Inför: Andra chansen, Melodifestivalen 2018

De tävlande i Andra chansen. Foto & montage: ESC-Panelen

INFÖR – MELODIFESTIVALEN. Lördagen den 3:e mars 2018 avgjordes momentet Andra chansen i Melodifestivalen 2018. Här nedan hittas all info du behövde veta inför sändningen.

 

Fakta

 • Tid: 20:00 – 21:30 CET
 • Plats: Kristianstad Arena, Kristianstad
 • Programledare: David Lindgren (samt Fab Freddie som sidekick)
 • Röstningsprocess: Tittarna röstar vidare fyra bidrag från lika många dueller – vinnarna går till final
 • TV-bolag/Stream: SVT1 och SVT Play – Länk
 • Missa inte: SVT Nyheters uppladdningsprogram kl. 19:30 – Länk

 

Panelen inför: Kristianstad är debutanten att få stå värd i detta Melodifestivalsammanhang, men det är inte första gången som turnén får en debutantstad när det gäller just Andra chansen. På senare år har både Helsingborg (2015) och Halmstad (2016) fått den äran och detta år är det Kristianstad som ta över stafettpinnen. Efter fyra deltävlingar är det alltså här det ska avgöras vilka fyra bidrag som tar de sista platserna i finalen.

 

Reglerna för Andra chansen: De bidrag som kommit på tredje och fjärde plats i deltävlingarna möts i dueller. I varje duell möts två bidrag som antingen har startnummer 1 eller startnummer 2. Under hela duellen går det att rösta på bägge dessa låtar genom telefon-, SMS- och hjärtröstning. En kort stund efter varje duell stängs telefonslussarna och resultatet läses av. Vinnaren i duellen går till final medan förloraren åker ut. I år har SVT sagt att varje duellresultat kommer att komma direkt efter att man läst av och kontrollerat rösterna.

I slutet av sändningen kommer också besked om startordningen för finalen. Då har SVT allokerat in de fyra vinnarna från Andra chansen tillsammans med de åtta bidrag som gick direkt till final från deltävlingarna.

Som vanligt är det SVT själva som har bestämt vilka Andra chansen-tävlande som ska mötas i respektive duell. Reglerna är dock att i varje duell måste det vara en trea som möter en fyra, och dessutom får inte två bidrag från samma deltävling mötas i samma duell.

 

Startfältet

Duell 1

 1. Margaret – In my cabana
 2. Moncho – Cuba libre

 

Duell 2:

 1. Renaida- All The Feels
 2. Olivia Eliasson – Never Learn

 

Duell 3:

 1. Felix Sandman – “Every Single Day
 2. Mimi Werner – Songburning

 

Duell 4:

 1. Sigrid Bernson – Patrick Swayze
 2. Méndez – Everyday

 

 

Mer information

 

Vilka spekuleras det om som går vidare?

Denna del ska enbart ses som spekulation eftersom resultatet av deltävlingen vid publiceringen inte har avgjorts.

 

Genrepspubliken

Under fredagens genrep gjorde Melodifestivalklubben (OGAE Sweden) sin publikundersökning. Vad som blev tydligt var att genrepspubliken anser att de bättre låtarna kommer mot slutet av programmet. Både Méndez och Sigrid Bernson som möts i fjärde duellen får här flest respektive näst flest röster, följt av Felix Sandman och Mimi Werner. Dock verkar Melodifestivalklubben inte ha ställt frågan duell för duell, vilket gör resultatet något svårtolkat. Men ska vi anta att det är duell för duell så tror genrepspubliken att Moncho, Renaida, Felix Sandman och Méndez går till final.

 

Oddsen

Enligt oddsen är tre av fyra dueller hyfsat självklara. Oddsen talar för stor fördel för Margaret mot Moncho, samt stor fördel för Renaida mot Olivia och att Felix Sandman har fördel mot Mimi Werner. Den enda duell som oddsen håller hyfsat jämn är den fjärde duellen mellan Méndez och Sigrid Bernson, där oddsen dock slutligen talar för Méndez fördel.

Om man ser till de odds satta för alla 16 artister som är kvar i tävlingen så är det egentligen bara Felix Sandman som har något att göra med toppskiktet i finalen, övriga ser ut att få en tufft placeringsmässigt.

 

Vår publikundersökning

Vi skribenter har under hela veckan ställt frågan till er läsare vilka artister ni vill ska vinna respektive duell. Ikväll kl. 18:00 CET kommer vi att avsluta omröstningen och publicera resultatet. Fram till dess är det fritt fram att rösta på!

 


 

Kommentera