Eurovision 2019: Slutspurt inför deadline

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Under vecka 10 sker slutspurten då alla länder behöver vara klara med sina val till Eurovision 2019. Sverige kommer att bli sist ut av alla att välja artist och bidrag genom en nationell uttagning medan ett stort antal andra länder som har valt internval som metod först nu offentliggör hela eller delar av sina val. Här kommer fyra av de senaste valen som presenterats.

 

Grekland: Katrine Duska – ”Better Love”

Tidigare i februari stod det klart att Grekland för fjärde gången gillt gör internval av artist då grekiska ERT i februari i år valde ut den grekisk-kanadensiska sångerskan Katerine Duska att representera Grekland i Eurovision 2019. Nu i Eurovisions slutspurt står det klart att även låten har valts ut internt och den heter ”Better Love” som Katerine Duska gjort tillsammans med David Sneddon och Leon of Athens. Den musikvideo som också släppts (se ovan) är regisserad av Efi Gousi.

Grekland har haft flera år i rad med svaga placeringar i Eurovision, inte minst sedan man för andra gången på två år inte ens kvalade vidare till finalen. Tror du att Katerine kommer att lyckas återta den status Grekland hade på 00-talet?

 

 

Nederländerna: Duncan Laurence – ”Arcade”

I januaris andra hälft presenterades den nederländska sångaren Duncan Laurence som Nederländernas val till Eurovision 2019. Det blev således ytterligare ett år när TV-bolaget AVROTROS inte höll någon nationell uttagning för att välja artist och bidrag. Vilket bidrag han skulle få med sig till Eurovision var vid den tidpunkten höjt i dunkel men nu i slutspurten står det klart att det blir med låten ”Arcade” som han kommer åka till Tel Aviv med. Fram till dess kommer han att helt fokusera på sitt framträdande med sitt kreativa team bestående av både koreograf och ljusteam, men även med support av Ilse DeLange som själv har Eurovision-erfarenhet från 2014…

Även om Nederländerna år efter år väljer internt så är det möjligen ett framgångsrecept. För efter att aldrig ha lyckats kvala in till finaler (2005-2012) har Nederländerna konsekvent med undantag för ett försök alltid tagit sig till final och fått hyfsade placeringar. Tror du att Duncan Laurence kan fortsätta den trenden?

 

 

San Marino: Serhat – ”Say Na Na Na”

Ungefär samtidigt som Nederländernas artistval presenterades kom San Marino med sitt besked. TV-bolaget SMRTV hade tidigare valt att stryka den nationella uttagning man hade haft året innan och istället återgå till internvalet. Artisten som valdes ut blev en riktig favorit i repris, men inte med ett femte försök med Valentina Monetta utan med turkiska sångaren Serhat, som representerade San Marino i Eurovision 2016. Den gången tog sig San Marino inte till final, men nu får alltså Serhat en ny chans.

Under Eurovisions slutspurt presenterades bidraget ”Say Na Na Na” som Serhats tävlingsbidrag i Eurovision 2019. Tror du att San Marino nu äntligen kan ta sin andra finalplats i Eurovision?

 

 

Schweiz: Luca Hänni – ”She Got Me”

Schweiz har haft det motigt i Eurovision med flera dåliga slutplaceringar. Landet har inte varit i final sedan Sebalters ”Hunter of Stars” i Köpenhamn 2014 och har bara lyckats ta två topp 10-placeringar på 25 år! Så efter ännu en förlust i Lissabon 2018 tog SRG SSR nya tag och skrotade sin nationella uttagning. Man ville däremot ha inskickade låtar men satte dessa i händerna på en inbjuden publikpanel och internationell jury (precis som i Tysklands uttagning) som internt fick rösta fram det bidrag som skulle få bli Schweiz’ bidrag i Eurovision 2019.

Nu efter många månaders väntan står det klart att valet har fallit på artisten Luca Hänni med låten ”She Got Me”, en låt som Luca gjort tillsammans med ett internationellt låtskrivarteam varav två av dem är svenska låtskrivare: Jon Hällgren och Lukas Hällgren. Övriga låtskrivare (förutom Luca Hänni) är Laurell Barker och Mac Frazer.

Är det ”She Got Me” som tar Schweiz upp till toppen igen i Eurovision? Vad gissar du?

 

 

Andra val som nyligen offentliggjorts

Under veckan som gått har även Cypern släppt sitt tävlingsbidrag  Replaytill sångerskan Tamta och på torsdagskvällen den 7:e mars hölls den vitryska finalen där sångerskan ZENA vann med låten “Like It“.

OBS! Fler internval kommer högst sannolikt presenteras denna vecka!

 


 

Kommentera