Norsk MGP 2020: startfältet i heat 3

NATIONELLA UTTAGNINGAR. I lördags (18:e januari) avgjordes det andra heatet i årets Norsk MGP, och denna lördag (25:e januari) är det dags för det tredje heatet att avgöras. Inför det har TV-bolaget NRK nu offentliggjort startfältet som denna gång innehåller artister från Centrala Norge.

 

Vilka tävlar i heat 3?

Dessa fyra artister tävlar denna vecka (de listas i bokstavsordning efter artistnamn):

 • Alexandru – Pink Jacket
 • Text & musik: Ruben Markussen.

 • Kristin Husøy – Pray for Me
 • Text & musik: Roel Rats, Kristin Husøy.

 • Sie Gubba – Kjære du
 • Text & musik: Magne Almås och Petter Øien.

 • Thomas Løseth (feat. Erika Norwich) – Vertigo
 • Text & musik: Idar Sørensen.

 

Mer info om heatets upplägg

Upplägget i respektive heat är att bidragen ställs mot varandra i dueller. I början av sändningen lottas hur bidragen ska mötas (två bidrag per duell) innan det sedan är dags för framträdanden. TV-tittarna får sedan rösta fram en vinnare i varje duell, vilka sedan möts i den avgörande duellen där heatets vinnare koras.

Förutom tävlingsbidragen kommer även den direktkvalificerade låten ”Som du er”, som Akuvi framför, att framföras i programmet. Men eftersom att låten redan är klar för finaltävlan deltar Akuvi utom tävlan i detta heat. Akuvis bidrag släpps nu på fredag (24:e januari).

 

Mer fakta om veckans startfält


Alexandru

19-åriga Alexandru Gros Grindvoll, här under sitt förnamn som artistnamn, har hållit på med musiken hela livet. . Förutom att han sjunger spelar han även gitarr och trummor. Karriären började med att han sjöng covers på YouTube, och att han blev en del av den norska pojkgruppen Suite 16, som bland annat tidigare tävlat i Norsk MGP 2016 där de kom på tredje plats med låten Anna Lee.

Efter sin tid i gruppen har Alexandru nu valt att lämna och gå solo. Och nu är han tillbaka igen i Norsk MGP, denna gång tävlar han med låten Pink Jacket som gjorts av Ruben Markussen.


Kristin Husøy

18-åriga sångerskan Kristin Husøy kommer ifrån Trondheim i Norge, där hon idag pluggar på musiklinjen. Egentligen skulle hon ha börjat mycket tidigare men hon tog ett friår då hon under 2019 ställde upp i norska talangtävlingen The Voice. Även om hon studerar igen så ska hon nu tillbaka på scenen och denna gång i Norsk Melodi Grand Prix där hon tävlar med låten Pray for Me, som hon gjort tillsammans med Roel Rats.


Sie Gubba

Countryrockbandet Sie Gubba består av medlemmarna Magne Almås, Tommy Folstadli, Petter Øien, Tore Dalsaune, Morten Hølås och Reidulf Wormdal. I år, 2020, firar gruppen att de har spelat ihop i 25 år, vilket de senare kommer att fira med en stor turné. Totalt sett är har de genom åren gett ut inte mindre än tolv musikalbum varav tre har toppat listorna. Gruppens stora genombrott kom år 2006 med låten ”Sånn e livet” som toppade Norsktoppen i många veckor.

Innan gruppen ger sig ut på turnén ställer de ännu en gång upp i Norsk MGP. De deltog senast år 2011 med låten Alt du vil ha (som blev fyra i finalen) och denna gång tävlar de med Kjære du som gruppens Magne (Almås) och Petter (Øien) har gjort text och musik till.


Thomas Løseth

Artisten Thomas Løseth föddes för 33 år sedan i Fannrem i Orkdal. Sedan dess har han hållit på med musiken i olika former från att vara sångare i olika band till att arbeta som studiomusiker. Men nu satsar han på sin egen karriär. 2017 ställde Thomas upp i norska The Voice, där han fick sångerskan Lene Marlin som mentor. Det gick hela vägen till final där han stod som segrare!

Efter framgången i The Voice ställer Thomas nu upp i Norsk Melodi Grand Prix 2020 med bidraget Vertigo som Idar Sørensen gjort text och musik till. På scenen får Thomas sällskap av sångerskan Erika Norwich.

 

Vad tycker du om startfältet så här långt? Kommentera gärna!

 

Nytt upplägg för Norsk MGP 2020

2020 års upplaga av Norsk Melodi Grand Prix är en jubileumssäsong då NRK firar MGP:s 60-årsjubileum med pompa och ståt. Bland många nyheter för året är att säsongen utökats med fem heats inför finalen (istället för en klassisk finalkväll) och att finalen hålls i Trondheim istället för i Oslo (heaten hålls dock i Oslo). Nytt är också att fem av säsongens 25 tävlande slipper kvala och är således direktkvalificerade till finalen. Dessa låtar är:

 1. Akuvi“Som du er”
 2. Didrik & Emil – Out Of Air*
 3. SondreyTake My Time*
 4. Tone Damli“Hurts Sometimes”
 5. Ulrikke Brandstorp“Attention”

 

Utöver dessa fem kandidater kan vi nu efter två heats även tillfoga Raylee med låten Wild samt Rein Alexander med låten One Last Time!

 

* NRK har valt modellen att släppa studioversion av respektive direktkvalificerat bidrag en gång i veckan, vilket sker på fredagar (dag före heat äger rum). De låtar som hittills släppts är Didriks & Emils låt samt Sondreys låt.

 


 

Kommentera