ESC 2016: FINALEN

EUROVISION 2016 – FINALEN. Efter två semifinaler i tisdags (10:e maj) och torsdags (12:e maj) har det så blivit dags för den stora finalen av Eurovision Song Contest 2016. Ikväll gör 26 nationer upp om segern, äran att vinna och därmed få agera värdland för Eurovision 2017. Här kommer all information du behöver veta om finalen!

 

Fakta

 • Datum: 2016-05-14
 • Tid: 21.00 – ~00.30 CEST
 • Plats: Globen – Stockholm
 • Röstningsprocess: 50 % juryröstning – 50 % tittarröstning
 • Sändning: SVT 1, SVT PLAY och Eurovision.tv

 

Panelen inför: Ikväll 14 maj ska det alltså avgörs vilket land som ska vinna Eurovision 2016. Blir det fanfavoriten eller oddsettan? Eller den som ligger sist i oddsen? Det är upp till Europa och Australien att avgöra nu. I finalen tävlar 26 bidrag men alla 42 nationer som tävlat i år avlägger poäng. Precis som i semifinalerna är resultatet delat mellan jury- och tittarröster i varje land, som adderas samman (ej kombineras). Detta gör att det även ikväll kommer att delas ut dubbelt så mycket poäng som det gjorts tidigare år (42 länder gånger 58 poäng gånger 2 = 4872 poäng). Vinnaren är landet som efter juryns och tittarnas dom fått högst totalpoäng.

 

Startordningen

Här nedan presenteras bidragen enligt startordningen.

 1. Belgien
 2. Tjeckien
 3. Nederländerna
 4. Azerbajdzjan
 5. Ungern
 6. Italien
 7. Israel
 8. Bulgarien
 9. Sverige
 10. Tyskland
 11. Frankrike
 12. Polen
 13. Australien
 14. Cypern
 15. Serbien
 16. Litauen
 17. Kroatien
 18. Ryssland
 19. Spanien
 20. Lettland
 21. Ukraina
 22. Malta
 23. Georgien
 24. Österrike
 25. Storbritannien
 26. Armenien

 

Röstningsordningen

I år kommer först jurypoängen delas ut på det traditionella sättet (1-8, 10 och 12 poäng) att programmet ringer upp poänggivare i de 42 länderna som avger hur juryerna röstat. Den ordning som länderna avlägger jurypoängen i bygger på en särskild algoritm utifrån hur jurygrupperna röstade på fredagens genrep. Detta helt enkelt för att omröstningen ska bli spännande tills vi vet exakt hur juryn ska rösta.

När jurypoängen är utdelad kommer tittarnas poäng att adderas samman i klumpsummor till bidragen. Detta innebär att om Land A fått 10 poäng så ges land A dessa 10 poäng direkt istället för att man ringer upp alla 42 igen och delar ut nya poäng. Det är programledarna Måns Zelmerlöw och Petra Mede som sköter poängutdelningen av tittarnas poäng.

Notera att eftersom det är högre totalsumma i år som juryn och tittarna gemensamt delar ut kommer också poängsummorna bli högre. Därför kan det, rent teoretiskt, bli så att den som kommer sist kan få över 100 poäng (vilket aldrig tidigare har hänt) liksom att vinnaren kan slå Alexander Rybaks rekord på 387 poäng. Dock ska det kommas ihåg att dessa resultat ej går att jämföra med tidigare års resultat eftersom EBU från detta år använder sig av nya poängsystemet.

 

 

Så här tycker vi

Adrian

Jag hade förmånen att vara på plats i jurygenrepet för semifinal 2 – och var så oerhört nära att gråta när Dami Im började sjunga. Hennes röst är gudabenådad och hela numret är magiskt, och jag lär aldrig glömma det totala jubel som publiken gav efter att låten tagit slut. I mina ögon, öron och själ finns ingen mer värdig vinnare än Australien. Men samtidigt är Ryssland enorma favoriter till vinsten, så bara ett smärre mirakel kan få Australien att ta sin rättmätiga seger. Det som talar för ryssarna är den fantastiska scenshowen och den dansvänliga låten. Det som talar emot är att det är en kopia (om än snygg och förbättrad) på Heroes, samt att det är lite gammalt och röstmässigt slätstruket. Det som talar för Australien är samtidigt Damis otroliga röst och scennärvaro, samt den dramaturgiska fingertoppskänslan i numret. Det som talar emot är att låten är att låten är lågtempo och inte alls lika omedelbar som Rysslands. Hur det än går blir det onekligen mycket jämnt!

 

Personlig topp 10

 1. Australien
 2. Nederländerna
 3. Ryssland
 4. Bulgarien
 5. Belgien
 6. Armenien
 7. Tjeckien
 8. Sverige
 9. Ukraina
 10. Österrike

 

 

Alexander

Åh vad jag saknat den här kvällen, i ett helt år! Och en sak är säker. Det kommer bli jämnt så in i helsike! Trots att jag redan länge har dreglat efter både Österrike och Cypern tror jag dessvärre inte att någondera av dem kommer stå som vinnare. Inte heller kommer Sveriges gullegris Frans att stå som vinnare. Förlåt Sverige, men den blir lite för tråkig i längden den här, och den skulle kanske mått bra av att gå via en semifinal. Sverige kvalar ändå in till final, vad ni än skickar (så länge det inte stavas Anna Bergendahl), så den enda skillnaden skulle ha varit att Europa skulle ha fått höra Frans mer inför finalen. De två som tävlar om vinsten ikväll är Ryssland och Australien, och i den duellen tippar jag att Australien drar det längre strået och tar hem vinsten ikväll. Dani Im lär ha blivit ett litet Conchita Wurst-fenomen, och när man såg den live första gången och hörde publiken jubel varje gång någon ens nämnde hennes namn förstod man vad som håller på att hända. Hur som helst så kommer det bli otroligt spännande och jämnt i kvällens final, och oj vad jag hoppas Australien vinner. Tänk vilken folkfest det blir i landet om det händer! Ha det så kul ikväll allihopa!

 

Personlig topp 10

 1. Österrike
 2. Cypern
 3. Australien
 4. Ryssland
 5. Israel
 6. Belgien
 7. Azerbajdzjan
 8. Nederländerna
 9. Italien
 10. Spanien

 

 

Erik

Då är det dags för final igen och det ska bli väldigt roligt att vara på plats på min allra första ESC-final någonsin. Förväntningarna efter att ha varit på bägge semifinalerna är enorma. Vem är det som vinner denna batalj då? Det står mellan två länder, Ryssland och Australien, öst och väst, Europa och Oceanien. Jag tror att Australien drar det längsta strået mycket på grund av att de har medvind just nu. Egentligen tycker jag att det skulle vara kul om något annat land skulle komma och slå dessa två stormakter typ Bulgarien som är min personliga favorit. Glad Eurovision på er alla.

 

Personlig topp 10

 1. Bulgarien
 2. Österrike
 3. Ryssland
 4. Israel
 5. Tjeckien
 6. Spanien
 7. Nederländerna
 8. Azerbajdzjan
 9. Italien
 10. Frankrike

 

 

Haris

Första gången jag hörde Ryssland så sa jag att detta kan vinna, utan att ha hört många andra låtar. Jag står fast vid det. Australien har växt mycket på slutet och är en låt som jag tror att både fans och jury kommer gilla. Det känns som att det kommer stå mellan dem. Kanske kan publikfavoriten Frankrike blanda sig i. Jag har inte riktigt kunnat bestämma mig för vem som vinner.
Personligen hade jag helst sett Cypern vinna, men det kommer inte hända.

 

Personlig topp 10

 1. Cypern
 2. Bulgarien
 3. Frankrike
 4. Polen
 5. Nederländerna
 6. Australien
 7. Georgien
 8. Italien
 9. Ryssland
 10. Serbien

 

 

Hollac16

I år är det mycket svårt att tippa vem som ska ta hem segern i årets Eurovision Song Contest. För även om Ryssland är bettingoddsens etta så kommer det bli en fajt om segern bland många länder. I slutändan tror jag ändå att Ryssland tar hem det för att det är något mycket spektakulärt på scenen (eller som många säkert säger ”Heroes” version 2.o). Men jag lägger samtidigt ut ett varningens finger för att Australien möjligen kan vinna juryomröstningen. Eller så kanske min favorit Tjeckien tar hem det och så får vi åka till Prag nästa år. Helst av allt vill jag dock att Cypern ska vinna, för att det har varit min favorit rätt igenom allt i år, överträffande alla 42 bidrag.

 

Personlig topp 10

 1. Cypern
 2. Ryssland
 3. Österrike
 4. Sverige
 5. Tjeckien
 6. Bulgarien
 7. Serbien
 8. Nederländerna
 9. Israel
 10. Kroatien

 

 

Linn

Jag är såå kluven, jag gillar Ryssland och deras show var grym! Men sen är det Ryssland och att ha final i Ryssland nästa år är ett problem eftersom alla är inte inbjudna. Passar du inte normen så får du inte vara med. Jag blir dock inte besviken om Ryssland vinner, dock lite orolig. Så därför vill jag att Australien vinner. Låten är grymt gjort och välkomponerad. Det låter som en ”riktig” låt. Heja Demi Im!

 

Personlig topp 10

 1. Australien
 2. Ryssland
 3. Sverige
 4. Frankrike
 5. Belgien
 6. Italien
 7. Storbritannien
 8. Spanien
 9. Nederländerna
 10. Malta

 

 

Robban

Det finns flera vinnarkandidater till slutsegern och det känns som att det är oerhört öppet på färhand om vem som slutligen tar hem ESC. Det står mellan Frankrike, Ryssland och Australien, men slutligen tror jag att det blir Australien som tar hem detta, då det är en modern låt som ligger helt rätt i tiden och precis som ”Euphoria” är det en hit som kan uppskattas av den bredare massan utanför ESC. Jag var på plats under juryfinalen igår och hela arenan kokade när Dami Im sjöng sitt bidrag och applåderna efteråt var enorma. Personligen håller jag på Sergey Lazarev och Ryssland som för mig personligen har den bästa låten och det snyggaste framträdandet. Det har varit fantastiskt roligt att få vara med om ytterligare ett hemma-ESC på plats och att träffa alla fans, artister och bloggkollegor. Det har varit en hektisk vecka med mycket kul intryck som jag kommer försöka förmedla efter att finalen är avgjord.

Ha nu en fantastisk finalkväll, hur ni än väljer att se på den. Let the show begin!!

 

Personlig topp 10

 1. Ryssland
 2. Bulgarien
 3. Österrike
 4. Spanien
 5. Cypern
 6. Polen
 7. Ungern
 8. Australien
 9. Frankrike
 10. Serbien

 

Röstningssystemet

Resultatet av finalen bygger på 50 procent juryröster och 50 procent tittarröster. Som vi tidigare nämnt är alla 42 länder som tävlat i år med och röstar, även om det bara är 26 länder som kan göra upp om slutsegern.

Här nedan beskrivs i detalj hur röstningsprocessen går till.

 

Juryns ranking

Varje röstberättigade land har en jurygrupp beståendes av fem personer (inkl. en ordförande) som alla arbetar inom eller med musikbranschen i det land de representerar. De är alla över 16 år och är spridda över olika bakgrunder med mera. Läs gärna mer om juryerna sammansättning här och se vilka som sitter i juryerna här!

Ett lands jurymedlemmar kommer enskilt att ranka finalens bidrag från 1 till 25 eller 26. Ranking 1 är lika med vinnare, ranking 2 är lika med tvåa osv. nedåt till den som får sista ranking som således blir sist i jurymedlemmens rankinglista. Att det blir olika slutrankingar beror på att ett tävlande land ej får rösta på sig själva (medan de utslagna semifinalländerna kan rösta på samtliga).

När alla jurymedlemmar har röstat sammanställs juryns rankingar och de får ut en totalranking. Denna ranking blir juryns slutranking och är därmed 50 procent av landets resultat i semifinalen.

 

Tittarnas ranking

Under direktsändningen av finalen röstar även tittarna i det landet som juryn har röstat i. Den låt som tittarna ger flest telefonröster (och eventuellt även SMS-röster) till får ranking 1 (vinnare), tvåan får ranking 2 osv. till sista ranking (även här 25 för ett tävlande land och 26 för ett utslaget semifinalland).

Först efter att alla länder har framfört sina bidrag öppnar telefonslussarna. Dessa är sedan öppna i hela 40 minuter. När slussarna stängs räknas tittarnas ranking och denna ranking utgör sedan 50 procent av landets resultat i semifinalen.

 

Ingen kombinering i år – utan juryns och tittarnas röster adderas samman

En nyhet för i år är att EBU har valt att slopa 50/50-kombinationsläget där juryns och tittarnas resultat i ett land slås ihop för att få ut ett tredje gemensamt resultat, som blir en mix av vad juryn och tittarna tycker. Istället kommer juryns och tittarnas rankingar att väga lika tungt vilket gör att båda delar ut varsin egen 12-poängare, 10-poängare, 8-poängare osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1-poängare.

Detta betyder att det kommer delas ut 58 x 42 x 2 poäng ikväll = 4 872 poäng till bidragen.

 

Totaltabellen

När alla röstningsländers resultat är sammanställda enligt uppställningen ovan kommer EBU ha fått ihop en totaltabell för hur många poäng varje land har fått. Både hos juryn och tittarna, som ju som sagt får egna totaltabeller i år.

Resultatredovisningen kommer sedan att likna den i Melodifestivalen. Först kontaktas var och en av de 42 länderna i tur och ordning, där varje poängavlämnare redovisar juryns topp 10. Det enda som poängavlämnaren behöver ange är vilket land som röstande landet gett sin maxpoäng till (12:an). När alla länderna har kontaktas och delat ut sina jurypoäng har halva resultatet delats ut. Då tar programledarna över och börjar dela ut tittarnas poäng. Dessa poäng adderas på juryns poäng och sakta men säkert förändras resultatet beroende på hur poängen delas ut. Till slut har tittarnas poäng delats ut och då vet vi vem som vinner.

Om två eller fler länder hamnar på samma slutsumma (oavsett placering) görs skiljeomröstning. Först räknas antalet poänggivande länder och därefter vem som har fått flest 12:or, sedan flest 10:or osv. nedåt.

 

Presskonferensen

Efter finalens slut kommer det att hållas en presskonferens med vinnarlandets artist och delegation. Sedan blir det fest natten lång medan tävlingen packas ihop och vardagen återgår till det normala. Men för nästa års värdland börjar planeringen tämligen omgående.

 


 

Kommentera