Klart: Så här ersätter SVT Eurovision 2020

Foto: ESC-Panelen

EUROVISION 2020. Nu står det klart att SVT kommer att köra en egen inofficiell omröstning som ersättning för inställda Eurovision 2020. Programmen sänds den 9:e och 14:e maj i SVT1.

 

Hur blir upplägget?

SVT:s tävling startar den 9:e maj kl 21:00 CEST då David Sundin och Christer Björkman presenterar årets 41 bidrag i ett specialavsnitt av ”Inför Eurovision”. Samtidigt startar också en omröstning i Melodifestivalens app (Melloappen) där publiken får rösta fram 25 finalister. Den omröstningen pågår fram till den 14:e maj då bidragen som röstats fram presenteras det direktsända programmet Sveriges 12:a. När finalisterna är presenterade startar en ny kortare röstningsomgång där publiken nu får kora sin vinnare.

Sveriges 12:a kommer även att bjuda på en historisk tillbakablick, bland annat från Eurovision 2013 och 2016 (då Sverige senast arrangerade tävlingen) och såklart kommer The Mamas vara på plats för att uppträda med sin ”Move”.

– Det här kommer att bli en underbar Eurovision-kväll för alla tv-tittare. Vi ska givetvis dela ut Sveriges 12:a och kora en vinnare. Vi kommer också att gräva fram härliga favoritminnen, inte minst från våra egna ESC i Malmö 2013 och Stockholm 2016. Det blir en fest för både öga och öra som jag får äran att skapa ihop med Edward af Sillén, säger Christer Björkman i en intervju på svt.se.

 

Eurovision: Europe Shine a Light

Den 16:e maj sänder sedan SVT Eurovision-ersättningsprogrammet Eurovision: Europe Shine a Light där alla 41 bidrag som togs ut hyllas även om ingen officiell vinnare koras. Programmet sänds ut på samma tid (21:00 CEST) som finalen i Eurovision 2020 skulle ha avgjorts.

 

Fakta: Därför ställdes ordinarie Eurovision 2020 in


Med anledning av coronaviruset covid19 som började spridas över världen under vintern och våren 2020, och framförallt i Europa, har många länder gått i lockdown och/eller gjort kraftiga begränsningar i rörelsefriheten för att minska smittspridningen. Detta har också lett till att en rad evenemang inom alla områden har ställts in eller skjutits på framtiden. Eurovision Song Contest är ett av dessa events som inte kommer att bli av detta år.

Den 13:e mars lämnade dock EBU ett preliminärt mer lugnande besked om att produktionsfasen fortsatte precis som att man hade anordnat det årliga delegationsmötet i värdstaden. Men några dagar senare kom det tråkiga beskedet att tävlingen ställdes in.

Det är första gången någonsin i Eurovisions över 60-åriga historia att man tvingas ställa in en upplaga. Denna gång var det dock en ohållbar situation där hälsa och liv prioriteras framför underhållning och musik.

 


 

Kommentera