Norsk MGP 2020: startfältet i heat 4

NATIONELLA UTTAGNINGAR. I lördags (25:e januari) avgjordes det tredje heatet i årets Norsk MGP, och nu på lördag den 1:a februari är det dags för det fjärde heatet att avgöras. Inför det har TV-bolaget NRK nu offentliggjort startfältet som denna gång innehåller artister från Västnorge.

Det är värt att notera att startfältet, tävlingsbidragen och studioversionerna meddelades redan den 26:e januari.

 

Vilka tävlar i heat 4?

Dessa fyra artister tävlar denna vecka (de listas i bokstavsordning efter artistnamn):

 • Hege Bjerk – Pang
 • Text & musik: Martin Bjerkreim, Trygve Stakkeland, Hege Bjerkreim.

 • Magnus Bokn – Over the Sea
 • Text & musik: Alexander Rybak, Joakim With Steen, Magnus Bokn.

 • Nordic Tenors – In This Special Place
 • Text & musik: Einar Kristiansen Five, Jan-Tore Saltnes.

 • Oda Loves You – Love Who We Love
 • Text & musik: Magnus Bertelsen, Oda Evjen Gjøvåg.

 

Mer info om heatets upplägg

Upplägget i respektive heat är att bidragen ställs mot varandra i dueller. I början av sändningen lottas hur bidragen ska mötas (två bidrag per duell) innan det sedan är dags för framträdanden. TV-tittarna får sedan rösta fram en vinnare i varje duell, vilka sedan möts i den avgörande duellen där heatets vinnare koras.

Förutom tävlingsbidragen kommer även den direktkvalificerade låten “Attention”, som Ulrikke Brandstorp tävlar med, framföras i programmet. Men eftersom att låten redan är klar för finaltävlan deltar Ulrikke utom tävlan i detta heat. “Attention” släpps nu på fredag (31:a januari) medan övriga tävlingsbidrag släpps den 27:e januari.

 

Mer fakta om veckans startfält


Hege Bjerk

29-åriga sångerskan Hege Bjerk debuterade musikaliskt 2016 då hon släppte sitt första album Alt me drømme om, efter att hon avslutat sin musikutbildning vid Musikteaterhögskolan i Oslo och Complete Vocal Institute i Köpenhamn. I julas (2019) släppte hon också en cover av sin favoritjullåt Holy Night. Just nu håller hon på och jobbar på sitt nästa album, men först blir det tävlan i Norsk MGP.

Hon tävlar med låten Pang som handlar om hur en ätstörning kan ta över kontrollen av ens liv. Temat om kroppshets, ångest och sorg över det som gått förlorat men ändå en glädje över det som kommer brukar förekomma i hennes låtar.

Hege har gjort låten själv och producerat den tillsammans med sin make Martin Bjerkreim och hans bästa vän Trygve Stakkeland.


Magnus Bokn

25-åriga Magnus Bokn har hållit på med musiken sedan 13 års ålder, bland annat som sångare i två olika musikgrupper. Han har sedan dess också hunnit medverka i både Idol och The Voice i Norge. År 2011 sökte han första gången till Idol och lyckades ta sig till kvalveckan innan han åkte ut. Två år senare sökte han igen, men det är oklart hur bra eller dåligt det gick. 2017 deltog han också i The Voice. Oavsett så ledde detta till att Magnus fick åka på en riksomfattande turné med flera andra artister och ett av hans framträdanden har setts och hörts över 3,5 miljoner gånger!

Nu ställer Magnus upp i Norsk MGP med låtenOver the Sea som han har gjort tillsammans med två veteraner i MGP-sammanhanget: Eurovision-vinnaren Alexander Rybak som vunnit för Norge 2009 och tävlade igen 2018 samt Joakim With Steen (mer känd som JOWST) som representerade Norge i Eurovision 2017!


Nordic Tenors

2003 startade gruppen Nordic Tenors som idag består av trion Sveinung Hølmebakk, Jan-Tore Saltnes och Roald Haarr. När gruppen bildades ville de starta en musikalisk grupp som blandar klassisk musik med opera och populärmusik. Sedan bildandet har det gått väldigt bra för gruppen som hittills gett ut hela åtta album och gjort över 900 konserter, inte bara i Norge utan även i Danmark, Sverige och i USA. Ett av deras större framträdanden var vid norska kung Haralds 70-årsdag vid Akershus Slott.

Nu ställer de upp i Norsk MGP med bidraget In This Special Place som gjort med Einar Kristiansen Five.

OBS! På bilden visas bara medlemmen Sveinung Hølmebakk.

Oda Loves You

31-åriga sångerskan Oda Evjen Gjøvåg, här mer känd som artisten Oda Loves You, kommer ifrån Bergen i Norge. Redan som barn började hon intressera sig för musiken. Hon har gått den långa vägen för att nå dit hon är idag, vilket har inneburit bland annat kulturskolor, talangtävlingar och låtskrivning. Efter den obligatoriska delen av skolan flyttade Oda till Los Angeles i USA för att fortsätta plugga och lära sig mer om sången. Efter ett antal år utomlands flyttade hon hem och har arbetat som låtskrivare åt andra.

Nu satsar hon själv på sin egen artistkarriär och ställer bland annat upp i Norsk MGP med låten Love Who We Love, som hon gjort tillsammans med Magnus Bertelsen.

 

Vad tycker du om startfältet så här långt? Kommentera gärna!

 

Nytt upplägg för Norsk MGP 2020

2020 års upplaga av Norsk Melodi Grand Prix är en jubileumssäsong då NRK firar MGP:s 60-årsjubileum med pompa och ståt. Bland många nyheter för året är att säsongen utökats med fem heats inför finalen (istället för en klassisk finalkväll) och att finalen hålls i Trondheim istället för i Oslo (heaten hålls dock i Oslo). Nytt är också att fem av säsongens 25 tävlande slipper kvala och är således direktkvalificerade till finalen. Dessa låtar är:

 1. AkuviSom du er”*
 2. Didrik & EmilOut Of Air*
 3. SondreyTake My Time*
 4. Tone Damli“Hurts Sometimes”
 5. Ulrikke Brandstorp“Attention”

 

Utöver dessa fem direktkvalificerade kandidater ska vi även tillfoga de bidrag som tittarna hittills röstat fram till finalen:

 • Raylee Wild (första heatets vinnare)
 • Rein AlexanderOne Last Time (andra heatets vinnare)
 • Kristin Husøy – Pray for Me (tredje heatets vinnare)

 

* NRK har valt modellen att släppa studioversion av respektive direktkvalificerat bidrag en gång i veckan, vilket sker på fredagar (dag före heat äger rum). De tre markerade bidragen är de som hittills har publicerats.

 


 

Kommentera