Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Petra Mede och Måns Zelmerlöw programledare för Eurovision 2016

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2016. SVT har nu bekräftat att det blir Petra Mede och Måns Zelmerlöw som blir programledare för Eurovision 2016. De ska guida Europa och Australien genom semifinalerna och finalen den 10:e, 12:e och 14:e maj 2016.

Programledaravslöjandet skedde på en presskonferens i Globen, alltså samma arena som tävlingen ska hållas i, och dessutom på dagen fem månader innan ESC-finalen äger rum. I en intervju med SVT utlovar programledarduon att det kommer att bli “mycket show och mycket humor” samt att manusarbetet precis har påbörjats.

 

Duo istället för solo, trio eller kvartett

Efter många år med trios som programledare i Eurovision (åtminstone alla år sedan 2010, undantaget 2013) så blir det alltså en duo, Petra Mede och Måns Zelmerlöw, som ska leda nästa års tävling.

Det intressanta är att Petra Mede återvänder som programledare för Eurovision efter uppdraget i Malmö 2013 (samt även för Eurovisiongalan tidigare i våras), medan Måns gör debut som programledare i denna tävling. Dock har Måns Zelmerlöw flera programledarjobb på sitt CV, däribland Melodifestivalen och Allsång på Skansen, och har utöver det gedigen erfarenhet av att stå på scenen som artist.

Petra Mede blir i och med sin andra programledaromgång historisk då endast två personer tidigare har varit programledare för Eurovision mer än en gång; senast detta skedde var år 1974.

 

Sveriges programledare i Eurovision genom tiderna

1975: Karin Falck (final på Sankt Eriks-mässan (Stockholmsmässan), Stockholm)

1985: Lill Lindfors (final i Scandinavium, Göteborg)

1992: Lydia Capolicchio och Harald Treutiger (final på Malmö Isstadion, Malmö)

2000: Kattis Ahlström och Anders Lundin (final i Globen, Stockholm)

2013: Petra Mede (semifinaler och final i Malmö Arena, Malmö)

2015: Petra Mede och Måns Zelmerlöw (semifinaler och final i Globen, Stockholm)

 

Vad tycker du om valet av programledare? Kommentera gärna!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Uttagningskalendern

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen