Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovisionnytt vecka 15, 2018

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

På agendan

Vi fortsätter att räkna ned till Eurovision 2018

Om några veckor är det dags för årets Eurovision Song Contest att dra igång. Inför tävlingen börjar kommer vi att presentera årets tävlande och förutom presentationer betygsätter vi i panelen bidragen med poäng från noll till fem.

Vi publicerar nya delar här varje dag mellan den 2:a och 23:e april. Nya delar dyker upp antingen klockan 12:00 och/eller kl. 18:00 CET.

 

 

Följ våra topplistor inför årets Eurovision

Då var det åter dags för de traditionella listorna som vi har årligen här i panelen. Som vanligt rankar vi våra favoriter från alla Eurovision-bidrag för veckorna inför Eurovision Song Contest 2018 börjar. I fredags publicerade vi vår fjärde topplista för säsongen, och denna fredag kommer topplista nr 5.

I halvtid leder Danmark följt av Frankrike, Bulgarien och Ungern.

 

Inför-program

Finland är igång med sin De Eurovisia

I vanlig ordning sänder finlandssvenska kanalen Svenska YLE sin ”Inför Eurovision”-serie, kallad De Eurovisa under ledning av Eva Frantz och Johan Lindroos.

Årets säsong är uppdelad på fem avsnitt som sänds i YLE Fem (samt även på deras Play-tjänst Arenan) på söndagar kl. 19:50 finsk tid.

Varje avsnitt har förutom programledarna, två gäster. Det är gästerna och programledarna som betygsätter varje låt efter ett kortare uppspel och diskussion. Poängen går från 1 (som är lägst) till 10 (som är högst).

Gästerna i årets säsong är Sofia Finnilä och Jakob Norrgård (avsnitt 1), Erica Back och Mårten Svartström (avsnitt 2), Axel Ehnström och Jennie Storbacka (avsnitt 3), Riko Eklundh och Felicia Järnström (avsnitt 4) och Linda Lampenius och Malin Nyqvist (avsnitt 5). Notera att de tre första avsnitten redan har sänts. Dessa finns tillgängliga på Arenan, men vi länkar dem här: avsnitt 1, avsnitt 2 och avsnitt 3.

 

 

SVT satsar på ”Studio Eurovision”

Nej, det blir inget nytt ”Inför Eurovision” hos SVT även i år. Däremot kommer man vara på plats med egna TV-sändningar inför Eurovision på plats nere i Lissabon i sitt ”Studio Eurovision”.

Detta program har SVT sänt tidigare år, både 2013 i Malmö och 2016 i Stockholm, dessa gånger under ledning av programledaren Gina Dirawi. Denna gång blir det programledaren Malin Olsson, känd från Barnkanalen och programmet Fredagskväll med Malin som tar över stafettpinnen när SVT gör två sändningar på plats i Lissabon. Malin Olsson har tidigare även varit programledare för ”Inför Eurovision” och även kommenterat Eurovision med Edward af Sillén. Bägge gångerna var 2014.

SVT gör två sändningar med Studio Eurovision, det första programmet sänds söndagen innan tävlingen börjar.

 

 

Eurovision Pre Partyn

Londons och Moskvas partyn är avklarade

Förra veckan var det dags för ytterligare förfester till Eurovision 2018 som hölls i London respektive Moskva.

I London, där festen hölls traditionsenligt på Café de Paris uppträdde 18 av årets tävlande artister inför publiken, och utöver dem fanns en del gästartister på plats som t.ex. Felix Sandman (som blev tvåa i årets Melodifestival) och Corinne Hermès (Luxemburg, 1983 – Eurovisionvinnaren det året). Här finns en sammanfattning om Londons deltagare samt videoklipp från liveframträdandena och intervjuer.

Moskvafesten hade något färre deltagare än London, endast fem deltagare vilka var Sevak Khanagyan från Armenien, Aisel från Azerbajdzjan, Christabelle från Malta, DoReDos från Moldavien samt hemmanationens (Rysslands alltså) Julia Samoylova. Utöver dem fanns flertalet gästartister med i uppställningen.

Nu efter London och Moskva fortsätter festerna, först till Tel Aviv i Israel följt av Amsterdam på lördag.

 

 

Denna tisdag (10 april): Israel Calling 2018 (Tel Aviv, Israel)

Israel bjuder in Eurovisionartister och fans att besöka Israel under fyra dagar (8-11 april) för fest och glädje. Eventet har ägt rum tidigare år och varit populärt, och i år beräknas ett stort antal artister finnas på plats. Enligt eventets Facebooksida kommer själva konserten äga rum tisdagen den 10:e april på Rabin Square i Tel Aviv med start kl. 19:00 CEST (grindarna öppnar kl. 18:00). De artister som än så länge har bekräftats är (med reservation för tillägg och förändringar):

 

 • – Sevak Khanagyan (Armenien)
 • – Jessica Mauboy (Australien)
 • – Aisel (Azerbajdzjan)
 • – Sennek (Belgien)
 • – Rasmussen (Danmark)
 • – Iriao (Georgien)
 • – Madame Monsieur (Frankrike)
 • – Ryan O’Shaughnessy (Irland)
 • – Netta (Israel)
 • – Ari Ólafsson (Island)
 • – Laura Rizzotto (Lettland)
 • – Ieva Zasimauskaite (Litauen)
 • – Eye Cue (Makedonien)
 • – DoReDos (Moldavien)
 • – Vanja Radovanović (Montenegro)
 • – The Humans (Rumänien)
 • – Jessika feat. Jennifer Brening (San Marino)
 • – Zibbz (Schweiz)
 • – Sanja Ilić & Balkanika (Serbien)
 • – Lea Sirk (Slovenien)
 • – Alfred & Amaia (Spanien)
 • – SuRie (Storbritannien)
 • – Mikolas Josef (Tjeckien)
 • – Alekseev (Vitryssland)
 • – Cesár Sampson (Österrike)
 • Gästartist: Dana International (Israel, Eurovisionvinnare 1998, tävlade även 2011)
 • Gästartist: Izhar Cohen (Israel, Eurovisionvinnare 1978)
 • Gästartist: Holy Wigs

 

 

Denna lördag (14 april): Eurovision in Concert (Amsterdam, Nederländerna)

I år firar Eurovision in Concert 10 år, och därför har det förlagts till arenan AFAS Live som rymmer upp till 6000 personer.

Än så länge är dessa artister inbokade (med reservation för tillägg och förändringar):

 

 • – Sevak Khanagyan (Armenien)
 • – Jessica Mauboy (Australien)
 • – Sennek (Belgien)
 • – EQINOX (Bulgarien)
 • – Rasmussen (Danmark)
 • – Saara Aalto (Finland)
 • – Madame Monsieur (Frankrike)
 • – Ryan O’Shaughnessy (Irland)
 • – Ari Ólafsson (Island)
 • – Netta (Israel)
 • – Laura Rizzotto (Lettland)
 • – Ieva Zasimauskaite (Litauen)
 • – Eye Cue (Makedonien)
 • – Christabelle (Malta)
 • – DoReDos (Moldavien)
 • – Vanja Radovanović (Montenegro)
 • – Waylon (Nederländerna)
 • – Gromee feat. Lukas Meijer (Polen)
 • – Jessika feat. Jenifer Brenning (San Marino)
 • – Zibbz (Schweiz)
 • – Sanja Ilić & Balkanika (Serbien)
 • – Lea Sirk (Slovenien)
 • – Alfred & Amaia (Spanien)
 • – SuRie (Storbritannien)
 • – Benjamin Ingrosso (Sverige)
 • – Mikolas Josef (Tjeckien)
 • – Michael Schulte (Tyskland)
 • – Mélovin (Ukraina)
 • – AWS (Ungern)
 • – Alekseev (Vitryssland)
 • – Cesár Sampson (Österrike)

 

 

Lördag 21 april: Eurovision Spain Pre-Party 2018 (Madrid, Spanien)

Årets spanska förfest hålls på Sala La Riviera i Madrid som kommer ha plats för ca 1800 personer. Festen pågår under två dagar, fredagen den 20:e april med främst gästartister och årets spanska representanter Alfred & Amaia, samt lördag 21:a april då med årets Eurovisiondeltagare.

Än så länge är dessa artister inbokade (med reservation för tillägg och förändringar):

 

 1. – Sevak Khanagyan (Armenien)
 2. – Sennek (Belgien)
 3. – Madame Monsieur (Frankrike)
 4. – Ari Ólafsson (Island)
 5. – Ryan O’Shaughnessy (Irland)
 6. – Laura Rizzotto (Lettland)
 7. – Eye Cue (Makedonien)
 8. – DoReDos (Moldavien)
 9. – Jessika feat. Jenifer Brenning (San Marino)
 10. – Zibbz (Schweiz)
 11. – Lea Sirk (Slovenien)
 12. – Alfred & Amaia (Spanien)
 13. – SuRie (Storbritannien)
 14. – Mikolas Josef (Tjeckien)
 15. – Michael Schulte (Tyskland)
 16. – Alekseev (Vitryssland)
 17. Gästartist: Jorge González (deltagit i Operación Triunfo)
 18. Gästartist: Jenny (Andorra 2006)
 19. Gästartist: Manel Navarro (Spanien 2017)
 20. Gästartist: Susanne Georgi (Andorra 2009)
 21. Gästartist: Filipa Sousa (Portugal 2012)

 

 

Eurovisionnyheter gällande Lissabon

Uppdatering från scenbygget i Lissabon

Den 1:a april flyttade portugisiska TV-bolaget RTP officiellt in i årets tävlingsarena Altice Arena i Lissabon för att påbörja scenbygget inför Eurovision. Arbetets gång går att följa på Ola Melzigs blogg.

De första bilderna som publicerades i början av april visade på att man precis kommit igång med själva ljusriggen. Nu snart tio dagar senare är det full fart inne i arenan vilket ESCToday.com visar. Även om scenen ännu inte verkar vara på plats så verkar allt flyta på bra. Följ gärna uppdateringar från Ola Melzigs blogg (M&M Productions).

 

 

Biljetterna till Eurovisionfinalen är helt utsålda

Förra veckan släppte RTP de sista biljetterna till årets Eurovision Song Contest. Och i och med detta är nu samtliga biljetter till finalen den 12:e maj slutsålda.

Det har varit ett högt tryck på alla biljetter i år och även om RTP har spridit ut biljettsläppen är det nu relativt omöjligt att få tag på biljetter till åtminstone finalen. Enstaka biljetter till semifinalernas genrep (och i viss mån första semins livesändning) finns kvar på BlueTicket.pt.

Totalt genomförs nio sändningar varav tre är direktsändningar och resterande är genrep.

 

 

Pavilhão de Portugal kommer att användas som presscenter i Lissabon

Sedan tidigare är det känt att Altice Arena blir själva tävlingsarenan, men nu kommer info om att Pavilhão de Portugal kommer vara presscenter.

Inne i själva presscentret, som endast är öppen för produktionspersonal och ackrediterad presskår kommer att innehålla en mängd olika områden. Bland annat kommer ackrediterad presskår kunna ha sina arbetsplatser här och de kommer även ha tillgång till bl.a. presskonferenshallen och intervjudesk. Det är ju i presscentret som alla presskonferenser med artisterna och högsta ledningen kommer att äga rum. Cirka 2000 journalister/fans kommer att vara på plats.

Presscentret ligger ett stenkast från Altice Arena.

 

 

4 veckor kvar till Eurovision 2018 – vi kollar hur oddsen ser ut

Det är nu 4 veckor kvar till Eurovision 2018 äger rum och vi fortsätter att kolla hur oddsmakarna just nu gissar utgången av tävlingen. Oddsen gäller både helhetsmässigt samt även semifinal för semifinal.

Vi gör oddscheck varje vecka till och med vecka 19 då det är dags för Eurovision 2018 i Lissabon att avgöras. Semifinalerna går av stapeln tisdagen den 8:e maj och torsdagen den 10:e maj, medan finalen sänds lördagen den 12:e maj. Av årets 43 länder måste 37 av dem kvala om 20 finalplatser. Resterande 6 länder (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien, Tyskland samt värdlandet Portugal) är redan klara för tävlan i finalen.

Vänligen notera att oddsen som presenteras i artikeln både helhet och för semifinalerna är en sammanvägning mellan olika bettingsajters odds. Vi reserverar oss även för att förändringar kan ha skett efter vår mätning som gjordes den 9:e april omkring kl. 15:30 CEST.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen