Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Klart: Så här ersätter SVT Eurovision 2020

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


Foto: ESC-Panelen

EUROVISION 2020. Nu står det klart att SVT kommer att köra en egen inofficiell omröstning som ersättning för inställda Eurovision 2020. Programmen sänds den 9:e och 14:e maj i SVT1.

 

Hur blir upplägget?

SVT:s tävling startar den 9:e maj kl 21:00 CEST då David Sundin och Christer Björkman presenterar årets 41 bidrag i ett specialavsnitt av “Inför Eurovision”. Samtidigt startar också en omröstning i Melodifestivalens app (Melloappen) där publiken får rösta fram 25 finalister. Den omröstningen pågår fram till den 14:e maj då bidragen som röstats fram presenteras det direktsända programmet Sveriges 12:a. När finalisterna är presenterade startar en ny kortare röstningsomgång där publiken nu får kora sin vinnare.

Sveriges 12:a kommer även att bjuda på en historisk tillbakablick, bland annat från Eurovision 2013 och 2016 (då Sverige senast arrangerade tävlingen) och såklart kommer The Mamas vara på plats för att uppträda med sin “Move”.

– Det här kommer att bli en underbar Eurovision-kväll för alla tv-tittare. Vi ska givetvis dela ut Sveriges 12:a och kora en vinnare. Vi kommer också att gräva fram härliga favoritminnen, inte minst från våra egna ESC i Malmö 2013 och Stockholm 2016. Det blir en fest för både öga och öra som jag får äran att skapa ihop med Edward af Sillén, säger Christer Björkman i en intervju på svt.se.

 

Eurovision: Europe Shine a Light

Den 16:e maj sänder sedan SVT Eurovision-ersättningsprogrammet Eurovision: Europe Shine a Light där alla 41 bidrag som togs ut hyllas även om ingen officiell vinnare koras. Programmet sänds ut på samma tid (21:00 CEST) som finalen i Eurovision 2020 skulle ha avgjorts.

 

Fakta: Därför ställdes ordinarie Eurovision 2020 in


Med anledning av coronaviruset covid19 som började spridas över världen under vintern och våren 2020, och framförallt i Europa, har många länder gått i lockdown och/eller gjort kraftiga begränsningar i rörelsefriheten för att minska smittspridningen. Detta har också lett till att en rad evenemang inom alla områden har ställts in eller skjutits på framtiden. Eurovision Song Contest är ett av dessa events som inte kommer att bli av detta år.

Den 13:e mars lämnade dock EBU ett preliminärt mer lugnande besked om att produktionsfasen fortsatte precis som att man hade anordnat det årliga delegationsmötet i värdstaden. Men några dagar senare kom det tråkiga beskedet att tävlingen ställdes in.

Det är första gången någonsin i Eurovisions över 60-åriga historia att man tvingas ställa in en upplaga. Denna gång var det dock en ohållbar situation där hälsa och liv prioriteras framför underhållning och musik.

 


2 kommentarer

 1. Marie skriver:

  Varför visas en massa kändisar som kommenterar vad de tycker under låtarna? Det är ju för jävla störigt då man inte hör låtarna.
  Vilket jävla skit.

  • ESC-Panelen skriver:

   Hej Marie.
   Tack för din kommentar och för att du följer oss 🙂

   SVT har tidigare gjort Inför Eurovision-program och då låtit kändisar också tycka till om bidragen. Skillnaden denna gång var att de lät kändisarna prata medan låtarna spelades, gissningsvis för att spara tid med tanke på att det var 41 låtar som skulle spelas upp. Vi kan bara hålla med dig och vår åsikt är att de borde ha gjort flera program som de gjort förut. Då hade kändisarna nog kunnat snackat efter låtarna istället.

   Om du vill höra låtarna i sin helhet utan kommentarer har vi samlat länkar till dessa klipp här (där finns också våra presentationer om artister och bidrag): https://www.escpanelen.se/eurovision-song-contest/esc-2020/inofficiell/infor/

   Vänligen
   Skribenterna på ESC-Panelen


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Uttagningskalendern

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen