ESC-Panelen ser tillbaka på Stockholmsäventyret i maj

Vy över Kungsträdgården där Eurovisionområdet var under maj 2016. EuroClub och Euro Fan Café huserade i den stora tältbyggnaden framför slottet. Foto: ESC-Panelen

TILLBAKABLICK. Vi tänkte nu officiellt avsluta Eurovision-säsongen 2016 med mer minnen från panelens Stockholmsäventyr under Eurovision 2016 i maj i år. Här kommer bilder, text och filminslag som vi gjorde under denna fantastiska tid.

Alla händelser som vi var med om har vi skrivit om nedan i dagboksform, dag för dag. Robban har stått för innehållet i textväg medan Hollac16 har ansvarat för att klippa in bilder och filmer. Vi ska tillägga att vi i slutet av artikeln satt ihop en resuméfilm med blandade klipp och bilder från bl.a. EuroClub-framträdanden, Globen och Tele2 Arena.

Mycket nöje!

OBS! Samtliga bilder, både fristående och i filmerna, är fotograferade av ESC-Panelen!

 

Fredag 6 maj: Stockholmsäventyret inleddes

globen6may

Eurovision-äventyret inleddes officiellt för våran del. Panelmedlemmarna Robban & Hollac16 möttes upp i Stockholm och hämtade ut sina ackrediteringar vid Globen-området. Erik hade redan hämtat ut sin ackreditering tidigare under veckan . Detta var en riktigt solig vårdag och under kvällen gjorde vi ett besök på Euroclub för första gången, som denna kväll hade sin riktiga premiärkväll. Vi var väldigt imponerade över hur bra allt hade byggts upp för fansen med flera rum och dansgolv samt uteplats och flera barer.

 

Lördag 7 maj: Fotostund & Hera Björks show

Robban och Hollac16 besökte Euro Fan Café under lördagseftermiddagen. När vi kom dit såg vi att Österrikes ZOË fanns på plats för fotostund med fansen. Österrikarna hade dessutom ordnat med en rolig reklamkampanj som hette ”Free Hugs” (gratis kramar) som ett sätt att skapa kärlek och gemenskap. Robban ställde sig i kö för att fotograferas med ZOË och fick även en signerad CD med ZOË:s senaste låtar.

 

Senare på kvällen gick Robban och såg en show med Islands representant från år 2010, Hera Björk. Showen ägde rum på Playhouse Teater vid Drottninggatan och det bjöds på Eurovision-relaterad musik och mycket humor. Inbjuden gäst var b.la Greta Salome (årets isländska representant). Hera är en varmhjärtad och duktig artist/underhållare med både charm och humor i sig. Efter showen var slut tog jag och mina vänner oss till EuroClub och festade fram till morgonkvisten. Några klipp från showen (samt från EuroClub) kan ni se nedan.

 

 

Söndag 8 maj: ESC-Panelen på Röda mattan

13153308_10153833444608692_1319139762_n

ESC-Panelen på plats vid invigningen av Eurovision 2016.

Eurovision Song Contest 2016 invigdes denna dag. Utanför slottet hissades de deltagande ländernas flaggor och det sköts salut. Panelmedlemmarna Adrian, Hollac16 och Robban möttes upp på en restaurang i centrala Stockholm och gick sedan vidare mot Euroclub vid Skeppsbron där röda mattan-tillställningen skulle hållas. Vi fick som ackrediterade väldigt bra platser (Se bilder från vår rapport på plats här). Det var en magisk tillställning att få stå där tillsammans med massor av fans och se årets artister och delegationer tåga förbi.

Då vi av platsskäl ej fick med alla bilder i vår rapport bjuder vi på ett filminslag här med fler bilder som plåtades vid tillställningen. Musiken i klippet har komponerats av Hollac16:

 

Kvällen avslutades med partajande på Euroclub där flera av årets artister uppträdde på scenen; (Klicka på namnen för att se klippen länkade via ESCKAZ): ZOË från Österrike, Poli Genova från Bulgarien, Barei från Spanien, Dami Im från Australien, Frans från Sverige och avslutningsvis Serhat för San Marino. Den sistnämnda bjöd ordentligt på sig själv och dansade vilt med fansen på dansgolvet i takt med hans Eurovision-låt ”I did’nt know”. Se klipp här. Detta var helt klart en av de bästa utekvällarna och som helhet även en av de bästa Eurovision-dagarna.

 

 

Måndag 9 maj: Vilodagen

Vilodag och återhämtning efter tre intensiva dagar. Vi ägnade viss tid åt att sitta med sajten och förbereda artiklar till de kommande dagarna. I övrigt hände inte så mycket mer.

 

Tisdag 10 maj: Semifinal 1 live i Globen!

globen10may

Bilder från sittplatserna vi hade i Globen den 10 maj.

Efter ett års väntan var det så dags för Eurovision Song Contest 2016 att sparka igång. Semifinal 1 hölls på kvällen och vi hade fått riktigt bra sittplatser och intog våra platser i god tid för att först se uppvärmningen med Schlagerfeber för att sedan njuta av den fantastiska underhållningen som denna semifinal bjöd på. Stämningen var på topp från början till slut och vi var rätt nöjda med resultatet förutom att Island och Bosnien & Hercegovina borde ha kvalificerat sig till final. Läs gärna Hollac16’s krönika efter semifinalen här för mer intryck.

Efter sändningen tog vi oss till Euroclub i sedvanlig ordning och festade hela natten lång. Uppträdanden från b.la The Hungry Hearts feat Lisa Dilan från årets norska Eurovision-uttagning med deras kulförklarade låt ”Laika” och flera andra hits av de. Väldigt roligt att få se de live hur som helst.

Robban träffade även på panelens skribent Erik denna kväll, vilket går att se på denna bild:

ESC-Panelens skribenter Erik & Robban festar loss på EuroClub den 10 maj.

 

 

Onsdag 11 maj: Genrep av semi 2

Globen

På kvällen gick Robban från panelen och såg genrepet av semifinal 2 från ståplats, längst fram närmast scenen. Det var långt ifrån välfyllda läktare, men det var riktigt skoj att vara på plats och se alla artistframträdandena från nära håll. Extra kul var det att fått se Nicky Byrne från Westlife och Kaliopi från Makedonien.

Därefter var det OGAE International Party på Euroclub och vi fick se flera gamla Eurovision-representanter som Birthe Kjaer (Danmark 1989), Suzy (Portugal 2014), Anna Sahlene (Estland 2002), Deen (Bosnien & Hercegovina 2004 & 2016), Krista Siegfrids (Finland 2013), Alex Panayi (Cypern 1995 & 2000) och Sanna Nielsen (Sverige 2014), Några av dessa klipp från detta hittas givetvis i vårt resumé-klipp längst nere i denna artikel.

 

 

Torsdag 12 maj: Hemmafest för semi 2

Det var en solig och fin dag i Stockholm. Robban med sällskap åkte in till Euro Fan Café för att möta upp vänner från Eurovision Radio International och Eurovision Showcase. Fick chansen att träffa den portugisiska Eurovision-representanten från 2014, Suzy och Danmarks schlagerdrottning Birthe Kjaer från 1989. Givetvis blev det några bilder ihop med dessa två favoriter (se ovan).

Resterande tid spenderades hos en vän ute på Lidingö som även var tillhållet för Robban sedan i tisdags. Eftersom vi hade varit på semifinal 2-genrepet avnjöt vi livesändningen av semifinal 2 från tv-soffan och kvällen avslutades såklart på EuroClub med goda vänner.

Erik däremot befann sig i Globen denna kväll och såg semifinal 2 live. Här är två bilder från den sändningen:

eriksemi2-3

Erik med bulgarisk flagga i publikhavet på parkett i Globen.

 

 

Fredag 13 maj: Jurygenrep för finalen

Robban hade fixat plåtar till final-föreställningen på kvällen. Eftersom vi skulle se finalen på storbildsskärm på Tele 2 Arena på lördagen tänkte vi att det kunde vara trevligt att vara på plats en sista gång i Globen och se finalen i sin helhet på förhand. Vi köpte de billigaste biljetterna, men eftersom det satt så få på de lite ”dyrare” sittplatserna fick vi till vår förtjusning tillstånd att flytta ner till de bättre sittplatserna istället. Cred till personalen för detta. Vilken fantastisk show detta var. Helt klart den bästa showen av de vi varit på plats vid. Alla 26 finalframträdanden, Love, Love, Love, Peace, Peace, Peace-mellanakten och den amerikanska stortsjärnan Justin Timberlake som var inbjuden som mellanakt. Allt var fantastiskt underhållande och proffsigt.

 

Samman dag hade även panelens Erik och Adrian fått en förfrågan att vara med i ett radioprogram i P3 som skulle handla om Eurovision-fansen. Erik och Adrian hade aldrig träffats tidigare så bara det skulle bli en ny upplevelse. Vidare följer Eriks ord:

Vi satte oss ner och presenterde oss för varann. Adrian var stiligt klädd med både kavaj och en väldigt gammal portfölj. Det första jag gör är att kommentera vilken vacker portfölj Adrian har med sig. Adrian tackar och talar om att det är hans morfars gamla portfölj. Sedan artighetsfraserna är bortgjorda kommer en man och hämtar oss och vi beger oss till studion där pp3 sänds. Det blir snabba kast när vi väl kommer in i rummet. Adrian tar plats vid bordet och börjar snacka om otippade vinnare. Själv får jag vänta ett tag innan slutligen jag också får ta plats och vi pratar om de olika fantyperna som finns. Här kan du lyssna på vår medverkan i Pp3. Efter intervjun beger vi oss mot Euro Fan Café för att snacka och lära känna varandra bättre. Samtalen glider direkt in på stundande final och diskussioner går vilda om verkligen Ryssland kommer vinna? Efter ungefär en timma så lämnar vi platsen för att gå åt var sitt håll. Jag hoppas att vi träffas snart igen.

 

 

Lördag 14 maj: Finalkvällen i Tele2 Arena

tele2_final

Glada och exalterade fans i Tele2 Arena!

Finaldagen var kommen. Vid midnatt skulle vi få veta vem som skulle stå som segrare och vi från ESC-Panelen hade tippat Ryssland och Australien som de främsta korten till slutsegern i vår inför-artikel som ni kan läsa om här.

 

tele2_final2

Bilder från Tele2 Arena, inför och under sändningen.

Robban och hans sällskap tog en tur kring Kungsträdgården och Eurovision Village och därefter till uppladdningen på Euro Fan Café. Vi mötte upp Hollac16 utanför Globen-området och festen fortsatte inne på Tele 2 Arena där vi laddade upp för den stora finalen som vi skulle få se på storbildsskärm denna gång. Hollac16’s egna ord om finalkvällen:

Det var väldigt maffigt att vara i Tele2 Arena denna lördagsafton. Inte minst för att se alla glada fans stå och sjunga med alla finalbidrag och heja på sina favoriter. Att se finalen på storbildsskärm var roligt, något jag aldrig gjort tidigare. Ljudet upplevdes bra, även om de hade problem i början av sändningen. Under inledningen av finalen när artisterna tågade in under modevisningen låg ljudet nere och sedan råkade man av någon anledning få in SVT-kommentatorns ljud. Men ca tre nummer in i sändningen återställdes ljudet och det blev bara bättre och bättre. Själva finalsändningen fanns det inget att anmärka på mer än att omröstningen kanske avhjälptes lite väl snabbt (det var svårt att hänga med i vilka som fick övriga poäng än 12 poäng) och att enligt min mening fel låt vann. Men överlag fanns det inget att klaga på och det var en trevlig avslutning på en härlig vecka. Även om det ska erkännas att jag blev lite nedstämd när allt var över.

 

 

Söndag 15 maj: Post Eurovision Depression

Vaknar upp till en gråmulen och regnig dag på hotellet. Dags att packa väskan och åka hem mot Göteborg igen. Vemodigt samtidigt som man kände en viss mättnad och att ”P E D” (Post Eurovision Depression) hade börjat komma.

Avslutningsvis har det varit en helt fantastisk Eurovision-vecka med många härliga intryck och upplevelser. Är oerhört glad och tacksam för att jag har fått uppleva Eurovision Song Contest 2016 på plats. Detta var mitt andra Eurovision på plats. Jag var ju även på plats i Malmö år 2013 och även om det förstås var speciellt i och med att det var mitt första Eurovision på plats, så måste jag erkänna att Stockholm leverade snäppet bättre.

Har fått äran att träffa många sköna Eurovision-fans, flera artister och journalist-kollegor.

Tack för mig.

/Robban

 

 


 

Kommentera