Resultat helgens uttagningar: 6-8 mars 2020

RESULTAT UTTAGNINGAR. I lördags (7:e mars) avgjordes finalen i Melodifestivalen 2020. Förutom den var det andra uttagningar som också avgjordes och detta sammanställer vi i denna artikel.

Utöver de sista nationella finalerna för säsongen har vi sammanställt länders internval i sammanfattad form under föregående och denna vecka. Du kan ta del av dessa artiklar här, här och här. Resultat för Sveriges final finns att läsa i denna artikel.

 

Danmark: Dansk MGP 2020


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. I finalen i Dansk MGP, som avgjordes på lördagskvällen (7:e mars) blev det duon Ben & Tan med bidraget “Yes“ som tog hem segern. Därmed blir det de som får representera Danmark i Eurovision 2020 som avgörs i Rotterdam senare i maj.

Här nedan kan ni se ett klipp där vinnaren framför vinnarlåten:

 

Så var finalen

Finalen avgjordes i två omgångar. Först framfördes de tio bidragen varpå juryn och tittarna fick rösta på sina favoritbidrag. De tre bidragen som fått högst totalpoäng gick vidare till en avgörande omgång där juryn och tittarna åter fick rösta, och denna gång utse en vinnare. Så här blev resultatet:

 

Avgörande duellen (topp 3)

 1. Ben & Tan – “Yes“ (61%)
 2. Sander Sanchez – “Screens“ (20%)
 3. Emil – “Ville ønske jeg havde kendt dig“ (19%)

 

Utslagna efter första omgången (i bokstavsordning)

 • Benjamin Kissi – “Faith“
 • Isam B – “Bølger“
 • Jamie Talbot – “Bye Bye Heaven“
 • Jasmin Rose feat. RoxorLoops – “Human“
 • Kenny Duerlund – “Forget It All“
 • Maja & De Sarte Sjæle – “Den Eneste Goth I Vejle“
 • Sys Bjerre – “Honestly“

 

 

Finland: UMK 2020


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. I finalen i Finlands UMK 2020 blev det sångaren Aksel Kankaanranta med bidraget “Looking Back” som tog hem segern. Därmed blir det han som får representera Finland i Eurovision 2020 som avgörs i Rotterdam senare i maj.

Här nedan kan ni se ett klipp där vinnaren framför vinnarlåten:

 

Så var finalen

För första gången sedan 2017 hade finska UMK-uttagningen fler än bara en tävlande artist i startfältet. I det här fallet tävlade hela 6 artister om segern! De hade valts ut av en expertjury efter en kortare nationell antagning. Själva finalkvällen hölls i staden Tammerfors där tv-tittarna och åtta internationella jurygrupper tillsammans fick rösta fram vinnaren. Så här placerade sig bidragen när resultatet var klart (inom parentes står jury- + tittarpoäng = totalsumma):

 1. Aksel Kankaanranta – “Looking Back” (76 + 94 = 170p)
 2. Erika Vikman – “Cicciolina” (58 + 99 = 157p)
 3. Tika – “I Let My Heart Break” (50 + 77 = 127p)
 4. F3M – “Bananas” (64 + 20 = 84p)
 5. Catharina Zühlke – “Eternity” (42 + 24 = 66p)
 6. Sansa – “Lover View” (30 + 6 = 36p)

 

Portugal: Festival da Canção 2020


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir sångerskan Elisa med bidraget “Medo de sentir” som kommer att representera Portugal i Eurovision 2020. Detta blev klart i finalen av Portugals nationella uttagning Festival da Canção 2020 som avgjordes den 7:e mars.

Här nedan kan ni se ett klipp där vinnaren framför vinnarlåten:

 

Så var finalen

Genom uttgningen tävlade totalt 16 bidrag som inledningsvis fördelades på åtta stycken i två semifinaler. I dessa två program fick tittarna och jury gemensamt rösta fram fyra bidrag per program till finalen. Även i själva finalavgörandet var makten delad mellan jury och tittarna. Bägge parter delade ut varsin poängskala till bidragen, och därefter adderades bägge resultaten och en vinnare blev vald, i det här fallet sångerskan Elisa med bidraget “Medo de sentir”.

Gällande resultatet kan sägas att bidraget “Medo de sentir” var både juryns och tittarnas tvåa, medan tittarnas vinnare var sångerskan Bárbara Tinoco med bidraget “Passe-Partout” och juryns vinnare var sångaren Filipe Sambado med bidraget “Gerbera amarela do Sul”. Anledningen till att tvåan vann var för att såväl juryn som tittarna inte gav tillräckligt höga poäng till respektive parts vinnare. I det här fallet fick Bárbara bara 6 poäng från juryn medan Filipe endast fick 4 poäng från tittarna.

 

Resultat

Till sist, så här placerade sig bidragen i finalen (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 1. Elisa – Medo de sentir (10 + 10 = 20p)
 2. Bárbara Tinoco – Passe-Partout (6 + 12 = 18p)
 3. Filipe Sambado – Gerbera amarela do Sul (12 + 4 = 16p)
 4. Kady – “Diz só” (8 + 7 = 15p)
 5. Jimmy P – “Abensonhado” (7 + 6 = 13p)
 6. Tomás Luzia – “Mais real que o amor” (3 + 8 = 11p)
 7. Throes + The Shine – Movimento (6 + 5 = 11p)
 8. Elisa Rodrigues – “Não voltes mais” (4 + 3 = 7p)

 


 

Kommentera