Norsk MGP 2020: startfältet i heat 5

NATIONELLA UTTAGNINGAR. I lördags (1:a februari) avgjordes det fjärde heatet i årets Norsk MGP, och nu på lördag den 8:e februari är det dags för det femte och sista heatet, som innehåller fyra artister från Nordnorge. Startfältet, inklusive studioversioner, är nu officiellt presenterade.

 

Vilka tävlar i heat 5?

Dessa fyra artister tävlar denna vecka (de listas i bokstavsordning efter artistnamn):

 • Elin & The Woods – We Are As One
 • Text & musik: Robin Lynch, Elin Kåven, Ylva Persson, Linda Persson.

 • Jenny Jenssen – Mr. Hello
 • Text & musik: Mats Larsson, Jørgen Andson, Jenny Jenssen.

 • Kevin Boine – Stem på mæ
 • Text & musik: Henning Olerud, Stanley Ferdinandez, Kevin Boine.

 • Liza Vassilieva – I Am Gay
 • Text & musik: Audun Agnar Guldbrandsen, Stian Nyhammer Olsen, Myrtoula Røe, Liza Vassilieva.

 

Mer info om heatets upplägg

Upplägget i respektive heat är att bidragen ställs mot varandra i dueller. I början av sändningen lottas hur bidragen ska mötas (två bidrag per duell) innan det sedan är dags för framträdanden. TV-tittarna får sedan rösta fram en vinnare i varje duell, vilka sedan möts i den avgörande duellen där heatets vinnare koras.

Förutom tävlingsbidragen kommer även den direktkvalificerade låten “Hurt Sometimes”, som Tone Damli tävlar med, framföras i programmet. Men eftersom att låten redan är klar för finaltävlan deltar Tone utom tävlan i detta heat. “Hurt Sometimes” släpps nu på fredag (7:e februari) medan övriga tävlingsbidrag släpptes den 3:e februari.

 

Mer fakta om veckans startfält


Elin & The Woods

Den samiska sångerskan och låtskrivaren Elin Kåven från Karasjok och låtskrivaren Robin Mortensen Lynch från Sandnessjøen startade ett musikaliskt samarbete år 2015. De beskriver sin musikstil som inhemsk elektronisk pop som blandas med tunga rytmer och jojk. Vid sidan om projektet har Elin släppt tre soloalbum, har gjort en omfattande turné och fått pris vid Sami Music Awards. Robin har bland annat gjort en rad hits för internationella artister som Pink och Cher, men också med norska artister som Margaret Berger, Ida Maria och Karin Park.

Nu står sig duon samman i årets Norsk MGP med låten We Are As One som de har gjort tillsammans med tvillingssystrarna Ylva och Linda Persson från Sverige. De är kända i denna krets för att de skickar in och får med många bidrag i olika nationella uttagningar.


Jenny Jenssen

55-åriga sångerskan Jenny Jensen från Bjervik utanför Narvik är ingen nykomling i norskt musikliv. Hon har varit aktiv i branschen sedan 1970-talet och har givit ut inte mindre än 16 musikalbum! Hon debuterade musikaliskt som treåring och under 70-talet vann hon en rad talangtävlingar. Första gången hon syntes till på norsk TV var 1978 och det tog inte slut där. Förutom sin egen musik har Jenny också arbetat med en rad andra etablerade artister som Elisbeth ”Bettan” Andreassen.

Jenny har tidigare tävlat i Norsk MGP. Året var 2007 och låten hetteVil du ha svar?, som tog sig direkt till final från sitt heat men som sedan inte nådde hela vägen till den avgörande delen av finalen. I samband med sin senaste deltagande i MGP hade hon precis blivit mamma till dottern Tilje.

Nu är Jenny tillbaka i Norsk MGP igen, den här gången med låten Mr. Hello som hon gjort tillsammans med Mats Larsson och Jørgen Andson.


Kevin Boine

Med över 70 miljoner streams är 26-åriga Kevin Boine från Tana en artist på uppsving i Norge. Han har tidigare uppträtt på en rad olika musikfestivaler runt om i Skandinavien innan han nu tar klivet upp på MGP-scenen. En intressant detalj är att år 2017 lyckades hans musik sälja platina utan att han var signad till ett skivbolag! Numer är han signad på Universal och har fått ett uppsving i svenskt musikliv.

2020 tävlar alltså Kevin i Norsk MGP med låten Stem på mæ, som på svenska kan översättas till ”Rösta på mig”. Med låten vill han få alla att följa sina drömmar oavsett vilka motgångar man möter. Bidraget har han gjort tillsammans med Henning Olerud och Stanley Ferdinandez.


Liza Vassilieva

30-åriga Liza Vassilieva kommer från Murmansk i Ryssland, men har bott i Kirkenes i Norge sedan 3 års ålder, med undantag för några plugg-år i Trondheim. Musiken har alltid legat henne varmt om hjärtat och genom att hon lärde sig ett musikprogram började hon göra egen musik. Hon har hittills släppt ett antal singlar och har dessutom gjort en låt för K-popgruppen TWICE i Sydkorea.

Nu ställer Liza upp i Norsk MGP med bidraget I Am Gay. Även om hon själv inte är homosexuell säger hon till NRK att låten är en hyllning till HBTQ-samhället, som ett sätt att visa frihet att få vara sig själv och för att visa solidaritet.

 

Vad tycker du om startfältet så här långt? Kommentera gärna!

 

Nytt upplägg för Norsk MGP 2020

2020 års upplaga av Norsk Melodi Grand Prix är en jubileumssäsong då NRK firar MGP:s 60-årsjubileum med pompa och ståt. Bland många nyheter för året är att säsongen utökats med fem heats inför finalen (istället för en klassisk finalkväll) och att finalen hålls i Trondheim istället för i Oslo (heaten hålls dock i Oslo). Nytt är också att fem av säsongens 25 tävlande slipper kvala och är således direktkvalificerade till finalen. Dessa låtar är:

 1. AkuviSom du er”*
 2. Didrik & EmilOut Of Air*
 3. SondreyTake My Time*
 4. Tone Damli“Hurts Sometimes”
 5. Ulrikke BrandstorpAttention”*

 

Utöver dessa direktkvalificerade kandidater ska vi även tillfoga de fyra bidrag som tittarna hittills röstat fram till finalen:

 • Raylee Wild (första heatets vinnare)
 • Rein AlexanderOne Last Time (andra heatets vinnare)
 • Kristin Husøy – Pray for Me (tredje heatets vinnare)
 • Magnus BoknOver the Sea (fjärde heatets vinnare)

 

* NRK har valt modellen att släppa studioversion av respektive direktkvalificerat bidrag en gång i veckan, vilket sker på fredagar (dagen före heatet äger rum). Alla bidrag utom Tone Damlis är de som släppts officiellt.

 


 

Kommentera