Inför helgens uttagningar: vecka 8, 2021

INFÖR UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi information om de nationella uttagningar som pågår den lördagen den 27:e februari. I det här fallet gäller det Sveriges fjärde och sista deltävling, Portugals andra semifinal och så ska Slovenien presentera vilket tävlingsbidrag som Ana Soklič ska få med sig till Rotterdam.

För kännedom kommer vi att resultatuppdatera kontinuerligt så snart respektive uttagning är avklarad, och en sammanfattande artikel med alla resultat dyker upp i början av den kommande veckan.

 

Sverige: Melodifestivalen – deltävling 4

I den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen 2021 tävlar sju bidrag om att gå vidare till final respektive Andra chansen. Det är bara tv-tittarna som genom hjärt- och telefonröstning utser vilka bidrag som ska gå vidare. Med hjärtröstningen kan du ge upp till fem röster per bidrag medan med telefonröstningen kan du rösta maximalt 40 gånger (vilket är totalt, ej för enskilda bidrag).

Så snart som programmet startat öppnar omröstningen och du kan börja rösta. Därefter framförs alla låtar och sedan hålls en snabbgenomgång. Efter den pausas omröstningen tillfälligt och resultatet läses av. De två bidrag som vid tillfället har lägst totalpoäng åker ut medan resterande fem kvarstår i en andra omröstning vars resultat adderas samman med den första. De två bidrag som efter andra omröstningen har fått högst totalpoäng går vidare till finalen medan totaltrean och totalfyran går till Andra chansen. Totalfemman åker ut.

PS: Om det är första gången du använder Melloappen måste du ange din ålder när du loggar in. Det är också den röstningsgrupp du kommer att tillhöra under denna säsong. Om du däremot bara telefonröstar behöver du inte ange ålder.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2021-02-27

 • Tid:
 • 20:00-21:30 CET

 • Programledare:
 • Per Andersson, Pernilla Wahlgren och Christer Björkman

 • Plats:
 • Annexet, Stockholm

 • Röstningsprocess:
 • Tittarna röstar vidare två bidrag till final och två bidrag till Andra chansen.

 • TV-bolag/Stream:
 • SVT1 & SVT Play – Länk

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning.

 1. Tess Merkel – “Good Life”
 2. Lovad – ”Allting är precis likadant”
 3. Efraim Leo – “Best of Me”
 4. The Mamas – “In The Middle”
 5. Sannex – “All Inclusive”
 6. Clara Klingenström – “Behöver inte dig idag”
 7. Eric Saade – “Every Minute”

Följ torsdags- och fredagsrepetitionerna »

Smygkika & smyglyssna på låtarna »

(OBS! Endast 30-60 sekundersklipp per låt som finns tillgängliga fram till programmets slut)

 

 

Portugal: Festival da Cançao – semifinal 2

I den andra semifinalen i Portugals Festival da Cançao 2021 kommer tio bidrag att tävla om fem finalplatser. Resultatet avgörs av jury- och tittarröstning. Inför och efter sändningen redovisar vi fakta om de tävlande och hur resultatet blev.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2021-02-27

 • Tid:
 • 22:00 – ~01:00 CET

 • Programledare:
 • José Carlos Malato och Tânia Ribas de Oliveira (med Inês Lopes Gonçalves som Green room-reporter)

 • Plats:
 • Inte presenterat

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • RTP – Länk

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »

 

Startfält

Bidragen presenteras i startordning. Länkarna går till studioversioner.

 1. Da Chick – I Got Music
 2. Tainá – Jasmim
 3. Ariana – Mundo Melhor
 4. EU.CLIDES – Volte-Face
 5. Joana Alegre – Joana do Mar
 6. Pedro Gonçalves – Não vou ficar
 7. Ana Tereza – Com Um Abraço
 8. Carolina Deslandes – Por Um Triz
 9. Graciela – A vida sem acontecer
 10. NEEV – Dancing in the Stars

 

 

Slovenien – EMA (bidragspresentation)

Redan i maj 2020 kom slovenska TV-bolaget RTVSLO med information om att de hade kontrakterat sångerskan Ana Soklič för att representera Slovenien i Eurovision Song Contest ytterligare ett år. Detta istället för att anordna en ny EMA-uttagning för att utse artist och bidrag. Under sommaren samma år anordnades en antagning där intresserade låtskrivare fick skicka in tävlingsbidrag och från den valde en mindre jury, bestående av Darja Švajger och Vladimir Graić och Ana själv, ut tre bidrag som de gillat bäst. Dessa skickades vidare till en ny jury som fick välja ut en av låtarna som Sloveniens tävlingsbidrag 2021.

Initialt sades det redan i slutet av 2020 att bidraget skulle utses i en EMA-final, men på grund av att EBU inte längre kan garantera att Eurovision 2021 kan produceras ”som vanligt” utan behöver ha andra åtgärder p.g.a. den pågående pandemin fick allt schemaläggas om. Därför utsågs tävlingsbidraget internt.

För att göra en lång story kort kommer det bidrag som juryn valt ut att presenteras i ett EMA-program i RTVSLO som sänds denna lördag (27:e februari) under ledning av sångerskan (och tidigare Eurovisionrepresentanten) Lea Sirk samt Nejc Šmit. Förutom att presentera Anas tävlingsbidrag kommer sändningen också att fokusera på 60-årfirandet av den tidigare republiken Jugoslaviens (som Slovenien var en del av) första tävlingsbidrag i Eurovision Song Contest.

Presentationen pågår mellan kl 20.00-21.10 i RTVSLO1 och går att se via denna länk.

 


 

Kommentera