Eurovision 2019: Finalens startordning är presenterad – Sverige får nr 9 av 26

EUROVISION 2019. Efter de två semifinalernas avgöranden i Eurovision 2018 har finalstartfältet nu fått sina 26 tävlande. Direkt efter att sista lottningen ägde rum satte sig produktionen ned för att göra startordningen och under natten mot fredagen den 17:e maj presenterades den.

För Sveriges del innebär det att John Lundvik fått startnummer 9 av 26. Han kommer att tävla efter Nordmakedonien och före Slovenien, vilket innebär två ganska långsamma ballader. Detta kan såklart gynna John Lundvik som har en upptempolåt.

Nederländerna, som är förhandsfavorit nr 1 hos spelbolagen, går ut tre nummer efter Sverige, alltså som nr 12. Artisten Duncan Laurence får Cypern före sig och Grekland efter. Ytterligare två förhandsfavoriter, men från semi 1.

 

Startordningen

Hela ordningen från nr 1 till 26 ser ut som följer:

 

 1. Malta: Michaela Pace – “Chameleon“
 2. Albanien: Jonida Maliqi – “Ktheju tokës“
 3. Tjeckien: Lake Malawi – “Friend of a Friend
 4. Tyskland: S!sters – “Sister“
 5. Ryssland: Sergey Lazarev – “Scream“
 6. Danmark: Leonora – “Love is Forever“
 7. San Marino: Serhat – “Say Na Na Na“
 8. Nordmakedonien: Tamara Todevska – “Proud“
 9. Sverige: John Lundvik – “Too Late For Love“
 10. Slovenien: Zala Kralj & Gašper Šantl – “Sebi“
 11. Cypern: Tamta – “Replay“
 12. Nederländerna: Duncan Laurence – “Arcade“
 13. Grekland: Katerine Duska – “Better Love“
 14. Israel: Kobi Marimi – “Home“
 15. Norge: KEiiNO – “Spirit in the Sky“
 16. Storbritannien: Michael Rice – “Bigger Than Us“
 17. Island: Hatari – “Hatrið mun sigra”
 18. Estland: Victor Crone – “Storm“
 19. Vitryssland: ZENA – “Like It“
 20. Azerbajdzjan: Chingiz – “Truth“
 21. Frankrike: Bilal Hassani – “Roi“
 22. Italien: Mahmood – “Soldi“
 23. Serbien: Nevena Božović – “Kruna“
 24. Schweiz: Luca Hänni – “She Got Me“
 25. Australien: Kate Miller-Heidke – “Zero Gravity“
 26. Spanien: Miki – “La venda“

 

Så här avgjordes startordningen

För att göra startordningen för finalen så rättvis som möjligt så har produktionen först använt lottningsmetoden för att avgöra vilka länder som ska tävla i respektive starthalva. Länder som under presskonferenserna har lottats till första starthalvan har fått ett startnummer mellan 1-13 och länderna som lottats till andra starthalvan har fått ett startnummer mellan 14-26. Enda landet som inte gjort detta är Israel, som av rättviseskäl fått ett exakt startnummer lottat bland 1-26. Detta gjordes på delegationsmötet i mars och resultatet blev startnummer 14.

Efter att alla finalklara länder (Big Five, 10 stycken semi 1-vinnare och 10 stycken semi 2-vinnare) hade fått sina starthalvor lottade har produktionen satt sig ned för att sätta ordningen. De har varit tvungna att hålla länderna inom halvorna och framförallt har de inte fått byta startnummer för Israel, men annars har de fått sätta länderna i vilken ordning de velat. Kriterier som de har utgått ifrån har bland annat varit att variera olika tempon och genrer, solo och grupper, användandet av rekvisita på scenen samt annan variation. Övervägande tydligt blir årets final en upptempofinal med egentligen bara tre låtar som kan klassificeras som ballader.

Startordningen har inför presentationen godkänts av EBU:s exekutiva chef Jon Ola Sand samt av Frank-Dieter Freiling, som är ordförande för Eurovisions referensgrupp.

 


 

Kommentera