Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

ESC 2016: FINALEN

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2016 – FINALEN. Efter två semifinaler i tisdags (10:e maj) och torsdags (12:e maj) har det så blivit dags för den stora finalen av Eurovision Song Contest 2016. Ikväll gör 26 nationer upp om segern, äran att vinna och därmed få agera värdland för Eurovision 2017. Här kommer all information du behöver veta om finalen!

 

Fakta

 • Datum: 2016-05-14
 • Tid: 21.00 – ~00.30 CEST
 • Plats: Globen – Stockholm
 • Röstningsprocess: 50 % juryröstning – 50 % tittarröstning
 • Sändning: SVT 1, SVT PLAY och Eurovision.tv

 

Panelen inför: Ikväll 14 maj ska det alltså avgörs vilket land som ska vinna Eurovision 2016. Blir det fanfavoriten eller oddsettan? Eller den som ligger sist i oddsen? Det är upp till Europa och Australien att avgöra nu. I finalen tävlar 26 bidrag men alla 42 nationer som tävlat i år avlägger poäng. Precis som i semifinalerna är resultatet delat mellan jury- och tittarröster i varje land, som adderas samman (ej kombineras). Detta gör att det även ikväll kommer att delas ut dubbelt så mycket poäng som det gjorts tidigare år (42 länder gånger 58 poäng gånger 2 = 4872 poäng). Vinnaren är landet som efter juryns och tittarnas dom fått högst totalpoäng.

 

Startordningen

Här nedan presenteras bidragen enligt startordningen.

 1. Belgien
 2. Tjeckien
 3. Nederländerna
 4. Azerbajdzjan
 5. Ungern
 6. Italien
 7. Israel
 8. Bulgarien
 9. Sverige
 10. Tyskland
 11. Frankrike
 12. Polen
 13. Australien
 14. Cypern
 15. Serbien
 16. Litauen
 17. Kroatien
 18. Ryssland
 19. Spanien
 20. Lettland
 21. Ukraina
 22. Malta
 23. Georgien
 24. Österrike
 25. Storbritannien
 26. Armenien

 

Röstningsordningen

I år kommer först jurypoängen delas ut på det traditionella sättet (1-8, 10 och 12 poäng) att programmet ringer upp poänggivare i de 42 länderna som avger hur juryerna röstat. Den ordning som länderna avlägger jurypoängen i bygger på en särskild algoritm utifrån hur jurygrupperna röstade på fredagens genrep. Detta helt enkelt för att omröstningen ska bli spännande tills vi vet exakt hur juryn ska rösta.

När jurypoängen är utdelad kommer tittarnas poäng att adderas samman i klumpsummor till bidragen. Detta innebär att om Land A fått 10 poäng så ges land A dessa 10 poäng direkt istället för att man ringer upp alla 42 igen och delar ut nya poäng. Det är programledarna Måns Zelmerlöw och Petra Mede som sköter poängutdelningen av tittarnas poäng.

Notera att eftersom det är högre totalsumma i år som juryn och tittarna gemensamt delar ut kommer också poängsummorna bli högre. Därför kan det, rent teoretiskt, bli så att den som kommer sist kan få över 100 poäng (vilket aldrig tidigare har hänt) liksom att vinnaren kan slå Alexander Rybaks rekord på 387 poäng. Dock ska det kommas ihåg att dessa resultat ej går att jämföra med tidigare års resultat eftersom EBU från detta år använder sig av nya poängsystemet.

 

Röstningssystemet

Resultatet av finalen bygger på 50 procent juryröster och 50 procent tittarröster. Som vi tidigare nämnt är alla 42 länder som tävlat i år med och röstar, även om det bara är 26 länder som kan göra upp om slutsegern.

Här nedan beskrivs i detalj hur röstningsprocessen går till.

 

Juryns ranking

Varje röstberättigade land har en jurygrupp beståendes av fem personer (inkl. en ordförande) som alla arbetar inom eller med musikbranschen i det land de representerar. De är alla över 16 år och är spridda över olika bakgrunder med mera. Läs gärna mer om juryerna sammansättning här och se vilka som sitter i juryerna här!

Ett lands jurymedlemmar kommer enskilt att ranka finalens bidrag från 1 till 25 eller 26. Ranking 1 är lika med vinnare, ranking 2 är lika med tvåa osv. nedåt till den som får sista ranking som således blir sist i jurymedlemmens rankinglista. Att det blir olika slutrankingar beror på att ett tävlande land ej får rösta på sig själva (medan de utslagna semifinalländerna kan rösta på samtliga).

När alla jurymedlemmar har röstat sammanställs juryns rankingar och de får ut en totalranking. Denna ranking blir juryns slutranking och är därmed 50 procent av landets resultat i semifinalen.

 

Tittarnas ranking

Under direktsändningen av finalen röstar även tittarna i det landet som juryn har röstat i. Den låt som tittarna ger flest telefonröster (och eventuellt även SMS-röster) till får ranking 1 (vinnare), tvåan får ranking 2 osv. till sista ranking (även här 25 för ett tävlande land och 26 för ett utslaget semifinalland).

Först efter att alla länder har framfört sina bidrag öppnar telefonslussarna. Dessa är sedan öppna i hela 40 minuter. När slussarna stängs räknas tittarnas ranking och denna ranking utgör sedan 50 procent av landets resultat i semifinalen.

 

Ingen kombinering i år – utan juryns och tittarnas röster adderas samman

En nyhet för i år är att EBU har valt att slopa 50/50-kombinationsläget där juryns och tittarnas resultat i ett land slås ihop för att få ut ett tredje gemensamt resultat, som blir en mix av vad juryn och tittarna tycker. Istället kommer juryns och tittarnas rankingar att väga lika tungt vilket gör att båda delar ut varsin egen 12-poängare, 10-poängare, 8-poängare osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1-poängare.

Detta betyder att det kommer delas ut 58 x 42 x 2 poäng ikväll = 4 872 poäng till bidragen.

 

Totaltabellen

När alla röstningsländers resultat är sammanställda enligt uppställningen ovan kommer EBU ha fått ihop en totaltabell för hur många poäng varje land har fått. Både hos juryn och tittarna, som ju som sagt får egna totaltabeller i år.

Resultatredovisningen kommer sedan att likna den i Melodifestivalen. Först kontaktas var och en av de 42 länderna i tur och ordning, där varje poängavlämnare redovisar juryns topp 10. Det enda som poängavlämnaren behöver ange är vilket land som röstande landet gett sin maxpoäng till (12:an). När alla länderna har kontaktas och delat ut sina jurypoäng har halva resultatet delats ut. Då tar programledarna över och börjar dela ut tittarnas poäng. Dessa poäng adderas på juryns poäng och sakta men säkert förändras resultatet beroende på hur poängen delas ut. Till slut har tittarnas poäng delats ut och då vet vi vem som vinner.

Om två eller fler länder hamnar på samma slutsumma (oavsett placering) görs skiljeomröstning. Först räknas antalet poänggivande länder och därefter vem som har fått flest 12:or, sedan flest 10:or osv. nedåt.

 

Presskonferensen

Efter finalens slut kommer det att hållas en presskonferens med vinnarlandets artist och delegation. Sedan blir det fest natten lång medan tävlingen packas ihop och vardagen återgår till det normala. Men för nästa års värdland börjar planeringen tämligen omgående.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen