Eurovision 2019: Slutspurt inför deadline (del 3)

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Under vecka 10 har det skett slutspurt i nationella uttagningar med många internval som presenterats. Söndagen den 10:e mars presenterades de sista officiella valen till Eurovision 2019 från Armenien, Israel och Malta.

 


Armenien: Srbuk – ”Walking Out”

Armenien blev det första landet för säsong 2019 att presentera sitt artistval, vilket skedde redan den 30:e november 2018. Istället för att välja artist och bidrag genom Depi Evratesil (som TV-bolaget AMPTV gjort de senaste två åren) återgick man till det klassiska internvalet. Valet föll på 24-åriga sångerskan Srbuk (artistnamn för Srbuhi Sargsyan).

Vid tidpunkten för artistpresentationen var inget tävlingsbidrag klart, utan AMPTV ville ha in förslag på låtar via en antagning. Hur valet skett därefter är något oklart men klart är i alla fall nu så här i slutskedet av säsongen att Srbuk kommer att tävla med låten ”Walking Out”, som bl.a. har gjorts av Garik Papoyan som var en av låtskrivarna bakom Armeniens succélåt ”Not Alone” som Aram Mp3 tävlade med i Köpenhamn 2014 (och blev fyra).

Tror du att Srbuk kommer kunna ta Armenien till en topplacering? Kommentera gärna!

 


Israel: Kobi Marimi – ”Home”

Värdlandet Israel körde på sitt Idoltävlingskoncept HaKokhav HaBa L’Eurovizion som efter månader av auditions, kvalprogram och dueller till sist ledde fram till en final där sångaren Kobi Marimi som tog hem segern. Vid tidpunkten för segern, som var den 12:e februari, kom beskedet att tävlingsbidraget skulle utses internt. En tid senare meddelades att bidraget heter ”Home” och låten släpptes officiell den 10:e mars. Bidraget är gjort av duon Ohad Shargai och Inbar Weitzman.

 


Malta: Michaela Pace – ”Chameleon”

Malta valde precis som Israel att köra på ett Idoltävlingskoncept, i det här fallet den första säsongen av X Factor Malta. Efter mängder av auditions, kvalprogram och livesändningar hade fyra artister (Petra, Nicole Frendo, Owen Leuellen och Michaela Pace) lyckats ta sig hela vägen till den avgörande finalen, som bestod av en rad framträdanden och röstningsomgångar. Till sist blev det i alla fall sångerskan Michaela Pace som vann allting och som därmed får representera Malta i Eurovision 2019.

Precis som Israel har tävlingsbidraget valts ut i en intern process och valet meddelades den 10:e mars. Bidraget som Michaela ska tävla med i Tel Aviv heter ”Chameleon” och är gjort av teamet Joacim Person, Paula Winger, Borislav Milanov och Johan Alkenäs. Flera personer i det här gänget kanske ni känner igen, och mycket riktigt: ja det är låtskrivarteamet (åtminstone två/tre av dem) bakom flera av de senaste årens hits i Eurovisionen, bland annat Serbiens, Bulgariens och Makedoniens Eurovisionbidrag 2017 och Österrikes bidrag 2018, som efter juryröstningen ledde stort men som sedan blev trea. Joacim Persson och Borislav Milanov låg även bakom Bulgariens Eurovisionbidrag 2016, som tog upp Bulgarien till en hedrande fjärdeplats i Globenfinalen.

 


 

Kommentera