På väg mot Eurovision 2021 (med en rad positiva besked)

Foto & copyright: Larisa-K/Pixabay.com

PANELEN INFORMERAR. Nu när det mesta kring inställda Eurovision 2020 är över kom en rad positiva besked som gäller framtiden för tävlingen. Här är en sammanställning av de senaste nyheterna.

 

Bekräftat värdland och värdstad för ESC 2021


Foto & copyright: derooijfotografie/Pixabay.com

Efter många frågetecken kring huruvida Nederländerna skulle få kvarstå som värdnation för Eurovision 2021 eller inte har nu äntligen besked kommit. I samband med att ersättningsprogrammet Eurovision: Europe Shine A Light, som sändes den 16:e maj, bekräftade EBU att hamnstaden Rotterdam i Nederländerna får fortsatt förtroende att vara värdstad för Eurovision Song Contest. Därmed är värdland och värdstad bekräftade!

 

Men, finns det en hake?

Däremot kunde man inte säga hur tävlingens omfång kommer att bli och några tävlingsdatum presenterades heller inte. Varför EBU inte kunde ge några sådana besked ännu sades aldrig, däremot skulle det kunna bero på coronapandemins utveckling de kommande månaderna och hur myndigheternas rekommendationer ser ut. Med all säkerhet vill EBU att tävlingen ska bli av, men det skulle likväl kunna bli på ett helt annat sätt än vad man önskar. Framtiden får utvisa hur det blir.

Läs mer »

 

Eurovision-biljetter kvarstår ett år till


EBU passade även på att lämna besked på biljettfrågor som rör inställda 2020-upplagan. Framförallt om de köpta biljetterna till Eurovision 2020 hålls giltiga till 2021. Svaret på den frågan är ja, om du vill behålla din/a biljett/er ett år till så behöver du inte köpa nya. Det enda som sker i så fall är att datumet ändras till aktuell dag 2021. Däremot är detta förutsatt att produktionen kan/får ta in publik i arenan 2021, vilket inte är fastställt än. Det är därför oklart om det kommer att göras några fler biljettsläpp inför 2021.

 

Om jag inte vill eller kan vara på plats?

För dig som av vilket skäl som helst inte kan eller vill behålla din/a biljett/er kommer du kunna lösa tillbaka dessa, dvs. det blir en återbetalning. Detta kommer att ske under perioden 25:e maj till 5:e juni och exakt hur du ska göra kommer EBU meddela så snart som återbetalningsperioden startar.

Notera att återbetalning kan ske först från att ansökningsperioden har avslutats och att det kan ta upp till 4-6 veckor innan pengarna är tillbaka på bankkontot.

 

Biljetter till större sällskap

Om du köpt biljetter i eller med ett sällskap där en eller flera inte har möjlighet att resa till Rotterdam 2021 erbjuds möjligheten att registrera om dessa biljetter. Det går däremot inte att göra delvis återbetalning, utan om du vill ha pengarna tillbaka måste i så fall hela sällskapets biljetter lämnas tillbaka.

 

Ytterligare fyra artistbesked till 2021


Hittills har hela 26 länder bekräftat deltagande i Eurovision 2021, vilket torde vara rekordmånga bekräftelser så här tidigt in på den kommande säsongen. Av dessa har 18 av dem valt artist, där samtliga låter sitt 2020-artistval kvarstå. I dagsläget handlar det om följande länder:

Australien (Montaigne), Azerbajdzjan (Efendi), Belgien (Hooverphonic), Bulgarien (Victoria), Georgien (Tornike Kipiani), Grekland (Stefania), Israel (Eden Alene), Lettland (Samanta Tīna), Malta (Destiny), Nederländerna (Jeangu Macrooy), Rumänien (Roxen), San Marino (Senhit), Schweiz (Gjon’s Tears), Slovenien (Ana Soklič), Spanien (Blas Cantó), Tjeckien (Benny Cristo), Ukraina (Go_A) och Österrike (Vincent Bueno).

Det kan vara värt att notera att ingen av dessa länder har officiellt sagt hur man ska utse sitt nya tävlingsbidrag.

 

Hur väljer resterande hittills bekräftade länder?

6 av de länder som inte ropades upp här (Danmark, Estland, Finland, Litauen, Norge och Sverige) har sedan tidigare bekräftat att de inte väljer per automatik samma artist igen. Istället kommer de att köra på respektive samma uttagning som 2020 för att utse både artist och bidrag. Resterande två länder (Irland och Kroatien) har ännu inte sagt om de ska välja ny artist eller behålla sitt 2020-val.

 

Martin Österdahl ny Executive Supervisor


Efter tio år på posten som Executive Supervisor för Eurovision (och även för Junior Eurovision) valde norrmannen Jon Ola Sand att avgå, något han själv meddelande i höstas. Egentligen skulle Rotterdam 2020 varit hans sista år på posten, men eftersom att den tävlingen blev inställd blev Eurovision 2019 och Junior 2019 hans två sista officiella uppdrag för EBU.

Den som har tagit över efter Jon Ola Sand är svensken Martin Österdahl, som tidigare bland annat tidigare synts till i som exekutiv producent för Melodifestivalen 2007-08 och för Eurovision 2013 och 2016. Förutom det har Martin också arbetat på andra positioner inom SVT, på MTG och nu på senare tid debuterade han också som romanförfattare! Även om nyheten att Martin Österdahl fått jobbet bekräftades redan i januari skedde själva chefsövergången först i maj månad.

Från och med nu i maj 2020 tar alltså Martin Österdahl över det formella ansvaret och de två första stora uppdragen blir Junior Eurovision 2020 och Eurovision 2021.

 

Junior Eurovision 2020


Vi avslutar den här genomgången med att berätta lite om några glada nyheter som kommit kring höstens Junior Eurovision.

För även om världen befinner sig i ett coronapandemi-läge med stängda gränser och stora begränsningar i människors rörelsefrihet så planeras det för fullt för att Junior Eurovision Song Contest ska kunna äga rum denna senhöst. Sedan tidigare har det stått klart att Polen fått behålla uppdraget ett år till (de vann på hemmaplan hösten 2019, men fick uppdraget efter budgivning) och nu står det klart det blir huvudstaden Warszawa som får ta hand om tävlingen. Finalen är inplanerad att hållas den 29:e november under temat  #MoveTheWorld.

 

Kommer det gå att genomföra tävlingen?

Det beror helt och hållet på utifrån hur situationen ser ut i höst. Som det ser ut just nu kommer EBU arbeta kraftfullt och planera noggrant så att finalen kan gå av stapeln i november som det är tänkt. I praktiken skulle det kunna innebära eventuella begränsningar i vad vi är vana att se tävlingen kring, men förhoppningsvis ska det mesta vara som vanligt. Det får vi hoppas i alla fall.

Vi kommer följa utvecklingen kring Junior Eurovision mer när tävlingen närmar sig.

 


 

Kommentera