Eurovision 2021: Slutspurt inför deadline (del 2)

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Vi börjar närma oss slutet på säsongens uttagningar och i och med det kommer nu en hel del länder med sina artist- och/eller bidragsbesked. För att få en lättare översikt kommer här de senaste valen som presenterats.

Vi vill också passa på att säga att med anledning av att det är många länder som släpper besked i sista sekund kommer vi att göra fler artiklar där vi samlar upp på liknande sätt som här. Håll utkik för fler släpp!

 

Presentationer 11:e mars


Nordmakedonien: Vasil – ”Here I Stand”

För mer än ett år sedan (sett ur perspektiv i skrivande stund) stod det klart att Vasil skulle representera Nordmakedonien i Eurovision Song Contest. Efter att ha varit en del av bakgrundskören till Tamara Todevskas “Proud” på plats i Tel Aviv 2019 skulle det vara hans tur att få stå längst fram i rampljuset på Eurovisionscenen. Senare under vintern valdes låten “You” ut som tävlingsbidrag och allt såg ut att vara klart för tävlan i Rotterdam då coronaviruset kom i vägen och satte stopp för hela tävlingen.

Nu ett år senare har TV-bolaget MRKTV fattat beslut om att låta Vasil få fortsätta sin Eurovision-resa till Rotterdam. Den här gången heter låten “Here I Stand” och den har valts ut efter en nationell bidragsantagning. Nedan är den officiella musikvideon som släpptes den 11:e mars.

 

 

Storbritannien: James Newman – ”Embers”

BBC har valt att förnya sitt samarbete mellan BBC Studios och skivbolaget BMG och därigenom valt att än en gång bjuda in artisten James Newman att representera Storbritannien i Eurovision Song Contest. På grund av coronapandemin ställdes James’ resa till Rotterdam in ifjol men nu blir den aktuell, vilket blev känt den 19:e februari. Den låt han får med sig heter ”Embers” och släpptes officiellt den 11:e mars. Låten har James gjort tillsammans med Conor Blake, Danny Shah, Tom Hollings och Samuel Brennan.

Då Storbritannien tillhör “Big Five” slipper James Newman kvala genom semifinalerna och kan därför redan nu börja finslipa på finalframträdandet i Rotterdam den 22:a maj.

 

 

Presentationer 10:e mars


Bulgarien: Victoria – ”Growing Up is Getting Old”

Ett av de många länder som var redan i mars 2020 var ute med att bestämma artistval var Bulgarien som åter tänker skicka sin 2020-artist Victoria Georgieva till Eurovision Song Contest. Vägen till att välja ut hennes tävlingsbidrag blev även den en intern historia.

Inför valet av tävlingsbidrag fick fans tycka till bland potentiella låtar som Victoria släppt i sin kommande EP a little dramatic. Totalt handlar det om fem låtar samt singeln ”Ugly Cry” som fanns att välja på (du kan lyssna på låtarna här). Därefter fick fansen tycka till om vilken låt som hon borde tävla mer och efter att mer än tiotusen personer lämnat in sina åsikter var teamet redo för att bestämma sig.

Victorias bidragsval offentliggjordes under en mindre konsert i Bulgarien den 10:e mars där Victoria framförde de 6 potentiella Eurovisionbidragen tillsammans med ett band. I slutet av konserten avslöjade hon vilken låt som hon får med sig till Eurovision 2021, och i det här fallet blev det låten ”Growing Up is Getting Old”. Enligt en intervju med Eurovision.tv valde Victoria mellan ”Growing Up is Getting Old” och ”Imaginary Friend”.

Vi länkar här nedan till den officiella musikvideon.

 

[/restrict]

Grekland: Stefania – ”Last Dance”

Sångerskan Stefania skulle ha representerat Grekland i Eurovision 2020 med låten “Superg!rl”, och när tävlingen sedan ställdes in blev hon åter internt tillfrågad att representera Grekland 2021, vilket hon tackade ja till. Efter det spekulerades det länge och väl hur tävlingsbidraget hade eller inte hade valts ut och efter många interna diskussioner kunde TV-bolaget ERT i Grekland presentera Stefanias nya låt som har fått titeln “Last Dance”. Den ska enligt samma uppgifter vara gjord av fjolårets låtskrivarteam dvs. Dimitris Kontopoulos, Sharon Vaughn och låtskrivarensemblen ARCADE (som ej ska förväxlas med 2019 års vinnarlåt med samma titel). Bidraget släpptes officiellt den 10:e mars.

 

 

switzerland_smallSchweiz: Gjon’s Tears – ”Tout l’Univers”

Metoden att låta en expertjury tillsammans med en rekryterad publikpanel gav bra resultat för Schweiz i Eurovision 2019 då landet fick sin första topp 10-placering på närmare 14 (!) år och sin högsta placering sedan 1993 (!). Inför 2020 års tävling gjordes samma sak igen då artisten Gjon’s Tears med låten Répondez-moi vann den interna omröstningen. Låten var sedan en av favoriterna till att ta hem segern i tävlingen, men som vi alla vet ställdes ju Eurovision 2020 in.

I vilket fall valde det schweiziska samlingsbolaget SRG SSR att låta Gjon’s Tears kvarstå som artist för Schweiz i tävlingen ett år till, och samtidigt med hjälp av publikpanelen och en expertjury har tävlingsbidraget valts ut. Inför juryns omröstningar hölls en intern antagning där låtskrivare hade möjligheten att sammanföra sig med Gjon’s Tears för att göra musik ihop. Därefter gjordes ett urval där de bästa låtarna skickades vidare till jurygrupperna som tillsammans fick rösta fram en vinnarlåt. Bidragetsvalet blev klart redan i november ifjol men det har dröjt fram till nu i mars då låten ”Tout l’Univers” presenterades officiellt.

 

 

austria_smallÖsterrike: Vincent Bueno – ”Amen”

Österrike var tidigt ute att bekräfta att Vincent Bueno skulle få tävla igen för landet i Eurovision 2021. Detta skedde redan den 26:e mars 2020 då ORF bekräftade det hela till ESCToday.com. Sedan dess har det varit ont om uppdateringar, det senaste beskedet som kom innan låten släpptes nu i mars var att bidraget heter “Amen” som även Sloveniens låt heter. Det är således första gången sedan 2015 som två Eurovisionbidrag samma år får samma titel. Låten är nu i alla fall släppt och går att se i klippet nedan.

 

 

 


 

Kommentera