Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

Inför ESC Rumänien 2010 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Rumäniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2009. Rumänien hade startnummer 14 av 18 i semifinal 1 och sedan startnummer 22 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Rumäniens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Moskva i maj 2009.

 


Fakta


  • Artist:
  • Elena Gheorghe

  • Låt:
  • “The Balkan Girls”

  • Text & musik:
  • Laurenţiu Duţă, Alexandru Pelin (t), Ovidiu Bistriceanu (m), Daris Mangal (m)

  • Språk:
  • Engelska


Rumäniens val till ESC blev inte som tittarna ville ha det. De föredrog Blaxy Girls med “Dear Mama”. Men juryn såg till att Elena Gheorghe vann med låten “Balkan Girls”, som är en up-tempo/disco-danslåt som blickar tillbaka mot 90-talet. Den handlar om en kväll om ett par flickor från Balkan som är ute på party. Elena Gheroghe är dotter till den mer populäre sångerskan Marioara Man Gherorge. Elena visste redan i tidig ålder att hon skulle syssla med musik. Vid fem års ålder började hon ta sånglektioner hos Armonia Circle Choir. Hon har b.la sjunigt Whitney Houston-klassikern “One Moment In Time”. Hon har inte varit soloartist bara. Första bandet Viva var hon med i från 2001 och 2003 var hon huvudångare i Mandinga, som släppte albumet De Corazon. 2005 ställde hon upp i den rumänska uttagningen till Eurovision Song Contest och kom på en fjärdeplats med låten Soarele meu. Ett år senare startade hon sin solokarriär på rikrigt med b.la singeln Vocea te och albumet eponymous album. 2007 släppte hon en topphit “Ochii tai caprui”.

 

Musikvideo

Så här såg Rumäniens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!Rumänien brukar skicka bra låtar så även i år. Men jag gillar det ändå inte riktigt mycket. Det kan funka för att nå en final, men för min del kvittar det.Rumänien har på senare år skickat en hel del bra låtar till Eurovision; antingen fartfyllda danslåtar eller hjärtskärande ballader. Vem kan glömma “Torneró” från 2006 som blev en riktig sommarhit. I år skickar man en Medelhavspop som saknar det där lilla extra. Den lyfter aldrig. Men den är “catchy” och kan lika väl floppa som toppa.Ingen kommentar!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inför Eurovision

Panelens topplista

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen