibition Centre i Gold Coast

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • SBS – Länk

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »

 


Efter att Australien för första gången någonsin missade finalplats i Eurovision 2021 tar nu landet nya tag till 2022 med en ny upplaga av Eurovision – Australia Decides.

I samband med att SBS i slutet av augusti 2021 avslöjade sina planer bekräftade de att artisterna redan var utsedda medan tävlingsbidragen skulle väljas ut genom en nationell antagning. Denna var öppen fram till den 26:e september och med start lite drygt en månad senare började startfältet att presenteras uppdelat i olika omgångar. De första tre artisterna avslöjades den 27:e oktober och ytterligare tre blev kända den 26:e november. Några veckor senare presenterades ytterligare fyra tävlande och i början av februari blev wildcardet från TikTok presenterat.

 

Upplägg

Upplägget blir åter en finalkväll med 11 tävlingsbidrag där publik- och juryröstning kommer att avgöra vem som ska representera Australien i Eurovision 2022. Joel Creasey och Myf Warhurst blir programledare och för första gången kommer även en s.k. Green room-reporter vara med i sändningen, i det här fallet Dylan Lewis.

Förutom tävlingsbidragen är det sagt att finalen ska gästas av den välkända norska musikgruppen KEiiNO (som för övrigt planerar en att göra turné i Australien i februari och mars). Även Montaigne, som blev 2020 års vinnare i Australia Decides, kommer att gästa finalen.

 

Startfältet

Nedan presenterar vi fakta om startfältets artister och länkar till respektive tävlingsbidrag. De tävlande presenteras enligt startordningen.

 

1. G-Nat!ion – “Bite Me”

Tjejgruppen G-Nat!ion gör debut i Australia Decides som den första tjejpopgruppen som deltar i uttagningen, men de är långt ifrån nybörjare i branschen. Gruppen som kommer från Adelaide består idag av de 6 tjejerna Taylah, Isla, Alessia, Mateja, Emma och Rylee som alla är mellan 16 och 18 år. De beskriver sig själva som en oberoende och osignad popgrupp som nu ska få tävla i en stor final om en plats i Eurovision. De har tidigare bland annat släppt låtarna Mad about you och ”‘Little Bit Of men här i Australia Decides är det låten Bite Me som de ska framföra som är gjord av Erin McKellar, Leea Nanos och Michael Paynter.

 

2. Erica Padilla – “To the Bottom”

Artisten och låtskrivaren Erica Padilla valdes ut av SBS och Blink TV som wildcard i finalen. Artistvalet gjordes genom appen TikTok där Erica har cirka 1,2 miljoner följare världen över. Via TikTok lägger Erica bland annat upp klipp där hon sjunger covers och hon är även aktiv i andra sociala medier. Nu får hon chansen att synas på en större scen och miljonpublik och det med låten – To the Bottom som hon har gjort tillsammans med Isabella Padilla, Ally Eley och Sean Carey.

 

3. Seann Miley Moore – “My Body”

Seann Miley Moore kommer från Sydney. Han gjorde sin musikaliska debut brittiska X Factor 2015 där han hamnade på tionde plats. Efter det har han även medverkat i The Voice 2016. Under flera år bodde han i London men flyttade tillbaka till Australien i samband med pandemin. Nu ska han tävla i nästa talangtävling och den här gången handlar det om en plats i Eurovision! Bidraget heter My Body och är gjort av Ianna Rogers, Imogen Jones, Vanessa Rogers och Sean Carey.

 

4. Charley – “I Suck At Being Lonely”

Sångerskan Charley gjorde tidigare under året sin musikaliska debut i Australien med singeln Hard For Me via EMI Music i Australien. Hon växte upp i Gold Coast i en musikfamilj och det var under uppväxten som hon fick upp ögonen för popmusik. Efter att hon gått ut skolan flyttade hon till Sydney där hon fick hjälp av andra artister att komma igång och 2020 skrev hon kontrakt med EMI Music. Nu är hon med och tävlar om en plats för Australien i Eurovision 2022 med bidraget I Suck At Being Lonely som är gjord av Claire Howell, James Vincent, Thomas Walter Jordan och Jonathan Dreyfus.

 

5. Andrew Lambrou – “Electrify”

Singer-songwritern Andrew Lambrou kommer från Sydney och har i alla fall under 2021 gett ut tre singlar (Confidence, Throne och Lemonade). Det blir däremot ingen av dessa låtar han ska framföra i finalen utan hans officiella tävlingsbidrag heter Electrify som han har varit med och gjort tillsammans med Joseph de la Hoyde, Nick de la Hoyde och Tim de la Hoyde.

 

6. Sheldon Riley – “Not the Same”

Artisten Sheldon Riley har tävlat i både australiensiska The Voice och America’s Got Talent (USA:s version av Talang) där han gjorde väldigt bra ifrån sig och nu är det dags för nästa utmaning att försöka bli Australiens representant i Eurovision 2022. Till Eurovision.tv säger han att Eurovision är årets höjdpunkt för honom även om det innebär att behöva gå upp väldigt tidigt på morgonen. Den här gången är han med och tävlar med bidraget – Not the Same som han har gjort ihop med Cam Nacson, Timi Temple.

Det ska påpekas här att Sheldon är en av förhandsfavoriterna hos spelbolagen att ta hem segern i finalen!

 

7. Paulini – “We Are One”

Sångerskan Paulini gör debut i Australia Decides 2022 även om hon inte på något sätt är någon debutant i det australiensiska musiklivet. Hon slog igenom publikt genom sin medverkan i australiska Idol 2003 och har sedan dess kontinuerligt släppt musik. Hon har även medverkat i långfilmer och på teaterscenen och i februari blir det alltså dags för nästa scen där hon ska tävla med tävlingsbidraget We Are Onesom är gjord av Rick Price och John Capek.

 

8. Jaguar Jonze – “Little Fires“

Jaguar Jonze, som egentligen heter Deena Lynch, är en artist och låtskrivare som tidigare framträdde under sitt förnamn men numera under sitt artistnamn. Hon är född i Japan och bor sedan 2009 i Brisbane. Senast som Australien anordnade en nationell final till Eurovision Song Contest (2020) medverkade Jaguar Jonze med bidraget Rabbit Hole där hon hamnade på sjätte plats. Nu efter två år är hon tillbaka med bidraget Little Fires som hon själv beskriver som små steg som leder till förändring. Låten har hon gjort ihop med PJ Harding och Louis Schoorl.

 

9. Isaiah Firebrace & Evie Ire – “When I’m With You“

Isaiah känner du nog igen från Kiev 2017 då han representerade Australien med låten Don’t Come Easy som hamnade på nionde plats i finalen. Den gången utsågs han internt att representera Australien medan den här gången får han gå via Australia Decides för att ha en chans att nå Turin. En ytterligare förändring är att han den här gången inte tävlar ensam utan han har med sig pop-punksångerskan Evie Iire och tillsammans ska de framföra bidraget When I’m With You som bägge två har varit med och gjort. Ytterligare en låtskrivare till bidraget är Taka Perry.

 

10. Voyager – “Dreamer“

Det progressiva metalbandet Voyager grundades i Perth år 1999 och har spelat ihop sedan dess. Idag består gruppen av sångaren och keyboardisten Daniel Estrin, gitarristerna Simone Dow och Scott Kay, trummisen Ashley Doodkorte och basisten Alex Canion. Det är bara Daniel Estrin som har varit med sedan starten, därefter har medlemmar kommit och gått. Genom åren har gruppen släppt sju album varav det senaste 2019, och efter att ha uppträtt på många olika scener runt om i världen är det så dags för nästa scen: Australia Decides’ scen!

Bidraget som de tävlar med heter Dreamer och är gjord av bandmedlemmarna själva.

 

11. Jude York – “I Won’t Need to Dream”

22-åriga Jude York är en singer-songwriter från Toowoomba i Queensland som bland annat skriver mycket om livets positiva och negativa innehåll, en slags kombo mellan lycka och sorg. I en intervju med Aussievision som gjordes i början av november framkom det att Jude York hade fått med tävlingsbidraget I Won’t Need to Dream som han har gjort ihop med Billy Stonecipher. Bidraget avslutar hela finalen.

 


 

Kommentera