Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Sverige tävlar i semifinal 2 i Eurovision 2018

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2018. Under måndagen den 29:e januari (2018) lottades semifinalerna till Eurovision 2018. Sverige lottades till den andra semifinalens andra halva.

Det är totalt 37 länder som behöver genomgå semifinalerna den 8:e och 10:e maj, och Sverige är ett av dessa länder. Det som Sverige och resterande semifinalländer tävlar om är 20 platser i finalen. Vilka länder som slutligen tar sig till final avgörs av nationella jurygrupper och tv-tittare i Europa och Australien tisdagen den 8:e maj respektive torsdagen den 10:e maj.

PS: Glöm inte att biljettförsäljningen till semifinalerna drar igång imorgon. Biljetter köps via Blueticket.pt med start den 30:e januari kl. 11:00 CET.

 

Vad skedde?

EBU genomförde en lottning för att fördela de länder som behöver kvala om finalplatser till de två semifinalerna. Inför lottningen hade EBU delat in dessa semifinalländer i 6 stycken för-grupper, vilka baserades på ländernas röstningshistorik de senaste åren. Varje för-grupp delades sedan upp i två delar där hälften gick till första semin och hälften till andra semin. Under lottningen drog sedan programledarna för sändningen ett land från varje för-grupp och fördelade landet till en semifinal. Dessutom fick landet lottat om man ska tävla i den semifinalens första eller andra halva.

Lottningen ägde rum i Lissabons stadshus under måndagseftermiddagen den 29:e januari, och sändes bl.a. via Eurovision.tv:s YouTube-kanal. Sändningen går även att se i efterhand.

 

Resultatet av lottningen – Sverige lottades till semifinal 2

Under lottningen blev Sverige lottat till semifinal 2 som äger rum den 10:e maj. Vinnaren av Melodifestivalen 2018, som blir Sveriges representant, kommer dessutom att gå ut i den andra halvan i den semifinalen, dvs. startnumret kommer att vara något mellan 10 och 18. Exakta startnummer sätts av tävlingsproducenterna och dessa blir offentliggjorda först någon gång i slutet av mars eller början av april.

 

Så här ser semifinalerna ut 2018

Så här blev hela fördelningen av länderna:

 

Semi 1 (8/5)

Första halvan

 • Albanien
 • Azerbajdzjan
 • Belgien
 • Bulgarien
 • Estland
 • Island
 • Israel
 • Litauen
 • Tjeckien
 • Vitryssland

 

Andra halvan

 • Armenien
 • Cypern
 • Finland
 • Grekland
 • Irland
 • Kroatien
 • Makedonien
 • Schweiz
 • Österrike

Semi 2 (10/5)

Första halvan

 • Australien
 • Danmark
 • Moldavien
 • Nederländerna
 • Norge
 • Rumänien
 • Ryssland
 • San Marino
 • Serbien

 

Andra halvan

 • Georgien
 • Lettland
 • Malta
 • Montenegro
 • Polen
 • Slovenien
 • Sverige
 • Ungern
 • Ukraina

 

 

Även lottning om extraröstning för de direktkvalificerade länderna

Sedan tidigare är 6 länder klara för finalen. Det handlar om värdlandet Portugal samt ”Big Five”-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland. Dessa länder slipper kvala i semifinalerna, men ska ändå vara med och sända minst en semifinal samt rösta i en tilldelad semifinal. Även detta fördelades genom lottning. Denna gång föll lotten att Portugal, Spanien och Storbritannien röstar i semi 1 medan Frankrike, Italien och Tyskland röstar i semi 2.

Notering: Italiens nationella TV-bolag RAI hade begärt till EBU:s referensgrupp att få rösta i semifinal 2, vilket också beviljades.

 

Kommentera gärna vad du tycker om lottningens resultat.

PS: Vi återkommer med en trendspaning kring semifinallottningen.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen