Eurovision 2016: Schlagermagisterns analys inför första semifinalen

EUROVISION 2016. Imorgon (10:e maj) avgörs den första semifinalen i Eurovision 2016. Inför programmet kommer här en analys av startfält med mera signerad Schlagermagister Adrian.

 

Semifinal 1 har det absolut tuffaste startfältet – helt klart årets ”getingbo”. Ryssland, Azerbajdzjan, Armenien, Bosnien & Hercegovina samt Grekland är länder som i princip aldrig missar en final – även om många av dessa länder i år inte har lika starka odds i ryggen som de brukar ha. Samtidigt finns gott om uppstickare – Kroatien, Nederländerna, Cypern, Tjeckien och Malta (för att nämna några) har seglat upp som starka utmanare hos fans, journalister och spelbolag. För att få lite bättre översyn på startfältet och vilka länder som vi kan förvänta oss går vidare kan vi kika på 3 olika variabler som brukar skvallra om detta:

 

Startpositionerna

Startpositionerna är visserligen inte totalt avgörande för slutresultatet utan påverkar enbart ca 5 % av utfallen. Men trots denna låga effekt så är denna effekt signifikant och är därför något som vi måste ha med i beräkningarna. Den huvudsakliga korrelationen är negativ – vilket innebär att ju tidigare startnummer ett bidrag har – desto sämre slutplacering får det. Det är alltså mest sannolikt att ett bidrag går vidare till final om det startar på den senare planhalvan än på den tidigare. Att starta som sista bidrag har varit så pass bra att enbart 3 av 16 bidrag har misslyckats kvala in ifrån den positionen. Att däremot gå ut som 3:a har däremot blivit en dödsstöt – enbart en knapp tredjedel har lyckats kvalificera sig från den positionen. Detta bådar ju illa för Moldavien. Så här hade slutresultatet sett ut i semifinal 1 om startpositionerna avgjort saken:

 • 1. Malta
 • 2. Nederländerna
 • 3. Estland
 • 4. Azerbajdzjan
 • 5. Bosnien & Hercegovina
 • 6. Österrike
 • 7. Tjeckien
 • 8. Ryssland
 • 9. Island
 • 10. Armenien

 • 11. Ungern
 • 12. Montenegro
 • 13. Kroatien
 • 14. Finland
 • 15. Grekland
 • 16. San Marino
 • 17. Cypern
 • 18. Moldavien

Kommentar: Vi ser tydligt att många av bidragen på första starthalvan ser ut att missa finalen, men överraskande nog så är många av dem nederlagstippade redan sedan tidigare. Moldavien, San Marino, Grekland och Montenegro tillhör de mest nedtalade bidragen i år, och lär därför ändå inte ha en särskilt stor chans. För länder som inte haft särskilt mycket uppmärksamhet, såsom Estland, Malta och Bosnien & Hercegovina så kommer nog dock startpositionerna som en positiv överraskning.

 

Oddsen

Oddsen är viktiga för att ge något hum om hur omvärlden ser på bidragen. Oddsen baserar sig på hur spelbolagen tror att tävlingen kommer att sluta – och deras värdering baseras i sin tur på hur många som satsat pengar på att ett visst bidrag ska vinna eller gå vidare till final. Eftersom det är mycket pengar inblandat, måste spelbolagen ha rätt odds för att slippa gå med miljonförlust om en massa människor vinner miljonvinster utan att ha satsat så mycket pengar. Därför kan vi i stor utsträckning lita på oddsen – i alla fall till ca 50 %. Så här säger oddsen att semifinal 1 kommer att sluta:

 • 1. Ryssland
 • 2. Malta
 • 3. Armenien
 • 4. Nederländerna
 • 5. Tjeckien
 • 6. Island
 • 7. Kroatien
 • 8. Azerbajdzjan
 • 9. Cypern
 • 10. Österrike

 • 11. Ungern
 • 12. Estland
 • 13. Finland
 • 14. Bosnien & Hercegovina
 • 15. Grekland
 • 16. Montenegro
 • 17. Moldavien
 • 18. San Marino

Kommentar: Oddsen talar stort för Ryssland i år och få tvivlar nog på att jättefavoriten tar sig till final. Lite överraskande så ser det ut som att Tjeckien och Kroatien – som hittills inte haft det lätt att ta sig till final – faktiskt gör det i år. Deras låtar har blivit mycket omtyckta, och därför är det inte otroligt att de når finalen i år. Värre är det för Bosnien & Hercegovina, Grekland och Estland som inte alls får särskilt bra odds att nå avancemang denna gång. Kanske missar grekerna sin första final någonsin?

 

Röstningshistoria

Vissa länder har mycket enklare att komma till finalen än andra har. Allt beror i princip på hur många ”vänner” varje land har i sin semifinal – d.v.s. hur många länder man har som man brukar få mycket poäng ifrån. Oftast pratar vi om grannländer (Serbien och Montenegro, eller Grekland och Cypern) – men i många fall även om konstiga relationer skapade migrationsströmmar (Irland och Litauen, Storbritannien och Polen, Frankrike och Armenien o.s.v.). Länder som Grekland, Ryssland och Azerbajdzjan har aldrig missat en final – men är beroende av att man har gott om ”vänner” i sina semifinaler för att nå till dit. Utöver de deltagande länderna i semifinal 1 så kommer även Frankrike, Sverige och Spanien att få rösta, vilket innebär att dessa länders röstningsmönster finns med i analysen nedan. Så här skulle semifinalen sluta om tidigare röstningshistoria var avgörande:

 • 1. Azerbajdzjan
 • 2. Ryssland
 • 3. Armenien
 • 4. Grekland
 • 5. Nederländerna
 • 6. Island
 • 7. Bosnien & Hercegovina
 • 8. Österrike
 • 9. Estland
 • 10. Malta

 • 11. Ungern
 • 12. Kroatien
 • 13. Moldavien
 • 14. Montenegro
 • 15. Finland
 • 16. Cypern
 • 17. San Marino
 • 18. Tjeckien

Kommentar: Det är tydligt att vissa länder alltid har lätt att gå vidare – Ryssland, Azerbajdzjan och Grekland har aldrig missat en final. Detta beror mycket på att de även detta år får många ”vänner” med sig i semifinalen. Grekland får hjälp av Cypern, Azerbajdzjan av Armenien och Ryssland av Estland, Armenien och Azerbajdzjan. Men värre är det för Tjeckien och San Marino som ännu inte har några ”vänner”. Nederländerna har dock på bara några år fått gott om vänner – framförallt Österrike, Island, Sverige och Frankrike.

 

Vägd ekvation av prediktorerna

För att få en slutlig enhetlig bild av vad statistiken förutspår har vi vägt dessa 3 prediktorer samman i en enkel ekvation. Ekvationen grundar sig på ordinalsiffrorna, d.v.s. ordningen som varje prediktor förutspår att bidragen ska sluta i. Eftersom vi vet att startpositionerna enbart avgör 5 % av slutresultatet och oddsen ca 50 % av slutresultatet – så har detta vägts in i ekvationen. Således utgör de övriga 45 % tidigare röstningshistoria för att nå upp till 100 %. När detta har gjorts kan vi se följande tabell:

 • 1. Ryssland
 • 2. Armenien
 • 3. Nederländerna
 • 4. Azerbajdzjan
 • 5. Malta
 • 6. Island
 • 7. Österrike
 • 8. Kroatien
 • 9. Grekland
 • 10. Estland

 • 11. Bosnien & Hercegovina
 • 12. Tjeckien
 • 13. Ungern
 • 14. Cypern
 • 15. Finland
 • 16. Montenegro
 • 17. Moldavien
 • 18. San Marino

Kommentar: Tabellen ger en klar bild av vilka som torde gå vidare till final. Genomgående har vi sett att Ryssland, Azerbajdzjan, Malta, Nederländerna och Armenien ligger säkra i finalen – vilket känns ganska rimligt. Alla länder har starka låtar och intressanta scennummer. På andra sidan finns dessutom de nedtalade bidragen San Marino, Moldavien och Montenegro som ingen verkar tro på i år. De stora frågetecknen blir Grekland, Tjeckien och Bosnien & Hercegovina – tre länder som verkligen har pendlat mellan övre och undre halvan i de olika tabellerna. Grekland har oerhört många ”vänner” men dåliga odds och dålig lottning. Här tror jag faktiskt att Grekland missar finalen. Tjeckien däremot har bra odds och bra lottning – vilket borde räcka till en final. Frågan är dock om de kan ordna fler ”vänner” – och vilka länder blir det då? Bosnien & Hercegovina verkar splittra de flesta – trots att landet alltid kvalificerar sig och har massor av grannländer och andra ”vänner” i semifinalen, så talar oddsen emot dem. Jag har en svag känsla av att de klarar sig till finalen trots det, mycket med tanke på att man ändå har satsat på artister som är väletablerade i grannländerna.


 

Kommentera