Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovisionnytt vecka 14, 2018

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

På agendan

Nu börjar vi räkna ned till Eurovision 2018

Om några veckor är det dags för årets Eurovision Song Contest att dra igång. Inför tävlingen börjar kommer vi att presentera årets tävlande och förutom presentationer betygsätter vi i panelen bidragen med poäng från noll till fem.

Vi publicerar nya delar här varje dag mellan den 2:a och 23:e april. Nya delar dyker upp antingen klockan 12:00 och/eller kl. 18:00 CET.

 

 

Följ våra topplistor inför årets Eurovision

Då var det åter dags för de traditionella listorna som vi har årligen här i panelen. Som vanligt rankar vi våra favoriter från alla Eurovision-bidrag för veckorna inför Eurovision Song Contest 2018 börjar. I fredags publicerade vi vår tredje topplista för säsongen, och denna fredag kommer topplista nr 4.

 

 

Eurovision Pre Partyn

Denna torsdag (5 april): London Eurovision Party (London, Storbritannien)

Hålls på Café de Paris i London. Dessa artister är än så länge inbokade (med reservation för tillägg och förändringar):

 

 • – Eugent Bushpepa (Albanien)
 • – Jessica Mauboy (Australien)
 • – EQUNIOX (Bulgarien)
 • – Rasmussen (Danmark)
 • – Madame Monsieur (Frankrike)
 • – Ryan O’Shaughnessy (Irland)
 • – Ari Ólafsson (Island)
 • – Ieva Zasimauskaite (Litauen)
 • – Vanja Radovanović (Montenegro)
 • – Gromee feat. Lukas Meijer (Polen)
 • – The Humans (Rumänien)
 • – Jessika feat. Jenifer Brenning (San Marino)
 • – Zibbz (Schweiz)
 • – Alfred & Amaia (Spanien)
 • – SuRie (Storbritannien)
 • – Benjamin Ingrosso (Sverige)
 • – Mikolas Josef (Tjeckien)
 • – Cesár Sampson (Österrike)
 • Gästartist: Corinne Hermès (Luxemburg, 1983 – Eurovisionvinnaren det året)
 • Gästartist: Margaret Berger (Norge, 2013)
 • Gästartist: Stella & Alexandra (finalister i Norsk Melodi Grand Prix 2018, tävlade som en duo)
 • Gästartist: Suzy (Portugal, 2014)
 • Gästartist: Felix Sandman (tvåa i Melodifestivalen 2018)
 • Gästartist: Lucie Jones (Storbritannien, 2017)

 

 

Denna lördag (7 april): Moscow Eurovision PreParty (Moskva, Ryssland)

Ifjol ställdes det ryska Prepartyt in p.g.a. att Ryssland hoppade av Eurovisionen det året, men i år är man tillbaka igen och håller ett preparty i huvudstaden Moskva. Eventet sker denna lördag (7 april) och än så länge är dessa gäster inbjudna (med reservation för tillägg och förändringar):

 

 • – Sevak Khanagyan (Armenien)
 • – Aisel (Azerbajdzjan)
 • – DoReDos (Moldavien)
 • – Julia Samoylova (Ryssland)
 • Gästartist: Kristian Kostov (Bulgarien, 2017)
 • Gästartist: Dmitry Koldun (Vitryssland, 2007)
 • Gästartist: IVAN (Vitryssland, 2016)
 • Gästartist: Dina Garipova (Ryssland, 2013)
 • Gästartist: Tolmachevy Sisters (Ryssland i Junior Eurovision 2006 och Eurovision 2014)
 • Gästartist: Philipp Kirkorov (låtskrivare och artist)

 

 

Tisdag 10 april: Israel Calling 2018 (Tel Aviv, Israel)

Israel bjuder in Eurovisionartister och fans att besöka Israel under fyra dagar (8-11 april) för fest och glädje. Eventet har ägt rum tidigare år och varit populärt, och i år beräknas ett stort antal artister finnas på plats. Enligt eventets Facebooksida kommer själva konserten äga rum tisdagen den 10:e april på Rabin Square i Tel Aviv med start kl. 20:00 (grindarna öppnar kl. 18:00). De artister som än så länge har bekräftats är (med reservation för tillägg och förändringar):

 

 • – Eugent Bushpepa (Albanien)
 • – Sevak Khanagyan (Armenien)
 • – Jessica Mauboy (Australien)
 • – Sennek (Belgien)
 • – Rasmussen (Danmark)
 • – Iriao (Georgien)
 • – Madame Monsieur (Frankrike)
 • – Ryan O’Shaughnessy (Irland)
 • – Netta (Israel)
 • – Ari Ólafsson (Island)
 • – Laura Rizzotto (Lettland)
 • – Ieva Zasimauskaite (Litauen)
 • – Eye Cue (Makedonien)
 • – Vanja Radovanović (Montenegro)
 • – The Humans (Rumänien)
 • – Zibbz (Schweiz)
 • – Sanja Ilić & Balkanika (Serbien)
 • – Lea Sirk (Slovenien)
 • – Alfred & Amaia (Spanien)
 • – SuRie (Storbritannien)
 • – Mikolas Josef (Tjeckien)
 • – Alekseev (Vitryssland)
 • – Cesár Sampson (Österrike)

 

 

Lördag 14 april: Eurovision in Concert (Amsterdam, Nederländerna)

I år firar Eurovision in Concert 10 år, och därför har det förlagts till arenan AFAS Live som rymmer upp till 6000 personer.

Än så länge är dessa artister inbokade (med reservation för tillägg och förändringar):

 

 • – Eugent Bushpepa (Albanien)
 • – Sevak Khanagyan (Armenien)
 • – Jessica Mauboy (Australien)
 • – Sennek (Belgien)
 • – EQINOX (Bulgarien)
 • – Rasmussen (Danmark)
 • – Saara Aalto (Finland)
 • – Madame Monsieur (Frankrike)
 • – Ryan O’Shaughnessy (Irland)
 • – Ari Ólafsson (Island)
 • – Netta (Israel)
 • – Laura Rizzotto (Lettland)
 • – Ieva Zasimauskaite (Litauen)
 • – Eye Cue (Makedonien)
 • – Christabelle (Malta)
 • – DoReDos (Moldavien)
 • – Vanja Radovanović (Montenegro)
 • – Waylon (Nederländerna)
 • – Gromee feat. Lukas Meijer (Polen)
 • – Jessika feat. Jenifer Brenning (San Marino)
 • – Zibbz (Schweiz)
 • – Sanja Ilić & Balkanika (Serbien)
 • – Lea Sirk (Slovenien)
 • – Alfred & Amaia (Spanien)
 • – SuRie (Storbritannien)
 • – Benjamin Ingrosso (Sverige)
 • – Mikolas Josef (Tjeckien)
 • – Michael Schulte (Tyskland)
 • – AWS (Ungern)
 • – Alekseev (Vitryssland)
 • – Cesár Sampson (Österrike)

 

 

Lördag 21 april: Eurovision Spain Pre-Party 2018 (Madrid, Spanien)

Årets spanska förfest hålls på Sala La Riviera i Madrid som kommer ha plats för ca 1800 personer.

Än så länge är dessa artister inbokade (med reservation för tillägg och förändringar):

 

 • – Eugent Bushpepa (Albanien)
 • – Sennek (Belgien)
 • – Madame Monsieur (Frankrike)
 • – Ryan O’Shaughnessy (Irland)
 • – Laura Rizzotto (Lettland)
 • – Eye Cue (Makedonien)
 • – DoReDos (Moldavien)
 • – Jessika feat. Jenifer Brenning (San Marino)
 • – Zibbz (Schweiz)
 • – Lea Sirk (Slovenien)
 • – Alfred & Amaia (Spanien)
 • – SuRie (Storbritannien)
 • – Mikolas Josef (Tjeckien)
 • – Michael Schulte (Tyskland)
 • – Alekseev (Vitryssland)

 

 

Eurovisionnyheter gällande Lissabon

Semifinalernas startordning presenterad – Sverige får startnummer 15 i semi 2

Efter många veckors väntan har EBU nu bekräftat startordningen till semifinalerna den 8:e och 10:e maj i Altice Arena i Lissabon.

Sedan år 2013 är det upp till TV-producenterna för den aktuella Eurovisionen som sätter startordningen. Den görs dock alltid utifrån semifinallottningen, vilket gör att producenterna måste ta hänsyn till bland annat vilka länder som tävlar inom de olika starthalvorna. Men utöver detta har de all makt att bestämma startordningen, även om den i slutändan måste godkännas av EBU:s nuvarande exekutiva chef Jon Ola Sand samt av ordförande i EBU:s referensgrupp, som är Dr. Frank Dieter Freiling.

Det blir Azerbajdzjan & Norge som inleder den första respektive den andra semifinalen medan Cypern respektive Ukraina avslutar den första och andra semifinalen. Sveriges Benjamin Ingrosso kommer att gå ut som nummer 15 av 18 i den andra semifinalen den 10:e maj. Den 3:e april kom beskedet om hur startordningen för 2018 års semifinaler kommer att se ut. Hela startordningen presenteras här.

 

 

Nu flyttar Eurovisionproduktionen in i Altice Arena i Lissabon

Den 1:a april flyttade portugisiska TV-bolaget RTP officiellt in i årets tävlingsarena Altice Arena i Lissabon för att påbörja scenbygget inför Eurovision. Med drygt fem veckor kvar innan tävlingen drar igång är det mycket som behöver ordnas.

Bilder som har publicerats visar hur ljusriggen i arenans tak håller på att byggas. Det är själva grunden till vad som sedan komma skall upp. Än så länge är det bara produktionsteamet som är på plats, men när scenen väl är klar ska all teknik testas innan repetitionerna drar igång. Preliminärt beräknas de första artisterna stå på årets Eurovisionsscen i slutet av denna månad, men det exakta repetitionsschemat lär nog dröja någon vecka till.

I dagarna besökte också Portugals representant Cláudia Pascoal och hennes låtskrivare och tillika körsångare Isaura arenan och fick en liten rundtur. Se bilder här.

 

Datum för CD- och DVD-släpp (förbokning är möjlig)

Den 20:e april respektive 22:a juni är de preliminära datumen för när årets Eurovision-CD och -DVD kommer att släppas. Just nu kan man förboka CD:n.

I vanlig ordning kommer det att bli en dubbel-CD med alla årets tävlingsbidrag samt en DVD med material från sändningarna som släpps. DVD:n kommer av förklarliga skäl först ut efter att tävlingen sänts, medan CD:n släpps redan före tävlingen. Inför släppet omkring den 20:e april erbjuder erbjuder Eurovision.tv förbokning av detta. Vill du förboka så gör du det här.

Priset för CD:n är på Cdon.com 199 kronor och för DVD:n 299 kronor. Priserna kan variera från återförsäljare till återförsäljare.

 

5 veckor kvar till Eurovision 2018 – vi kollar hur oddsen ser ut

Det är nu 5 veckor kvar till Eurovision 2018 äger rum och vi fortsätter att kolla hur oddsmakarna just nu gissar utgången av tävlingen. Oddsen gäller både helhetsmässigt samt även semifinal för semifinal.

Vi gör oddscheck varje vecka till och med vecka 19 då det är dags för Eurovision 2018 i Lissabon att avgöras. Semifinalerna går av stapeln tisdagen den 8:e maj och torsdagen den 10:e maj, medan finalen sänds lördagen den 12:e maj. Av årets 43 länder måste 37 av dem kvala om 20 finalplatser. Resterande 6 länder (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien, Tyskland samt värdlandet Portugal) är redan klara för tävlan i finalen.

Vänligen notera att oddsen som presenteras i artikeln både helhet och för semifinalerna är en sammanvägning mellan olika bettingsajters odds. Vi reserverar oss även för att förändringar kan ha skett efter vår mätning som gjordes den 2:a april omkring kl. 12:30 CET.

 

 

Andra nyheter

Premiär för Second Chance Contest, Lukas favoriter och Robbans favoriter 2018

Av ESC-Panelen | Publicerad

Vi skribenter här på ESC-Panelen vill passa på att meddela att årets Second Chance-projekt nu är igång.

I vanlig ordning kommer vi skribenter tycka till om de bidrag som inte fick tävla i årets Eurovision, både de låtar som åkte ut på målsnöret (som tvåor i de nationella uttagningarna) men också egna favoriter. Robban har tagit fram sina personliga favoriter och i år har också vår skribent Lukas gjort samma sak.

Vi skribenter kommer sedan lista våra favoriter bland tvåorna och bland Lukas och Robbans favoriter, vilket vi gör först efter att årets Eurovision Song Contest är avslutad. Tills dess hittar du länkar till projekten här nedan:

 

Läs mer om vår Second Chance Contest »

Läs mer & se vilka favoriter Lukas har valt ut till Lukas favoriter »

Läs mer & se vilka favoriter Robban har valt ut till Robbans favoriter »

 

 

Barbro ”Lill-Babs” Svensson har avlidit

Artistlegenden Barbro ”Lill-Babs” Svensson har gått ur tiden. Beskedet om dödsbudet kom under tisdagsförmiddagen den 3:e april då Lill-Babs döttrar gick ut med detta på sina sociala medier. Lill-Babs avled efter en kortare tids sjukdom, 80 år gammal.

Barbro ”Lill-Babs” Svensson föddes i Tå i Järvsö den 9:e mars 1938. Hon växte upp med sina föräldrar och blev musikaliskt upptäckt efter att hon gjorde ett framträdande på Barnens dag i Järvsö 1953. Sedan dess har Lill-Babs karriär hållit igång med otal utgivna låtar, album, turnéer över hela landet och en stor framgångssaga helt enkelt ända in i mål. Förutom musiken har Lill-Babs varit programledare för olika program, som t.ex. en deltävling i Melodifestivalen 2003, och själv varit gäst i otal sådana, senast i Så mycket bättre. Hon var också skådespelerska som bl.a. spelade karaktären Gugge i SVT-serien Bonusfamiljen, men även i andra serier.

Några av de mest kända låtarna som kan sägas Lill-Babs varÄr du kär i mej ännu Klas-Göran?, Itsy Bitsy, En tuff brud i lyxförpackning och Leva livet (It’s My Party).

 

Lill-Babs i Melodifestivalen

Lill-Babs har också deltagit i Melodifestivalen som artist tre gånger. Första gången var år 1960 med låten “En kyss” som dock åkte ur innan finalen. Andra gången var år 1961 då Lill-Babs framförde två melodier: “Stockholm” och “Vårvinter”. Ingen av dessa låtar vann, däremot fick Lill-Babs ändå representera Sverige i Eurovision Song Contest 1961 i Cannes med låten April April. Egentligen var det Siw Malmkvist som vann den svenska Melodifestivalen, men då massiv kritik riktades till att Siw larvat sig under framträdandet och tappat texten mitt under låten ansåg både pressen och tv-bolaget att låta Lill-Babs få åka till Eurovision istället. Det blev en 14:e placering av totalt 16 bidrag. Sedan dröjde det ett antal år till 1973 innan hon ställde upp en sista gång. Den gången hette låten Avsked från en vän som placerade sig fyra.

 

Lill-Babs i Norsk Melodi Grand Prix

En intressant kuriosa var att Lill-Babs även deltog i Norges motsvarighet tilll Melodifestivalen, nämligen Melodi Grand Prix år 1969, med låten “Juksemaker pipelort” som hamnade allra sist i finalen med noll poäng. I finalen det året tävlade 10 bidrag och Lill-Babs var den enda som blev nollad.

 

Bortglömd cover av ett tidigare ESC-bidrag

År 1979 tävlade Sandra Reemer, med artistnamnet Xandra för Nederländerna i Eurovision Song Contest. Hennes låt “Colorado” som blev en stor hit på många ställen runt om i Europa. Vad många inte känner till är att Lill-Babs gjorde en cover av den låten med en svensk version. Lyssna här.

 

Avled efter en kort tids sjukdom

Barbro “Lill-Babs” Svensson avled på sjukhus några veckor efter sin 80-årsdag. Beskedet om dödsbudet kom den 3:e april av hennes döttrar Monica Svensson, Kristin Kaspersen och Malin Berghagen.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen