Måns Zelmerlöw blir del av juryn i Australiens final 2020

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Inför den australiensiska finalen den 8:e februari kommer nu besked från TV-bolaget SBS att man bjudit in ännu ett känt namn till programmets jury, i det här fallet artisten och Eurovision-vinnaren Måns Zelmerlöw. Förutom att vara del av juryn kommer han troligen uppträda som gästartist.

Sedan Måns Zelmerlöw vann Eurovision Song Contest 2015 med låten Heroes har han bland annat fått resa runt på många olika nationella finaler för att gästspela. 2016 var han dessutom programledare för Eurovision med Petra Mede, 2017 kommenterade han Eurovision för SVT med Edward af Sillén och de två senaste åren (2018 och 2019) var han även co-programledare för den brittiska uttagningen. Nu till 2020 har turen kommit till Australien där han nu blir en del av finalens röstande jury. Förutom honom kommer bland andra Kate Miller-Heidke, som var 2019 års australiensiska Eurovision-representant, också ingå i juryn.

– Jag är så glad över att komma tillbaka till mitt favoritland för att uppträda och att vara gästdomare i Eurovision – Australia Decides! Australien har skickat fantastiska låtar sedan de kom med i Eurovision Song Contest, säger Måns Zelmerlöw i ett pressmeddelande.

 

Kommer även uppträda på scenen

Måns Zelmerlöw utlovar även att han kommer göra ett scenframträdande som gästartist.

– Jag kanske sjunger en rad eller två från min vinnande låt från 2015 och från min senaste singel, ”Walk with Me”, tillsammans med den underbara Dami Im, säger Måns.

Det har även utlovats ett ytterligare gästframträdande från Dami Im (Australiens representant 2016) och även från Kate Miller-Heidke, som kommer att framföra sin låt Zero Gravity, som tog henne till toppen i finalen i Tel Aviv 2019. Utöver dem kommer även den avgående Eurovision-chefen Jon Ola Sand finnas på plats (dock oklart i vilken roll).

 

Fakta om Australiens uttagning 2020

För andra året på raken kommer Australien att utse artist och bidrag genom den nationella finalen Eurovision – Australia Decides. Den kommer att hållas på Gold Coast Convention and Exhibition Centre den 8:e februari kl. 19:30 lokal tid. För Sverige innebär kl. 10:30 på förmiddagen. Kvällen före finalen, den 7:e februari, hålls finalens genrep då juryn i hemlighet avlägger sina poäng. Först i direktsändningen den 8:e februari läggs juryns poäng samman med tv-tittarna och en vinnare koras. Denne artist kommer att representera Australien i Eurovision 2020.

Programledare för finalen blir radarparet Joel Creasey och Myf Warhurst.

 

Vilka tävlar om en plats i Rotterdam?

Casey Donovan är välkänd på hemmaplan, bland annat efter sin seger i Australiens Idol 2004 då hon endast var 16 år gammal. Därefter har hon synts till på bland annat musik- och musikalscenen bland mycket annat. Casey tävlar med bidraget Proud.

Diana Rouvas är en 35-årig grekisk-australiensisk sångerska som deltagit två gånger i The Voice i Australien och vunnit den senaste gången (2019). Genom åren har Diana släppt några singlar men det verkar inte ha blivit mer än så än så länge. I denna final tävlar Diana med bidraget Can We Make Heaven.

Didirri är en artist vars debut-EP, som har titeln Measurements, har streamats över 30 miljoner gånger! I och med att Didirri blivit en såpass populär artist har det blivit en hel del spelningar på många olika festivaler runt om i världen. Didirris bidrag är i skrivande stund inte presenterat.

iOTA är en mångsysslare inom branschen som både sångare, låtskrivare, skådespelare m.m. Han har synts på alla möjliga scener och i filmer och har belönats med en rad utmärkelser för bland annat bästa album. iOTA tävlar med bidraget Life.

Jack Vidgen är en 22-årig sångare som år 2011 vann den femte säsongen av Australiens Talang. I och med det blev han signad av ett skivbolag och gav ut musik åren 2011-2012. Men pressen blev för stor och han valde att lämna musiken innan han först sommaren 2019 återvände till rampljuset med tävlan i australiensiska The Voice. I den australiensiska Eurovision-uttagningen tävlar han med bidraget I Am King I Am Queen.

Jaguar Jonze började med musiken vid 19 års ålder i sorgen efter att en nära vän nyss hade avlidit. Hon köpte sin första gitarr på infall och började skriva egna låtar. Hittills är bara en låt släppt men en debut-EP är planerad. Jaguar Jonzes bidrag är i skrivande stund inte presenterat.

Jordan-Ravi är singer-songwriter. Redan vid 6 års ålder lärde sig spela gitarr och han har hållit på med musiken sedan dess. Sedan 15 års ålder har han satsat helhjärtat på att få uppleva sin dröm som är att ge ut musik och stå på scener. Jordan-Ravi kommer att tävla med bidraget Pushing Stars.

Mitch Tambo, som är hans fullständiga namn, är en artist som blandar det traditionella med det moderna. På hemmaplan har han gjort sig ett känt namn via sin medverkan i Australiens motsvarighet till Talang. I finalen tävlar Mitch med bidraget Together.

Montaigne är ett artistnamn för Jessica Alyssa Cerro. Hon är en 24-årig sångerska och en av de större namnen inom australiensisk indiemusik. Hon har fått en hel del nomineringar för tidigare musik, bland annat för debutalbumet Glorious Heights som släpptes 2016. Montaignes bidrag är i skrivande stund inte presenterat.

Vanessa Amorosi är en välkänd australiensisk sångerska, som sedan förra decenniet sålt över två miljoner skivor över hela världen. Vanessas bidrag är i skrivande stund inte presenterat.

 


 

Kommentera