Inför Robbans favoriter 2024

PANELENS PROJEKT. Som en avslutning på säsongen 2024 genomför vi vår Best of-serie där vi väljer ut favoritbidrag från säsongens nationella uttagningar som aldrig fick åka till Eurovision Song Contest. I det här projektet har vår skribent Robban fått välja ut en favorit per uttagning och tanken är sedan att panelen tillsammans röstar fram en av låtarna som vinnare samt utser om vinnarna eller utmanarlåtarna var bäst.

Resultat i projektet meddelas den 13:e juni, det här är mer en uppstart gällande vilka bidrag som är med och tävlar.

 

Bakgrund till projektet

Under uttagningarna till Eurovision 2024 använde sig 22 av de 37 deltagarländerna sig av publika uttagningar där jury- och/eller tittarröstningar avgjorde resultaten. I varje startfält utsågs en vinnare, men det fanns fler låtar som vi också tycker förtjänade Eurovision-platsen. Därför har vi låtit våra skribenter, i det här projektet Robban, Hollac16, Jessica, Katja och Lukas utse sina favoriter från respektive uttagning. De har kunnat välja fritt bland alla låtar, dock inte respektive lands vinnarlåt. De har heller inte kunnat välja bidragen som kom på andra plats då dessa tävlade i projektet där vi korade det bästa andraplacerade bidraget i årets uttagningar.

 

Så funkar omröstningen

Projektet är uppdelad i tre delar: startfält, omröstning och jämförelse. Själva startfältet har valts ut och presenteras inför resultaten med länkar till respektive framträdande. När Eurovision 2024 är över presenterar vi panelens interna topplistor i projektet som korar en vinnare. Detta sker med poängutdelning i klassisk 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1-poängstil där totalsummorna avgör vinnaren. Avslutningsvis jämför vi också bidragen land för land där var och en i panelen väljer antingen den låt som vann eller utmanade i det här projektet. I den sista delen blir antingen vinnarna eller utmanarna vinnare beroende på vem som får flest röster.

Länder som bara hade internval ingår inte i projektet, likväl länder som utsåg artisten eller låten via uttagning men gjorde sitt andra val internt.

 

Startfältet

Vi presenterar de tävlande i alfabetisk ordning efter land. Länkarna går till uppträdanden i nationell uttagning alternativt till bidragets officiella musikvideo.


Albanien

Luan Durmishi – Përsëritja


Danmark

RoseeLu – Real Love


Estland

Daniel Levi – Over the Moon


Finland

Mikael Gabriel & Nublu – Vox populi


Irland

Erica-Cody – Love Me like I Do


Island

Sigga Ózk – Into the Atmosphere


Italien

Mahmood – Tuta gold


Kroatien

Boris Štok – Can We Talk


Lettland

Avéi – Mine


Litauen

The Roop – Simple Joy


Luxemburg

Chaild – Hold On


Malta

Stefan Galea –Numb


Moldavien

Iulia Teleucă – Runaway


Norge

Gothminister – We Come Alive


Portugal

Noble – Memory


San Marino

La Rua – Governo del cuore


Serbien

Bojana x David – No No No


Spanien

Angy Fernández – Sé quién soy


Sverige

Elisa Lindström – Forever Yours


Tjeckien

Tom Sean – Dopamine Overdose


Tyskland

Bodine Monet – Tears like Rain


Ukraina

Mélovin – Dreamer

 

Noteringar

– Gällande Albanien har Robban ej kunnat välja låten ”Çmendur” i och med att den låten blev juryns vinnare och därmed vårt val bland de andraplacerade bidragen, samt tittarnas vinnarlåt ”Zemrën n’dorë”. I övrigt har han kunnat välja fritt i startfältet.

– I Italiens uttagning har Robban ej kunnat välja Loredana Bertès ”Pazza” i och med att samma artist och låt även tävlade i San Marinos uttagning där låten hamnade på andra plats.

 


 

Kommentera