Inför: Semifinallottningen till Eurovision 2018

EUROVISION 2018. Måndag den 29:e januari har det blivit dags för lottning av semifinalerna till Eurovision 2018. Totalt är det 37 länder som kvalar i år och dessa kommer att göra upp om 20 platser i finalen.

Årets lottning äger rum i Lissabons stadshus imorgon måndag 29:e januari med start kl. 13:00 CET, med Sílvia Alberto och Filomena Cautela som programledare. Lottningen kommer gå att se live via Eurovision.tv:s stream. Förutom själva lottningen kommer det även ske en ceremoni där borgmästaren fjolårets värdstad Kiev, Vitali Klitschko, lämnar över ansvaret för tävlingen till Lissabons borgmästare Fernando Medina.

 

Vad händer?

EBU ska lotta in årets semifinalister in i de två semifinalerna. Detta görs varje år i januari/februari för att alla länder ska veta vilken semifinal de ska kvala genom.

 

Hur går lottningen till?

Vilka länder kvalar?

37 av årets 43 tävlingsländer måste kvala genom semifinalerna. Varje land kvalar genom en semifinal där det gäller att bli tillräckligt populär hos juryerna och tittarna så att man får en av de eftertraktade finalbiljetterna. Totalt är det 10 länder från varje semifinal som kvalar in i finalen.

Det vi vet på förhand är att första semifinalen, som sänds tisdagen den 8:e maj, kommer att ha 19 tävlande. Den andra semifinalen som sänds torsdagen den 10:e maj kommer att ha 18 tävlande.

 

Gruppindelning (för-grupper)

Inför lottningen har EBU fått hjälp av det tyska företaget Digame att kalkylera så kallade för-grupper. Precis som vid större sportsammanhangs lottningar läggs även Eurovisionländer i sådana för-grupper, som här baseras på röstningsmönster de senaste årens tävlingar. Anledningen till att detta görs är för att det ska bli större spridning i semifinalerna och att man i den mån det går vill sära på länder som brukar ha en tendens att rösta på varandra.

 

Så här ser årets gruppindelning ut:


Grupp 1:


 • Albanien
 • Kroatien
 • Makedonien
 • Montenegro
 • Schweiz
 • Serbien
 • Slovenien

Grupp 2:


 • Danmark
 • Finland
 • Irland
 • Island
 • Norge
 • Sverige

Grupp 3:


 • Armenien
 • Azerbajdzjan
 • Georgien
 • Ryssland
 • Ukraina
 • Vitryssland

Grupp 4:


 • Bulgarien
 • Cypern
 • Grekland
 • Moldavien
 • Rumänien
 • Ungern

Grupp 5:


 • Australien
 • Israel
 • Malta
 • San Marino
 • Tjeckien
 • Österrike

Grupp 6:


 • Belgien
 • Estland
 • Lettland
 • Litauen
 • Nederländerna
 • Polen

 

Men de som slipper kvala då – vad händer med dem?

De 6 länder som slipper kvala till sig en finalbiljett är värdlandet Portugal samt ”Big Five”-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland. Att de uppräknade ”Big Five”-länderna slipper kvala är för att de betalar mest pengar till EBU, och därigenom får varsin direktplats i finalen. Dock kommer dessa länder samt Portugal vara med och rösta i minst en semifinal, detta kommer även lottas.

 

Själva lottningen då – vad händer?

Först kommer det att lottas hur uppdelningen av de 6 direktkvalificerade länderna ska sända och rösta i semifinalerna. Tre av dessa länder kommer att göra det i den första semin och tre i den andra semin.

Därefter kommer man lotta från varje grupp, ett land i taget, in i semifinalerna. Vanligtvis brukar man börja med 6 länder till första semin, följt av 6 länder till andra semin osv. tills alla 37 länder har allokerats in i semifinalerna. Notera gärna att grupp 1 har ett land mer än övriga grupper och därför är det högst troligt att det sista landet som ropas upp i den gruppen kommer att placeras i den semifinal med sista platsen. Om det är i första eller andra semifinalen är oklart.

Sedan år 2010 brukar det även ske en fördelning av starthalvor inom respektive semifinal. Anledningen är att varje semifinallands delegation ska veta i förväg vilken dag man förväntas ha sin första repetition. Det är dock oklart om någon sådan lottning sker i år.

 

Vad händer därefter?

När lottningen är klar vet vi vilka 19 länder som ska tävla i semifinal 1 den 8:e maj respektive vilka 18 länder som ska tävla i semifinal 2 den 10:e maj.

Resultatet av lottningen är dock inte startordningen, utan den kommer årets tävlingsproducenter att sätta när alla länder har valt artist och bidrag. Detta brukar ske runt slutet av mars eller början av april. När startordningen sätts måste dock producenterna utgå ifrån hur lottningen blev, men de är annars fria att sätta länderna inom halvorna/semifinalerna som de vill.

 


 

Kommentera