Lär känna startfältet i Melodifestivalen 2020

Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2020. Inför årets tävling presenterar vi startfältets 28 artister. I denna artikel finner du alla presentationer fördelade på respektive deltävling.

Presentationerna sker i alfabetisk ordning inom respektive deltävling. Samtliga fotografier tillhör ESC-Panelen!

 

Deltävling 1: Linköping (1:a februari)

Felix Sandman föddes den 25:e oktober 1998 på Värmdö utanför Stockholm. Han slog officiellt igenom med gruppen FO&O (som från början hette The Fooo och The Fooo Conspiracy), en grupp som sattes ihop år 2013 då Felix bara var 15 år gammal. De fick snabbt en stor succé bland annat efter att de fick vara förband åt stjärnan Justin Bieber. Samarbetet inom FO&O höll fram till 2017 efter att de tävlat i Melodifestivalen samma år med låten Gotta Thing About You som tog dem till final.

Sedan dess har Felix satsat helhjärtat på sin solokarriär, där han bland annat tävlade i Melodifestivalen 2018 med låten Every Single Day som tog honom till final via Andra chansen och en hedrande andraplats. Samma år släpptes debutalbumet Emotions Han har även skådespelat i Netflix’ succéserier Störst av allt och Quicksand.

Nu är Felix tillbaka i Melodifestivalen och denna gång tävlar han med låten “Boys With Emotions”. Bidraget han har varit med och gjort tillsammans med Tony Ferrari, Parker James, Peter Thomas, Philip Bentley och Nicki Adamsson. Felix’ låtskrivarteam har skrivit många låtar till andra stora internationella stjärnor – inte illa!

 


Malou Prytz föddes den 6:e mars 2003 i Ryd i Småland. Hennes musikkarriär startade så sent som 2019 då hon var en av de tävlande i Melodifestivalen. Bidraget hette I Do Me och eftersom att ingen visste vem Malou var då var hon ingen av förhandssnackisarna att ta sig till final. Men det blev helt tvärtom då Malou, blott 15 år (men fyllde 16 ett antal veckor senare) tog sig direkt till finalen i Stockholm. Där blev det förvisso en sistaplats i protokollet, men nu var hon såpass välkänd att karriären kunde börja. Till sommaren 2019 släpptes EP:n Enter (lyssna på låtarna här) innehållandes fem nya singlar samt “I Do Me”.

Under hösten 2019 började Malou gymnasiet samtidigt som hon åter har fått en plats i Melodifestivalen. Den här gången tävlar hon med låten “Ballerina” och den har beskrivits som en “modern arenalåt som handlar om att stå på egna ben”. Låten är gjord av trion Thomas G:son, Peter Boström och Jimmy Jansson.

 


Duon OVÖ (förkortning för Om Vi Överlever) består av de två hiphop-veteranerna Nicky ”Ivory” Osenius Kouakou och Jaouli ”Finess” Akofely. De växte upp i Hässelby och Vällingby i Stockholm och har varit bästa vänner i 20 års tid. Innan de bestämde sig för att göra musik ihop hade bägge två egna karriärer vid sidan om. 2017 startade de samarbetet OVÖ som lett till hitsinglar som Zara Larsson”, ”Hon är aldrig nöjd ochKvicksand. Musiken beskriver de som en blandning av pop, afrobeat och afrikansk dansmusik.

Nu debuterar de tillsammans i Melodifestivalsammanhanget med låten “Inga Problem”. Bidraget har gjort tillsammans med Nicholas Frandsen och Lukas Nathanson.

 


Robin Bengtsson föddes den 27:e april 1990 i Revesjö i Svenljunga. Publikt slog han igenom i Idol 2008 där han tog sig från audition till veckofinaler, men åkte ut precis innan finalen. Med bronsmedaljen säkrad började han sakta men säkert släppa musik om än i en mindre omfattning. 2013 provade han att byta artistnamn men bytte snabbt tillbaka igen till det har har idag.

2016 deltog Robin Bengtsson i Melodifestivalen med låten Constellation Prize, som tog honom till en femteplats i finalen. Året därpå var han tillbaka igen med låten I Can’t Go On och denna gång gick det hela vägen till seger. Robin fick därför representera Sverige i Eurovision, som hölls i Kiev det året, där han åter fick en femteplats i resultatet.

Efter två års uppehåll från Mello-livet är nu Robin tillbaka igen i bubblan, och denna gång med låten “Take A Chance” som är gjord av trion Jimmy Jansson, Karl-Frederik Reichhardt och Marcus Winther-John.

 


Sonja Aldén föddes den 20:e december 1977 i St Albans i Storbritannien. Hon växte upp i Huddinge utanför Stockholm och har hållit på med musik mer eller mindre hela livet i olika sammanhang. Bland annat har hon varit låtskrivare till sig själv och andra artister, och i framförallt Melodifestivalen har hon gjort sig ett känt namn. Där har hon tävlat totalt tre gånger: 2006 med etnopoplåten Etymon (femma i deltävling), 2007 med balladen För att du finns (sexa i final, gick via Andra chansen) och 2012 med balladen I din himmel (sexa i deltävling). Förutom dessa bidrag har Sonja också tävlat som låtskrivare för Shirley Clamps Att älska dig (2005) och The Poodles Night of Passion (2006). Dessutom var hon en del av Litauens körsång i Eurovision 2005.

Nu efter många års väntan är Sonja Aldén tillbaka i Melodifestivalen igen. Den här gången tävlar hon med låten “Sluta aldrig gå” som hon gjort med Bobby Ljunggren och David Lindgren Zacharias. Själva låten kommer enligt uppgifter att gå i liknande stil som hennes två senaste bidrag, men med mer puls och styrka.

 


Suzi Estera Pancenkov, här mer känd som artisten Suzi P, föddes den 11:e december 2002 i Bjuv. Publikt slog hon igenom som 15-åring då hon började lägga upp videoklipp i sociala medier där hon framförde olika covers, vilka snabbt fick stor viral spridning. Ifjol, 2019, släppte Suzi sina första låtar Shunon“, “Flax och Livin’ La Vida, och samma sommar medverkade hon även i SVT:s sommarlovsmorgon. Detta skapade vissa krigsrubriker i kvällstidningarna på grund av innehållet i låtarna. Men mer farligt än så var det inte.

Nu år 2020 debuterar Suzi P i Melodifestivalen med låten “Moves” som beskriv som “en kaxig poplåt som handlar om Suzis kärlek till musiken och dansen”. Bidraget har Suzi har varit med och gjort tillsammans med Joy Deb, Aniela Eklund, Malou Ruotsalainen, Chanel Tukia och Kenny Silverdique.

 


The Mamas slog igenom i Melodifestivalen 2019 då de körade bakom John Lundviks Too Late For Love från deltävling till final i Melodifestivalen och sedan även på plats i Eurovision i Tel Aviv. Det var sångerskan Paris Renita som drog ihop gruppen på initiativ av John Lundvik som sökte den bästa uppbackningen på scenen i låten. Paris valde ut tre andra sångerskor: Lolou Lamotte som slog igenom i Idol 2008 och hon var också sidekick åt Behrang Miri när han tävlade i Melodifestivalen 2013, Dinah Yonas Manna som även hon körat bakom andra artister tidigare (bl.a. Jonas Gardell i Melodifestivalen) och Ashley Haynes som valde att avsluta sitt jobb i USA för att helhjärtat ägna sig åt The Mamas i Sverige.

Efter Eurovision valde tjejerna att fortsätta samarbetet även om gruppens grundare Paris Renita inte kunde vara med på grund av andra åtaganden. Den kvarvarande trion fortsatte därför på egna ben under hösten med att turnera med både John Lundvik och även med sin egna repertoar. Och nu ett år efter att de backade upp John Lundvik blir det The Mamas själva som får stå i rampljuset i Melodifestivalen då de ställer upp som en egen akt. Deras bidrag heter “Move” och den är gjord av Melanie Wehbe, Patrik Jean och Herman Gardarfve. Själva låten beskriv som “en glädjefylld poplåt med gospelinslag med ett budskap som kretsar kring gemenskap”.

 

 

Deltävling 2: Göteborg (8:e februari)

Anna Bergendahl föddes 11:e december 1991 i Stockholm. Redan i tidig ålder startade hennes lysande framtid. 2004 deltog hon i talangtävlingen Super Trouper på TV4 där hon tävlade mot bl.a Amy Diamond och fyra år senare gjorde Idol henne till en stjärna att räkna med på pophimlen. 2010 fick hon chansen att vara Sveriges 50:e representant i Eurovision Song Contest, men hennes oskuldsfulla framträdande gick dock inte hem hos den europeiska publiken och Sverige fick uppleva för första gången att inte kvalificera sig till finalen.

Efter fiaskot tog hon en liten paus men redan 2012 började hon göra en del musik i USA med producenten Larry Klein. Två år senare jobbade hon åter på svensk mark och släppte flera EP. En tid efter detta tog hon åter en paus för att fokusera på sina läkarstudier. 2018 stod hon åter på Mello-scenen och hon visade en självsäker sida som var sugen på revansch och låten “Ashes to ashes” tog sig till final till slut via andra chansen och slutade på 10:e plats.

I Melodifestivalen 2020 tävlar Anna Bergendahl med låten “Kingdom Come” som är gjord av Bobby Ljunggren, Thomas G:son, Erik Bernholm och Anna Bergendahl själv.

 

Dotter heter egentligen Johanna Jansson och är född den 10:e juni 1987 i Arvika. Hon skrev sin första låt redan när hon var 10 år och efter studenten från musiklinjen fortsatte hon senare att utbilda sig på Kulturama i Stockholm. Hennes första singel “My flower” släpptes 2014. Hon engagerar sig mycket för naturen, miljöfrågor och djurrätt. Hon är vegan och hennes artistnamn syftar på dotter till Moder jord.

2017 var hon en låtskrivarna till Mariettes låt “A million years” som kom fyra i finalen, 2018 sjöng hon själv låten “Cry” men blev utslagen i sin deltävling och 2019 var hon en av låtskrivarna till Lina Hedlunds låt “Victorious” som slutade på elfte plats i finalen. Hon har även turnerat med Måns Zelmerlöw.

I Melodifestivalen 2020 tävlar Dotter med låten “Bulletproof” som hon har gjort med Dino Medanhodzic och Erik Dahlqvist.

 

Sångaren Jan Johansen föddes den 9:e januari 1966 i Stockholm. Han fick sitt stora musikaliska genombrott i och med sin medverkan i Melodifestivalen 1995 med bidraget Se på mig, som tog hem hela tävlingen. Jan fick sedan representera Sverige i Eurovision samma år där han hamnade på tredje plats! I samma veva släpptes han sitt debutalbum och sedan dess har musiken varit i ständigt fokus.

Sedan Jan vann Melodifestivalen 1995 har han tävlat ytterligare tre gånger: 2001 med Ingemansland (som blev fyra i finalen), 2002 med Sista andetaget (som blev sjua i finalen) och 2003 tillsammans med Pernilla Wahlgren medLet Your Sprits Fly (som blev tvåa i finalen). Efter detta har inte Jan återvänt till Melodifestivalen igen som tävlande artist utan han har fokuserat på andra uppträdanden. Han har även hunnit släppa boken “Med nya ögon” som på ett mycket ärligt sätt beskriver baksidan med kändisskapet och ett för stort alkoholintag.

Jan Johansen har fått överta bidraget ”Miraklernas tid” efter Thorsten Flinck. Detta sker på grund av att Flinck är involverad i en rättsprocess, något som fick SVT att diskvalificera honom. Beskedet om ersättningsartist kom den 3:e februari.

 

Klara Hammarström föddes den 20:e april 2000 i Stockholm. Hon är ett stort namn i hästvärlden där hon tävlat och vunnit flera medaljer genom åren och även flera i hennes familj tävlar också med framgång i ridsport. Hon har tillsammans med sina syskon en realityshow på tv, “Familjen Hammarström” där man kan följa deras karriärer. Hennes musikaliska talang har hon fått visa genom att sjunga på bl.a hästshower. 2019 släppte hon två singlar men hon har även blivit uppmärksammad för sin version av Aviciis “Wake me up”.

I Melodifestivalen 2020 tävlar Klara Hammarström med låten “Nobody” som hon har gjort tillsammans med duon Erik Smaaland och Palle Hammarlund.

 

Linda Bengtzing föddes 13:e mars 1974 i Gullspång. Hon har verkligen inte legat på latsidan sen hon var en en liten tös. Som 9-åring bildade hon en duo med en grannflicka och uppträdde på flera olika lokala festivaler. 1986 vann hon en talangtävling i Arboga vilket medförde att hon fick släppa några singlar. Hon flyttade till Stockholm i mitten av 90-talet och livnärde sig på att jobba som barnflicka och sjunga i ett coverband.

Första gången som Linda deltog i Melodifestivalen var år 2005 med låten “Alla flickor”. Efter detta har hon tävlat fem gånger till (2006, 2008, 2011, 2014 och 2016) och mest framgång hade låten “Jag ljuger så bra” (2006) som blev en radiohit och även blev årets låt på QX-galan. Förutom Melodifestivalen så har Linda hunnit med att vara programledare för bl.a Körslaget, deltagit i musikalen Rent, turnerat med Diggiloo och skrivit en bok.

I Melodifestivalen 2020 tävlar Linda Bengtzing med låten “Alla mina sorger” som är hon gjort tillsammans med Yvonne Dahlbom, Jesper Welander och Adam Jönsson.

 

Duon Méndez feat. Alvaro Estrella ställer upp tillsammans i Melodifestivalen med låten “Vamos Amigos” som är gjord av Palle Hammarlund, Jimmy Jansson, Jakke Erixson och Mendez. Både Méndez och Alvaro har tidigare tävlat i Melodifestivalen men då inte som en duo. Méndez har t.ex. medverkat tre gånger tidigare i Melodifestivalen: 2002 kom han tvåa med låten “Adrenaline”, 2003 med låten “Carneval” som inte gick till final och 2018 med låten “Everyday” som slutade på sista plats i finalen (trots ett enormt stöd från tv-publiken), medan Alvaro debuterade som artist i Melodifestivalen 2014 med låten “Bedroom”. Den gången tog han sig inte vidare från sin deltävling.

Nu ställer de upp igen, Méndez för fjärde gången och Alvaro för andra gången, och denna gång tävlar de tillsammans.

 

Paul Rey föddes den 23:e maj 1992 i Lund. Hans mamma kommer från Chile och under tiden som utbytesstudent i Lund träffade hon Pauls pappa som var student från Finland. Han växte upp i ett musikaliskt hem och 2015 blev han signad till Epic Records. Han släppte sin debut EP “Good as hell” och kom senare i kontakt med Quincy Jones som numera är hans mentor. Han har varit förband till amerikanska gruppen Fifth Harmony och turnerat med Nico & Vinz. 2017 gjorde han musik med bl.a Snoop Dogg och har släppt flera singlar under sin karriär.

I Melodifestivalen 2020 tävlar Paul Rey med låten “Talking In My Sleep” som han har gjort tillsammans med Lukas Hällgren och Alexander Standal Pavelich. Sedan ska det tilläggas att Paul är också en av låtskrivarna till bidraget “Surface” som duon Ellen Benediktson & Simon Peyron kommer att tävla med i den fjärde deltävlingen. Så hur det än går för honom denna vecka kommer vi få se en skymt av honom i Malmö!

 

 

Deltävling 3: Luleå (15:e februari)

Albin Johnsén föddes den 22:a juli 1989 i Boo som ligger i Nacka, en bit utanför Stockholm. Musikaliskt slog han igenom år 2014 då han släppte låten Din Soldat som han b.la spelade in med sångerskan Kristin Amparo. Låten blev en stor succé det året som den bäst sålda låten 2014. Något senare följdes låten upp med låten “Vilken jävla smäll” som bland annat användes som ledmotiv till filmen Den perfekta stöten. Förutom det har Albin också gjort musik till andra artister.

År 2016 gjorde Johnsén debut i Melodifestivalen, i en duo med Mattias Andreasson. De tävlade med bidraget Rik som kvalificerade sig för Andra Chansen där de fick se sig besegrade av Boris René. Trots förlusten har Albin haft en hittills framgångsrik karriär och har bland annat släppt fyra album. År 2018 passerade han 120 miljoner spelningar på Spotify vilket få svenskspråkiga artister har lyckats med.

I Melodifestivalen 2020 tävlar Albin Johnsén med låten “Livet börjar nu” som han varit med och gjort tillsammans med Robin Stjernberg och Gino Yonan.

 

Amanda Aasa föddes den 14:e oktober 1996 i Örnsköldsvik. Musikaliskt slog hon igenom 2014 när hon sökte till TV4:as Idol med sin egenskrivna låt Wrong Chemistry”. Framträdandet tog juryn med storm och det blev också den säsongens mest tittade audition. Trots den stora framgången åkte Amanda ut redan under slutaudition. Men även om den resan var över knappt innan den ens hunnit börja hade Amanda åtminstone imponerat på jurymedlemmen Anders Bagge. Han valde att signa henne till sitt skivbolag och hon kunde ge ut sin första singel.

Därefter sökte sig Amanda till musikutbildningen Musikmakarna och hon agerade även för-band till andra artister på festivaler. 2018 skickade hon in ett bidrag till Sveriges Radios musiktävling P4 Nästas Hallandsuttagning som hon vann men blev inte utvald att gå till riksfinal. Året därpå, 2019, skickade hon in låten “Gå hem”, denna gång till Västernorrlands uttagning som hon vann. I början av augusti kom beskedet att hon blivit utvald att tävla i riksfinalen där hon hamnade på andra plats. Amanda gick dock inte lottlös då hon blev erbjuden en plats i Melodifestivalen 2020, något hon omedelbart tackade ja till! Så nu tävlar hon i Melodifestivalen 2020.

Eftersom att P4-låten “Gå hem” hade framförts innan Melodifestivalen har Amanda och hennes team fått ta fram ett nytt bidrag till tävlingen. Det nya bidraget heter “Late” som Amanda gjort tillsammans med Siri Jansson, Erik Grahn och Alex Shield. Själva låten beskrivs som “en svängig poplåt om hjärtesorg”.

 

Anis Don Demina föddes den 25:e april 1993 i Sundsvall, men där bodde han bara i ett år då familjen flyttade till Jordbro i södra Stockholm. Där växte Anis upp tillsammans med sina föräldrar och två äldre syskon.

Under 2010-talet har Anis Don Demina bland mycket annat uppträtt som DJ på olika klubbar, men det stora genombrottet kom år 2017 då han fick skivkontrakt och släppte singeln “On My Mind”. Året därpå debuterade han i Melodifestivalen då han spelade saxfon till låten “Shuffla” som sjöngs av Samir & Viktor. Ett år senare, 2019, tävlade Anis som artist i tävlingen tillsammans med Zeana och låten “Mina Bränder”. De slutade dock på en snöplig femteplats i sin deltävling och tog sig därför inte vidare till finalen.

Förutom musiken har Anis Don Demina haft stora framgångar på YouTube, där han i dagsläget har över 430 000 följare.

Nu är han tillbaka igen i Melodifestivalen 2020, och denna gång tävlar han som soloartist med låten “Vem är som oss?”. Den har han gjort tillsammans med Anderz Wrethov, Johanna Elkesdotter Wrethov och Robin Svensk. Själva låten beskriv som “en urban hiphop-låt som handlar om att aldrig ge upp oavsett vad folk än säger om en”.

 

Gruppen Drängarna består idag av Mange Olsson, Robert Åhlin, Olav Fossheim samt Anders Wigelius. Drängarna gjorde sig kända år 1995 då den första singeln släpptes. Låten hette “Vill du bli min fru” och den blev en stor succé. Sedan dess har det rullat på för bandet som släppt inte mindre än åtta album från debuten till 2016, och därtill en rad singlar. Ett bakslag kom dock år 2002 då gruppen fälldes för plagiat i sin debutsingel och de fick betala skadestånd och rättegångskostnaderna. Trots den incidenten har Drängarna fortsatt med musiken och släppte sitt senaste album Vilket Hålligång! så sent som år 2016.

Nu tävlar gruppen för första gången någonsin i Melodifestivalen. Deras bidrag heter “Piga och dräng” och den är gjord av av medlemmarna Anders Wigelius och Robert Norberg tillsammans med Jimmy Jansson. Själva låten beskrivs som “en dansant låt på svenska med en aning irländska tongångar”.

 

Faith Kakembo föddes den 16:e april år 1985. Hon är uppvuxen i Månsarp och är idag bosatt i Jönköping. Den musikaliska banan började med att Faith sjöng i olika körer i kyrkor, och även i andra sammanhang och från det och andra musikaliska ögonblick har hon nu tagit sig hela vägen till Melodifestivalen. Faith har varit aktiv inom både Alliansförsamlingen i Månsarp samt Missionskyrkan i det närliggande samhället Taberg.

Sommaren 2019 tävlade Faith i Sveriges Radios musiktävling P4 Nästa med låten “Through Fire And Rain” som gick till den stora riksfinalen. Det var hennes kompis Johannes Häger som gjort den låten och som frågade om hon ville sjunga in demon, vilket hon också gjorde. Låten tog sig hela vägen till riksfinalen där hon dock fick se sig besegrad av sångaren Tim Lööv (som vann) och även av Amanda Aasa (som fick SVT:s jokerplats i årets tävling). Men SVT gillade hennes framträdande och artisteri och nu är hon en av deltagarna i Melodifestivalen 2020. Det är noterbart att detta är det första året då två artister från P4 Nästa tävlar i Melodifestivalen.

I Melodifestivalen 2020 tävlar Faith Kakembo med låten “Crying Rivers” som är gjord av Jörgen Elofsson och Liz Rodrigues. Själva låten beskrivs som “en dramatisk ballad om att spara sina tårar till den som förtjänar dem”.

 

Mariette, artistnamn för Mariette Hansson, föddes den 23:e januari 1983 i Harplinge. Första gången hon syntes i TV var i programmet Sikta mot stjärnorna år 1999. Det ledde inte till så mycket utan Mariette drog istället igång ett eget band med några vänner. 2008 släppte hon sin första singel och året därpå sökte hon till Idol där hon tog sig till veckofinalerna. Det blev en fjärdeplats totalt sett.

År 2015 tävlade Mariette för första gången i Melodifestivalen. Bidraget hette “Don’t Stop Believing” och tog sig från deltävling direkt till final, där det blev en tredjeplats. Hon återkom 2017 & 2018 med “A Million Years” respektive “For You”. Även de två låtarna tog sig till final men slutade sedan på fjärde och femte plats. Nu är Mariette med igen för fjärde gången och då är frågan om det blir första, andra eller sjätte plats? Det återstår att se!

I Melodifestivalen 2020 tävlar Mariette med låten “Shout It Out” som Mariette har gjort med av Thomas G:son, Cassandra Ströberg och Alex Shield. Själva låten beskrivs som “en på samma gång vemodig och glädjefylld poplåt som handlar om att släppa ut allt det där du bär inom dig”.

 

Mohombi föddes den 17:e oktober 1986 i Kananga, Demokratiska republiken Kongo, han är dock uppvuxen i Norsborg tillsammans med sin familj.

Mohombi påbörjade sin musikaliska karriär redan år 2005 tillsammans med gruppen Group Avalon, där b.la. hans bror Djo Moupondo ingick. Group Avalon tävlade i Melodifestivalen 2005 med bidraget “Big Up” som inte nådde högre än sjätteplats i sin deltävling. Efter en tid i Avalon valde Mohombi att gå solo år 2010 och slog igenom stort med låten “Bumpy Ride” som blev en riktig världshit. Han har under åren fått ett antal utmärkelser b.la. 2016 när han fick en Grammy Award för att ha medverkat i Pitbulls album Dale.

Efter 14 år gjorde Mohombi comeback i Melodifestivalen med bidraget “Hello” som tävlade i den första deltävlingen. Den här gång gick det bättre, då han kvalificerade sig för finalen och slutade på femte plats. Ett år senare, dvs. 2020, är han åter med och tävlar i Melodifestivalen. Bidraget som heter “Winners” har han varit med och gjort tillsammans med låtskrivarna Jimmy Jansson och Palle Hammarlund. Själva låten beskriv som “en rytmisk upptempolåt med influenser av hans kongolesiska rötter”.

 

 

Deltävling 4: Malmö (22:a februari)

Frida Öhrn föddes den 24:e februari 1979 i Solna utanför Stockholm. Ända sedan barnsben har Frida sysslat med musiken, både som soloartist men även i andra grupper och samarbeten. Bland annat var hon en del av gruppen Oh Laura var superhit Release Me slog igenom över hela världen. Dessutom har hon varit en av medlemmarna i gruppen Cookies N’Beans som också deltagit två gånger i Melodifestivalen: 2009 (med What If, som inte gick vidare från sin deltävling) och 2013 (med Burning Flags, som åkte ut i Andra chansen). Förutom i det samarbetet har Frida Öhrn också deltagit i Melodifestivalen 2004 med gruppen LaRoxx med vars (Are U) Ready Or Not inte tog sig vidare från sin deltävling.

Sedan 2014 satsar Frida Öhrn solo och samma år släpptes både debutsingel som följdes upp med en EP. Därefter har hon också synts på teaterscener i Stockholm. Det är mycket som har hunnits med och nu kommer ännu mer då Frida för fjärde gången ställer sig på Melodifestivalscenen. Denna gång som soloartist med låten “We Are One” som hon gjort med låtskrivarna Hampus Eurenius och Nicklas Eklund. Själva låten beskrivs som “en akustisk upptempolåt med indieinslag om att man aldrig är ensam i sina känslor, en kampsång om att vara tillsammans”.

 

Hanna Ferm föddes 23:e oktober 2000 i Pixbo i Västergötland. Publikt blev hon känd när hon år 2014 sökte till Talang, där det däremot tog stopp efter det andra kvalprogrammet. Istället gjorde hon ett nytt försök i en annan talangtävling, nämligen Idol 2017. Juryn där tyckte om hennes audition och det tog henne vidare till slutaudition där hon gick vidare till kvalprogrammen och röstades fram som veckofinalist. Varje fredagsfinal höll hon sig kvar och gick till sist till finalen där hon hamnade på andra plats. Karriären tog därefter fart då hon under 2018 släppte två singlar (Habit och Never Mine).

Ifjol, 2019, deltog hon i Melodifestivalen tillsammans med Liamoo och låten “Hold You” som tog dem ända till tredjeplatsen i finalen. Efter det har det varit fullt upp för Hanna som efter att ha gått ut gymnasiet nu satsar heltid på musiken. Nu får hon dessutom chans till mer uppmärksamhet då hon för andra året på raken tävlar i Melodifestivalen, denna gång som soloartist. Låten hon medverkar med heter “Brave” och den är gjord av trion David Kjellstrand, Jimmy Jansson och Laurell Barker. Själva låten beskrivs som “en spöklik poplåt om att hantera och möta sina rädslor”.

 

Jakob Karlberg föddes den 13:e september 1994 i Alingsås där han sedan kom att växa upp. Under skoltiden var han klasskamrat med Moa Lignell som slog igenom stort i Idol 2011. Jakob har sysslat med musiken i stort sett hela livet, han har spelat i olika band men framförallt gått sin egen väg. 2015 fick han skivkontrakt och singeln Fan va bra blev en stor hit det året. Det ledde såklart till att Jakob fick uppträda på stora scener och att det sedan släpptes en uppföljare.

Nu fem år efter “Fan va bra” kommer Jakob att tävla i Melodifestivalen med låten “Om du tror att jag saknar dig” som han gjort med trion Nanne Grönvall, Isak Hallén, Henrik Moreborg,. Själva låten beskriv som “en klassisk svensk gitarrdriven poplåt”.

Vi ska även tillägga att Nanne Grönvall, som vi presenterar som nästa artist nedan, har varit med och gjort Jakobs tävlingsbidrag.

 

Artisten och Melodifestival-veteranen Marianne Elisabeth “Nanne” Grönvall (född 18:e maj 1962 i Stockholm) behöver kanske ingen närmare presentation med tanke på hur många gånger hon varit med i tävlingen förut. I år blir det åttonde gången hon deltar, tidigare år har varit 1986 och 1987 (med gruppen Sound of Music), 1996 (med gruppen One More Time) och 1998, 2003, 2005 och 2007 som soloartist. Lägg även därtill att hon har varit låtskrivare till många bidrag (både sina egna och men även andras) och att hon dessutom tävlat i den brittiska Eurovision-uttagningen 2001 med låten Men (som hamnade på fjärde plats). Som sagt många uppträdanden har det blivit!

Förutom Melodifestivalen har Nanne haft en gedigen karriär som artist på en mängd olika scener och hon har släppt en mängd album. Hon är gift med Peter Grönvall som även funnits med i alla sammanhang. Deras två gemensamma barn Charlie och Felix är också musiker (de tävlade bl.a. i svenska Melodifestivalen 2014).

Det har gått många år sedan Nanne själv tävlade på Melodifestivalscenen. 2019 var hon en av låtskrivarna bakom Arvingarnas “I Do”-succé i Melodifestivalen och till 2020 valde hon och maken Peter att skicka in låten “Carpool Karaoke” som de gjort tillsammans och nu är de med i tävlingen igen.

 

I Melodifestivalen 2020 har artisterna Ellen Benediktson (född 25:e april 1995) och Simon Peyron (född 8:e november 1993) gått ihop till en duo i tävlingen. Lite kort kan man säga att bägge två är artister som på olika håll slagit igenom på olika sätt. Simon är sångare i metalbandet Outtrigger och är tillsammans med SVT-profilen Malin Olsson, medan Ellens karriär uppmärksammades när hon var stand-in-artist för Frankrike inför repetitionerna i Eurovision 2013.

Bägge två har tidigare deltagit i Melodifestivalen. Året var 2014 men den gången tävlade de som varsin akt. Ellen framförde den stillsamma balladen Songbird och skrällde sig hela vägen till final medan Simon och hans Outtrigger tävlade med låten Echo som tog sig till Andra chansen där de slogs ut i den avgörande finalduellen. Outtrigger har inte återkommit i tävlingen sedan dess, det har däremot Ellen gjort. 2015 ställde hon upp med låten Insomnia”, men den tog sig inte vidare från sin deltävling.

Nu är de tillbaka igen i tävlingen och denna gång som en duo. Deras tävlingsbidrag heter “Surface” och den har Ellen varit med och gjort tillsammans med Paul Rey, Laurell Barker, Anderz Wrethov och Sebastian von Koenigsegg. Själva låten beskrivs som “en ballad i duettformat som handlar om vad som pågår under ytan i en relation”.

Paul Rey, som är en av låtskrivarna till bidraget, också tävlar med ett eget bidrag årets Melodifestival, men den medverkade i den andra deltävlingen under titeln ”Talking In My Sleep” och har tagit sig till Andra Chansen.

 

Victor Fritz-Crone, här under artistnamnet Victor Crone, föddes den 31:a januari 1992 i Österåker, Sverige. Han började med musiken när han var 15 år, då han började spela gitarr och skriva egna låtar. Många känner säkert igen Victor Crone eftersom att han deltog i Melodifestivalen 2015 tillsammans med Behrang Miri med bidraget “Det Rår Vi Inte För“. De gick vidare till andra chansen där de förlorade duell mot Samir & Viktor.

Efter det startade Victor ett samarbete med den estniske låtskrivaren Stig Rästa som år 2019 tog honom till den estniska Eurovision-uttagningen. Där tävlade Victor med låten “Storm” som verkligen tog Storm över hela Estland eftersom han vann uttagningen. Därför fick han som tredje svenska artist (efter Anna Sahlene och Sandra Oxenryd) representera Estland i Eurovisionen, där han tog sig till final och en 20:e plats.

Men nu, ett år senare, är Victor tillbaka i Melodifestivalen igen. Denna gång tävlar han med låten “Troubled Waters” som han har gjort tillsammans med Dino Medanhodzic och Benjamin Jennebo,. Själva låten beskrivs som “en stor arenapoplåt som handlar om att ta sig igenom tuffa perioder i livet”.

Victor tävlar även i den estinska uttagningen till Eurovision Song Contest i år med bidraget ”Üks kord veel” som låtskrivare tillsammans med Fred Krieger, Vallo Kikas och Stig Rästa. Det är gruppen Traffic som framför låten och den har tagit sig till final. En final som avgörs den 29:e februari.

 

William Stridh föddes den 16:e augusti 1997 i Söderhamn. Numera är han bosatt i Stockholm där han bedriver sin artistkarriär. 2018 sökte han sig till TV4-programmet Idol och kom med kanske tack vare sin audition med låten “Body Language”. Han tog sig sedan hela vägen från slutaudition till kvalveckan och blev framröstad som en av veckofinalisterna. Han lyckades hålla sig kvar länge i tävlingen men åkte ut under den nionde veckan (kvartsfinalprogrammet).

Nu några år efter Idol-äventyret kommer han tillbaka upp i rampljuset igen, för nu debuterar han i Melodifestivalen med låten “Molnljus” som han gjort tillsammans med Markus Lidén, Christian Holmström och David Kreuger. Själva låten beskrivs som “en organisk midtempolåt som handlar om att bli lämnad”.

 


 

Kommentera