Vinternytt 2016: vecka 3

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Aktuella händelser

Första större uttagningshelgen denna vecka

Det har varit en mjukstart på säsongen 2016 med hittills endast finaler i Albanien och Belgien. Men nu börjar allvaret på riktigt. Nu på fredag den 22 januari håller Vitryssland i sin final där 10 tävlande gör upp om segern. Samma kväll anordnar Malta sin semifinal där 19 tävlande (Ira Losco tävlar med två låtar men har bara möjlighet att röstas vidare med ett bidrag) gör upp om 14 platser i finalen, som hålls redan på lördagen den 23 januari.

Samma kväll som Malta håller sin final börjar även Ungerns A Dal med det första heatet av tre. På lördagen hålls även den tredje showen av Litauens uttagning där nästa gallring i startfältet ska genomföras. OBS! Mer info om Litauens och Ungerns uttagningar publiceras under veckan.

ESC-Panelen kommer rapportera om dessa semifinaler/shower/heats och finaler under helgen. Till vänster finns kalender för alla uttagningar samt länkar till respektive lands undersida, där du hittar viktig information, startfält samt panelens topplistor och kommentarer. Missa inte det!

Vänligen observera att fler datum och händelser kan tillkomma. Detta då länder som ej angett hur de ska välja artist och bidrag kan komma med besked vid tidpunkter som vi i dagsläget inte känner till.

 

Norska finalister presenteras på tisdag

På tisdag den 19 januari klockan 12:00 CET anordnar NRK en presskonferens där de tävlande till årets Norsk Melodi Grand Prix presenteras. Även 15-sekundersklipp från varje bidrag kommer att släppas i samband med presentationen. Precis som ifjol anordnas enbart en finalkväll av NMGP istället för att ha semifinaler inför finalen. Det ska bli spännande och se vilka som valts ut till tävlan denna gång!

 

Ytterligare Melodifestivalsintervju på gång

Ikväll måndag klockan 18:00 CET släppte vi den femte intervjun i vår serie med några av de tävlande artisterna i Melodifestivalen 2016. Denna gång med hårdrocksgruppen Eclipse som finns att läsa här.

Redan på onsdag dyker nästa intervju upp med en ännu hemlig artist…

Under veckan kommer vi även att uppdatera våra deltävlingssidor på Melodifestivalen 2016 med mer info om de 28 tävlande artisterna.

Missa inte detta!

 

Alla intervjuer som vi hittills publicerat i serien:

Ace Wilder

After Dark

Albin & Mattias

Martin Stenmarck

 

På måndag lottas semifinalerna!

Bänka er framför Eurovision.tv eller SVT Play på måndag förmiddag den 25 januari, för då är det äntligen dags att lotta semifinalerna till ESC 2016! I år är det 37 länder som måste kvala vilket gör att en semifinal får 18 tävlande och en semifinal får 19 tävlande. Inför lottningen vet vi att Israel kommer att tävla i den andra semifinalen den 12:e maj och att Tyskland ska rösta i densamma. Sedan tidigare är Big Five-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland samt värdlandet Sverige klara för finalen den 14:e maj.

Under sändningen kommer ESC-chefen Jon Ola Sand finnas på plats tillsammans med exekutiva producenterna Martin Österdahl och Johan Bernhagen, ESC-producenten Christer Björkman, SVT:s VD Hanna Stjärne och Stockholms stads finansborgarråd Karin Wanngård.

Sändningen startar klockan 11:15 CET och går som tidigare nämnt att se både via Eurovision.tv och SVT Play.

 

Nationella uttagningar

Ukraina bekräftar uttagningsform

Det har tidigare rapporterats om Ukrainas nationella uttagning, men nu har TV-bolaget NTU bekräftat upplägget och tävlingsdatumen. Det blir en större uttagning denna gång som först innehåller två semifinaler och därefter en final. Hur många tävlande som tas ut är dock inte bekräftat, däremot kommer semifinalsändningarna att ske lördagarna den 6:e och 13:e februari medan finalen avgörs söndagen den 21:a februari. Finalen hålls i Kiev. Alla sändningar sker klockan 19:00 (lokal tid) på TV-kanalerna UA Pershyi och STB och resultatet avgörs genom kombinerad jury- och tittarröstning.

 

Rumänien håller uttagning i mars – återinför semifinalen

Nu har också Rumänien kommit med mer information om hur de ska välja artist och bidrag till ESC 2016. Det blir som tidigare Selecția Națională och denna gång med en semifinal inför finalen (senast landet hade semifinaler i uttagningen var år 2013). Semifinalen kommer att innehålla 12 bidrag och går av stapeln den 4 mars. Från semifinalen röstas halva startfältet vidare till finalen: fyra låtar av jury och två låtar av tittarna. I finalen, som hålls den 6 mars, avgör sedan tittarna själva vem som ska vinna.

Antagningen till uttagningen är nu öppen där bidrag kan skickas in till TVR via e-post. Den hålls öppen till och med 7 februari. Mellan den 8-10 februari ska en jury lyssna igenom alla bidragen och den 11:e februari meddelas startfältet.

 

Storbritanniens final den 26 februari

För första gången sedan år 2010 kommer Storbritannien att välja artist och bidrag genom en nationell final, istället för internval. Denna gång blir det en mindre final under namnet Eurovision: Your Decision med 6 stycken bidrag som hålls vid The O2 Forum Kentish Town den 26 februari. Programledare blir Mel Giedroyc och i programmet kommer det även att finnas med en panel som ger feedback till artisterna. Programmet sänds på BBC Four, som även kommer att sända ut ESC-semifinalerna i maj.

Bidragen som ska tävla kommer, enligt BBC, från ett flertal olika urval och detta för att få till ett starkt startfält. Alla tävlande avslöjas vid senare tillfälle.

Biljetter till showen släpps nu på fredag den 22 januari.

 

Island släpper bidragen

I december stod det klart vilka 12 artister som Islands TV-bolag RÚV hade valt ut till den Söngvakeppnin 2016. Bland de tävlande hittar vi två tidigare ESC-representanter: Greta Salome Stefánsdóttir (2012) och Pálmi Gunnarsson (1986). Det återfinns även två artister i startfältet som ställt upp tidigare år men ej vunnit: Erna Hrönn Ólafsdóttir och Ingólfur Þórarinsson. Slutligen kan vi lyckligtvis meddela att de svenska tvillingsystrarna Ylva & Linda Persson fick med ett bidrag till Karlotta Sigurðardóttir vars låttitel är “Óstöðvandi“.

Det är för övrigt 30 år sedan som Island började tävla i ESC i år.

Nu i dagarna har samtliga bidrag publicerats inför semifinalerna som sänds den 6:e och 13:e februari. Nedan länkar vi till dessa låtar (presenteras i ordning efter artist, bidragstitel & upphovspersoner inom parantes):


Sigga Eyrún – “Kreisí
(Karl Olgeirsson, Sigríði Eyrúnu Friðriksdóttur)


Helgi Valur Ásgeirsson – “Óvær
(Karl Olgeirsson)


Erna Mist & Magnús Thorlacius – “Ótöluð orð
(Erna Mist, Magnús Thorlacius)


Erna Hrönn Ólafsdóttir & Hjörtur Traustason -“Hugur minn er
(Þórunn Erna Clausen)


Þórdís Birna Borgarsdóttir & Guðmundur Snorri Sigurðarson -“Spring yfir heiminn
(Júlí Heiðar Halldórsson, Guðmundur Snorri Sigurðarson)


Alda Dís Arnardóttir – “Augnablik
(Alma Guðmundsdóttir, James Wong, Alda Dís Arnardóttir)


Karlotta Sigurðardóttir – “Óstöðvandi
(Kristin Sigurpál Sturluson, Alma Rut Kristjánsdóttir, Ylva Persson, Linda Persson)


Ingólfur Þórarinsson – “Fátækur námsmaður
(Ingólfur Þórarinsson)


Elísabet Ormslev – “Á ný
(Greta Salome Stefánsdóttir)


Greta Salome Stefánsdóttir – “Raddirnar
(Greta Salome Stefánsdóttir)


Sigríður Eir Zophoniasardóttir & Jóhanna Vala Höskuldsdóttir – “Ég sé þig
(Sigríður Eir Zophoniasardóttir, Jóhanna Vala Höskuldsdóttir)


Pálmi Gunnarsson – “Ég leiði þig heim
(Þóri Úlfarsson)


 

RÚV har ännu inte meddelat vilka av artisterna ovan som ska tävla i respektive semifinal.

 

Danmarks programledare presenterade

Det blir en trio i form av Jacob Riising, Annette Heick och Hilda Heick som kommer att vara programledare för Dansk Melodi Grand Prix 2016 som avgörs den 13:e februari i Horsens Forum i Horsens. Allt om Danmarks final inklusive länkar till tävlingsbidragen finns att läsa om här.

 

Eurovision 2016-nyheter

Dessa länder har allt klart för Eurovision 2016…

…och listan är än så länge ganska skral då endast tre länder har valt både artist och bidrag som har publicerats offentligt. Vi ska dock understryka med att det troligen lär göras ändringar i numren, åtminstone i fallet med Albanien. Så det ni kan se i videoklippen vi länkar till är mest sannolikt inte slutversionerna. Men det är vad vi får nöja oss med tills vidare, för först i slutet av februari/början av mars brukar de flesta nyversionerna släppas.

Som vi skrev i inledningen av veckans Vinternytt så kommer listan med färdiga länder att utökas under denna vecka, eftersom vi då får klart med Maltas och Vitrysslands respektive ESC-representanter. Dessutom kan fler tillkomma då vissa länder ännu inte gett besked om när, hur och var de ska välja/presentera artist respektive bidrag.

 

Följande länder har helt klart med artist och bidrag till Eurovision 2016:

 

Dessa länder har valt artist men (än så länge) inte låt:

  • Armenien: Iveta Mukuchyan – låtval ska ha gjorts men har inte presenterats offentligt.
  • Bosnien & Hercegovina: Dalal Midhat-Talakić, Deen & Ana Rucner – låtval meddelas i februari.
  • Cypern: Minus One – låten spelas in just nu och har delvis svenskt upphov i form av legenden Thomas G:son.
  • Georgien: Nika Kocharov & Young Georgian Lolitas – låt väljs via nationell final vid ett ännu okänt datum.
  • Makedonien: Kaliopi – låtval meddelas i februari.
  • Montenegro: Highway – låtval meddelas i februari/mars, dock att den ska framföras på engelska.
  • Nederländerna: Douwe Bob – låt presenteras 2 mars.
  • Ryssland: Sergey Lazarev – låtval oklart.
  • San Marino: Serhat – låtval oklart.

 

Polen missar inte Eurovision 2016

Tidigare i förra veckan gick tidningen Dagens Nyheter ut med en artikel som handlade om att Polen skulle vara i riskzonen att inte få delta i ESC 2016 i Stockholm. Detta för att landet nyligen infört stränga medielagar som går emot EBU:s stadgar. Enligt DN riskerar Polen att bli utsparkade från EBU och därmed inte få möjligheten att tävla i ESC. Trots allt kunde Eurovisionchefen Jon Ola Sand i fredags bekräfta att det inte ligger någon som helst fara i att Polen skulle missa ESC 2016. Så alla fans kan därmed lugna sig.

 

London Eurovision Party den 17:e april

Söndagen den 17:e april hålls London Eurovision Party på Café de Paris i London. Arrangören har i dagsläget enbart bekräftat datum och plats medan de väntar med att avslöja deltagare. Vi fortsätter följa denna nyhet under våren. Boka dock in datumet redan nu om du vill vara på plats i London i april (framförallt för dig som missat att köpa eller inte kunnat få biljetter till Eurovision In Concert i Amsterdam).

 

 

Övriga nyheter

Sångerskan Carina Jaarnek död

Artisten Carina Jaarnek som deltagit två gånger i svenska Melodifestivalen avled under helgen i sviterna av en hjärnblödning. Carina hade en lång musikkarriär som både innefattade eget och andras dansband. 1994 tävlade hon tillsammans med sin bror Mikael i Melodifestivalen med låten ”Det är aldrig försent”, en låt som ej tog sig vidare till andra röstningsomgången i den finalen. 2002 ställde hon upp på nytt under artistnamnet Kina Jaarnek och gick vidare till Vinnarnas val (Andra chansen) där hon dock åkte ut.

Carina Jaarnek blev 53 år gammal.

 


 

Kommentera