Sverige tävlar i semifinal 2 i Eurovision 2018

EUROVISION 2018. Under måndagen den 29:e januari (2018) lottades semifinalerna till Eurovision 2018. Sverige lottades till den andra semifinalens andra halva.

Det är totalt 37 länder som behöver genomgå semifinalerna den 8:e och 10:e maj, och Sverige är ett av dessa länder. Det som Sverige och resterande semifinalländer tävlar om är 20 platser i finalen. Vilka länder som slutligen tar sig till final avgörs av nationella jurygrupper och tv-tittare i Europa och Australien tisdagen den 8:e maj respektive torsdagen den 10:e maj.

PS: Glöm inte att biljettförsäljningen till semifinalerna drar igång imorgon. Biljetter köps via Blueticket.pt med start den 30:e januari kl. 11:00 CET.

 

Vad skedde?

EBU genomförde en lottning för att fördela de länder som behöver kvala om finalplatser till de två semifinalerna. Inför lottningen hade EBU delat in dessa semifinalländer i 6 stycken för-grupper, vilka baserades på ländernas röstningshistorik de senaste åren. Varje för-grupp delades sedan upp i två delar där hälften gick till första semin och hälften till andra semin. Under lottningen drog sedan programledarna för sändningen ett land från varje för-grupp och fördelade landet till en semifinal. Dessutom fick landet lottat om man ska tävla i den semifinalens första eller andra halva.

Lottningen ägde rum i Lissabons stadshus under måndagseftermiddagen den 29:e januari, och sändes bl.a. via Eurovision.tv:s YouTube-kanal. Sändningen går även att se i efterhand.

 

Resultatet av lottningen – Sverige lottades till semifinal 2

Under lottningen blev Sverige lottat till semifinal 2 som äger rum den 10:e maj. Vinnaren av Melodifestivalen 2018, som blir Sveriges representant, kommer dessutom att gå ut i den andra halvan i den semifinalen, dvs. startnumret kommer att vara något mellan 10 och 18. Exakta startnummer sätts av tävlingsproducenterna och dessa blir offentliggjorda först någon gång i slutet av mars eller början av april.

 

Så här ser semifinalerna ut 2018

Så här blev hela fördelningen av länderna:

 

Semi 1 (8/5)

Första halvan

 • Albanien
 • Azerbajdzjan
 • Belgien
 • Bulgarien
 • Estland
 • Island
 • Israel
 • Litauen
 • Tjeckien
 • Vitryssland

 

Andra halvan

 • Armenien
 • Cypern
 • Finland
 • Grekland
 • Irland
 • Kroatien
 • Makedonien
 • Schweiz
 • Österrike

Semi 2 (10/5)

Första halvan

 • Australien
 • Danmark
 • Moldavien
 • Nederländerna
 • Norge
 • Rumänien
 • Ryssland
 • San Marino
 • Serbien

 

Andra halvan

 • Georgien
 • Lettland
 • Malta
 • Montenegro
 • Polen
 • Slovenien
 • Sverige
 • Ungern
 • Ukraina

 

 

Även lottning om extraröstning för de direktkvalificerade länderna

Sedan tidigare är 6 länder klara för finalen. Det handlar om värdlandet Portugal samt ”Big Five”-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland. Dessa länder slipper kvala i semifinalerna, men ska ändå vara med och sända minst en semifinal samt rösta i en tilldelad semifinal. Även detta fördelades genom lottning. Denna gång föll lotten att Portugal, Spanien och Storbritannien röstar i semi 1 medan Frankrike, Italien och Tyskland röstar i semi 2.

Notering: Italiens nationella TV-bolag RAI hade begärt till EBU:s referensgrupp att få rösta i semifinal 2, vilket också beviljades.

 

Kommentera gärna vad du tycker om lottningens resultat.

PS: Vi återkommer med en trendspaning kring semifinallottningen.

 


 

Kommentera