Inför Lukas’ favoriter 2024

PANELENS PROJEKT. Som en avslutning på säsongen 2024 genomför vi vår Best of-serie där vi väljer ut favoritbidrag från säsongens nationella uttagningar som aldrig fick åka till Eurovision Song Contest. I det här projektet har vår skribent Lukas fått välja ut en favorit per uttagning och tanken är sedan att panelen tillsammans röstar fram en av låtarna som vinnare samt utser om vinnarna eller utmanarlåtarna var bäst.

Resultat i projektet meddelas den 8:e juni, det här är mer en uppstart gällande vilka bidrag som är med och tävlar.

 

Bakgrund

Under uttagningarna till Eurovision 2024 använde sig 22 av de 37 deltagarländerna sig av publika uttagningar där jury- och/eller tittarröstningar avgjorde resultaten. I varje startfält utsågs en vinnare, men det fanns fler låtar som vi också tycker förtjänade Eurovision-platsen. Därför har vi låtit våra skribenter, i det här projektet Lukas, Hollac16, Jessica, Katja och Robban utse sina favoriter från respektive uttagning. De har kunnat välja fritt bland alla låtar, dock inte respektive lands vinnarlåt. De har heller inte kunnat välja bidragen som kom på andra plats då dessa tävlade i projektet där vi korade det bästa andraplacerade bidraget i årets uttagningar.

 

Så funkar omröstningen

Projektet är uppdelad i tre delar: startfält, omröstning och jämförelse. Själva startfältet har valts ut och presenteras inför resultaten med länkar till respektive framträdande. När Eurovision 2024 är över presenterar vi panelens interna topplistor i projektet som korar en vinnare. Detta sker med poängutdelning i klassisk 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1-poängstil där totalsummorna avgör vinnaren. Avslutningsvis jämför vi också bidragen land för land där var och en i panelen väljer antingen den låt som vann eller utmanade i det här projektet. I den sista delen blir antingen vinnarna eller utmanarna vinnare beroende på vem som får flest röster.

Länder som bara hade internval ingår inte i projektet, likväl länder som utsåg artisten eller låten via uttagning men gjorde sitt andra val internt.

 

Startfältet

Vi presenterar de tävlande i alfabetisk ordning efter land. Länkarna går till uppträdanden i nationell uttagning alternativt till bidragets officiella musikvideo.


Albanien

Olsi Ballta – Unë


Danmark

Stella – Sign Here


Estland

Cartoon & Ewert Sundja – Oblivion


Finland

Sexmane – Mania


Irland

Ailsha – Go Tobann


Island

Sunny – Fiðrildi


Italien

Dargen D’Amico – Onda alta


Kroatien

Marcela – Gasoline


Lettland

Jar of Kings – Wildfire


Litauen

Clockwork Creep – Empty


Luxemburg

One Last Time – Devil in the Detail


Malta

Oxygyn – Cloudmaker


Moldavien

Maria Ciolac – Break Free


Norge

Mistra – Waltz of Death


Portugal

Mela – Água


San Marino

Pago – Il protagonista


Serbien

Keni nije mrtav – Dijamanti


Spanien

Noan – Te echo de


Sverige

Albin Tingwall – Done Getting Over You


Tjeckien

Mydy – Red Flag Parade


Tyskland

Leona – Undream You


Ukraina

Nazva – Slavic English

 

Noteringar

– Gällande Albanien har Lukas ej kunnat välja låten ”Çmendur” i och med att den låten blev juryns vinnare och därmed vårt val bland de andraplacerade bidragen, samt tittarnas vinnarlåt ”Zemrën n’dorë”. I övrigt har han kunnat välja fritt i startfältet.

– I Italiens uttagning har Lukas ej kunnat välja Loredana Bertès ”Pazza” i och med att samma artist och låt även tävlade i San Marinos uttagning där låten hamnade på andra plats.

 


 

Kommentera