Juryns bidrag (och första heatets tävlande) i Norsk MGP 2020 är presenterade

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Sedan vintern 2019 har NRK förberett inför sin 60-årsjubileumssäsong av Norsk Melodi Grand Prix som äger rum i år (2020). Nu närmar sig premiären med stormsteg vilket har föranlett NRK att presentera startfältet. Men det är med en twist!

…för eftersom det är en jubileumssäsong för Norge har NRK valt att göra om upplägget för sin Melodi Grand Prix med flera kvalprogram inför finalen, något som vi presenterat här tidigare. Av de 25 bidrag som kommer att tävla i år är det fem av dem som slipper kvala i heaten och som därmed har gått direkt till final. Ett ”The Big Five”-gäng med andra ord! De artister som slipper kvalet är (i bokstavsordning):

  1. Akuvi – ”Som du er”
  2. Didrik & Emil – ”Out Of Air”
  3. Sondrey – ”Take My Time”
  4. Tone Damli – ”Hurts Sometimes”
  5. Ulrikke Brandstorp – ”Attention”

 

Respektive tävlingsbidrag kommer att släppas en gång i veckan och det kommer att ske på fredagar, dvs. dagen före respektive heat äger rum. Under lördagssändningarna kommer den artisten också att framföra sitt bidrag live i sändningen, men då helt utom tävlan (förutom i finalen).

Vi presenterar mer fakta om de direktkvalificerade artisterna i slutet av denna artikel. Först tänkte vi gå igenom mer fakta om de bidrag som måste kvala i heaten.

 

Hur ser upplägget ut för de resterande i startfältet?

Resterande 20 bidrag som tävlar har delats upp på de fem heaten á fyra tävlande per heat. Varje heat avgörs av tv-tittarna som får rösta fram en vinnare per program. Respektive heat är dedikerad att ha med artister från en specifik region i Norge, vilket gör att hela landet kommer att bli representerad i någon form i finalen.

När alla fem heaten är avklarade har tittarna valt ut sina fem finalbidrag vilka möter juryns direktkvalificerade bidrag i en avgörande final. Den sänds den 15:e februari och precis som i heaten är det bara tv-tittarna som röstar fram vinnaren. Programledare för hela uttagningen är trion Kåre Magnus Bergh, Ingrid Gjessing Linhave och Ronny Brede Aase som programledare.

Vi vill också passa på att förtydliga att det är bara finalen som kommer att äga rum i Trondheim. Tidigare har vi sagt att även heaten kommer hållas där, men det har nu visat sig vara en felaktig information. Heaten hålls istället i H3 Arena i Fornebu utanför Oslo.

 

Veckans startfält

Denna lördag (11:e januari) hålls det första heatet i Norsk MGP, där följande fyra bidrag tävlar (alla representerar Sydnorge):

 

Vilka artister tävlar de fyra kommande veckorna?

För att göra det extra spännande väljer NRK att hemlighålla respektive heat-startfält till samma vecka de ska tävla. Detta innebär att vi får vänta på mer information som släpps måndagarna den 13:e, 20:e och 27:e januari samt den 3:e februari.

 

Mer fakta om de fem direktkvalificerade finalisterna

OBS! Samtliga fotografier nedan är fotade av NRK.


Akuvi

25-åriga Beatrice Akuvi Hosen Kumordzie, här mer känd under sitt artistnamn Akuvi, tävlar med låten ”Som du er” som hon gjort tillsammans med låtskrivaren Andreas Stone. Bidraget släpps officiellt den 24:e januari, och framförs för första gången i tredje heatet.

Fakta: Akuvi är en norsk artist och låtskrivare som i sin musik tar upp element från bland annat traditionell sydafrikansk gospel och västafrikansk afropop men även amerikansk hiphop och RnB. Akuvi har tidigare inte deltagit i norsk MGP, det har däremot hennes syster Anna-Lisa gjort (2019 med låten Holla). Däremot är Akuvi ingen nykomling på scenen utan ifjol uppträdde hon på olika festivaler och släppte några låtar, till exempel låten Free Me From Me.


Didrik & Emil

Bröderna Didrik & Emil Solli-Tangen som tävlar som en duo med låten ”Out Of Air”. Låten är gjord av Eric Lumiere, Jonas H Jensen och Niklas Rosstöm och den släpps officiellt den 17:e januari, och framförs för första gången i det andra heatet.

Fakta: Bägge bröderna har båda arbetat med musiken tillsammans och i egna projekt. Många känner säkert igen den klassiskt skolade sångaren Didrik, idag 32 år, från förr eftersom han vann Norsk MGP 2010 och fick därmed representera Norge i Eurovision samma år med låtenMy Heart Is Yours där han slutade på 20:e plats (av 25 länder). Även brodern Emil, idag 28 år, har tävlat i den norska uttagningen tidigare. Året var 2013 tillsammans med metalbandet Gromth och låten Alone som tog sig till den nationella finalen via heaten men som åkte ut innan slutomgången. Nu är de alltså tillbaka igen i leken och den här gången med ett gemensamt framträdande!


Sondrey

25-åriga Sondre Mulongo Nystrøm, mer känd under sitt artistnamn Sondrey, tävlar med låten ”Take My Time” som gjorts av trion Ola Frøyen, Eric Lumiere och Terchi Pippuri. Bidraget släpps officiellt den 10:e januari, och framförs för första gången i det första heatet.

Fakta: Sondrey är en RnB- och soulsångare som blev känd i och med sin medverkan i programmet The Stream 2016. Han har tidigare även tävlat som sprinter men numer är det musiken som gäller. Han har släppt ett antal låtar, där den som streamats mest heter Fordi jeg elsker deg. Musikaliskt inspireras han av såväl japansk kultur som urban kanadensisk musik. Han är också med i ett musikkollektiv som gör musik till den så kallade K-pop-världen.


Tone Damli

31-åriga Tone Damli deltar med låten ”Hurt Sometimes”, en låt hon gjort ihop med trion Helge Moen, Jim Bergsted och Jethro Fox. Bidraget släpps officiellt den 7:e februari, och framförs för första gången i det femte heatet.

Fakta: Tone Damli gör comeback i norsk MGP efter att senast tävlat med låten Butterflies 2009, som kom på andra plats efter Alexander Rybak i den nationella finalen. Så det hade kunnat blivit Eurovision redan då (om inte Rybak vunnit totalt överlägset alla sina konkurrenter). År 2013 tävlade Tone med Erik Segerstedt i svenska Melodifestivalen med låten Hello Goodbye som då tog sig från deltävling till Andra chansen. Tone slog musikaliskt igenom som 16-åring i Idol (2005) och har sedan dess gett ut fem album, varav flera sålt platina.


Ulrikke Brandstorp

24-åriga Ulrikke Brandstorp från Sarpsborg tävlar med låten ”Attention”, som är hon gjort tillsammans med låtskrivarna Christian Ingebrigtsen och välkända Kjetil Mørland (tidigare representerat Norge i Eurovision 2015 samt stått bakom som låtskrivare/artist ytterligare gånger i norsk MGP). Bidraget släpps officiellt den 31:a januari, och framförs för första gången i det fjärde heatet.

Fakta: Ulrikke gör precis som tidigare nämnda Tone Damli och Didrik & Emil comeback i norsk MGP, efter att senast tävlat 2017 med låten Places”. Den gången tog hon sig till slutomgången i finalen där hon sedan hamnade på fjärde plats. Efter det har hon bland annat gjort sig känd i ett uppträdande i förra sommarens Allsång på Grensen, och sedan i höstas (2019) medverkar hon i musikalen Sound of Music som spelas på Folketeateret i Oslo.

 

Vad tycker du om startfältet så här långt? Kommentera gärna!

 


 

Kommentera